СНИМКОВИ РЕПОРТАЖИ ОТ ПЛАНИНСКИ ПОХОДИ И ЛЕТУВАНИЯ

Тук може да се пише (и да се пускат снимкови репортажи) за всичко впечатляващо от пътувания или походи сред природата, както и да се пуска полезна туристическа информация.

Модератор: Radoslav Petkov

Потребителски аватар
Мракогор
Мнения: 5722
Регистриран: съб окт 20, 2007 9:49 pm
Местоположение: Пловдив-запад

СНИМКОВИ РЕПОРТАЖИ ОТ ПЛАНИНСКИ ПОХОД

Мнение от Мракогор » пон сеп 21, 2009 1:38 pm

И тъй, тръгваме събота на обяд към Кърджали с идея да си намерим място за нощувка край язовир Кърджали. Още с погледа отдалеч не ми хареса - мръсно, олющено, унило. За да стигнем до язовира се минава през някакви тесни, с дупки улици, покрай полусрутени сгради, цигани и подозрителни смугли типове. Дупки имаше даже на централни булеварди.Покрай самия язовир що-годе е красиво, но цените почват от 65лв двойна стая, а и няма места. Минахме и през църквата на Боян Саръев, която е като един оазис и крепост направо, защото до стената й бяха залепени някакви пивници с говорещо на майчин език мъжко население :? .Иначе вътре е много красиво, направено с желание и поддържано. Южният край на Кърджали оттатък река Арда все пак има по-нормален и европейски вид, а не прилича на Анадола.
Място за нощувка си намираме в хотел "МГ" в Момчилград. Самият Момчилград създава много приятно впечатление, чисто и някак уютно е, оказва се даже че има и църква.Хотелът също е хубав, 40лв за стая със много богата закуска. Околните в ресторанта по масите са съвсем нормални хора, мъже и жени, и ако не говореха на майчин език, не може да кажеш че са турци. Сервитьора и на него май му беше малко труден българския, ама се оправихме де, пък и беше любезен :D .И още нещо - кабелната е основно турски програми, има и десетина български, като една от тях е Скат. Което доказа това, че Скат се хваща и в най-затънтеното кържалийско село, а в Пловдив примерно никой кабелен оператор не я предлага. В 7,30 вечерта ходжата огласи целия град. Ето и снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
А на тази крава в покрайнините на Момчилград явно съдържанието на кофите й е по-вкусно от тучното поле ширнало се зад тях :D :
Изображение
Караме към Татул, който е на около 15км. Пътищата навсякъде са асфалт, почти без дупки, и до най-малките селца. Паркингът към светилището е в едноименното село и ни посреща следната картинка:Група от около десетина селски бекове са насядали в кръг като бейове, от отворените врати на "Голфу" се лее на МАХ най-гнусното турско маане, което съм чувал, и оглася поне на километър наоколо, а въпросните типове гледат нагло и нахално пристигащите туристи. Същински Анадол :evil: .Входът е 2 лева и си заслужава:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

От Татул хващаме към Златоград, пътят дотам е към 70км, минаваме през Джебел, където все едно си в Турция - доста надписи на турски, в центъра доста и почти само мъже и много автобуси с турски надписи и регистрации :? . От Джебел до Златоград 50 км се редуват малки селца, горички, поляни, крави.Много приятен път като природа през меките форми на Източите Родопи, а и селцата са едни такива идилични и заспали. Навсякъде олющени плакати единствено и само на ДПС. С табелката "Област Смолян" те рязко и изведнъж изчезват, за да бъдат заменени с тези на "Лидер".Златоград си е направо крепост на Православието, заобиколен от изток с турско, а от запад с българомохамеданско население. Пълно с народ, а етнографския комплекс всеки българин трябва да го посети.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
От Златоград до Смолян планината си става сериозна вече, красиво е и гористо, а селата са българомохамедански.Минава се и през Мадан, където впечатление правят пустите улици и липсата на хора, даже по масичките на кафенетата няма никой.
От Смолян до Пловдив вече е ясно, поне за мен :D .

Отговори

Върни се в “Туризъм, екскурзии, пътувания”