StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

ВЪПРОСИ ОТ ОБЛАСТТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА (разни)
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 106, 107, 108  Next
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Въпроси и разяснения - метеорология и климат
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wolfieJoined: 23 Dec 2008
Posts: 5920
Location: София/Бояна/ 744м.н.в

PostPosted: Sat Jun 23, 2018 1:26 pm    Post subject:    Reply with quote

Ники е наблюдателен! Agree / Thumb up Този въпрос не се отнася само за Мусала, ами изобщо за високия пояс някъде над 2000 метра. Като тази тенденция е по-забележима на Черни връх и Мусала, отколкото на Ботев, т.е най-отчетливо е това в планините на югозападна България. Едва ли става въпрос само до тип на преобладаващата циркулация. Има някакви изследвания по този въпрос, обвиняват се аерозолите, но са малко откъслечни и не много задълбочени. По едно време си мислех, че хидросъоръженията в Рила, строени около 50те години може да имат пръст в тази работа, но как може да се докаже това?То по принцип над определена височина валежите започват да намаляват и нормите на местата да кажем около 2300м в Рила трябва да са по-високи от тези горе, но това е ясно. Тук е добре да се видят редиците от данни в някои планински станции от западните Балкани (като Бйеласница) и някои станции в Алпите. Май
там го няма този проблем. Но да не говоря наизуст... Вероятно причините на са една и две, а комплекс от причини, но според мен доминиращата не е циркулацията, въпреки че намаленият брой на северозападните нахлувания може да е една от тях. При всички случаи темата е интересна. Agree / Thumb up
П.С Преди години дъждомерът на Мусала не е бил на покрива на станцията, а на земята, оттам предположението е, че може да е навявал повече сняг вътре. Обаче валежите са намалели даже повече през лятото, така че това едва ли е съществен фактор. А и не е само Мусала.
_________________
There is not such thing like "enough snow" Wink http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА
Back to top
View user's profile Send private message
nikolai kamburovJoined: 29 Apr 2014
Posts: 9040
Location: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

PostPosted: Sat Jun 23, 2018 2:09 pm    Post subject:    Reply with quote

Всичко, което каза Волфи си е така. Наистина е интересно. Но се съмнявам някой да знае точните причини и да ги заяви на 100%. Остава да следим развитието на тази аномалност горе.
_________________
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
strategaJoined: 10 Oct 2011
Posts: 4986
Location: с.Логодаж, Благоевградско / София, ж.к. Борово

PostPosted: Sat Jun 23, 2018 2:24 pm    Post subject:    Reply with quote

nikolai kamburov wrote:
Е добре де... нека има трайна и устойчива разлика, но не е трудно да се забележи, че навсякъде валежите се увеличават спрямо 61-90. За никого не е изненада, че напоследък годишно средно вали повече. И хоп. Само на Мусала откриваме обратен ход на валежните количества. Замислих се при какви условия горе вали най-добре? При бавни циклони, фьонови обстановки, гръмотевични бури...? Кое липсва последните години, че така очебиещо там спадат валежите...

С по-малка честота са западно-северните нахлувания във височина, от лек югозапад до север/север-североизток, т.е представено в градуси да кажем между 250° и 20° си представи по азимут (като някакви съвсем приблизителни стойности). Защо "във височина" е болднато, защото става въпрос за високата атмосфера или най-просто казано откъде се движат облаците. Не става въпрос за СЗ нахлуване в смисъла при земя да духа от СЗ. Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
Отварям съвсем произволно юни 2017. Мусала е на 150% от валежната норма тогава. От архива се вижда, че най-много дъжд е паднало на 27-ми юни 55,1мм.
Ето какво е давал ГФС по прогноза този ден:Нищо особено на пръв поглед.

Ето какво е било движението на бурите, в повечето случаи е приблизително с движението на потока на 500хПа.

Съвсем не случайно в същия ден, другите две най-големи количества, макар и доста по-малки са отбелязани в Дупница и на Мургаш, докато в равнинната част няма никакъв валеж, въпреки че според модела в СИБ и ЮИБ също е имало условия за предполагаеми валежи.

https://www.stringmeteo.com/synop/prec_month.php?year=2017&month=6#15615

Това не означава, че всеки път, когато се появява такъв поток ще падат колосални валежи там или пък че няма да вали много и при други конфигурации, идеята е, че точно при подобни условия стават големи бури по високите планини на ЮЗБ (точно около върховете, а не в подножията) и същевременно честотата на такива нахлувания много е паднала последните години. Например нека колегите от София ти кажат кога за последно тук дойде голяма буря някъде от СЗ, например да тръгне от района на Ком, или на Понор, или пък точно от север, аз не си спомням скоро такава. Голямата градушка 2014-та например бурята се движеше точно успоредно на Софийското поле, което е пак З/СЗ.
_________________
http://www.weather-webcam.eu/blagoevgrad-ugozapaden-universitet-live-kamera
Back to top
View user's profile Send private message
Бял облакJoined: 11 May 2009
Posts: 9124

PostPosted: Sat Jun 23, 2018 3:21 pm    Post subject:    Reply with quote

Подобен род изследвания са може би едни от най-трудните в метеорологията и климатологията и много малко хора правят такива. Тъй като тук се разкрива генезиса, същността на дадена особеност (дали ще е в атмосферната циркулация, релефа или често комбинация от двете барабар и с някои други фактори, е без значение). Много е лесно да кажеш, че на едно място вали повече през един период за разлика от друг или че температурата е по-висока/по-ниска. Т.е. чисто статистически нещата са ясни. На въпроса обаче "Защо?" много често се удря на камък. Нямам предвид повърхностни отговори, а задълбочени такива, които дават реална и изчерпателна информация.

Та, въпроса за Мусала е подобен. трябва някой да седне и да си отдели поне месец-два от живота(всеки ден по 8ч.), за да изследва и анализира причините.

Освен посоката на потока във височина, от решаващо значение е и формата и изменението на баричните структури в целия слой, и взаимодействието им с релефа, което е двупосочно.

По мои откъслечни и нередовни наблюдения, откъснатите високи ядра на студ, които се настаняват над Балканите носят добри валежи пълнещи нормата. Възможно е просто в съвремието тези циркулационни процеси да са намалели. Но пак да повторя - това може да е само една част от пъзела. Трябва си сериозно изследване, което и не всеки има капацитета да го направи.

пп Стратег, тия 55л са паднали на 26-ти следобед, а ти си дал карти за 27-ми. Smile
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
strategaJoined: 10 Oct 2011
Posts: 4986
Location: с.Логодаж, Благоевградско / София, ж.к. Борово

PostPosted: Sat Jun 30, 2018 11:56 am    Post subject:    Reply with quote

stratega wrote:
На ВЕЦ Калин последните два дни е лудница, 56.3мм от вчера и 29.5мм засега от днес.

Във връзка с темата моля да се обърне внимание на рязкото увеличение на валежите в някои планински станции (вр. Мургаш, ВЕЦ Калин, вр. Мусала) за периода след 21:00 часа на 28-ми (заради наличните данни от синопите), тъй като тогава потокът се обръща постепенно от И/ЮИ към СИ/С и СЗ накрая, докато е още пресна обстановката Smile .
_________________
http://www.weather-webcam.eu/blagoevgrad-ugozapaden-universitet-live-kamera
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47098
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Dec 04, 2018 11:16 pm    Post subject:    Reply with quote

mnn wrote:
В норма минус е днешният ден, като още не е духнало. Постепенно затопляне си върви за страната.
Влажно е доста в София и днес заради влагата половината сняг в Студентски си отиде. Остават 2-3 плътни см без под дърветата, където е голо вече. Остана студено, но високата влага е равна на 7°C при 50% влажност грубо казано яде снега не по-малко от такава стойност. 2,2°C е максималната в София-Младост. За този процес добре отразяват покривката т.е. спада ѝ.

Няма да се опитам да вляза за пореден път (не особено успешно Grin smile ) в точни сметки, но да, основен фактор за "изпращането" на последните сантиметри (където изобщо бяха останали) сняг днес в София е високата влажност (довела до положителна точка на оросяване). В такива случаи се получава много мощна кондензация на водна пара на повърхността на снега, която кондензация е силно екзотермичен (тоест нагряващ снега в случая Smile ) процес. Да, винаги в случая възниква въпросът доколко това топене се дължи на дъжда (~1 мм днес - много трудно, а и дъжът няма достатъчно енергия за целта даже и ако капките падат с температура 10°C) и доколко - на самата висока влажност. Да, дъждът при температура над 1-2°C неминуемо вдига точката на оросяване над 0°C Laughing , но не самият той топи снега, а топлинната "атака" на водната пара върху снега. И да, ако днес не беше капнала и капка дъжд, но точката на оросяване беше същата, снегът щеше да се стопи с подобна скорост. По същите причини е толкова фатално за снега например и наличието на мъгла при положителни температури Wink ...

Ето тука има доста раздувки по темата, които всъщност Hmm ... по-скоро могат да вкарат някого в дълбок размисъл (или блокаж с елементи на потрес Grin smile ), вместо да му разяснят нещо Laughing ...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
nikolai kamburovJoined: 29 Apr 2014
Posts: 9040
Location: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

PostPosted: Mon Dec 17, 2018 2:21 am    Post subject:    Reply with quote

Един въпрос, по-конкретно към Стринг...
Преди няколко седмици беше качил сондажите от Букурещ в табличен вид. Откъде ги намери и може ли да споделиш?
_________________
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47098
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Dec 20, 2018 12:27 pm    Post subject:    Reply with quote

Сега виждам въпроса ти, има два линка ([1], [2]) на десния панел на сайта, в раздела "ТЕКУЩИ ДАННИ (РАЗНИ)" (подсекцийката "Сондажи", намираща се към долната му част).
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
PETAR_YANKOVJoined: 27 Mar 2014
Posts: 2981
Location: в.з. Осеново, Варненско -302м.н.в./с.Левски - Варненско- 328м.н.в./гр.Варна, кв.Левски 77м.н.в.

PostPosted: Tue Dec 25, 2018 12:14 am    Post subject:    Reply with quote

В момента във В. Дол е 2.7С, Добрич 2.6С, Осеново 3.9С, а в с. Левски 6.2С.
Студът идва от СЗ.. Защо в Левски остава по-топло от много по-източното Осеново?
_________________
Не мога да бъда друг , освен себе си...
http://www.stringmeteo.com/stations/osenovo/
http://www.stringmeteo.com/stations/levski/
http://www.stringmeteo.com/stations/dolishte/
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47098
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Fri Jan 04, 2019 5:38 pm    Post subject:    Reply with quote

mnn wrote:
...
2,7 литра валеж в Младост до момента. Другото надигане е въздух. ...

Какво разбираш тук под "другото"? Hmm Защото 2,7 литра (на квадратен метър) валеж правят воден слой точно 2,7 мм (~3 мм). Къде са 3 мм, къде е 7 см покривка (= 70 мм слой) Dont know ... Просто искам да кажа, че всякакви сравнения на круши с ябълки Smile са некоректни, когато става дума за милиметри паднал валеж и сантиметри образувала се снежна покривка. И тези сравнения са некоректни не само защото никой, никъде не е обосновал някакво правило от сорта на това, че, например, от 1 мм валеж (трябва да) се образува 1 см снежна покривка. Подобно "правило" е некоректно не само защото, в зависимост от точния вид на и условия по времето на валежа, даже и за съвсем прясна покривка това съотношение варира в пъти, а и заради това, че много бързо и силно се променя и след образуването на покривката (и спирането на валежа) и то не само в първите дни, а и плътно чак да пълното разтапяне на покривката Dont know ...

Ето за това изказване например не мога да направя никакво заяждане в подобен на горния смисъл Laughing :
quittr wrote:
Явно е доста въздушен снега в София, от 2,9мм има 7см в Младост. ...

Даже май са само 2,7 мм по официалните данни Wink ...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
mnnJoined: 16 Dec 2010
Posts: 10601
Location: София Подуене, ж.к. Изток, Видин (31 м.н.в)

PostPosted: Fri Jan 04, 2019 5:43 pm    Post subject:    Reply with quote

Съдбата при слънчево време е ясна на допълнителното надигане. Каквото и да напиша /какъвто и израз да сложа/, разликата с количествата е видна.
За предишното денонощие има и 0,2 литра и стават 2,9 литра, което не променя картината спрямо реализираната СП.
Не използвам, като правило при всички обстановки, че 1 литър= 1 см. Просто характеризирам структурата на снега, както го правих през ноември 2016, когато солидна СП на пръв поглед изчезна за 5 дни в началото на зимата в София.
_________________
http://www.weather-webcam.eu/vidin-na-jivo-webcam-online-llive-dunav-radio
Back to top
View user's profile Send private message
jabchoJoined: 26 Nov 2007
Posts: 173
Location: София (кв. Надежда)

PostPosted: Sun Jan 27, 2019 1:22 pm    Post subject:    Reply with quote

Искам само да се извиня, ако не съм уцелил правилната тема.
Искам да попитам, каква беше причината сега от тази обстановка, при мен имаше само леки прехвърчания и никакъв сериозен сняг. Имам вила и често ходя там, за ето това място става въпрос.

https://www.google.bg/maps/place/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE

Като тръгнах от София в Петък вечерта снега беше до преди Костинброд, след това отново започна, някъде от разклона за село Градец и нагоре към изкачването на Билидие Хан си валеше доста организирано. И след, като се изкачи и отбих в дясно към селото валежа спря и нямаше нищо интересно цяла вечер.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
VictusJoined: 23 Jan 2011
Posts: 4694
Location: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

PostPosted: Sun Jan 27, 2019 5:10 pm    Post subject:    Reply with quote

Силен източен поток на 850hPa:
https://earth.nullschool.net/#2019/01/25/1500Z/wind/isobaric/850hPa/overlay=temp/orthographic=-336.15,42.36,3000/loc=23.172,42.950
Селото попада във валежна сянка от източно намиращите се възвишения.
Back to top
View user's profile Send private message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 47098
Location: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Sat Feb 02, 2019 5:02 pm    Post subject:    Reply with quote

И аз не знам коя е най-правилната тема за това Smile ...

Главният готвач в "кухнята" на времето (видео)

В умерените ширини времето над даден район се определя в голяма степен от разположението, силата и поведението на т. нар. "Струен поток" или "Jetstream"
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
lbbgJoined: 17 Aug 2007
Posts: 231
Location: Sofia

PostPosted: Mon Feb 04, 2019 12:18 am    Post subject:    Reply with quote

Съжалявам, но терминът на български е Струйно течение! Все пак българската метеорология не е от вчера и тя си има терминология.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Въпроси и разяснения - метеорология и климат All times are GMT + 3 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... , 106, 107, 108  Next
Page 107 of 108

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе
  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  


Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.