StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Гр(анди)озната политическа сага "СЪДЕБНА РЕФОРМА"
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 50, 51, 52
 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Fri Nov 16, 2018 10:50 pm    Post subject:    Reply with quote

ЛОЗАН ПАНОВ: ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД СИСТЕМА, ВЕРБУВАЛА СЛУЖБИТЕ, МЕДИИТЕ, ИКОНОМИКАТА, ПОЛИТИКАТА И СЪДА

Публикуваме речта на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, произнесена пред международна конференция на Европейски магистрати за демокрация и свободи МЕДЕЛ и Съюза на съдиите в България.

Изключително добра, смела, смислена и уместна реч, поредната подобна на Лозан Панов! Clap Clap Agree / Thumb up Agree / Thumb up

https://www.facebook.com/www.terminal3.bg/posts/941532486057219
Quote:
Terminal 3:
9 hrs

"Казвал съм и преди, че в България сме изправени пред една система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина; която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и, разбира се, съдебната система. Действията ѝ не се огласяват, а се държат в тайна.

Грешките ѝ не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват; противниците ѝ се преследват докрай, а тайните ѝ – то те са грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани.

От Брюксел вече ясно ни заявиха, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се! [...]

Затова в последно време, докато слушам шума на тишината, често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: “Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете”."
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Nov 22, 2018 12:25 am    Post subject:    Reply with quote

Марш за правосъдие

Saturday at 12 PM – 3 PM
Национален дворец на културата - НДК
Hosted by Инициатива "Правосъдие за всеки"


Quote:
Каним всички свободни граждани в събота на Марш за Правосъдие, за да си поговорим по въпросите: #КОЙ заменя Правосъдието с правообслужване и в чия полза? Защо чувството за справедливост тотално изчезна в българското общество? Връщаме ли се към мрачните години на тоталитарните практики и правосъдие?! Имаме ли Правосъдие за всеки или поръчково правообслужване?

Неудобните са специални обвиняеми в специализираните прокуратури и съдилища на властта, които по същество са си извънредни юрисдикции, обслужващи прокуратурата, която все по-явно прислужва на олигархията.

В тежка и тъжна реч пред наши и европейски съдии председателят на ВКС Лозан Панов даде своето обяснение за случващото сe в съдебната система и заяви: "Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес".

Точно това се случва обаче в новия мегаантикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси се оказаха невинни.

В този съд правосъдието срещу нарочените за разправа се осъществява светкавично, като прокуроските протести се пишат "на коляно"; в един ден могат да заседават първоинстанционен и въззивен състав по едно и също дело; да се гледат мерки за принуда, дори без протокол от съдебно заседание; да се провеждат съдебни заседания с подсъдими, оковани като тежки криминални престъпници, извършили масови убийства... И само в този съд изглежда е нормално обвиняем за подкуп, който го е уговарял, взел и пренесъл парите по него, да е с мярка "домашен арест" от близо месец, а други обвиняеми, за които досега не е доказано, че са го получили, да са с мярка "задържане под стража" в килията и това да се нарича обективно правосъдие!

Да напомним, на свобода са: осъденият в три държави за наркотрафик Брендо, силовашките лидери Маджо, Маргините, Баретата, дори и Митьо Очите още не е в ареста; видни олигарси, разследвани по обвинения за тежки престъпления от години; обвинените за пране на пари от скандалната "Джи Пи груп"; обвинените и вече оправдани политици като Бисеров, Сидеров, Масларова, Цветанов... Списъкът е дълъг.

Но най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова - за твърдян и недоказан подкуп от 55 000 евро! Това е правосъдието, което ни предлагат, и което дори и Брюксел засега одобрява. И никога не трябва да забравяме, че утре всеки дръзнал да се противопостави на властта и олигархията, може да се окаже на тяхно място!

За това свикваме на Марш за ПРАВОсъдие, на който да подкрепим смелата позиция на председателя на Върховния касационен съд и да поискаме справедливост и защита на човешките права на задържаните от седем месеца в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова!
Каним всички свободни граждани в събота, 24.11.2018г., от 12ч., пред НДК - пилоните, откъдето ще проведем шествие по бул. "Витоша" до Съдебната палата. Моля, носете със себе си по едно листче или картон, на което просто да е изписано "Свобода и Право"! Защото, както казва в края на речта си съдия Панов:

"В последно време, докато слушам шума на тишината, често си припомням една прекрасна мисъл на Чърчил, който казва: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб." Вие избирате от кои да бъдете."

#Правосъдиезавсеки
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Thu Nov 22, 2018 11:24 pm    Post subject:    Reply with quote

Цацаров при Слави - нещо като съратник-близнак на Майка Тереза, велик борец за справедливост. Виновни за неуспехите и провалите били всички (останали) по веригата, включително съдът и най-вече - правителството и тези, които стоели зад фасадата с надписа "Съединението прави силата" Grin smile . Иначе той давал максимума от себе си (май не уточни в коя посока обаче Laughing ). Абеееее...... Censored

Изпуснах началото, но мисля да го гледам на запис, за да му проследя и останалата драматургия Grin smile ...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Fri Nov 23, 2018 12:49 pm    Post subject:    Reply with quote

Цацаров смело обяви мерки срещу министри, че и срещу кабинета

Главният прокурор се дистанцира от всички и всичко - от липсата на проверки за ТИМ, до калпавите закони и "прангите" на Иванчева
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Sun Nov 25, 2018 5:45 pm    Post subject:    Reply with quote

Само във Фрог: Цацаров уж критикува варненската прокуратурата, но издига шефа й

Главният прокурор Сотир Цацаров остро разкритикува работата на прокуратурата във Варна по време на участието си в „Шоуто на Слави“. В същото време издигна шефа на Варненската окръжна прокуратура Владимир Чавдаров на поста председател на апелативната прокуратура. Така с действията си Цацаров ни каза в прав текст: Не ме гледайте какво върша, а какви ви ги говоря.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Mon Nov 26, 2018 11:43 am    Post subject:    Reply with quote

Марш за правосъдие, 24.11.2018г. - изказване на проф. Велислав Минеков и Димитрин Вичев

Особено второто, на Димитрин Вичев, много добро! Agree / Thumb up Clap
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Tue Nov 27, 2018 8:47 pm    Post subject:    Reply with quote

Мнозинството във ВСС даде знак за нова атака срещу Лозан Панов

Шефът на ВКС отказа да отговаря на въпроси за "затъналата в зависимости" система

Quote:
Десет членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет пробваха неуспешно да спретнат другарски съд на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради последната му реч на международната магистратска организация в София. Мнозинството в колегията (съставена от 14 членове) постави 14 въпроса на Панов заради позицията му, че съдебната ни система е "затънала в дълбоки зависимости", а главният прокурор осигурява "чадър" над своите приятели.

Шефът на ВКС бързо прекрати инициатива, като отказа да отговори. Това обаче е ясен знак за предстояща нова масирана атака срещу Панов, срещу когото бе подготвен опит за импийчмънт в края на мандата на стария Висш съдебен съвет. Тогава мнозинството във ВСС бе озаптено от политическата конюнктура, но сега моментът изглежда подходящ заради обезсилването на мониторинговия механизъм на Брюксел и изтичащия мандат на Сотир Цацаров в прокуратурата. По неофициална информация една от опциите за бъдещата кариера на Цацаров е точно мястото на Панов във ВКС. Шефът на върховния съд вече е на прицел и от антикорупционната комисия на Пламен Георгиев.

Лозан Панов обяви пред колегите си от ВСС, че няма да участва в тази част от заседанието, защо подобни въпроси са "подход типичен за една друга епоха, за която се твърди, че е отминала".

"Да приема предложението ви (да отговарям на въпросите ви), означава, че се съгласявам да върнем времето назад и да създадем опасен прецедент за всеки изразил мнение магистрат. Твърдо заставам зад позицията, че когато демокрацията и основните права и свободи са застрашени, ограниченията на съдията при публичното говорене отстъпват пред задължението да се говори открито. Считам, че нямате правно основание да държите сметка не само на мен, но и на нито един български магистрат за това, че изразява мнение и участва в публични дебати", обясни Панов.

След това той напусна заседанието на ВСС.
...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Stringmeteo
Site Admin


Joined: 14 Aug 2006
Posts: 44998
Location: София, Дианабад (Г. Милев-Слатина)

PostPosted: Wed Dec 05, 2018 11:06 pm    Post subject:    Reply with quote

Между съдийското самоуправление и съдийското самоподчинение (Северно-корейски мизансцен)
28 Ноември 2018
Основна част от съдебната реформа, за която работихме с екипа ми, беше съдийското самоуправление. Ще рече, съдиите да нямат шефове, които да “поръчват музиката”. Да се премахнат йерархичните елементи в управлението на съдебната система, които позволяват на административните началници да поставят съдиите в положение на кариерна и други зависимости. Това е вратата, през която влизат влиянията и корупцията и излиза независимостта и върховенството на правото.

Малко суховати (като за повечето хора) разсъждения на бившия Христо Иванов...

Почти произволни пасажи:
Quote:
...
Сега, с избора парашутист за шеф на Софийския градски съд, ВСС арогантно игнорира волята на мнозинството от съдиите в съда за това кого подкрепят за свой председател. Това е пореден добре премерен удар срещу СГС, който винаги е бил огнище на съпротива и инакомислие и, съответно, сърастно мразен от партията на номенклатурата и конюнктурата. ВСС демонстрира на съдиите да забравят за всякакво самоуправление и да си налягат тогите (с все парите за дрехи) и да се връщат в режим на слушкане и кариерно израстване по милостта на йерархията.

И на всичко това отгоре, мнозинството във ВСС има безочието да търси сметка на Лозан Панов защо бил нарекъл нещата с имената им и дори намекнал, че доклада на ЕК е позор за комисията и идеята за ЕС в името на личните интереси на няколко цинични политикана в Брюксел.
...
Свободата и независимостта не могат да бъдат дадени, те може единствено да бъдат отвоювани. Това важи за всички нас: една есенна вечер преди 30 години една стена в Берлин “падна”. Но твърде много от сталинските зандани в главите ни си остават непокътнати и днес. Независимият български съдия като системна норма няма да бъде резултат на публикуване на норми в Държавен вестник или на помощ отвън, а единствено на (ре)волюция на вътрешно-професионалния колективен етос.
...
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Политика All times are GMT + 2 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3 ... 50, 51, 52
Page 52 of 52

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе


  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  

Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.