StringMeteo.com Forum Index StringMeteo.com
ФОРУМИ ЗА МЕТЕОРОЛОГИЯ, КЛИМАТОЛОГИЯ И... НЕЩАТА ОТ ЖИВОТА
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in   RulesRules 
МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ ЗА ДОМА И БИЗНЕСА, УЕБ-ВИЗУАЛИЗАЦИЯ

Пътуване из дивия запад до Трънска околия - една богоизбрана земя.

 
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Туризъм, екскурзии, пътувания
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Radoslav PetkovJoined: 17 Dec 2007
Posts: 39695
Location: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 533 м.н.в.

PostPosted: Thu Mar 10, 2011 3:42 pm    Post subject: Пътуване из дивия запад до Трънска околия - една богоизбрана земя.    Reply with quote

Вчера 09.03.2011г., около 07.00ч със Сашо потеглихме от центъра на Благоевград в посока София с приповдигнато настроение. Оживено коментирахме минимумите (за вчера сутрин), както и много други въпроси от нашата област.Преди Владая заредихме малко гориво :
На влизане в София движението беше идеално, отклонихме се по околовръстното да вземем wolfie при Бояна. След това попаднахме на 2 адски неприятни задръствания. Бай_Иван ни предаде много ценна информация - "Станция Трън е с адрес ул. "Васил Левски" №10". Взехме String и Облака от Дианабад и поехме обратно към Перник. В Перник имаше само една табела за Брезник и Трън, но с питане и до Цариград се стига Grin smileПо пътя широки високи поля, красиви баири, релефа на Краището :


Това мисля, че един от върховете при ждрелото на река "Ерма, погледнат далеч преди Трън, но го установих в последствие.


По пътя към Трън :


Местните се занимават с активен дърводобив, не рядка гледка бяха такива камиони :


Където беше сянка снега не е мръднал. Нямаше много сняг, но в околията по усояка имаше стари ствръднали остатъци бог знае от кога Януари - Февруари Grin smile


Bg flag Уютно, добре спретнато градче с не повече от 3 000 - 4 000 жители. На влизане видяхме електронен термометър на сграда, показваше +2С при температутра по колата -2С (а следобед при температута по колата 0С, показваше -2С) Grin smile. Когато пристигнахме започнахме да търсим сградата на Общината (кметството).


Разбира се веднага се подразбра, че не сме местни, лутахме се като мухи без глави Grin smile Облака още одеве се избъзика (бяхме с черен джип Grin smile ) че е трябвало да сложим черни костюми и тъмни очила, куфарчета ала бала Grin smile Все пак намерихме кметството след като попитахме (разбира се беше под носа ни Grin smile ) и след като преминахме пункта на входа, охраната? ни увери че кмета не е там, но все пак се качихме (не че не очаквахме нещо подобно Wink) В сградата течеше някакъв ремонт. Насочиха ни към кабинета на зам. кметицата. Жената ни прие в кабинета си. Споделихме идеята ни, условията ни. Повика един човек (мисля че отговаряше за музея в града) и му каза да ни покаже някои възможни варианти. Уговорихме си час с него. Като излезнахме от сградата, в съседство бе полицейският участък. Един полицай се опита да ни поразпита, но с Облака бързо си размениха ролите, та се оказа че ченгето взе да отговаря на въпроси Grin smile Сподели ни къде е била станцията дълги години (при Разсадника на града, 1947г. -38,3С) и кой е бил за последно наблюдателя : Бай Данчо - Данчо "времето" Grin smile Така ние поехме към адреса "Васил Левски" 10, като подозирахме че там наблюдава самия Данчо. Така и се оказа. Намерихме улицата, в последствие и номера (вярвайте ми това не бе лека задача, тъй като хората не знаеха много как се казва улицата Confused и ни пращаха на други места, но в крайна сметка един човек ни насочи). Разочаровани. Това бе едно от високите места на Трън - баир с южно изложение. Що за представителност? Посрещна ни жената на Данчо. От улицата видяхме и клетката, нейде високо над къщите Grin smile Историята на Данчо буди вдъхновение. Потомствен наблюдател, наследил това от баща си. Баща му е бил наблюдател на станция Трън от 1950г. Станцията се подвизавала в Разсадника на града (където през 1947г. е паднал националния рекорд от -38,3С) и се е намирала там до 1999г, когато Данчо спира да пътува до там (работил е в района на станцията до тогава и е успявал да съчетава наблюденията).

Вероятно сценария е следният : Данчо отправя призив към НИМХ и поставя условия да наблюдава в двора си. НИМХ е безсилен, няма кой друг да го прави и се съгласяват. За съжаление такава е съдбата на много климатични станции. Заплатата на Данчо е била 30 лева дълги години, в момента е 50 лв. Как да полага усилия да пътува човека? На всичкото отгоре мога да ви уверя че данните не струват. На въпроса ми кога провежда наблюдение "Еми 09.00ч.... 10.00ч кога стигнем" (отговора съдържаше информация за вечерното наблюдение). Ясно се оказа че само минимумите и максимумите могат да съдържат що годе реална информация..., но за припекливия баир. Нищо общо с Трънската котловина. И все пак минимума, който Данчо е измерил на този баир вчера сутринта е бил -14,9С - и какво се оказва, нито една станция в синопа извън планините не може да бие дори припекливите баири на Трън Grin smileДвора на Бай Данчо "времето" и неговия парк, без коментар :


Снимка от дневника на бай Данчо, малко размацана, сори за което. -21,0С е минимумът при него на баира за тази зима. В клетката както се вижда имаше архивни дневници.


След визитата при бай Данчо, си взехме по живо, по здраво чао, снимахме се с него. Разбира се споделхме му за нашето начинание, кои сме и за какво се борим.


Поехме към Банкя. Разбира се това е Tрънскатa Банкя. Там бутилират минералната вода "Thorn Spring". По инфо на Облака, подразбрахме че там е било голяма дупка. Мястото се намира до Трън (бие леко на с.и. от града) в един дол.


Забележете червените скали в околията на Трън (вероятно залежи на метали, злато???), на места пък почвата чернееше :
Озовахме се тук :

Отбихме се при завода за минерална вода. Пазача моментално ни избегна..., но установихме контакт. Собствениците разбира се ги нямаше (чакай да позная... били са в София...). В двора на фабриката харесахме страхотно место - охраняемо, девствено с отлични характеристики и предпоставки за метеопарк. Проблемно за сега се оказва интернета както и неблагосъстоянието в което се намира завода, демек пред фалит. Но от Община Трън ще помислят по въпроса.Набелязахме цел номер 1 :


Тръгнахме из селото да дирим и други резервни варианти. Варианти много, хора и интернет няма. Насочихме се към някаква гостилница - на бай РашоGrin smile Облака хубаво се навика, на воля.


Единствения жител на селото който срещнахме, бе тази баба. Каза че в селото няма никой, хора идвали само събота и неделя.


При на бай Рашо гостилницата, пустош, няма никой.
И така набелязвайки първата си цел - двора на фабриката, взехме номера за контакти и се запътихме към Трън за уговорката с онзи човек да ни разведе из града и да изберем потенциални места. Разбира се ние търсихме место предлагащо инетрнет с подобавчъни външни условия за разполагане на метеопарк и човек който да се намесва при проблем. Открихме човека наел се да ни разведе, в историческия музей на града.


Вътре намерих под една летва бръмбар златка - провеих - обикновената златка (Cetonia aurata), разред твърдокрили, листороги бръмбари. Може би зимуваше там Laughing


Отново центъра на града :


Първото место дето ни предложи човека бе в задния двор на гимназията и бе пълен абсурд :


По наша препоръка искахме да атакуваме хотели, механи и прочие... все някой бизнесмен може да склони и нещата да станат по-лесни.


Тази механа е била собственост на някава австрийска фамилия през 19 век :
Трахикарпуси (хималайски палми)?
Управителката обясни че не е собственичка и не може да вземе решение. Собственика идвал рядко. Разбира се взехме номер за връзка и се насочихме към хотел "На кьоше". Условията бяха зле - твърде малко пространство, но ние опитвахме всичко възможно. И тук ударихме на камък.
Поглед към река "Ерма" и детската градина в дясно. Помислихме си я като вариант с поглед от далеч.


Нсочихме се към читалището в топ-центъра на Трън. Директора на читалището веднага попадна в плен на идеята. Така се зароди втора възможна за осъществяване цел. Човека откликна и се съгласи на всички условия. Потенциалното место в центъра на Трън е далеч под метео-възможностите на първата набелязана цел, земята в градинката бе рохка, тъмна на цвят, пространството не много голямо, но местото като цяло доста обещаващо за една бъдеща кампания. Освен това директора каза че там ще има трева. Охраната пък на местото щеше да бъде много добра - оживено е, полицаите винаги са наоколо, има охранителни камери по думите на оправата. От трета страна пък има и персонал на разположение. Директора на читалището бе инициативен и мисля че би се справил с тази придобивка. Това са предимствата и недостатъците.И така набелязахме цел номер 2
Разбира се при вероятен монтаж там, се разбрахме да положим и висока ограда с бетонни колове около клетката за да не може да пострада апаратурата и клетката. На по-късен етап със Сашо се качихме и на покрива на сградата, за да огледаме добре за ветромера и ветровия потенциал на района погледнато отгоре.Без да губим много време поехме към село Ярловци, където имаше частен хотел. Минахме през района където е отбелязан най-ниския минимум в България.


Ето ни и в Ярловци. Открихме хотела и с почуда видяхме автоматична станция "Дейвис" на покрива Surprised


Това бе не толкова лоша следа, напротив, това означаваше че собственика щеше да е склонен да рекламира хотела си и в инетрнет и с наша станция... може би.Оглеждайки около хотела харесахме това место в двора :


Хотела бе заключен. Отсрани ни наблюдаваше някакъв младеж при паркинга. След кратък разговор отдъхвайки си че не сме данъчни Grin smile ни покани вътре. Шефа го нямаше! Взехме номера за контакт. Младежа вдъхна доверие че единия от шефовете имал и на друго място станция и явно има афинитет към този вид техника. Искахме да пробваме да изкараме от конзолата някакви данни за минали периоди..., мдаа Сашо я разъчка и изкочи някакво -31,6С но нито знаем от кога, нито реално ли е (станцията не беше настроена с реална дата , май и реален час, беше занемарена и имаше нужда от смяна на батериите). И така доволни и от това попадение се насочихме отново към Трън.


В района на Разсадника, където е отбелязан абсолютния минимум имаше частни домове. Отбихме се и там Grin smile След кански мъки и викове се показаха двама мъже и една жена - възрастни хора. Едните имаха термометър под касата на вратата. Набелязахме тези две места заради отличните условия в широките им дворове, спускащи се към реката, зад къщите им. Страхотни места за метеонаблюдения в убежището на българския Сибир Grin smile Разбира се без резултат, хората нямаха интернет, нито пък са виждали такова чудо като електронна метеостанция. Срещу тях имаше сграда на гранична полиция, но там нямаше условия и не сме и опитвали да преговаряме.

Обратно към Трън. Разделени на две групи - аз и Сашо в този момент бяхме на покрива на читалището, останалите до зам. кметицата с нашите конкретни предложения. Жената бе казала да минем към 16.45ч и евентуално и кмета щял вече да се е прибрал от София Hmmm

Ние отново поехме към приключение. Решихме да търсим една хижа по поречието на река Ерма, в посока ждрелото. Веднага се отказахме, усояка беше коварен и безкомпромисен :
Ето ни и при най-голямото ждрело в България :
Там имаше едно хубаво место за наблюдения, но знаете, комуникации, охрана, хора....Ослепителна красота, като смятам всеки ще потвърди че снимките са безсилни :
Скалния звяр разтворил паст и бездната в поречието на Ерма :


Скални пещери, хлъзгави и заледени склонове, тесни дървени мостчета, заледени скали в поречието на Ерма :


Запътихме се по един заледен склон към пещера- тунел, който пробива скалата и те пренася от другата страна на ждрелото. Вътре в тунела студа се засили, духна някакво течение 2-5 м/с и понамръзнахме за малко Grin smile
Върнахме се на бегом към Трън в Общината. Кмета така и не дойде. Обобщихме всичко пред кметицата, изложихме нашите съображения кратко точно и ясно относно метеорологичните условия и другите условия (ток, интернет, охрана) . Отбелязахме и 3-те си цели избрани по време на обиколката (за 3-тата цел след малко). Показахме и сайта, снимки на метеопарк, изградената мрежа от станции и начина им на визуализиране. Отбелязахме, че ще седи логото на Общината им. Жената любезно ни обърна внимание. Отбеляза някои евентуални пречки за някои от местата, заради кмета, но ще помислят по върпоса.Цел номер 3 ОДЗ - Трън.


Да добавя още две неща. В Трън и околията земеделието се изразява предимно в картофопроизводство. Там почти нищо друго хорат не садят. Ясно е защо.

Второто нещо - като излезнахме от Трън от дясно се виждаше чудесно Рила, а от ляво Витоша Smile
_________________
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut_stats_map.php?gen=t#sel
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Начало сайт -> StringMeteo.com Forum Index -> Туризъм, екскурзии, пътувания All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
Идете най-горе


  Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  

Отказ от отговорност: Администраторът и модераторите на форума не носят никаква отговорност за съдържанието (включително аватарите и подписите) на поместваните в него мнения, с изключение на административните такива. Потребителските мнения по никакъв начин не следва да се тълкуват като някаква "официална позиция" на форума или на сайта като цяло, а единствено като изразяващи позицията на своите автори. В същото време, администраторът и модераторите се стремят да съблюдават в максимално възможната и допустима степен тонът и съдържанието на поместваните мнения да не излизат от рамките на общоприетите разбирания за добър тон на подобно място, ограничавайки при това в минимално възможната степен свободата на словото и правото на свободно волеизявление.