Тук могат да се обсъждат теми, свързани с по-необичайни и интересни метеорологични явления (текущи и през минали години): стихийни явления, необичайно топли или студени периоди, мощни циклони и антициклони, обилни валежи...
Да, излезе ми спомен как съм карал ски на Алеко преди 5 години. Имало е 30-35 см сняг, не помня точно колко, но се караше спокойно и имапе доста ентусиасти
Тази снимка е от днешния 26 октомври през онази култова ранна зима на 1988 г., която даде първа газ още на тази дата с първия снеговалеж с натрупване в София по време на победната за ЦСКА вечер срещу Панатинайкос 2-0. Как искам отново да е октомври-ноември на 1988 и отново да съм на 13...
На снимката за ЦСКА е Красимир Безински, лека му пръст, напуснал вече този свят на същата дата 22 април 2019, като баща ми.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.
Да, култов беше. София имаше няколко дни с макс под -10 и сух снеговалеж, беше интересно преживяване.
Ходих и до Стара Загора и всичко беше бяло по магистралата и в 12 на обед нямаше никакво топене по асфалт и нищо из южна БГ.
Здраво беше сковало.
Една от пет зими, ако е такава ще е добре. Да не забравим съвсем, че сме в умерения климат.
За този януари ме е яд, че се разминахме с валежите в началото. Както протече месецът, щеше да излезе студен с трайни мъгли. Един път ще се кротнем през зимата и няма да имаме сняг. Предният такъв по-дълъг период беше декември 2015 пак без сняг.
Освен -20 градуса в Младост с друго няма да се запомни януари 2016. Пролетта ни щурмува много рано и мощно. От -20 след три дена почти пролетни температури. После дойде и рекордният февруари, за София по-топъл от последвалия март. За страната са наравно, въпреки че и март е с положителна аномалия(+2,3 градуса).
Сетих се за 31 януари 2002 г, когато след много сурова и снежна първа зимна половина бяха внезапно изпотрошени масово абсолютните рекорди за януари с лятна жега до +25 https://www.stringmeteo.com/synop/bg_tu ... %D0%98#sel
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.
Най-големият ми метеопропуск през живота ми се случи на днешния ден преди 15 години. Бях повален на легло с висока температура от коварна гнойна ангина, сънувах безумни абстрактни кошмари (никога не са се повтаряли) и не можех да изляза навън. Въпреки това, имах неистово желание да изляза, за да играя в снега. Това така и не се случи.
Дано някой ден се повтори такава обстановка във Варна. Тогава градът е най-спокоен и най-красив. А мен нищо няма да ме спре да съм навън, стига да съм в града.
Сетих се за 31 януари 2002 г, когато след много сурова и снежна първа зимна половина бяха внезапно изпотрошени масово абсолютните рекорди за януари с лятна жега до +25 https://www.stringmeteo.com/synop/bg_tu ... %D0%98#sel
Благодаря за линка! Наскоро едни големи метереолози ми обясняваха, как никога не е имало +25°С в България през Януари. Да са големи, да са големи - колко да са големи!? Колкото се надуят??
Варна, преди 8 години.
Денят след гигантските вълни. Лично помня този ден, беше уникално красиво навсякъде, никога преди това и след това също не съм виждал подобни ледени скулптори.