ОСОБЕНОСТИ на ПЛАНИНСКИЯ и ВИСОКОПЛАНИНСКИЯ КЛИМАТ (у нас и по света)

Климатът - многогодишен режим на времето и тенденции в неговото изменение в миналото, настоящето и бъдещето. Климатична и метеорологична информация (архиви) за минали години и нейното обсъждане. Наблюдения върху режима на климатичните елементи. Обобщение на времето по месеци, сезони, години.

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Бял облак

Бял облак
Мнения: 9432
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

ОСОБЕНОСТИ на ПЛАНИНСКИЯ и ВИСОКОПЛАН

Мнение от Бял облак » вт май 12, 2009 6:29 pm

Здравейте!

Следя форума от година и се убедих, че тук можеш да намериш адекватна информация. Дискутират се интересни теми, дават се оригинални мнения. И макар да се водят аматьорски, на мен ми се струва, че в много отношения са по-професионални от уж професионалните. Както и да е - наличието на такъв форум може само да ме радва :)

А сега да си дойда на думата.
Интересува ме какви са критерийте за това дадена област от една планина да бъде определена като високопланински климат? Само надморската височина ли е критерий или и температурата, или още нещо? От каква надм. вис. в България го има този климат? Еднаква ли е тази височина и за останалите планини по света? Има ли разновидности на високопланинския климат признати от науката?

Имам и едно друго запитване.
Известно е, че по билата на Рила на много места има дъждомери, които за съжаление не се поддържат. Но все пак преди са функционирали. Знае ли някой защо са монтирани така гъсто? Да не би да е във връзка с водно-енергийните съоръжения за прихващане на водата. Може би тогава им е трябвала подробна информация за валежите. Къде ли се съхраняват събраните данни и достъпни ли са?
Последна промяна от Бял облак на съб сеп 02, 2017 9:35 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » вт май 12, 2009 9:47 pm

Първо здравей и добре дошъл! Сега по зададената тема. Никъде не съм чел за високопланинския климат подробности, но бих изложил мнението си. Значи ясно е че това са териториите в България над 2000 метра надморска височина. Това явно е подалпийския пояс. Дали е по-правилно да е над 2200 м/н/в (алпийския), мисля че всеки може да си го тълкува.

За критериите пак трудна работа и естествено трябва да се различават в зависимост от коя точка на земята се отнасят. Примерно Рила над 2000 м, не се съотнася така както същата височина на друга планина в по-топъл климатичен пояс. Така че релефа, мисля че е особен отличителен знак, но в силно вариращи граници. За това мисля че трябва да се различават изразите "Високопланински климат" с "Високопланински район", защото второто може би може да характеризира место което няма нищо общо с първото... :hmm:

А дали е така незнам. Някой ако е чел да каже.

Относно гъстотата на мрежата в БГ на станции и дъждомерни постове :

В Рила в момента няма никаква гъстота на дъждомерни станции/постове, камо ли на метеорологични станции. Понастояще му има една дъждомерна на Рилския Манастир, която в миналото е била и климатична станция, една на Леви Искър, броим и климатичните на Юндола, Боровец, синоптичната на Мусала. Това са вътре в планината. А около нея има достатъчно много, включително бивши (преквалифицирани в дъждомерни) и настоящи метеорологични станции, дъждомерни (Благоевград, Белица, Якоруда, Разлог, Костенец-град, Костенец-село, Долна Баня, Самоков, Сапарева Баня (бивша климатична за съжаление), Дупница, Рила.

А и не съм на 100% сигурен каква е била гъстотата в миналото. Знам че е имало една високопланинска на язовир Калин за което не е трудно да се изкарат данни за някоя по-стара норма.

Данните са се съхранявали в подробни годишници на НИМХ издавани до 1982г. След това страната попада в информационно затъмнение, а данни се обявяват само за определен брой станции, предимно синоптични. Има и Климатични справочници по по-големите библиотеки (4 или 5 тома на НИМХ доста подробни). Има още други интересни книжки, погледни в съответната тема!

Това е за сега от мен.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Бял облак
Мнения: 9432
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » вт май 12, 2009 10:55 pm

Добре де, а защо точно от 2000м, а не от 1800м, примерно? Силните ветрове, ниските температури и така нататък са налице и в двата случая. Но това може да го има и в равнини. Т.е. метеорологичните критерий може да не са решаващи, а както казваш отличителен знак да е релефа. Или пък критерий да е височината, до която биха расли склопени гори? Абе, не знам, но ми е интересно и затова питам.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » вт май 12, 2009 11:02 pm

Ама аз незнам колко е... :) :lol:

Аз за това дебело подчертах че това е моето мнение. А то е такова защото горе долу започва субалпийския пояс от 2000 м/н/в. Тоест има някаква промяна в пояса, има отличителен белег, който след 2200 преминава в по-суровия алпийски. Все пак до 1800 м/н/в има все още гори. А това смекчава условията малко или много. незнам. Много са белезите по които може да съдим, включително и биоразнообразитео. Но аз незнам критериите и моето мнение донякъде е субективно...
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » вт май 12, 2009 11:50 pm

Бял облак написа:Добре де, а защо точно от 2000м, а не от 1800м, примерно? Силните ветрове, ниските температури и така нататък са налице и в двата случая. Но това може да го има и в равнини. Т.е. метеорологичните критерий може да не са решаващи, а както казваш отличителен знак да е релефа...
Само че в равнините едва ли има средногодишни температури около и под нулата. Единствено при инверсии през зимата може да се говори за някакъв еквивалент на студ, който не е никак достатъчен, а отрицателни средномесечни стойности в ниското са най-често по един месец (Януари), в най-суровите места до 3 месеца (Декември, Януари, Февруари) а в планините над 2000м си е съвсем нормално да има такива стойности. Освен това устойчивата СП която липсва в ниското или процента на устойчива СП. Критерии много! И няма място за сравнения просто...
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Бял облак
Мнения: 9432
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » ср май 13, 2009 11:46 am

Да, съгласен съм. Но аз имах предвид равнинните условия не в БГ, а например в тундрата и други места, където средногодишните температури са ниски.

wilkosz
Мнения: 24159
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср май 13, 2009 11:55 am

Всички земи с надморска височина над 1000 метра се приема, че притежават планински климат. Т.е. климатът там е вече достатъчно различен от този в равнините. Поне това съм чел аз. И разбира се разликите в режима на елементите спрямо равнините са по-големи по северните склонове, отколкото по южните. Но не може да се постави рязка и точна граница, затова се приема изохипса 1000 м за начало на планинския климат. Така че това е донякъде и субективно.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 52539
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср май 13, 2009 11:58 am

:thumbup:
Мен още от началото ме смущава уточнението ВИСОКОпланински климат - то прави нещата още по-относителни, затова се въздържам от писания...

simovremeto
Мнения: 11345
Регистриран: ср яну 03, 2007 10:05 am
Местоположение: София, Орландовци 526,7 мнв

Мнение от simovremeto » ср май 13, 2009 12:07 pm

От това, коте съм чел за високопланински климат се уточняваше за места над 1600 - 1800 м, за северните и 1800-2000 м за южните склонове. Също така трябва да се има предвид и разположението на масива - едно е в Стара планина на 2000 м, друго е в Родопите. Общо взето за разгарниечние служеше намаляване на температурната амплитуда и нарастване на облачност, влажност, задържане на СП и т.н.

weather_master
Мнения: 13239
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » ср май 13, 2009 1:12 pm

Бял облак написа:Добре де, а защо точно от 2000м, а не от 1800м, примерно?
В науките има и условности - неща, които се приемат като граници или "на готово". Например аз не съм съгласен с определеният интервал от -/+1С за нормален месец. Цели 2.1С отклонение от средномесечната темп. ми се вижда много. Но някой така го е определил...
Та относно високопланинският климат също трябва да има някаква условност. Сам разбираш, че надморската височина, от която започва високопланинския климат в Б-я е различна от тази например в Еквадор. Ако приемем, че климатът оказва пряко влияние върху природата и по-специално върху растителната покривка, аз бих дефинирал понятието високопланински климат по следния начин: "Високопланинският пояс започва от средната част на клековия пояс, който трябва да се намира над иглолистният пояс. В случай на отсъствие на клеков пояс, високопланинският започва с началото на поляните и ливадите". По този начин определихме една "плаваща" граница, която например за Рила е 2100-2200м н.в., за Централния Балкан предполагам е по-ниска. За Родопите предполагам, че този климат почти отсъства. За Витоша високопланинският климат от северната страна започва някъде от 1900-2000м н.в.
Не разбирам много от климатология, така че климатолозите тук може да ме оборят.

wilkosz
Мнения: 24159
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср май 13, 2009 1:29 pm

Не съм срещал понятие "нисокопланински климат", има само "планинска климатична област" и тя е която започва над 1000 м.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » ср май 13, 2009 6:39 pm

Аз не съм много съгласен с разликите които даваш между Рила и Стара планина или Витоша. Най-грубо казано северните предели и на трите планини са в умерения пояс и аз не виждам някакви основания за разлики от 200 - 300 метра... :-?

Виж Пирин и Родпите са нещо съвсем друго... :thumbup:
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » чет сеп 08, 2011 8:09 pm

*Почвам да пускам периодично по малко инфо от труда на Велев 2010г.*

Почвам от тази тема. Нещо за високопланинският климат. В частност алпийският тип климат. Най-добре изразен е в Рила. В същата планина съществуат следните типове :

Над 2000м - Нисък алпийски климат

Над 2400м - Постоянно влажен алпийски климат

Над 2600м - Постоянно влажна алпийска тундра.


Една класификация между Пирин и Южна Рила - обуславят се от типичен планински климат. Климатично разликата е около +1С при Пирин на съответните височини спрямо южната част на Рила.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Потребителски аватар
wolfie
Мнения: 6129
Регистриран: вт дек 23, 2008 2:11 pm
Местоположение: София/Бояна/ 744м.н.в

Мнение от wolfie » ср дек 14, 2011 8:05 pm

Изображение
Годишно количество на валежите за връх Мусала за периода 1942-2010 година. Липсват данни само за 1951 и 1969 години.
There is not such thing like "enough snow" ;) http://skuky.net/41598
АМС Камера
Windy - НЯМА КРАЙ ВЕЧНА ЗИМА НЕКА ИМА

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Мнения: 42393
Регистриран: пон дек 17, 2007 1:46 am
Местоположение: ДУПНИЦА 551 м.н.в. // София "Толстой" 532 м.н.в.

Мнение от Radoslav Petkov » съб мар 10, 2012 11:41 pm

Климатични особености на Мальовишкия дял, Северозпадна Рила :


Особеностите в климата на Мальовишкия дял в общи линии не се различават от климатичната характеристика на Рила, но все пак той има особеност, която го различава от останалите дялове. Това различие се получава най-напред от общата експозиция на дела, неговата надморска височина, разположението му спрямо преобладаващите ветрове и дълбоката долина на Рилска река. Малкото климатични станции и тяхното разположение не могат да дадат точна представа за динамиката на отделните климатични елементи, развити в отделните климатични зони.

Температурите и температурните различия са важен климатичен белег в района. Най-ниската абсолютна температура през последните 10 години на височина 1720 м е измерена през февруари - до -25 °С, а най-високата — през юни и юли — 20,8 °С. Установено е, че температурата във височина на всеки 100 метра се понижава с 0,6 °С.

Много често през зимата Говедарската котловина и долината на Рилска река са обхванати от продължително мъгливо и студено време, докато в същото време по околните била времето е слънчево и топло. Това е времето на т. нар. температурни инверсии. Разгледана, такава обстановка през януари 1970 г. от х. Мальовица до Самоков в 7 часа сутринта има следната характеристика:


Хижа Мальовица (1960 м) - добра видимост (-13,4 °С)
ЦПШ "Хр. Проданов" (1720 м) - добра видимост (-12,2 °С)
Село Говедарци (1200 м) - гъста мъгла (-18,4 °С)
Град Самоков (950 м) - непрогледна мъгла (-20,2 °С)


Следователно температурните амплитуди в различните пояси имат различни стойности. При всички случаи обаче от нивото на Говедарската котловина и долината на Рилска река във височина тези стойности намаляват.

Във валежно отношение Мальовишкият дял се характеризира с разнообразие. Докато по склоновете, спускащи се към Рилска река до височина 2000 м, има по-голямо разнообразие по отношение вида на валежа, то по склоновете със западна и северна експозиция постоянството е налице. И все пак се е случвало през януари на 2000 м височина да вали дъжд, а през август снежна покривка да се образува и на 1700 м. Първичният и вторичният максимум на валежа в Мальовишкия дял е много добре изразен.

Интерес представляват валежите от сняг. Постоянната снежна покривка по склоновете със северна експозиция, която се образува обикновено в края на октомври и достига своя максимум от нагрупвания в края на март и април, се разтопява в повечето случаи едва през юни. Динамиката в нейното развитие е трудно уловима и е в зависимост не толкова от падналата валежна маса, а от преразпределението й, което се явява фактор от много последствия - ветрове, лавинен интензитет, релефни форми, растителност и др.

Последица от разтопената снежна покривка и факторите, оформящи последната, са нивалните форми - преспите. Те са характерен белег за района. Тяхното разнообразие по начин на образуване, площ и дебелина е голямо. В зависимост от летните температури някои години преспите се стопяват чак през август, а в други остават до нов сняг.

Мъглите в района са чести. Най-мъгливи са месеците април, май, юни и ноември. Но това не значи, че през останалите месеци няма мъгла.

Преобладаващите ветрове са с посока от юг до северозапад. Постоянен показател в това отношение зимно време са многобройните снежни козирки, надвесени над северните циркуси.

При фьонов щорм имаме най-лошо време в планината. Скоростта на вятъра в такива моменти достига 120—140 км/ч.


http://guidebook.travelguide-bg.com/poi ... ranch_id=5
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

Отговори

Върни се в “Климат”