НА МОРЕ

Тук може да се пише (и да се пускат снимкови репортажи) за всичко впечатляващо от пътувания или походи сред природата, както и да се пуска полезна туристическа информация.

Модератор: Radoslav Petkov

wilkosz
Регистриран: 09 яну 2007, 14:51

Мнение от wilkosz » 03 юли 2026, 17:27

Гьозлеметата на хубавата баничарница в Ахтопол срещу автогарата били станали 4,50 евро, миналото лято бяха 5 лева. Всичко е леш 1 към 1 лев /евро. Предупреждавахме, ама либерастите не били излезли декември да протестират против еврото, а само против бюджета, нямало било да има поскъпване. На ви няма, яжте сега банички по 4,50 евро. Те турците в Хамбург ги продават по-евтино бюреците по 3,50 евро. Макар че преди 10 години бяха по 1,80. Т.е. пак двойно са. Аз не купувам отдавна де, нали съм веган, само с пълнеж от картоф понякога си купувах до старата работа, ама сега сме и без това на ново място и там не продават.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 03 юли 2026, 17:35

meteo fen написа:
03 юли 2026, 16:48
gosho97 написа:
03 юли 2026, 15:06
Празно не виждам аз. Чадърите има и на тревата като гледам. Ти къде видя празно? :dontknow: По-пълен плаж от този не съм виждал, може да бие и плажа в Римини.
Това че са наслагали навсякъде чадъри, не означава че има клиенти (няма да коментирам къде е свободната зона от 30%). Празен чадър и шезлонг не носи пари....хора няма, аз това видях. А сега в 16,50 направо никой няма (общо заети цели 4 чадъра от над 100).
Ирония, Метеофене. :grin1:

Иначе Ахтопол и аз много го харесвам. Макс, ти като почнеш с това "благоустроено" навсякъде си голям майтап. Какво точно очакваш от едно толкова малко градче, какво да има? Аз съм ходил веднъж, преди вече доста години, може би 7, нямам впечатление да е било нещо толкова "неблагоустроено". За Царево съм по-скоро без коментар, там не бих се върнал. То и без това този район ми идва далеч, a и в последните години нямам особено желание да обикалям из България, може би само Родопите, които са уникални, но са бая далеч. На морето на мен най-много ми допада Обзор, при това аз лично нямам абсолютно нищо общо с това градче, да не излезе, че съм пристрастен. :grin1: Даже за пръв път отидох там, без да минавам само, преди 6-7 години, но там е толкова идеално подредено, чисто, зацветено и поддържано, че чак не прилича на България.

А, иначе с тези цени по Черноморието и колко било скъпо толкова много се преувеличава, направо е прекалено. Било по-евтино да ходиш на Малдивите и къде ли не и какви ли не преувеличения. Някой си отишъл някъде и снимал най-скъпото възможно и сравнява с най-евтиното от чужбина. :lol: Наскоро си направих труда да проверя колко би излязло за един по-дълъг уикенд в арбнб-та с много високи оценки, точно според критериите, които имам и за чужбина - ами за 4 нощувки спокойно може да спиш за 200 евро в много прилични апартаменти, по Европа такива цени няма. Има, ама в Албания например. В топ дестинации като Италия, а да не говорим за Испания и Франция е по 2,5 отгоре на това за същия период.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 03 юли 2026, 17:39

wilkosz написа:
03 юли 2026, 17:27
Гьозлеметата на хубавата баничарница в Ахтопол срещу автогарата били станали 4,50 евро, ...
Значи, не знам от какви източници вземаш пасквилите си, но аз поне не съм забелязал подобни аномалии. Досега не съм засякъл нито една стока или услуга, която да се доближава до двойно поскъпване спрямо 12 месеца назад, като се замисля, даже и за нищо над 5-10... 15% (пряко сили) нагоре не се сещам :dontknow: ... А специално за тези банички ми е много интересно кой ще ги купува на такава цена (ако приемем, че НАИСТИНА АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ миналата година са стрували почти двойно по-малко), наистина бих наблюдавал процеса с интерес. :laughm: При положение, че резервирах нощувки в Синеморец за пика на сезона това лято на абсолютно "базова" (разбирай - изглеждаща много изгодна) цена, практически равна на цената за подобна услуга миналата година в Лозенец. :dontknow: Така че, просто си провери източниците и избери такива с по-малко вкиснала, гаврошовска пропаганда :grin1: ...
Прост народ - скапана държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

wilkosz

Мнение от wilkosz » 03 юли 2026, 18:15

gosho97 написа:
03 юли 2026, 17:35
Иначе Ахтопол и аз много го харесвам. Макс, ти като почнеш с това "благоустроено" навсякъде си голям майтап. Какво точно очакваш от едно толкова малко градче, какво да има? Аз съм ходил веднъж, преди вече доста години, може би 7, нямам впечатление да е било нещо толкова "неблагоустроено". За Царево съм по-скоро без коментар, там не бих се върнал. То и без това този район ми идва далеч, a и в последните години нямам особено желание да обикалям из България, може би само Родопите, които са уникални, но са бая далеч. На морето на мен най-много ми допада Обзор, при това аз лично нямам абсолютно нищо общо с това градче, да не излезе, че съм пристрастен. :grin1: Даже за пръв път отидох там, без да минавам само, преди 6-7 години, но там е толкова идеално подредено, чисто, зацветено и поддържано, че чак не прилича на България.
А, иначе с тези цени по Черноморието и колко било скъпо толкова много се преувеличава, направо е прекалено. Било по-евтино да ходиш на Малдивите и къде ли не и какви ли не преувеличения. Някой си отишъл някъде и снимал най-скъпото възможно и сравнява с най-евтиното от чужбина. :lol: Наскоро си направих труда да проверя колко би излязло за един по-дълъг уикенд в арбнб-та с много високи оценки, точно според критериите, които имам и за чужбина - ами за 4 нощувки спокойно може да спиш за 200 евро в много прилични апартаменти, по Европа такива цени няма. Има, ама в Албания например. В топ дестинации като Италия, а да не говорим за Испания и Франция е по 2,5 отгоре на това за същия период.
Ами това имам предвид. На Обзор бях 2 години поред преди 2-3 години и видях колко е чисто, озеленено, поддържано. И се колебаех точно между Ахтопол и Обзор. Това имам предвид да стане и Ахтопол. С хубави улици, паркове и да е чисто и подредено както е навсякъде в Европа. А не да има бурени точно в центъра до Т макркета и улиците да не са виждали нов асфалт от бай тошово време. И крайморската алея била пропаднала от наводненията тази зима.
И също улицата, която води към плажа е както през соца занемарена. Толкова малко му трябва на Ахтопол, да стане приятно място отвсякъде.
В Албания между другото цените през последните 2 години били скочили много, така прочетох.
А за транспорт от Шумен до Бургас, пълна скръб. Имало два автобуса, единият идва от Русе, а другият от Разград почти по едно и също време сутрин, но не може да се купят билети предварително. Само ако имало места от шофьора при тръгването в Шумен. През сезона по-вероятно е да няма и увисваш. Не може да се купят онлайн. Няма и влак вече, преди имаше директен, за 3 часа стигаше. В 21 век в европейския съюз трябва да отидеш на автогарата като дойде автобуса и да се надяваш да има място, че да те вземат... Никога няма да се оправим.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

wilkosz

Мнение от wilkosz » 03 юли 2026, 18:22

Stringmeteo написа:
03 юли 2026, 17:39
А специално за тези банички ми е много интересно кой ще ги купува на такава цена (ако приемем, че НАИСТИНА АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ миналата година са стрували почти двойно по-малко), наистина бих наблюдавал процеса с интерес. :laughm: При положение, че резервирах нощувки в Синеморец за пика на сезона това лято на абсолютно "базова" (разбирай - изглеждаща много изгодна) цена, практически равна на цената за подобна услуга миналата година в Лозенец. :dontknow: Така че, просто си провери източниците и избери такива с по-малко вкиснала, гаврошовска пропаганда :grin1: ...
Аз пък съм резервирал абсолютно същия хотел в Ахтопол като миналото лято, защото ми харесаха условията. Сега е 50 евро на нощ за 1 човек и то средата на юли. Миналото лято в пика на сезона първите дни на август беше 60 лева, т.е. 30 евро. Не е двойно, ама е бая чувствително и е почти двойно. И нямаше по-евтино почти. Е сега ще съм със сестра ми и също е 50 евро на нощ, но проверих за един човек колко би било и дава пак 50 евро. 50 евро е сериозна цена дори за Германия. Спада по-скоро към средните цени. Евтините цени там се водят 35-40 евро. Навсякъде, където съм ходил по Италия, Испания съм плащал пак около 50 до 60 евро, за много по-яки места от Ахтопол.
В Нерха даже бях на 33 евро на нощувка, но беше през март извън сезона, бях гледал как е за лятото и беше по-скъпо, но от 60 евро на нощ почваха. За това, което се предлага на българското черноморие, 50 евро на човек е много. В Созопол за следващите дни резервирах нещо малко по-евтино, 45 евро и даже се изненадах, че има и имаше добри отзиви. Във Варшава преди месец бях на 34 евро. Но беше проста стая в панелен блок с обща баня и тоалетна.

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 03 юли 2026, 19:10

wilkosz написа:
03 юли 2026, 18:15

А за транспорт от Шумен до Бургас, пълна скръб. Имало два автобуса, единият идва от Русе, а другият от Разград почти по едно и също време сутрин, но не може да се купят билети предварително. Само ако имало места от шофьора при тръгването в Шумен. През сезона по-вероятно е да няма и увисваш. Не може да се купят онлайн. Няма и влак вече, преди имаше директен, за 3 часа стигаше. В 21 век в европейския съюз трябва да отидеш на автогарата като дойде автобуса и да се надяваш да има място, че да те вземат... Никога няма да се оправим.
Ми не, че нещо, ама ти априори си се прецакал с логистиката. Кога изобщо са били надеждни връзките север-юг, особено пък с обществен транспорт? :lol: Баси, човек, не ми казвай, че и сестра ти не може да шофира, та ще се гърбите двамцата по влакове и рейсове.

Инак, то даже Шумен-Бургас ми се вижда направо песен. Залавяш бързия влак рано сутринта, след 1ч30-1ч40м си във Варна, а оттам вече към Бургас навярно има рейсове и бусове на всеки час, ако не и по-често. От Бургас надолу към курортите също има добър и чест транспорт. В общи линии, ако се метнете на най-ранния влак от Шумен, таман за чек-ин ще си в хотела си в Ахтопол, при това с паузите за кафенце и хапване. Което си е оптимално, на практика. Липсата на директния влак ти изяжда час-час и половина. Не е болка за умиране.

Ама я си посмислете, ако някой клет човечец, който няма кола и не може да намери някой да го вози, му се наложи ходене от Плевен до Пловдив да кажем и трябва да разчита на обществен транспорт? Майка плаче. Директен рейс - и без да проверявам - убеден съм, че няма. Т.е вариантът тук е рейс Плевен-София и после рейс София-Пловдив. АКо иска с влак - от Плевен трябва да пътува до Горна, да хване за Стара Загора и от там до Пловдив, което ще му излезе, като време, 7-8 чАса сигурно. Един работен ден, заеби.... :cry:

Колкото до цените, винаги ми е бил много чуден този минималистичен манталитет. 350 дни в годината се стискаме, пестим, смятаме, разпределяме бюджети. Храна, сметки, гориво, всякакви там неща от първа и втора необходимост и накрая за 10-15 дни в годината, вместо да се отпуснем и да позволим на мозъка си да престане да бъде калкулатор, ние пак със същата нагласа отиваме и на почивка.

Добре, за какъв чеп ще иде някой на почивка на море, за да може след плажа да мине през магазина и да си купува неща, за да вечеря в стаята после? Па по-добре не ходи.

Всяка година ги виждам подобни хора. Нарамили се от хранителния магазин - краставица, домати, сирене, колбас, кебапчета, картофи, шише мастика и/или един ботуш Пириняк 2.3л и вместо да седне някъде да му е кеф, да го гали бризът, той ще се свре на тераската в стаята си (ако има такава) и ще плюска и пие цяла вечер там, псувайки целия свят.

wilkosz

Мнение от wilkosz » 03 юли 2026, 19:24

Да и през Варна е същото, понякога няма места са бусовете към Бургас. Така нямаше като отивах на Обзор и трябваше да чакам като идиот по-късна маршрутка.
И да сестра ми няма книжка и не кара кола. Аз имам. Тя ще резервира едно такси, един човек от Шумен кара до Бургас споделено пътуване пълна кола. Като бяхме ходили на Созопол, така отидохме до Бургас.
От Бургас за Ахтопол има някакъв паршив мини бус следобед в 2 и после в 6. За които също не могат да се купят предварително места. Първата нощувка ще е в Бургас, ще отидем до остров Анастасия. На другата сутрин ще вземем Ивкони за Ахтопол, за него поне продават билети онлайн, вчера ги купих.
Аз в Албания като щях да ходя миналата година бях гледал за онлайн билети за автобуси от Дуръс за Вльора и Берат и си продаваха, имаше почти на всеки час и се купуват онлайн. Европа са и те вече.

kerry
Регистриран: 14 сеп 2019, 15:35

Мнение от kerry » 04 юли 2026, 17:07

Има увеличение на нощувките сравнение с миналата година!С приятели съм говорил и при тях същото.Погледнах стаята където бях миналия юли,тогава 113 лв. сега 150 лв.Това в стария Несебър,пак бих отишъл там,ама е заето за мойте дати :? На СИ е чудесно, но много път.Остава Гърция,въпреки че нощувките са 100-120 Е 8-)

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 08 юли 2026, 16:52

:deal: :laughm:

Как според науката се почистват от мазут човешка кожа, плат и природа
07 July 2026
Какви са научно обоснованите начини да се отстрани зацапване от мазут? По принцип има три стратегии за действие - с физични, химични и биологични средства, но начинът на действие много зависи обаче от това, къде е попаднал мазутът.
Прост народ - скапана държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 13 юли 2026, 12:02

35+ Ойро не били за две топки, а за 5 сладоледа!! :grin1: Добрее, добреее..... :laughm:

https://trip.dir.bg/novini/35-50-evro-z ... yasnenieto

Аз на нашето море не ходя вече 15 години (преди това - поне веднъж, най-често и по 2 пъти). Накратко - защо - защото аз и в София не харесвам Люлин, а да ида и да платя 10-20-торни цени за да поживея до мазутния гьол в тамошен Люлин - сори, майна. :buble:
Иначе се забавлявам, като чета материала, за които 2 мнения нагоре правилно е писано: или се отпусни и го поеми целия, като осигуриш за един месец "работа" ('сезон") на мьекавските тарикати годишния доход със сладолед за 35 евро или търси други начини. Но материалът няма да се промени, т е ще се променя, но все към по-тъп. А именно: хем ще разтваря бузки, хем ще се възмущава колко боли без вазелин. Е..... :dontknow:

Потребителски аватар
Radoslav Petkov
Регистриран: 17 дек 2007, 01:46

Мнение от Radoslav Petkov » 17 юли 2026, 11:58

Мръсни копелета! Е за това народа ще бяга по Гърция, Турция, Италия, Испания.

Алибегов може да си завре тоя сладолед заедно с "празната чиния", къде слънце не огрява.
Метеорологична станция "Дупница" в югоизточната част на града, онлайн :
http://www.stringmeteo.com/stations/dupnitsa/
http://www.stringmeteo.com/stations/aut ... ?gen=t#sel

4uk
Регистриран: 10 май 2019, 13:02
Контакти:

Мнение от 4uk » 17 юли 2026, 13:05

Българското черноморие е хиперзастроено и се предполага всичко да е с ниски до средни цени и да се печели от оборот, а не от надценки. След като туристическия бранш сам не може да си потисне лакомията, ще му я потистат клиентите, по-точно липсата им! През Юни бях 5-6 дни в Гърция, където на 4 декара двор имаше 4 студия на първа линия срещу морето. В България на идентичен парцел щеше да има 8 етажен хотел със 100 стаи/ студиа. Познайте къде ще отида и догодина, ако цените на настаняване и храна са почти идентични. Ако цената на българския гъчканак е 1/2 от гръцката, все пак бих се замислил дали да не го уважа, ...от умерен патриотизъм, ...но чак бунак не съм. Ако на българският хотелиер му е скъп и недостатъчен персонала - да не бешее строил 8 етажа, а 8 студиа и да сменя чаршафите заедно с жена си, както правят гърците. По-склонен съм да дам парите си на средностатистическо гръцко семейство, което се издържа от туризъм, отколкото на застаряваща мутра с хотел и ново мазерати и третата му жена с XXL джуки и цици!

Потребителски аватар
Radoslav Petkov

Мнение от Radoslav Petkov » 25 юли 2026, 20:37

Утре рано сутринта заминавам на морска обиколка на Пелопонес. Влизам през Коринт, нощувки в Толо, на остров Елафонисос, Стоупа, Каламата, спирка през Войдокилия и нощувки в Калогрия. Така обикалям целия полустров (който технически е остров) и си тръгвам на 14-ия ден. Полуострова е известен освен с историята, невероятните плажове и с гастрономията. Там готвят с домашни продукти с рецепти от прабабите си. Общо с пътя от и до България с местните отбивки и обиколки ще наближа 2500км. Ще е сериозно предизвикателство и за 8г ми дъщеря заради дългия път.

Като се върна и събера впечатления ще пиша. Само да сме живи и здрави и да не срещаме идиоти по пътищата.

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 25 юли 2026, 21:36

О, на остров Елафонисос има един уникален плаж. Отдавна съм го набелязал, но не съм имал възможност да го видя. Пиши после как е. И весела и приятна почивка! :)

Потребителски аватар
Radoslav Petkov

Мнение от Radoslav Petkov » 26 юли 2026, 01:06

Вероятно говориш за Симос бийч -Карибите, Малдивите ли бяха на Гърция.

Но има и други хубави плажове на Елафонисос като Панaгия/Панагица. И в двата варианта съм ги срещал.

Отговори

Върни се в “Туризъм, екскурзии, пътувания”