Лични фотоволтаични системи

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Лични фотоволтаични системи

Мнение от bismarck » 25 юли 2025, 20:11

На караваната на Дунава (буквално на брега, между 10 и 50-60 метра в зависимост от нивото (сега е далеч 8-) ) От 2 месеца имам малко под 2 и половина киловатова ФВ ( понякога ще го съкращавам на ПВ от алглоезичната фраза). Това е щастливо следствие, без ирония от наглата арогантност на БОКЛУЦИТЕ от ЕРП Запад, които ми искат да си платя трафопост (не е майтап) за да ме свържат към мрежата. Не можете да си представите песента на сърцето ми, като получих документа от "проучването" им. 100 лв такса за тая идиотия е смешна цена за кефа да им тегля една мооооощна майна, при това не на думи, а с дела.
Така. Сложих само 1.2 кВт хибриден инвертор на Чепъков и 5 панели (съобразени с неговите параметри).
Резултат от тия смешни числа - лете мога да работя с всякакви електроинструменти, докато има слънце. То и докато няма, естествено, че няма да работя цяла нощ. Акумулаторите ще коментирам друг път, става дума за 3-4 киловатчаса консервирана енергия. Всичко е на минимум, за да натрупам практически опит.
Резултат - за сегашните цели (там!) системата е предостатъчна, с огромен излишък денем.
На път и до дни ще ми пристигне, един як китайски хибрид за 4.3 киловата и 4 акумулатора по 100-200 амперчаса. Те ще идат на парцела с водната помпа, за да стана независим и от енергото с нея. Излишъкът от енергия ще тръгва обратно по кабела, с който в момента захранвам помпата от мрежата :laughm: .
Хибридният инвертор е към 500 лева, наполовина на мъника на Чепъков при 6.5 киловата максимална вкарвана мощност от ПВ ареата (макс волтаж е 500 волта при 250 на Чепъков). Ама на. Няма как, това са етапи, които трябва да се минат.
Лете (март-септември вкл) ще имам енергия през деня за цялата къща, вкл бойлера. При облачни дни - от акумулатор, но в облачни дни няма да работим навън с пауър тулс, в името на екологията, нали, г-н админ? :buble:
Подчертавам: Инверторът е с възможност И за безакумулаторна работа, както и този на Чепъков, затова системата е буквално на смешни цени. Акумулаторите са основното перо от разходите - 4-10-50 пъти по-скъпи от комбинацията на другия харуеър. В зависимост от поставените задания. :dontknow:
Интересното предстои зиме и нея чакам с нетърпение. Лятото всичко е ОК. Май съм го казвал вече. :grin1: По друг повод.

ПС Окабеляването, аресторите и вида кабели са съвсем отделна тема, засега по нея ще се въздържа да пиша, по причина на липса на собствен опит (трупам го в момента). Предварително парирам съвети за "социални мрежи" - както и в ТОЯ форум, в съответните профилни мрежи тъпаците и Дънинг-Крюгерите завземат пространството, отказвайки реалните спецове да пишат. По обясними причини. Тъй че - ДГД.
ППС Да подчертая дебело: Системата на Дунава е напълно оффгрид, енергото -ДГД със засилка, гълтане и мляскане!

_Stranger
Регистриран: 11 юни 2025, 22:46

Мнение от _Stranger » 25 юли 2025, 20:59

bismarck написа:
25 юли 2025, 20:11
Акумулаторите са основното перо от разходите - 4-10-50 пъти по-скъпи от комбинацията на другия харуеър. :dontknow:
Уви, така е.
В добавка към това, снижаващия с времето капацитет и периодичната необходимост от подмяна, прави потреблението на
"консервирана енергия" процес с ефективност доста дискусионна.
При съпоставка с директната свързаност към енергопреносната мрежа.
Затова мнозина остават твърдо в плен на ЕРП, при всичката си споделена неприязън.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 26 юли 2025, 17:25

Разбира се, трябва да бъдем реалисти. В София и основния си имот на село няма как да съм (напълно) независим, но това е проецирана самата физическа същност и на микса от източници. Поставянер на панели на покрив си изисква ходене по тъпаци и търтеи ("институции").
Ето - нашия уважаван (без ирония, освен в политпристрастията си) админ все се радва на моментната дневна, лятна баница на ЕСО. И аз и се радвам. Ама ноември не е мит! :grin1:
Биха ни спасили едни евтини акумулатори, но засега реално такива няма, а и споменатата от теб/Вас трайност/необходимост от подмяна - .....

Впрочем, старият ми контролер, също хибриден, когото над 10-12 години ползвах за УПС на компютрите, е с 10 пъти по-малък капацитет/параметри при двойна цена в номинал тогава (демек четворна-петорна с отчитане на инфлацията).
Не споменавам и цената на единица ПВ мощност преди 12 години, която правеше подобна система просто забавление за осветление нощно време и аварийни захранвания при планирано или не спиране на тока от споменатите приятелчета.
В момента панелите са направо на недостоверно смешна цена за единица мощност, а трайността им реално е 20+ години.
За мен бе учудващо да разбера, че първата година деградират с 1 процент, а следващите - с по половин. Т е 15-20 години, да не кажа и отгоре, те си работят. Е, ако не им мине купесто-дъждовна суперклетка път : ))

Но пак да обобщя за масовата аудитория: 5 кВт мощност в летен ден са 12 панела по 450 Vdc на цена кръгло 200 лв бройката (има и по 600+ бройката, но чисто механично и като р-ри са по-тежки за транспорт и всякакви манипулации), а един 6-киловатов безакумулаторен контролер ЕАСУН или друга куча, но работеща марка, примерно е малко над/около 500 лв. И... това е.
Е, окабеляването, ама то не е болка за умиране. Един или два арестора (по стотина лева бройката) и самата конструкция. Там вече нещата варират, но няма нищо фатално, все пак е нещо с размер грубо 8 на 12 метра. В момента, при това време (и 95 на сто от летните дни) ще топлите бойлер и 2 климатика без пари - от слънцето. АКО имате площ, това може да направите буквално след седмица.

Между другото, свободен парцел е най-добре. Освен това, не споменах, че хибридните контролери затова са хибридни, защото могат да се включват и с източник ел мрежата - имат и байпас функция.
С ръчна настройка на приоритети: 1. ПВ 2 Мрежа 3 акумулатор (примерно)
До 20 киловата ПВ не ви трябват разрешителни, освен (но тук знанията ми са само от търсачката, можете да се поинтересувате по-подробно) да сложите ограничител за обратно връщане на енергия в мрежата и да уведомите за това Енергото. Последното не е глупост - простите работяги, които се гърчат в момента на жегата и вземат смешни пари за работата, която вършат, нямат общо с огромните заплати на търтеите-шефове на разпределителните др-ва. Биха били под опасност, ако работят, мислейки, че няма, а то има напрежение от некадърно вързани самодейци (примерно). За евентуални простотии по самата ви система не споменаваме. Затова на единия си обект това няма да стане по обясними причини (нямам мрежа), а тук ще я направя напълно островна, без никакви връзки с ел мрежата.
За илюстрация. В жегите тук сметките ми са между 200 и 250 лв лятото. Консуматори: Бойлер 2 кВт, помпата на сондажа - 800 кВт (реално е 600, АМА загуби по кабели и к ми Янко- ...) помпата на басейна - 350-400 Вт, фризер, голям (него не измерих с уреда, домързя ме, а и там знаете, не работи нон-стоп, но да кажем 400-500 Вт. Когато работи, още 2 хладилника и дреболии. Осветление и компютри не броим, там са смешни мощности, макар да кръглят нещо нагоре.
ВСИЧКИ тия неща, без фризера (!) сега, точно в тоя момент, мога да храня със слънчев ток.
Зимата? Зимата е друга бира. Тогава - само компютрите. :laughm: Евентуално) И - както вече споменахме със събеседника - зависи колко се ръснем за акумулатори.

ПС Малка помощ зиме би бил един ветрогенератор, но там съм гледал само отгоре-отгоре. Защото за разлика от конструкцията за панелите, мачтата за ветрогенератора.... еее сещате се, афиф работи - НЕ! Не, че при панелите минава, но максимално ниско разположение (отписване на площта, на която се поставят) не изисква кой знае какво.Вятърът на метър над земята не е това на 10 метра (камо ли 20) над нея.
Малка помощ. Но-осезаема.
Освен това, докато пиша това, някак усещам, че чисто естетически, един хоризонтален ветрак на 10 метра би ми много разнообразявал естетиката :cool:

Тук, обаче могат да се заядат комшии - клетите птички етц. Докато за панелите могат да ме хванат за дръжката. Здраво. И сигурно.
В резюме - аз не съм най-сръчният човек, напротив, в работа с електрожен, например, съм новак на 2-3 месеца :laughm:
Винаги предпочитам сглобки, но понякога се налага. Но ако сега (няма да е точно днес, сещате се :buble: ) отида на обекта на Дунава, мога да включа каквито си поискам пауър инструменти, без да се съобразявам - ток има, безплатен, от бог Ра :buble:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 15 авг 2025, 11:16

Сега малко за акумулаторите. преди това, да споделя, че с въпросния инвертор 1.2 кВт (вече съжалявам, че за тия пари не взех мощен китайски за 6 киловата още в началото, но просто не бях в час :dontknow: ) все пак храни (е не едновременно, поотделно): Среден по размери флекс, саблен нож, прехвърляща помпа за вода, шлайфмашинка, винтоверт, ел ренде, 2 кВт пробивна бормашина (със сложена отпред бъркалка за бетон и замазка). Последната поработИ полови минута, но явно все пак на инвертора му дойде в повече и изключи от претоварване (рестарт), все пак освен нея имах включен още ледогенератор, хладилник и вентилатор, общо към 500 вата, лаптопа не броим.
Включих бъркалката на отделен трансфертер с пикова мощност 6 кВт и номинална постоянна 3 - от акумулаторите, колкото да свърша работа.
Сега за акумулаторите. Там имам един Литиево-ферофосфорен 500 амперчаса и два (паралел) оловни по 200 или 220 (Варта, полутягови, но монтанските определено са по-добри, от мен да знаете - имам предвид чистите тягови Мегалайт - имам един на 10 години вече и си е съвсем ОК, храни цяла нощ ТВ, крушки и добра уредба, когато се наложи. Вярно, той бе ползван почти само на подзаряд, реалните му дълбоки цикли са не повече от 40-50. Тъпото е, че в момента цената им е колкото на литиеви със същия капацитет, от европейски склад с включена доставка на китаеца).
Литиевият се зарежда от една слаба система 2 бр 200 Вт гъвкави панели (реално в момента около 130-140 около обед), общо 1 квадратен метър площ :grin1:
От 10-20 на сто до 100 се зарежда за 3-4 дни с тия мизерни панелки, ако го вържа на големите, ще го заредят за един ден, по-малко.
Отчитах като грешка че за само 20 на сто по-малко пари взех двата оловни туча, защото циклите им заряд-разряд са само 200-500 - склонен съм да подозирам, че ще е близо до долната граница. Но се оказа, че свойството им да подадат пикови 1500 А ток за кратко (при литиевите е средно десет пъти по-малко!) влезе в употреба. Тъй като колата има хубава музика, я оставих да ми свири цял ден (включвайки отново и отново, когато се изключваше) и ...сещате се. :grin1:
Старт - опппп! Няма никой почти) Веднага силов кабел до единия туч и - оня изобщо не го усети, почти не показа и пад на напрежението :laughm:
Всяко зло за добро. То това и беше идеята на тия - ако се наложи за електрожен.
Но иначе, за нормални уреди, литиевите нямат никаква конкуренция! 500-А/ч литиев е видимо по-лек от 220-А/ч оловен, при еднакъв капацитет литиевият е над 2.5 пъти по-лек. Това не е за пренебрегване, но не е основното предимство.
То се състои в 20 до 60-70 пъти повечето цикли.
Направих си експеримент, пуснах хлебопекарната само от един 100 а/ч литиев. Тук, вкъщи. Монтанският вижда сериозен зор и се разрежда до 11 волта от пълен заряд (а той е уж 220 А/ч). Хлебарката тегли 800 Вт но не непрекъснато - само при поддържането на Т за ферментация и след това за самото запичане. Литиевият слезе само на 85-87 на сто, напрежението изобщо не падна под 12.3 В.
След това малките панелки го заредиха до фул за точно един час (малките литиеви имат Блутут и мога да гледам през телефона как работят малките елфи в тях :laughm: ).

Та, в резюме, сега имам още една причина да чакам с любопитство ноември-януари.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 18 авг 2025, 16:43

Днес се занимавах 2 часа по обед с новата пратка ЛиФеПо4 :grin1: акумулаторчета до Дунава. Последните 2-3 седмици има по 1-2 дни с частична облачност, идеална за хипотетични "зимни" тестове на различните панели. При липса на контури на сянката, но достатъчно радиация от между и през облаците, гъвкавите китайки (кръгло един квадрат, потенциал общо 200 Вт) прибират около 25-30 на сто от потенциалния макс, обяснявам. Последният е ~20 на сто от реалния, измерен в момента от соларния датчик. А именно, 60 Вт. 0.2 по 300. Вече мога да преценя нааай-далечно и грубо колко ще дават в слънчев декемврийски ден по обед. Толкова. При кръгло 300 вата по обед през декември.
Важно уточнение! Гъвкавите панели са по-афиф от твърдите, но мога да ги въртя 1-2 пъти в течение на деня, докато тоя тракинг със солидните "истински" панели - няма как. Т е има, но е дива хамалогия, няма смисъл. По-скоро при тях за малки площи до 20-40 квадрата (10-ина киловата Т макс) може да се измисли лесно позиционираща система в 3 позиции - август - октомври плюс февруари -април на 45 градуса и ноември-януари, съответно май-юли. Разбира се, при добро желание, иначе 45 върши работа целогодишно, с 20 отклонение от перпендикуляра лете и зиме в различните посоки, падът на ефективността е минимален. Да не говоря наизуст, но едва ли е над 10-15 на сто (това може да се провери) и с монтаж на толкова процента доп. панели прави всякаква хамалогия за тракване излишна.
Като цяло, цялата тая работа е много забавна :laughm:
Особено, като осъзнаеш, че за 2000 и малко можеш от март до октомври в 85-90 на сто от дните да си осигуриш целия ти необходим ток - бойлери, перални, климатици, от слънцето. Без акумулатори. Чудя се и кога държавата (чрез търтейните си служители от всякакъв вид) ще започне да ни цака с някакви акцизи, твърде голям келепир е.
Разбира се, като говорим за собствени нужди.
ПС Солидните големи панели с кръгло 450 вата всяка (два метра кв. по 0.2 конверсия - прибл. толкова Т макс), при онова слънчево време спокойно хранеха 130 Вт хладилник и още няколкостотин вата ледарка, вентилатор, компютър и со до-напомпваха акумулаторите.
В момента започвам тестове с новите акумулатори, хубавото е, че имат блутут и хистори, да видим утре сутринта как 200 А/ч ще понесат 130 Вт консумация за през нощта. :laughm: Теоретично - на кантар.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 28 авг 2025, 09:46

Да сложим за протокола: В края на август малката (в момента прибл. 1200 Вт солари) система е предостатъчно захранена при слънчево време, т е късноавгустовското слънце е достатъчно с излишък да държи 24 часа 150-200 ватов консуматор (хладилник). Волтажът на панелите е 118-120 волта при слънчево време, а мощността им все още се ограничава значително от контролера след утринното дозареждане на акумулатора, сложих 500 А/ч литиев, защото оловните не ме кефят. :laughm: Съхраняваната енергия е прибл 5 киловатчаса или отгоре, но да закръглим в моя вреда както винаги, за всеки случай. Мисля, споменах, че имам още един панел 450 Вата, който мислех ще се наложи да вържа сега, но се оказа, че няма нужда, не и преди септември около равноденствието, предполагам - с него почти достигам максимума на системата, който е около 2 киловата входяща фотоволтаична мощност, а волтовете ще станат около 150. (лимитът на контролера е 250 ПВ волта. Тук добавям в скоба важна подробност: При студено зимно време и ясно слънце, клетките (силиций, неговата мама! :grin1: ) става доста по-проводим и напрежението може да надскочи теоретичното. Затова е добре да се оставя по-солиден резерв: всички контролери се преебават, ако се надвиши максималното им напрежение)
Когато отида да проверя - това става по това време горе-долу, между 10 и 11, акумулаторът вече е дозареден (след нощната консумация, която е около/малко под 2 киловатчаса, закръглям нагоре) и системата захранва директно от слънцето консуматорите.

Явно "интересната" част се отлага - едва при поредица от няколко облачни дни ще се правят другите изводи. И до ноември с тая нещастна (малка като входяща енергия) система ще успява да зарежда акумулаторите след въпросните облачни дни само за един слънчев ден. Демек... както коментирахме по-нагоре със събеседника ми в темата, опираме пак до акумулатори.
-Колко енергия е необходима за една малка къща (засега каравана там) и нормална къща с климатици и фризер-хладилник и каква площ/входяща слънчева енергия им трябва. Второто може да се намери с всякакви онлайн калкулатори, а първото е големият въпрос. Мета ми пробутва всякакви групи на подобни слънчари :laughm: и повърхностен поглед на дискусиите им сочи около 15 киловатчаса като минимум за добре изолирана и оборудвана с хиперинвертори къща. Цената на подобен литиев блок варира около/малко над 4К лева. Което не е малко, но не е и чак толкова много - сигурен съм, че мнозина соеваци дори от форума са дали повече за лятната си почивка тая година. :laughm:
Аз засега съм се запасил (без да броим вълците-единаци по-големи акумулатори) с едни 8 броя нови литиеви по 1.25 кВт/ч, демек, кАжи го 8 киловатчаса. Именно с тях ще процедирам в серия-паралел, когато дойдат късите дни, а сега вече няма нищо интересно.
Освен генералния извод: Дори в момента един средностатистически човек с 400+ квадрата двор, може да намали почти на нула разходите си за ток от март до октомври със съвсем поносима първоначална инвестиция, сравнима с разходите за около 10-дневна нормална почивка в Гърция (не говорим за мизерстване в някакви палатки и лай.а на плажа, а нормална, без излишен лукс, такава!)

АКО не разчита за отопление на волтаиците зиме, това в голяма степен ще важи и за късите дни, но това ще коментираме по-нататък, да сме живи и здрави.
И тук се връщаме мощно към чистата форумна материя. 1. Има ли, колко и КЪДЕ от октомври до средата на февруари в страната места с НАД 6-7 дни непрекъснато облачно време? (да, има, ама нещата не са като преди 30-40 години!)
2. Може ли да "шунтираме" с помощта на повече акумулатори (съхранена енергия, която да дочака новото слънце) въпросните периоди (ако и когато ги има? Отг - да, но на каква цена? Дали не е по-добре да държим в мазето един малък генератор със ресурс/гориво за 3-4 дни по няколко часа (ще зарежда въпросните акумулатори) Защото 15 киловатчаса няма да стигнат. Едно просто делене на месечната сметка на 4 или 5 (енергията за около 7 дни) ще даде илюстрировъчен отговор.
и на трето място, но най-важно: Каква ПВ система трябва като големина(площ, входяща ПВ мощност) за да наблъска акумулаторите за един ден, ок, опционално за 2 дни за следващи 7 облачни дни? :))) Тук се връщаме отново към първия въпрос, а отговорът му по места може да видим в архивите от последните години по места.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 28 авг 2025, 10:00

Мммъдаа, кратък поглед над случаен ноември показва, че ще бъде по-интересно от очакваното (брой последователни дни с облаци над 4/8 :laughm: ) имаме даже една осмица

https://www.stringmeteo.com/synop/bg_st ... %D0%98#sel

Явно лете човек е склонен към излишен оптимизъм. Генераторът не е мит!)) Като въглищните централи :buble:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 04 сеп 2025, 10:08

За протокола: при равни други условия (брой панели, кръгло 6 квадратни метра), през юни максималната мощност по обед бе кръгло 1100 вата и малко отгоре. 20 процента е реалната максимална ефективност, реално уж малко отгоре, но 20 е ОК. Това показва практиката. Т е от 1000-1100 вата на кв м юни, панелите превръщат в електричество 200-230 Вт на квадрат.
Вчера към 13 (реално около обедния транзит, най-високата точка) общо 950-960 вата. Не е пипана ни деклинация, ни място (което ще се случи в следващите дни).
Това са реално само около 10-10+ малко процента намаление на входящата енергия от слънцестоенето до почти равноденствието, ок де, до равноденствието може да слезе с още 5 на сто, не вярвам повече. Напомням, че това 1 Е моментна енергия, не обща денем (.....) 2. При абс ясно небе.
Пасаж слоесто-перести - уж доста прозрачни облаци, миналата седмица в 15 часа намаляваха с около 50 на сто (!) влизащата енергия.
Така че едно разсъждение "от лятното слънце до есенното намаля само с 15 на сто по обед, значи от есенното до зимното ще намалее само с най-много още 15 на сто е меко казано твърде оптимистично. :laughm: То МОЖЕ, ако туря деклинацията 60 градуса на панелите (ги изправя на 30 от перпендикуляра) и е ясно и слънчево на обед, ама от двете страни на обедната линия нямам по 6-7 часа, а само (евентуално) 2-3 :dontknow:
Интересното предстои. Като кратко резюме - в момента слънцето е прееедостатъчно за всякакви работи в конкретното място (пауър инструменти до 1000 Вт, за кратко - до 3500 вата(с помощ от акумулаторите) и така ще бъде при слънчево време вкл през октомври. :deal: ПС То при слънчево време и декември предполагам ще е така :laughm: Ама....

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 15 сеп 2025, 13:23

Добре де, как да не им го нач..ш в устичката на тия! :laughm: Четвъртък ми приемат поръчката за няколко десетки метра ПВ кабел едни смотаняци и днес получавам мейл, че съжалявали, ама продавали само на топчета по 550 м :grin1:
Востата!) Аз да не съм Домусчиев, вашта баба :laughm: Дето е покрил половин Рз община с панели.
И сега днешния обед в почивката вместо да поекспериментирам тук с едни тестови гъвкави панелки, ще си попам Дедовия. По принцип става и с обикновен кабел, разбира се, но играта е двойна - не бива да се оставя, Айде, сега предстоящата зима не е толкова опасно, но ув-то рано или късно ще им прецака изолацията и става кофти. Та сега чакам утре от друго място.
Докато ПВ кабелите са с двойна изолация: отдолу електрическата, отвън - още една, УВ устойчива.

Иначе след повърхностно ровене в някои Н си сам-ПВ групи и форумчета, гледам, в момента се намират 15-ина киловат/часа батерия за 3.5 К бг пари.
Което вече е да го кажем, поносимо. За 11-12 К можете да си скапъпите 50 квтч батерия, което вече може да ви осигури 8 месеца независимост от ЕРПтата. Няма как да говоря за 4те ниски месеца, 22-окт-22 фев, т е мога да говоря, но наизуст, без да имам опит с материята, подобно на мнозина спецове. Но имам подозрения, че при един слънчев ден на 4-5....(?) може би ще има достатъчно енергия и през 4те ниски месеца.
Влизам да допиша важна уговорка: НЕ включвам отопление - или освен за епизодични включвания на хиперинверторен, да речем, чисто теоретично, никакво нагревателно такова!) Изчислява се лесно, въпросът е къде е границата на разумното: според мен в момента 50 квтч акумулатори са разумния предел, виж, площта за вход на енергията (панелите) трябва да се изчисли на база...? На база един слънчев декемврийски ден, който да стига да набута едно 40-ина квт/ч? :deal: Ако месечната ви консумация е 400 киловатчаса, ви трябват 8 слънчеви дни с посочената батерия)
Чисто лаишки, ако вземем че слънцегреенето е 5 часа (малко така може би оптимистично) там по Никулден-Коледа-Ивановден, АКО има слънце, ни трябват 10 киловатчаса (за да заредят 50-те капацитет за 5 ч). Абе трудна работа.... Да сложим едни 500 вата на квадрат инсолация, при 20 на сто ефективност прибирате от тях 80. Сигурен съм, че може да ги докараме до 100 с правилна деклинация на панелите (60 градуса спрямо повърхността), но нека не закръгляме в наша полза, още повече, че тия 5 часа слънце - няма как. Да, ще има някакви трохи 20 мин след изгрев до преди залез, но те ще са доста под тия 80 вата. За лаптоп и ТВ + осветление съм убеден, че няма да има проблеми. Но нагоре - ...
Т е един панел 2 кв м ви дава 160-170 вата. (лятото за сравнение - 550 да речем :laughm: Има ли още криофили???) 50 панела (100 кв. м) ви оправят със сигурност. : )) Помня ясно преди години под някой от възторжените коментари за лятната баница на ЕСО съвсем теоретично, без никакъв ПВ опит, база чиста физика и геометрия, стигнах до подобен извод като необходима площ.
Да не се разбира като бъзик! Човек спокойно може да си покрие покрива на къщата и още 40-50 кв в двора и да постигне тая площ. Друг е въпросът, какво ще ги прави тия 50-60 КИЛОВАТА лятото. Е, може да произвежда зелен водород с електролиза :laughm: ) Или да ги продава на ЕРП, но както знаем, там нещата са такива, че лично на мен не ми се занимава с тия дънери, целта ми е да не завися от тях, а не да им дам още един канал за изнудване, по възможност още от следващата зима.

Така. Има и една възможност за по-компактни изпълнения: панелите с прозрачна средна част, т е тия са способни да хващат някакъв процент отразена светлина. Да не се приема за реклама, ето пример
Двулицев соларен панел Jinko 590W Tiger Neo N-type – 72HL4-BDV, монокристален
..................
С мощност от 590W и възможност за допълнително производство от задната страна, този модел осигурява ниска цена за произведен киловатчас (LCOE). Това е изключително важно при големи фотоволтаични паркове или търговски проекти, където всяка спестена стотинка от енергия се мултиплицира.
Любопитно ми е подобен двустранен панел, ако се постави като оградно пано, вертикално, каква ефективност би показал зиме и лете. :deal:

ПС Всъщност аз дължа една огромна благодарност на ЕРП. След издевателския им отговор, че ще ме свържат на дунавския парцел, ако си платя трафопост. :buble: :buble: Не само че си реших вече проблема с тока там, а ще ме загубят като мющерия и в основния ми имот на село) Няма ирония в това. Сигурен съм, че в книжките на Стринг за самоусъвършенстване пише понякога, че човек трябва да излиза от зоната си на комфорт. Е, ЕРП запад ми помогнаха ужасно много, благодаря и на тях, и на майките им, и на пълнолетните им дъщери, много, много благодаря, амин! :buble: :buble:

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 17 сеп 2025, 17:29

Браво, Дедо, а освен всичко, можеш да отвориш и една консултантска фирма. Съвсем сериозно, срещу процент от проекта.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 18 сеп 2025, 11:06

Мани, изкриви ми се психиката. :buble:
Гледам слънцата в машинните прогнози и се чувствам, като котарак в рибен магазин. После - гледам поредицата облачета и се пипам за (липсващия) кобур. Дее3а, а таман бях взел да се връщам към източниците си, демек да ставам пак криофил.... :laughm:

Иначе сега експериментирам с едни гъвкави ПВ панелчета по кръгло половин квадрат. За да мога напролет да съм готов за една щастлива раздяла с ЕРП, след стастна целувка (тяхна) по сещаш се какво (мое). Цената им в срв с големите солидни панели, които съм сложил на караваната на Дунава е кръгло двойна за ват. Другият кусур - че не виждам никакъв шанс да изтраят колкото ония(20 години с минимална деградация), Но плюсовете: могат да се въртят, тракват слънцето (ръчно де, не си струва за панели с очаквана трайност 2-3-4 години да се инвестира в автотракинг), могат да се местят из двора (тегло - 1-2 килограма спрямо....мъка - 20-35 на "солидните"!). Ето сега в момента свалят едни кръгло 300 вата от 2 квадрата, Освен това мога да ги местя из двора където има 'слънчеви зайчета" с достатъчна площ и трайност при все по-дългите сенки, защото дворът ми се е превърнал в нещо като горичка от екзотики и обикновени дръвчета, лошо няма. Не е като до реката.
За консултациите...ако човек ходи и следи и учи в часовете по физика основните неща, няма нужда от консултация. Ама, сещаш се.
Вчера например обсъждах с жената че един акумулаторен блок, ЛиФеПо4 15 кВт/ч ще ми излезе към 2500. Наши, не ойро. Ама трябва да поръчам от китаеца литиевите клетки, "голи" (но с всички планки и изолатори) и отделно - един БМС (батеръ мониторинг систем), без който язък за парите за литаците :) ДАЛИ (така се казва производителят им) ми предлага 300-амперовите за 4 (то и за 8 е пак там някъде) стринга за около 300 +- наши пари, барабар със силовите кабели и уай фай, както и блутут (това е ебаси крастата, човек, непрекъснато отварям телефона не да гледам кози и тъпоумници във ФБ, а да следя каква мощност влиза :cool: ). Жената вика - добре де, ама ти имаш самочувствие да си ги направиш сам, нищо, че не си електротехник. Абе къв майн електротехник, има си базови закони, още в 8 клас. Плюс опит, плюс - в момента - море от информация за конкретните чалъми. :dontknow:
Едно Пе е равно на У по И да си запомнил - достатъчно е като база. :buble: :grin1:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 19 сеп 2025, 10:52

Понеже след малко ще се забия за час-час и половина в материята, истинска наука е подбора на правилен кабел. Достатъчно дебел. Повечето лични ПВ системи са с 4 квадрата от панелите към хибридния инвертор. По-мераклиите - с 6, както мен на Дунава, ама се оказа, че е излишно презастраховане. Там текат едни максимум 20-30 А, обикновено -по-малко, при няколкостотин волта У. При това, високоволтовите ПВ панели се връзват обикновено последователно (серия) и токът остава същият.

Точно това позволява използването на такива срв тънки (и по-евтини) кабели. Нота бене! Кабелите трябва да са с УВ защита, двойно палтенце) (коут :buble: ). Метърът им на дребно е около 1.40 най-евтино - ако някому е любопитно.
Има места, обаче, където номерът НЕ става.
Това е връзката между контролера и акумулатора. При напрежение на акуто 12 волта, тия условно 15 ампера при 240 волта на солара се превръщат в... сещате ли се? Пе едно е равно на Пе две :buble: Демекь 15 по 240 е равно на хикс по 12 :buble: :buble: Няма да ви обиждам, знам, че можете да сметнете сами какъв е токът към склада.
Слава Богу, че все пак, обикновено не текат 15, а десетина или малко отгоре, но да не са 300, 150 да са, тва е як ток. За него трябват едни 35 квадрата поне (26 става ама с едно наум), добре кримпнати и добре стегнати към клемите, тук е най-тясното гърло на опасността от работа с тоци.

Или друг вариант за сметки: При вземане на ток от акумулатора от хибрида нощем, ако вземете два киловата да топлите бойлер, токът е 12 по хикс е равен на 2000. Хикс излиза малко под, ама почти 200 ампера. :-o
Увверявам ви, не е шега. Не, проблемът не е нерешим - гледате таблици (тук АИ, демек яката търсачка помага бързо) намирате нужното сечение за съотв ток. Комуто е интересно - оставям да си намери.

Пътища? Удвояване на напрежението (построяване на 24 вместо 12-волтова система) намалява наполовина тока, помните физиката за 8 клас? :laughm: Това никак не е малко. А ако го направим 48 намаляваме с още половина, демек с 4 пъти спрямо 12 волтовата система.
Срещам, обаче предупреждения във форумите, че за домашни системи не са добре по-високоволтовите. Още не знам защо смятат така, но имам основания за опасения от небрежна работа, 24 волта може да не те убияъ, ако пипнете потен и с мокри джапанки с голи ръце. 108 - гарантирано ЩЕ. Или доста вероятно. 48? Не бих опитал, предпочитам да остана на ниво теоретизиране.

Защото, забележете, 220 ток ме е пердашил (добре, де, не ПРЕЗ, а утечки към земя най-често :laughm: ) от 2 клас до преди 2 месеца десетки пъти. Но ако възникнеше волтова дъга с постоянен, сега Стринг нямаше да се дразни, че му цапам хубавия умнокрасив форум, нито децата ми щяха да съществуват :laughm: Айде хубав ден и успехи в съответните дейности желая на не-тъпаците и добронамерените хора.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 01 окт 2025, 09:44

По време на двата облачни дни миналата седмица в пункта, само по обед от двата квадрата влизаха някакви 50-60 вата. В последвалите ги 2-3 полуоблачни, нямаше проблем соларната енергия да компенсира взетата от акумулаторите за 1. 2-3 перални на ден на средно къси програми и да изтегля 2-3 тона вода от сондажа за разни питейни животински цели. :laughm:
Само за протокола, засега да не изпадам в дългословия. Чакам едни 26 и 35 квадрата кабели, за да изградя една системка с 4 акумулатора по 1.28 (демек към 5 киловатчаса), но на 24 волта за да намаля тока по въпросните кабели наполовина, при 12 тези към трансфертера се топлят, а това не ме кефи. :grin1: Пак да напомня, че в момента по-скоро се забавлявам, трупайки емпиричен опит, а който иска по-солидна такава информация - да чете във ФБ групите за ДИЪ ПВ маниаци. Там сред купища плява и хейтърски малоумия от имбецили, се среща и значителна информация на база солиден личен опит (не като моя аматьорски - на ТОЯ етап!). Чета редовно, но не пиша и вероятно няма да пиша, защото наистина не мога да общувам с тъпаци. Видно. :laughm:
(Пример - някакъв пуска снимка на 20-30 кВт система със ПВ панели. Започват хихикания (емотиконът хаха!) идиотски въпроси (това кога ще хвръкне, при първия вятър), защо не си плати на "професионалисти - не е нужно да обяснявам, кой задава такива въпроси, а най-сладки са дебилните бг-мами с не въпроси, а констатации" от рода на "затрупахме природата със стъкло и после няма да има наводнения, суша, ветрове, ранен мензис - задраскай необходимото). Така че, не е лесно. 8-)

ПС Забравих най-важното: пера изцяло със соларна енергия вече повече от 2 седмици, близо 3. Пералнята на село е свързана вече офгрид само към трансфертвера (12-230 В). Точи от акумулаторите, когато не достига соларна, но след това за 30-50 минути акумулаторите се допълват, при полуслънчево време за час-два, това, напомням, само от 2 квадрата гъвкави соларни панели, защото чакам още МППТ контролери, сегашният ми малък не носи повече, а сериозният ЕАСУН на 4.3 киловата е за по-голяма система панели, засега спи в мазето. Въпросните пичове в ДИЪ друпите си работят с по 10 и 20 кВт хибридни, там въпросите са по-сериоани, като например как да се топлят зимата на соларна енергия (джокер - с повече акумулатори)

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 06 окт 2025, 12:23

Вчера преместих в по-сигурно помещение акумулаторите и контролерчетата, като преконфигурирах всичко за 24 волта. При кръгло 2 киловата консумация за загряване на бойлер, на 12 В кабелът към трансфертера грееше здраво (той бе и по-тънък от необходимото). При 24 (2 пъти по-малко ток за еднаква мощност) едва се бяха стоплили. както и да е, смених с наистина дебели кабели, 25 кв см и вече няма проблем с температурата, особено на тоя волтаж. За мен това е златната среда - 12 е твърде малко, токовете са големи. При 48 вече напрежението ме притеснява - проблемът е, че не съм свикнал нито да работя с ръкавици, нито да се пазя като при 220 променлив.
ПС Бойлерът загря за под час от акумулаторите и слънцето, потребявайки малко под 1 киловат (водата вътре беше хладка). После повечето енергия се възстанови в акутата от слънцето (бяха слезли на 74 процента, сега са на 94). Това означава, че дори с тия 4 мизерни квадрата ПВ панели в момента, лятото основният консуматор на ток може да се прехвърли изцяло на ПВ енергия. Април-средата на септември при слънчево време.
ПС Всички тия упражнения някой (а и аз) мога да направя теоретично с изчисления, но! 1. Емпиричният опит в конкретни условия е много по-меродавен. Защото 2. Конкретните условия днес са едни, утре- други, на разлистени дървета - трето, на друго място - пето. Затова - аз обичам да смятам, обаче това биха останали само едни сферични крави във вакуум, както се казва. Просто променливите/изходните условия/ допусканията за съотв. сметки са твърде много и несигурни. По тоя начин на изхода на уравнението ще се получи огромна дисперсия, демек нищо не правим. Сметките са само за конкретна ситуация/място/ден. Точка. Те не са основа, а само спомагателна част.
Пример: Единият МППТ контролер трябваше да носи 100 А. какви майни 100 А, на 22 и малко се рестартира и тръгва от 0. Демек на 12 волта конфигурирани панелки - максимум 4. На 24 би трябвало двойно (двойна мощност, ясно е, че 22 А са таванът, им пи.ая на китайците), но не стигнах дотам. Сложих втори, а имам още 2. Когато времето позволи тия дни ще добавя към наличните 2Х2 квадрата (4 панели на стринг. т е 2 стринга) по още 2 на първо време, за да видя дали ще ги понесе контролерът. Предполагам на 24 В няма да е проблем - всяка от панелките е с 5 и нещо максимален ток (3 двойки на стринг, т е по 3).
Междувременно събирам компонентите за солидната 4.4 киловатова конфигурация за пролетта.
Пример - един комбинер (табло с арестори, предпазители и двойни шалтерчета за вкл/изкл - всичко във водозащитена кутия с готови изходи, при другарите китаййци беше малко под 100 лв. Само арестор от една известна бургаска фирма беше толкова.

Друго. Ако решите да правите подобни маломерни простотийки като мен в момента, ПВ кабели си потърсете и купете от БГ фирми. От китайците е по-скъпо или почти същото. Става и с обикновени кабели (4 или 6 кв мм), но не е добре - УВ им прецаква изолацията. Вариант - да ги слагате в тия гъвкавите допълнителни ув шлаухи - те са колкото кабела, че и отгоре, Готовите ПВ кабели са с двойна изолация - външната за УВ защита.

Значи: Солидни панели - от наши търговци, обикновено търсене ви дава десетки отговори. Разнообразието е голямо, съвет за конкретнен модел и марка не мога да ви дам. Гъвкави - от Китай (в евроскладове са, каквото пише - това е като цена, гледайте да е с включена доставка. Излизат до около 2 пъти и отгоре по-скъпи от солидните, но въпросната вкл доставка плюс лесното монтиране и лека конструкция ме накараха да ги предпочета за няколкостотинватовата пробна системка). Плюс още нещо: Аз мога да си направя сам системата, сериозна до няколко/десетина-20 киловата със солидни панели. И вие ще можете след придобиване на опита и знанията. А ако искате да си платите на някой - турГайте смело минимум 50 на сто отгоре като добавка към цената на хардуера :grin1:
Кабели - оттук. Арестори, всякакви МЦ конектори - обикновени, 2 към 1, 4 към 1, спанери - от Китай, тук са двойно. Контролери - само от Китай. А, вие сте от айфонаджиите и смятате, че марката прави качеството? Не може да не знаете, че и айфоните се произвеждат в Китай. Да не мислите, че вскяакви Виктрони и прочее К Ми Янко не се правят пак там? Обикновен ЕАСУН пауър е няколко пъти по-евтин от прехвалените маркови идиотии. Но изборът дали да сте стадо или индивид е лично ваш.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 08 окт 2025, 16:33

Ето ви малко споделяния от практици, не моите новобрански теоретизирания. Линкът го давам заради емпириката, оффтоп-изказванията на тъпоумници спокойно можете да прескачате.

Иначе днес, при плътни слоести облаци, за 3-4 часа около обед (транзита) вкарваше 30-50 вата от двата стринга по прибл 300 (юни, обед, слънце, перпендикулярно :grin1: ) Wp max всеки. - 2,4 киловатчаса акумулатори се заредиха от 41 на почти 50 (все пак под 50) процента. лично аз дори се изненадах приятно, това е на практика само и изцяло разсеяна радиация през слоестия екран.

Важно, обаче! Двата стринга са на 2 дървени рамки, по 2 кв метра всеки, както знаете. Единият е обърнат на изток и почти вертикално на земята, ъгъл близо 80 градуса, силно "зимна" такава - до декември ще става все по-добре :laughm: Не е бъзик, колкото по-ниско е слънцето, толкова по-перпендикулярно ще ги грее. Е. Денят - ... Вторият - на ЮЮИ пак с 75-80 градуса спрямо земната повърхност. Мога да ги накланям в известни граници (затова се занимавам с тия леки панели, 20-30 килограмовите - не би имало как, без да слагам строителна каска и някаква що-годе солидна конструкция!) но при облачно време почти няма файда от това. При слънце - да.

ПС В линка могат да се видят доста напреднали софтуери, аз имам само показателите на контролерчетата и данните от акумулаторите (чрез блутут), достатъчни са, но не е толкова "красиво" като софтуера на тежкарчетата :grin1: Правописа, дори на админа, не коментирам, прочее сега, като се замислих, Стринг е перфектен, само да не бяха идиотските му политически възгледи. Никаква ирония. :|

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”