Лични фотоволтаични системи

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 09 окт 2025, 18:20

Днес беше мноооо якооо. Добавих по още 1 квадрат (2 панела) към всеки стринг и общият теоретичен макс е към 1200 вата, ОК, нека махнем "добавка китаец" и сметнем към 1000-1050. Това, обаче, е максимумът за всеки стринг/контролер, тъй като токът на моменти доближаваше 20 волта, което е тавана на тия цвъчки. 6те панелки във всеки стринг са по 2 последователно и трите групи паралелно, демек, както писах - 24 волта в 3 паралела, така токът остава 3 по номинала от 5.5-6.5 ампера.
От тая площ днес по обед добивах към 800 вата общо +- стоплих един бойлер, поработи 2 часа климатика, няколко перални "за сметка на правителството". :laughm: Хладилниците и фризерите не са сериозни консуматори. Е, не са ЛЕД и лаптопи, ама в срв с дълбоката помпа, бойлера и климатика са мъници.
Ще сложа още един стринг до десетина дни да мина номинално 1 киловат реално и засега се кротвам до пролетта да сме живи и здрави. Ама кеф голем ви казвам! :laughm:

ПС Климатикът, който има топлинна мощност към 3 и половина киловата, консумираше електрически около 750-800 вата - на моменти караше само на слънце, без да тегли от батериите, които навързах всички и в момента складират към 8 киловатчаса, реално 6 и нещо, ако не се точат докрай. Разбира се, времето си беше топло, почти 19 градуса следобед.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 13 окт 2025, 15:11

Вече няколко дни се радвам на почти слънчево време, с инсолация на едно 85-100 на сто от възможната, от завчера до днес, над 95. Има конвективни парчоляци по обед, но умряла работа, поне над пункта.
Малко теория с изчисления наум, преди практическата констатация от последните 4 дни.
Инсолацията в момента можем да я смятаме към 2 киловата и половина на квадрат (обща дневна). Източник https://www.gaisma.com/en/location/vidin.html

В момента инсталираната ми ПВ ареа е 6 квадратни метра. Смятаме ефективността на панелите за 20, макар китайците да им дават 22-23 на сто (аха, воистина! :laughm: ). Демекь имаме 6 по 2.5=15 кВтч, по 0.2=3 кВтч приблизително. Да ви кажа, толкова е, приближено, плюс-минус.
4 ден грея бойлера около обед (1800 Вт за около час и половина и пренебрежими 2 перални, една хлебопекарна и, ако остане излишък (акумулатори близки до 100 процента привечер - малко климатик за час-два (в момента се топля на газ, за камината е още твърде топло като цяло).
Какво ще се случи в следващите месеци: 1. Киловатите от слънцето на ден след месец ще паднат с около 1/3 до 40 на сто (толкова намаление, т е докъм 60 на сто при рду) от сегашните стойности и реално почти няма да падат повече - (от 2 и половина сега, на малко над 1 и половина след месец и още само 300 вата спад за Коледа) - след 3 месеца вече ще са тръгнали символично с 300 нагоре (януари=ноември) а февруарските - на тези в момента.

Хехе, разбира се, това са свободни разсъждения - в идеални условия (слънчев ден на поне 60 на сто), а такива РДУ-та НЯМА да има, както добре знаем.
Т е интересно ще е от 15 ноември до 15 януари, после криво-ляво, отиваме на вече известни (към момента или малко по-слаби) условия.
Тук идва красивата част. По принцип готвя на газ. Бързо, чисто и ЕКО, като по-важното, не завися от наглите имбецили от ЕРП.

Та идва 2. която е значииително по-красива от 1. а именно. Вчера оглеждах красиви електрически фурни с котлони. Следите ли ми мисълта? Още от февруари спорадично, а от март до октомври догодина ВКЛ ще готвя предимно на ток, безплатен ток. :buble: Да, не забравям амортизацията на панелите, но повярвайте ми, в зависимост от процента, токът И С НЕЯ до 2-3 години ще ми стане безплатен. ЕРП ДГД.

Разбира се, трябва да се вдига входящата енергоплощ. С последния, трети стринг гъвкави, приключвам с тях.
Кое е проблемът, обаче, при солидните? Основният е, че са тежки. Трябва си солидна конструкция. Има, обаче и по-сериозен проблем, в пресечени дворове, като моя, в смисъл - с много растителност. Ако се групират на малки групи панелите, да кажем по 2-4 броя, става по-лесно, могат да се ползват "слънчевите зайчета" из пейзажа. Обаче това означава, че всяка група/стринг. трябва да бъдат с отделен контролер, иначе ако е с общ, сумарната енергия ще е често в пъти под теорет. максималната заради различния им ъгъл. Т е не мога да ползвам солиден 4-5 киловатов голям контролер, мога, но е безсмислено, а трябва да се сложи на всеки стринг отделен контролер. Дали МППТ или ПВС, не е чаак толкова фатално.
Така условно единият стринг ще вкарва макс в системата сутрин, един - по обед, а трети - следобед.
Най-готини са северните лете - които ще работят на фул сутрин и привечер, :laughm: Разбира се, това - в перспектива.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 14 окт 2025, 11:47

Точно в момента, през полупрозрачни високослоести облаци с видими нееднородности, добивът е 30-35 на сто от максималния (вчера при идеално слънчево). Към слънцето почти може да се гледа, с леко присвити очи :laughm: (знаете, че не бива - за илюстрация).

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 15 окт 2025, 13:09

Ееее, Дедо, а преди няколко години, беше голям скептик, относно тия соларки. :grin1: Евала, за целия ентусиазъм, ако не бях толкова несериозен и аз, трябваше да имам вече една малака центараличка, но ей го на, най-вече мързел, че оправдания, като няма време са само за мързелите, да го е... А, си топля вода в бойлера с панел, вече 15 години, но дотам. Но, ще трябва да се активизирам и в тая насока.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 15 окт 2025, 17:48

Аз продължавам да съм скептик за общата енергосистема в досегашния и вид. АКо се оборудва всяко домакинство с едно стотина киловатчаса батерии, може и да стане работата. Почти. За да изкарва с пестене по няколко дни зимата без входяща енергия. Или нощем лятото - това, ако не си сложи собствени волтаици, а ползва ЕРПтата, които карат само на атомна и ВЕИ енергия (лете може да се мине и с много по-малко батерии). Това, дори бидейки 'скептик" сме го коментирали: проблемът лете е НУЛЕВ, ако не се лигавим нощем с климатици (ако се лигавим - някаква батерия 15-ина квтч стига). проблемът е зимата и ако се топлим на ток - тогава няма как да стане на тоя етап, освен с огромен запас в скъпи и мръсни батерии. Те не са мръсни сами по себе си, а производството и утилизацията им.
Може да стане, т е, но трябва да сменим цялата парадигма на досегашната електросистема.
Силно се съмнявам, че инсталиране на няколко милиона батерии и особено изхвърлянето им "на полето" след 5-10-15 години, ще е ЕКО.

Що се касае до твоя бойлер, той, така да се каже, ми даваше прото-вдъхновение, помня как на една среща на форума преди повече от 10-12 години казваше, че при слънчево време дори около зимното слънцестоене успявал да я направи хладка (30-ина и нещо, ако не ме лъже паметта).
Тъй като на село съм предимно лятото, не се навивах да инсталирам вакуумен воден отоплител или както се води. :laughm:
Оказа се, че въпросът се реши от само себе си, но през ПВ "слънчев" вход. Значи съвсем синтезирано, в момента имам само (уж - според китайците) 1200 вата входяща мощност, на макс, да ги сметнем с всички ограничения 1000+-. Реално в момента с панели на зимен наклон (около 60 -65 градуса наклон спрямо земната повърхност) "бера" за няколко часа при слънце малко под 800 вата. С тях стоплям бойлера за около час. Тук извън темата, бойлерът е малко странен: отначало стопля бързо, но водата не е съвсем гореща, не може да се опариш, издържа се. След като източиш съвсем малко, пак включва, след което изключва след 10 мин но водата вече е неприятно гореща (ако не пуснем и студена от батерията разбира се). И така при повторение няколко пъти достига някакъв еквилибриум, видно по термометъра, доста нагоре. Но това са подробности: от хладка до гореща еднократно е за около час/по-малко. Количеството стига за 2 нормални къпания и няколко миения на чинии.
Вече седмица карам само на слънчева енергия за бойлера, при това - забележи - без да се налага пробивания, разширителни съдове, антифризи там етилен или пропиленгликоли, УПС-и за циркулацията, не съм в час. Не, че нямаше да го направя и аз - бях на косъм, ама на, стана по друг начин и някак неусетно :laughm: Е, сега местя едни кабели, ама напролет всичко ще бъде наместено.

До дни чакам разширителните панели за инсталацията, да я докарам до поне 2 кВт зимна пикова мощност. (от нея ще мога да получавам реално... при сегашните условия към киловат и половина. Как ще е след месец - ще видим. Че ще имам още 2-3 чАса по-малко работен период е ясно. Частично ентусиазмът ми се дължи на това, че сега е златният момент - от "днес" до след 3 месеца и нещо. Пролетта и лете и баба знае.
Последна промяна от bismarck на 15 окт 2025, 17:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 15 окт 2025, 17:55

ПС МЕжду другото, има вял, но постоянен спор между фенове на слънчеви колектори за топла вода и загряване на бойлер по моя начин :grin1:

За мен спорът, ако вече (все още) нямаш колектор, е напълно безсмислен, поради очевидното предимство на фотоволтаично-електрическия начин. :dontknow:
-Когато няма слънце/зиме тъй или инак колекторът не топли (почти)
--когато няма слънце, с десетина киловата инсталирана ПВ мощност, на цената на огромна неефективност, може теоретично с едни 200-300 вата от цялата система да стопли водата донякъде. Ще изтегли разликата от акумулаторите и после бавно ще ги допълва. Красотата е, че ако пекне дори за 1-2 часа, дори по Коледа, тия 10 кВт ще ги намуат за 20-30 минути (взетите назаем енергии от акутата). Разбира се, да бъдем честни: колекторът е 2 квадрата, а 10-те киловата ПВ са 40 квадрата входна слънчева енергия.

ПС Абе по-добре да има слънце, както е казал Бог, нека бъде светлина! :laughm:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 19 окт 2025, 11:14

И бИде светлина, в момента от нищожните 6 квадрата пердаши малко под един киловат мощност. :laughm: Да бъдем точни все пак, към 750 Вт. Панели - на зимен наклон.
Слънцето е ултра-яко, а небето, заради по-хладния въздух над пойнта, чисто тъмно-небесносиньо.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 20 окт 2025, 18:00

Моментната мощност на 4те големи солидни панела на парцела ми на Дунава днес дори към 15.30 беше към 1.3 кВт, инверторът ограничаваше заряда към батерията (или БМС-ът ѝ, все едно). Затова натоварих с един киловат и нещо да видя, дали може да ги осигурят - можеше. :laughm:
Чак към 4 и половина започна спорадично да тегли от батерията и ограничих експеримента. Панелите са 4 по 450 Вт макс мощност, прибл. 8 квадрата, сложени със есенно пролетен наклон към 45 градуса - сегашното слънце (към 36 градуса по обед при мен) вече ги грее под перпендикулярната им равнина, но десетина градуса отклонение от перпендикуляра не е критично.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 23 окт 2025, 17:20

Днес взех последната липсваща брънка от необходимата верига за монтаж на солидните панели :) ПВ кабелите с УВ защита.
Монтирах 2 панела по 450 Вт (от едната страна, юни, обед, 20 градуса :laughm: ). Ъгълът е около 70 градуса спрямо повърхността, т е силно зимен ъгъл. Панелите, споменах, са двулицеви, т е споменатата мах Р е от едната страна - каквото влезе допълнително отзад - влиза, все е кяр. На снимката -снимка от преди половин час на контролера (тоя може да понесе още един панел в последователност, но там нещата са малко на кантар, ако се надхвърли мощността, ще/е възможно да се прецака. Да не ставам лаком.
Та, виждате, при залязващо къснооктомврийско слънце в 16 ч и 15-20 мин, влизат над 600 вата (от кръгло 4 кв метра), които се добавят към около 400 - вече по-малко, от 6 квадрата гъвкави панели, малко над 1 киловат. След 16 ч. Към 15 бяха 1300 вата.

В мен се събуди тежка енергийна лакомия :cool: Имам още 2, които мислех да ползвам за друг проект, но сега ще ги сложа и тях, за да ида на кръгло 2 киловата. Лошото е, че нямам подходящ контролер, трябва да поръчам. Хубавото е, че - споменах - когато са с отделен такъв, може да си ги разполагаш както искаш, това ще е особено красиво лятото, когато грее отвсякъде и едните ще са на мах сутрин, другите - след обяд, а подозирам, че тия двулицевите ще са във вихъра си. Другото лошо е, че трябва по-стабилна конструкция, ловят много вятър (тия са на добър завет до къщата),

За любопитните, колко струват тези 4 панели по почти половин киловат, реално в момента по 330 Вт. Ако си поиграя с ъгъла, може да добавя някой процент, но засега така е ОК. Бройката, ако си ги вземете от магазина на съотв фирма, е към 160 лв. С доставката и палета излезе общо 800 (няма как, не мога да загубя един ден, а и нямам подходящ транспорт) т е се връзват по 200.
Контролерът беше към 80, да го закръглим на 100 с кабелите и МЦ4 конекторите.
Следва да се има предвид, че в момента са вързани не съвсем по правилата: не съм сложил прекъсвачи, не съм сложил арестори, не съм сложил солидна конструкция. Първите 2 ги имам, те не са проблем, конструкцията е още малко по-сериозна инвестиция, но зависи с какво и как. Предполагам, че с половината от споменатата още отгоре, ще стигне. Говоря, обаче, за конструкция за още поне 2 панела, т е 2-2200 е цената за зимни 1.2-1.3 киловата при използваемо греене за около 5 часа към момента (малко повече е, 6, но знаем, че ще пада още с час и нещо). Грубо, малко под 2 лв на монтиран киловат (лятото - под един лев). Кога ще се изплати това? :laughm: Ще ви кажа. Сметките ми за ток са/бяха средно около/малко под 200 лв на месец. Лятото с помпи най-вече - сондажа и басейнчето съответно по 800 и 5-600 вата на 12-18 часов режим - мамата си трака, мина и 300. Сега ще са под 50, а лятото - под 10-20. За супернеефективна енергийно къща, с едва наполовина сменени черчевета, тухла без изолация (още не съм решил доколко да инвестирам в тези дейности, все още не мисля да живея постоянно). Та демек - десетина месеца и още 5-6 за една десета амортизация на акумулаторите. Както и да го гледаш.... Ето снимка на дисплея на МППТ контролера на двете солидни панелки:
Изображение

ПС Размерите на панелите са около 170 на 115 см, абе както казах кръгло 2 квадратни метра, има и по-големи по 600+ вата, но те са вече твърде тежки, 32-33 кг, тия са по 20-22 (не е пред мен спецификацията). Дори с тия видях малко зор да ги кача на козирката пред къщата.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 28 окт 2025, 15:30

С изключение на неделя, когато ФВК (фотоволтаичен келепир :grin1: ) беше няколкостотин ватчаса - символичен, заради облаците, последните 6 дни, откакто добавих големите панели са с от над 50 до 100 на сто натоварване, така среднодневно влизаха от 5-7 кВт/ч в дните с разкъсана/променлива облачност до около 10 и малко отгоре квтч вчера и днес (+ още един почти цял миналата седмица).
Добавяйки трите предстоящи, в които ще имам достатъчно слънце и екстраполирайки назад до началото на месеца, може да тегля една предварителна черта за октомври: Октомври, поне тази година, е съвсем ОК. Добавяме го към (почти) безинтересните месеци :laughm: През които, с 2 киловата прибл. ПВ панели, може да се осигури напълно една къща с консумация като тук, в т.ч бойлера и отчасти, когато има излишъци - отопление. Все пак, това НЕ Е и няма как да бъде основно отопление. В момента се пекат едни неща на фурна, също на слънчева енергия, след малко ще са готови.
8 квтч акумулатори са достатъчни за следващ облачен ден - плюс-минус, при добро планиране. Разбира се, при последователни 3 дни с облаци, трябват съответно тройно аку капацитет - в случая 32 е най-добре. Е, 64 е още по-добре, но е въпрос на инвестиция и преценка. :dontknow:
Засега нямам намерение да се мятам на такива.
Съвсем предварителна преценка, за да теглите една дълга на ЕРПтата, ви трябват 128 квтч акумулатори. 64 е на кантар - със съобразяване с прогнози и консумация. С известен резерв и при добре изолирана къща - 128, вкл за отопление с хубави (двойни)инверторни климатици или някакви скапани термопомпи, но тук съм по-скоро малко скептик. Може и да съм предубеден, във всеки случай отношение не мога да взема.
АКО имате друго решение за отоплението и топлата вода, проблемите ви са никакви - оправят ви на 90 на сто и 16 квтч.
Говорим за този момент, пак да повторя: лятото не може да имате проблем, ПВ ще ви осигури (почти) всичко. Там не е интересно, пак да се повторя. Оказа се, че и октомври при сегашното си изпълнение, също почти няма интрига.
Все пак, предстоят трите интригуващи месеци - с нетърпение потривам ръце. :buble:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 01 ное 2025, 21:42

Първият ноемврийски ден изби рибата. Първо - инфо, че вчера по обед получих следващия контролер и много експедитивно с приоритет монтирах последните 2 450-ватови панела. За жалост приключих към 15.30 и минути след това най-дългите сенки в годината на комшията на юг започнаха да ги покриват. Днес, обаче получих вече по-близки до 2 кВт входяща в ранния следобед. Сложих всичко да смуче - бойлери, мойлери, и към 11.20 заминах по работа извън двора. Върнах се в 3, 15 часа -всичко беше на фул, а контролерите бяха ограничили почти на нула - просто батериите бяха пълни, бойлерът изпечен и само хладилниците и компютрите теглеха някакви там смешни 200 вата.
тва е положението))

Потенциален келепир - над 10 кВт днес, реален - около /под 8 :grin1:

Започвайте мнооооого внимателно да излизате от многоетажките. Вземете максимално количчесто пари от идиотите. Няма нужда да ги съжалявате - вие не сте виновни за гените им, нито, че сте достатъчно умни да ме послушате. Купете си имот с поне декар двор, Просто послушайте мъдреците. :deal:
Косвено доказателство: В София парното трябваше да бъде пуснато на 1 октомври. Не е пуснато ВСЕ още, Това означава, че нещата са ЗЛЕ: мафиотчетата са на такива огромни загуби от всеки ден работа, че отлагат до последно. МИСЛЕТЕ.
Вижте и кофите с боклук. Няма да става по-добре, ще става все по-зле, в дългосрочен план, момчета и момичета.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 03 ное 2025, 12:38

Резултатите от първите три дни на Интересния месец : )
Вчера и на 1-и при идеално време, без облаци и само със символична димка, приносът на системата беше 10-12 кВт/ч*
Днес заради преминаващите средни облаци - висококупести и слоести полу/ до почти прозрачни, вероятно ще е малко под 10.
Утре и сряда вече няма да бъде чак такъв келепир, но да видим.
––––––––––––
* Тъй като нямам точен прибор за сумарно измерване на енергията, оценките ми са приблизителни на база на капацитета на акумулаторите и консумираната енергия от къщата. Планирам да си взема отделен електромер, за точни данни, не е кой знае какво. не е и нужно, освен от чисто любопитство и "за протокола" разбира се. :dontknow:

ПС С 4те твърди панела и старите гъвкави такива (описвани нагоре) за около 3 часа вчера и онзи ден, входящата мощност беше малко над 2 киловата/ Примерно от 12 и половина до 3 и половина следобед. Днес е 10-15 на сто по-малко заради облаците, но все още предостатъчна за къщата вкл бойлера, разбира се. (Симо) При това в момента, при включен бойлер(неизключило реле) дори приходът е над разхода (бойлер и още към 300 Вт за хладилник, компютри и монитори) с 60-70 Вт. Вчера за да използвам излишната енергия следобед дори включих помпата на сондажа да пораздвижи малко, че ще стане месец без да е пускана. След като зареди акумулаторите, загрее бойлера и извърти някоя пералня, направо ме е яд, че отиват нахалос 3-4 кВтч :grin1:
Разбира се, това е до ден до пладне, от утре келепирът рязко ще се ограничи с по-облачното време, а като падне и мъгла в края на седмицата - .....

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 04 ное 2025, 12:59

Първият по-интересен ден.
До момента, т е респ около половината светъл дневен +-период, при променливата до значителна облачност, имам около 2.5 кВт/ч уловена енергия.
От около 30%, акумулаторите са на 55 в момента. Утре вероятно трябва да се върна към мрежата, след близо седмица офгрид.

Междинни разсъждения: При монтирани (реално за това слънце при цял ден без облаци) 2 кВт (теоретично 3 лятото) това. Ако бяха двойно, щяха да са заредили акумулаторите, ако бяха 4 пъти повече (съвсем реални възможности като площ и "разумност" - тия акумулатори щяха да са малко, би ги заредило за около час и после - нахалост. Но няма как, писах в началото, системата трябва да има не кратен, а порядък+ резерв - за зареждане на акумулулатори при малко слънце като днес и за акумулатори, за буфер при няколко безслънчеви дни. Такива се очертават с голяма вероятност от четвъртък до поне понеделник следващата седмица (по-скоро и вторник). За 5 дни на акумулатори биха ми трябвали към/поне 32 кВтч блок.
Акумулатори - по 4 на сегашните 8 кВтч, панели - пак поне по 4 (най-добре по 8. там поне цените не са толкова сериозни като на акумулаторите). Вярно, лятото тия мощности ще се ползват на 10 процента макс, но това е положението. (да напомня, че с ЕРПта (изкупуване) няма да се занимавам - не си струва нито времето, нито средствата, нито нервите за такива малки мощности).

simovremeto
Регистриран: 03 яну 2007, 10:05

Мнение от simovremeto » 04 ное 2025, 17:40

В тази връзка, Дедо, наистина оня ден и аз гледах, какво влиза в бойлера - цял ден слънце и накрая само до 41 градуса вдигна - това от нормален соларен панел, (четейки, твоите коментари ме хващаше, доста яд, че не еизползвам, това което ни се дава от горе :grin1: ) та вече съм го решил ще се влага в оборудване, да видим, само как ще стане, най-безболезнено за мен и портфейла (закъснял съм знама, вече са няколко пъти по-високи цените).

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 05 ное 2025, 09:52

Проучи добре нещата, преди да се хвърляш на скъпите решения на "спецове". Дори на твое място, ако не е съвсем на зор работата, изчакай до пролетта, вкл и моя емпиричен опит от зимата. Едновременно проучвайки възможностите, като варианти. Не, не са поскъпнали чак толкова нещата, а панелите дори са най-евтини като цяло за цялата си история, да не говорим за ефективност.
В нета дори продават панели "първа реколта" от преди десетина -15 години, първите паркове, за по 20 лв парчето на уж 70 на сто от първоначалната изработка. Е, поликристални са, вероятно, и не, това е само за илюстрация.
Ако нашите дебилни еврочиновници не разпърдят орталъка с Китай (което е възможно, но не толкова вероятно към момента), не очаквам кой знае какви драми с цените - само единични проценти насам-натам в зависимост от курсовите разлики.
Аз засега също отлагам купуването на 10-15 киловата панели, мисля първо да се снабдя с по-големите батерии за догодина.

По актуалния момент: от днес започва поне 5-дневен период с облачно време. За целта минах на мрежа, а в зависимост от добива (има шанс за по 1-2 часа полуслънце някои дни) - само частично - некое бойлерче, пералните, хлебопекарната...
Освен чисто практическата стойност, тая занимавка ми носи и емоционални радости. С огромно нетърпение очаквам следващата си сметка за ток след около седмица :buble: (нарочно не отивам да си видя електромера, който е достъпен на стълба отвън, ама аз имам воля!) :grin1:
Но с още по-голямо нетърпение очаквам мартенско-след-априлските си сметки. :buble: :buble: :buble:

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”