Днес взех последната липсваща брънка от необходимата верига за монтаж на солидните панели

ПВ кабелите с УВ защита.
Монтирах 2 панела по 450 Вт (от едната страна, юни, обед, 20 градуса

). Ъгълът е около 70 градуса спрямо повърхността, т е силно зимен ъгъл. Панелите, споменах, са двулицеви, т е споменатата мах Р е от едната страна - каквото влезе допълнително отзад - влиза, все е кяр. На снимката -снимка от преди половин час на контролера (тоя може да понесе още един панел в последователност, но там нещата са малко на кантар, ако се надхвърли мощността, ще/е възможно да се прецака. Да не ставам лаком.
Та, виждате, при залязващо къснооктомврийско слънце в 16 ч и 15-20 мин, влизат над 600 вата (от кръгло 4 кв метра), които се добавят към около 400 - вече по-малко, от 6 квадрата гъвкави панели, малко над 1 киловат. След 16 ч. Към 15 бяха 1300 вата.
В мен се събуди тежка енергийна лакомия

Имам още 2, които мислех да ползвам за друг проект, но сега ще ги сложа и тях, за да ида на кръгло 2 киловата. Лошото е, че нямам подходящ контролер, трябва да поръчам. Хубавото е, че - споменах - когато са с отделен такъв, може да си ги разполагаш както искаш, това ще е особено красиво лятото, когато грее отвсякъде и едните ще са на мах сутрин, другите - след обяд, а подозирам, че тия двулицевите ще са във вихъра си. Другото лошо е, че трябва по-стабилна конструкция, ловят много вятър (тия са на добър завет до къщата),
За любопитните, колко струват тези 4 панели по почти половин киловат, реално в момента по 330 Вт. Ако си поиграя с ъгъла, може да добавя някой процент, но засега така е ОК. Бройката, ако си ги вземете от магазина на съотв фирма, е към 160 лв. С доставката и палета излезе общо 800 (няма как, не мога да загубя един ден, а и нямам подходящ транспорт) т е се връзват по 200.
Контролерът беше към 80, да го закръглим на 100 с кабелите и МЦ4 конекторите.
Следва да се има предвид, че в момента са вързани не съвсем по правилата: не съм сложил прекъсвачи, не съм сложил арестори, не съм сложил солидна конструкция. Първите 2 ги имам, те не са проблем, конструкцията е още малко по-сериозна инвестиция, но зависи с какво и как. Предполагам, че с половината от споменатата още отгоре, ще стигне. Говоря, обаче, за конструкция за
още поне 2 панела, т е 2-2200 е цената за зимни 1.2-1.3 киловата при
използваемо греене за около 5 часа към момента (малко повече е, 6, но знаем, че ще пада още с час и нещо). Грубо, малко под 2 лв на монтиран киловат (лятото - под един лев). Кога ще се изплати това?

Ще ви кажа. Сметките ми за ток са/бяха средно около/малко под 200 лв на месец. Лятото с помпи най-вече - сондажа и басейнчето съответно по 800 и 5-600 вата на 12-18 часов режим - мамата си трака, мина и 300. Сега ще са под 50, а лятото - под 10-20. За супернеефективна енергийно къща, с едва наполовина сменени черчевета, тухла без изолация (още не съм решил доколко да инвестирам в тези дейности, все още не мисля да живея постоянно). Та демек - десетина месеца и още 5-6 за една десета амортизация на акумулаторите. Както и да го гледаш.... Ето снимка на дисплея на МППТ контролера на двете солидни панелки:
ПС Размерите на панелите са около 170 на 115 см, абе както казах кръгло 2 квадратни метра, има и по-големи по 600+ вата, но те са вече твърде тежки, 32-33 кг, тия са по 20-22 (не е пред мен спецификацията). Дори с тия видях малко зор да ги кача на козирката пред къщата.