Лични фотоволтаични системи

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 22 ное 2025, 16:14

Важно за протокола: Слънцето в пункта днес/утре залязва в 5 без 5 следобед (без 4, закръглям), а най-ранният залез е към 12-14 декември в 5 без 10. Казано другояче, то реално е достигнало най-зимната точка на залеза (изгревът е в 7.35, има да закъснява още половин час докъм Нова година грубо).
На тази точка, в момента все още влизат някакви десетки 3-4, вата енергия, приключваме в този момент 16.10-16.15 (преди 2 седмици бе 16 и половина-и 25). И.... това е! Горния дневен край на добива вече е достигнат (4-5-6 минути вече не са важни).
Определянето на сутрешната граница при късмет може да стане в понеделник, а може и да не стане, зависи от мъгла и евентуални пресни НСО. Ще видим. Но като цяло мога да кажа - това е, дори в най-късите дни със система като моята (съвсем не-голяма) може да бъдат постигнати значителни резултати в орязване на сметката от енергото/намаляването на консумацията на мрежов ток. Стига да има слънце. :laughm: Т е реално, ако има слънце цял ден 10 квадрата панели за мен са на кантар (вкл бойлер, но без отопление на ток).

ПС На 25 декември, т е след месец кръгло, слънцето ще залязва точно в същата минута като днес, а на Нова година ще залязва с няколко минути по-късно :buble:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 23 ное 2025, 16:21

Днес, 23 ноември, при значителна слоеста облачност докъм 10 часа и няколко часа слънчево време около обяд+ променлива средна (прозрачни високослоести и купесто слоести) след 14 часа, добивът ми е около 75-80 на сто от максималния теоретично при наличния хардуер - приблизително 8 киловатчаса, в тия рамки. Към 12 и половина се чудех как да използвам излишната енергия и пуснах бойлера и единия климатик за 2-3 часа :laughm: То хубаво, ама бойлерът загря и се изключи за 40 минути, а климатикът след първоначалния напън си слезе кротко на 800 вата и пак останах с излишък :laughm:
Наложи се да пусна помпата на сондата, без това ми трябваха 2-3 тона вода за поливане ан две лехички в оранжерията и за зареждане на термобуферите на зимната защита на цитрусите с вода. (220 литрови варели и бидони). Споделял съм, тя е пасивна и се базира на топлинния капацитет на водата плюс огромната енергия, която и трябва за фазов преход: завивам цитрусите с по 1-2 бидона плътно до всеки и отгоре - полиетилен. При по-големи студове - двоен полиетилен. Ако се налага - трети. Работи. Дръвчетата поддържам под 1.5 метра и вече няколко зими няма проблем, Но да не изпадам в офтопик.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 24 ное 2025, 16:12

Днес, 24 - слънчево цял ден, още 35 мин след изгрев, малко след 8, започнаха да влизат към 200 Вт (видимо добър старт заради ниската температура=> по-високо напрежение на клетките на панелите). По обед 3-3.5 чАса с около/малко под 2 киловата. Реколтата приключва след 5-10 минути, общият резултат е ~10 киловатчаса и малко отгоре, може би около 5-7 на сто под Тмаксимум, заради появилата се следобед прозрачна висока облачност (перести и малко пересто-слоести). :dontknow:
Добре е. Утре може да има нещо, колко - на късмет. Надявам се на 5 Квтч :laughm:
После - минимуми до неделя.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 25 ное 2025, 17:49

Близко до вчерашното време днес, малко по-нисък добив, 9-9.5 квтч, заради малко по-непрозрачната атмосфера и повече високи облаци след обяд.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 29 ное 2025, 11:23

Три дни от предния запис до вчера вкл с практическа нула (~200 Втч). Днес обаче поне засега имам временно безоблачни прозорци, с отдалечаването на циклона и преди източните потоци да ги върнат насам (облаците) в някаква степен. Вероятерн добив - поне 1-1.5 Квтч (т е достатъчно при разумно повече панели (40-50 квадрата)

ПС да, към 3 киловатчаса влязоха днес. Сега облачността вече се вплътнява и приносът е стотина вата.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 01 дек 2025, 15:02

Идеален ден днес: кристална атмосфера, слънце без нито едно облаче и хванах практически максимума енергия с моята панелна площ - малко над 9 кВтч. Това е и минималната максимална(възможна при идеални условия) годишна стойност при РДУ с тоя хардуер. В следващите 40-ина дни ще е така: максималната височина на слънцето по обед е 24 градуса (по Коледа - 23 кръгло) - вече няма да пада реално. Максималната моментна инсолация по обед е 420 Вт при кръгло 400 по Коледа(21-22.12).
И пак се наложи да пускам незадължителни консуматори за 4 чАса само за да не губя нахалос енергия - напраска акумулаторите докрай и контролерите започнаха да ограничават входа въпреки бойлер и климатик :grin1: Е, само за 2-3 чАса, разбира се. Та пуснах и дълбоката помпа малко да раздвижи сондажа, за 3 часа. Всъщност, ако бях включил нещата още преди ден-два на акумулатор, предвид, че знаех, че днес ще е така, щях да усвоя повече, въпросът е, че според мен не си струва да се разреждат акумулаторите до под 20 на сто - така циклите са по-малко.
Но за жалост, това е келепирът, утре и да има нещо, ще бъде далеч под сегашния максимум.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 08 дек 2025, 16:01

6 дни - от втори до вчера, имах практически нулев принос - 100-200 ватчаса дори при мащабиране към 10 на панелна площ и 5 на батерии (първото е приемливо, второто - вече не, икономически) е на кантар, ще покрие седмица, но с изкарани бойлери пред скоби. Все пак, "кантарът" би сработил, при самоограничаване на консумацията и друг вид отопление (газ, дърва, пелети. За термопомпа не съм в час, но там инвестицията според мен не си струва за обикновен дом. особено с перспективите на страната за след 15-20 години) би сработил при 2-3 пъти повече (само) аку-капацитет и 7-8 пъти повече панелна площ. Осветление, компютри, ТВ, дребни консуматори, микровълнова, 10-30 минути работа на няколко дни с електроинструмент за някакви дребни ремонти - всичко това се покрива без проблем за 7-8 дни с посоченото мащабиране. Но - дотук.

Сега към конкретиката. След 6те дни почти нула (1-2 на сто от максималния входящ поток) днес вече е по-добре, влязоха киловат и нещо, почти и половина.
Следващите дни нещата тук са доста на кантар (вж прогнозата).

Но пък е забавно и интересно за търсещия опит и емпирични знания човек.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 09 дек 2025, 15:32

Малко под 9 киловатчаса декемврийска ценна енергия днес. Максимумът от 10 и нещо не достигнах, заради частичната висока облачност, а по обед за половин час дори слънцето беше скрито от почти непрозрачни ниски слоести. :dontknow:
Да видим сега утре, даже НИМХ е посочил по-висока Т от днешната, ама да не стане от торбата с едните неща, единственото дълго друго нещо.
С ниските облаци/мъглата е малко на кантар работата. Ще видим.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 10 дек 2025, 21:17

2-2.5 киловатчаса днес (много чести облачни пасажи - повдигната мъгла, висококупести след обяд)
Но това е много добър резултат, всичко над 1 е много добре, а над 500 втч - потенциално добре (при мащабиране на фотоволтаиците).

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 11 дек 2025, 17:02

8 киловатчаса днес. Пуснах климатика за няколко часа, че нямаше какво да правя с енергията. :grin1:
Има немалка вероятност да се окаже, че 6-дневния период с минимална енергия ще е най-дългият.
От днес-утре залезът започва да закъснява, отначало със секунди, на 17 - с минута вече.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 12 дек 2025, 18:08

Днес - 10 киловатчаса.
А случайно попаднах на това доста интересно и хитро решение (макар, разбира се, да има мегдан за автоматизация и подобрение). Мощността се връзва добре с моята система като количество, само дето моята е с по-неефективни зиме (гъвкавата част от панелните стрингове).
Ако някой се зачете, да има предвид, че все пак човекът надценява системата си като добив с едно 30 на сто, но и така е съвсем ОК. А, и не се зачитайте в коментарите - дежурните имбецили -ДК, каквито и тук във форума не липсват.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 13 дек 2025, 12:26

Някои от следващите дни панелите ще са откачени (не мога да знам как биха се държали системите при непрекъснато тъпчене на вече заредени акумулатори с яка енергия - реално ще разчитам на софтуера на контролерите - едно и на БМСите на акумулаторите - 2. Би трабвало да съм спокоен, но не съм, когато ме няма на място отчасти....От друга страна, ако оставя някой сериозен консуматор, а се случи 1-2 мъгливи изцяло дни, ще почне едно оплакване, едно скимтене на всички участници в системата....по-скоро не)) и няма да имам реални данни, а само оценъчни. Гледайки днешното напълно ясно време в пункта, твърдо пишем едни 10 киловатчаса.
А гледайки прогнозите за следващите 10-ина дни, направо ме е яд, щях да съм почти изцяло на слънчево захранване, с някои самоограничения, естествено! Но както се оказва, дъното на добива засега остава през ноември и първите 7 дни на декември (без 1.12).
Това ме изпълва с предпазлив оптимизъм, генерално, в дългосрочен план.

пс дНЕС, 14.12 ПАК ФУЛ. 10 КВТЧ

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 19 дек 2025, 13:01

15.12 - 3+ (става дума за квтч)
16, 17 - нула (0.1) Мъгла, НСО
Вчера, 18.12 - около 2.5 - задоволително
Днес - вероятно към 9, не съвсем фул, но почти (частични, макар прозрачни високи облаци).

За капак, основния следващ плюс: Цял предиобед и в момента на село няма ток. Просто наглите дебили от ЕРПто си правят каквото искат - връзват някакви смотаняци, сменят нещо, дреме ми на къра. Ясно е, че без това не може, ама не и за 5-7 часа е.ах им ...ките.
Аз нямам проблем, карам си на ток от декемврийско слънце(мартенско-октомврийско и баба знае! :grin1: ), дори акутата от 65-70, в момента гонят 90 (до 16 и 30 ще са на сто) процента. :buble:

:buble:
Тия кръгло 200 вата са една осма (само единия акумулатор), демек се умножават по 8
Изображение

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 29 дек 2025, 15:14

Ако си бях на пункта тия дни, щях да откарам цяла седмица от Коледа до НГ оффгрид, без усилия. Такива декемврийски работи. А след две седмици вече започва да расте и теоретичният таван.

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”