Лични фотоволтаични системи

Тази тема също е доста популярна и няма нужда от много обяснения, струва ми се.
Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 20 мар 2026, 09:25

След повече от 5 седмици тая заран с кафето превключих на Енерго-ток. Батериите са малко под 30 процента и гледам да има поне за половин ден, ако тъпунгерите решат да спират тока. Застраховка. Тъкмо ще видя днес колко енергия ще влезе без консумация при "шарени" облаци.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 25 мар 2026, 16:42

Онзи ден е можело спокойно да не минавам онгрид, още следобед влязоха едни 5-6 киловатчаса и на сутринта върнах всичко на слънчев ток.
Т е реално правя месец и половина.
Трябва да отбележа, че влизането в пролетно-летния слънчев период се усещаше още към 10-15 март, като само няколко часа - 3-4-5 полупрозрачни облаци осигуряват по 4-5-6 киловатчаса, които стигат за всичко без бойлер, разбира се.
Вчера например при 50 на сто заредени акумулатори към 14 часа до залез слънце отидоха на 100 процента и дори започнаха да се включват защитите на БМСите, а контролерите да ограничават тока, Нещо такова стана и днес, като от 70 при включен бойлер вече към 12 часа, в 16 всичко бе на 100, а бойлерът - загрял на макс и изключил.
Тва е положението. Заключение: При слънчево време след (около) 15 февруари система като моята осигурява целият ток, вкл, топлене на вода. При добавяне на още 1000-1500 Вт вход (панели) - и отопление денем (нощем - зависи от акумулаторите), но с изолация и климатик една стая няма проблем.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 31 мар 2026, 13:09

Чертата за март:
3 дни на ЕРП, останалите - на слънце. пак напомням: става дума за всичко без бойлер/отопление. То - отоплението и без това не ми е на ток. Тъй че не е толкова впечатляващо, колкото изглежда, НО е достатъчно: осветление, ТВ, помпи, обработка с електрофреза в оранжерията, кратки минути за употреба на пауър инструменти за дреболии за по няколко минути дори не споменавам (бормашина, къртач, винтоверт, ъглошлайфче, някакъв скапан листосъбирач, който по непонятна причина жената много харесва :dontknow: ) фризери, хладилници, зареждане на тел, компютри, монитори (жената бачка с една хала с 3 монитора - всичко от фотоволтаичен ток. Повече от половината от ПВ дните и бойлерът беше на ПВ ток, но това го пиша бонус. Има голям резерв за увеличаване на това перо ПЛЮС климатика на охлаждане, в следващите 6-7 месеца - само с малкия вид инвестиция (панели - 1-1.5 КВт). Без солидния бецален (доп акумулатори. които лятото и реално са почти излишни (10те киловатчаса са достатъчни, които имам).

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 19 апр 2026, 19:47

С изкл на 2 (както се оказа, можело и 1) ден дотук април ми е изцяло на слънчева енергия.
Любопитно е как ще се наредят нещата следващата седмица, когато няма уж да имам толкова много слънце (последните няколко дни контролерите по обед ограничаавха подаването заради препълване на акумулаторите, въпреки бойлера (зарежда го, после батериите и се включва защитата). Принципно - вероятно да. Обаче заради сушата се налага помпата на сондажа да работи все повече и тук е евентуален недостиг. Ще коментирам след седмица.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 23 апр 2026, 17:20

Днес почти потвърдих едно свое наблюдение, за което заподозрях, че е вярно още декември при подобна облачност. Най-висок добив - до 105-106 на сто от едностранния капацитет на панелите (да напомня, че са двустранни и оттук насетне никой не може да ме накара да се върна на едностранни) има по време на слънчева кондиция, НО с разкъсана висока облачност - най-добре купесто-слоеста. Облаците встрани от слънцето отразяват и разсейват КЪМ повърхността, вместо по права линия нормалните прави по различни допирателни над нея (повърхността). :laughm: Подсмихвам се, щото мога да се опитам да го обясня по-добре, ама ме мързи, все пак разчитам на интелекта на четящите. Грубо казано, играят роля на частични парахелиони, компенсирайки с излишък 10-20 на сто по-малкото директна енергия (по-малко заради облаците - прозрачни, но облаци). Но както и да е, освен при напълно ясно време след СФ (студен фронт - пояснявам за невинните четящи, форумците да не се чувстват обидени) , максимум на следващия ден, (небето трябва да е възможно най-тъмнонебесносиньо!), когато сме на условно 100 %, при споменатия тип облачност вдигаме още няколко процента отгоре. Абсолютно съм убеден. Разбира се, най-добри резултати се регистрират час и половина-два от двете страни на слънчевия транзит през максималната му височина по обед. С или без тоя бекъп.

Иначе, за протокола, удържах на косъм преминаване към мрежа днес - вчера имаше облаци до обяд, а аз подцених разхода за няколко часа помпа плюс бойлер: тая заран бях на 20 на сто на батериите.
Монтирах още една двойка панели от същия вид, с източно лятно изложение. Остана ми още една, но нямам фотокабели (с УВ защита), чакам ги до събота. Още се колебая, обаче, за изложението. Чудя се дали да не ги сложа с южно лятно изложение, демек обратното на зимните - т е почти хоризонтално, 20-ина градуса наклон спрямо повърхността Мислех тия да са западни, но честно казано днес съм леко разочарован от източните: Даваха повече ток от южните само 3-4 часа преди транзита, да речем от 7 и половина-8, когато стартираха и бързо увеличиха добива (нормално) докъм час преди транзита. Иначе дават 20 на сто от максималния си теоретичен докъм 17,30, когато гърбът им попада в сянката на къщата.

Прискърбен страничен ефект от вманиачаването ми по тоя тип материя е, че започвам да се хващам как гледам с лошо око на всички дървета в двора. :buble: Много сянка!! :grin1:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 27 апр 2026, 12:42

И още един месец на лъчите на Хелиос! :buble:

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 02 май 2026, 16:32

Вече месец реално няма смисъл да поддържам темата ежедневно, правя го само за протокола. С моето разположение на панелите вече от 8 сутринта до 19.30 все отнякъде влиза енергия и дори 2-3 часа стигат да се отиде на самоограничаване от контролерите заради постигнат горен праг на напрежението на акумулаторите. А от 11 до 16 входът надвишава 2500-2600 Вт, при включен бойлер 2 Квт и помпа 800 Вт едва едва тегли от акумулаторите, респ. почти не тегли.

А, извън чисто техническите истории, подобни занимания ме научиха неусетно и на култура на включване на консуматорите, така да се каже: имам 4 киловата горен праг (за кратко - малко над 4): това е предостатъчно конкретно за моя случай. Просто трябва да се съобрази: когато работи бойлерът, да не се надвишава с повече от още 2 средни консуматора (като фурна и дълбочинната помпа - по кръгло киловат - компютри, екрани, хладилник, фризери не слагаме, те са машини със съвременни доста ниски консумации). Или пералня - тя не харчи много, но за няколко минути включва нагревател да сгрее водата и тегли към/над киловат.
Разбира се, мога да сложа хибридния от 6 киловата, но защо? Поне на тоя етап.
По време на летните жеги ще работи и климатик/ци, но там консумацията ще е под 1 киловат и то не постоянно разбира се. Ще видим като му дойде времето.

Отговори

Върни се в “Как да живеем екологично”