Пандемията от COVID-19 (11-12.2020)

Предполагам всички са чували нещо по темата за "световната конспирация на фармацевтичните компании" (или просто за мизантропската, крайна комерсиализация) по въпроса около "болестоопазването". И някой да не е чувал нищо, тук е мястото да се говори за подобни неща... както и просто за болести, разбира се :) ...

Модератор: mmirro

Изкарали ли сте вече (или карате ли в момента) COVID-19? АНОНИМНО Е!

Анкетата завърши на ср дек 02, 2020 6:04 pm

ДА, потвърдено с PCR-тест (или друг вид тест)
3
13%
Почти сигурно ДА, с доста от специфичните симптоми, но без твърдо потвърждение с тест
5
22%
Може би ДА, имах слаби подозрителни симптоми
4
17%
Може би НЕ/не знам, не съм имал съществени подозрителни симптоми
7
30%
Почти сигурно НЕ, проверено е с подходящи изследвания
4
17%
 
Общо гласове: 23

stratega
Мнения: 6262
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » вт ное 24, 2020 9:09 am

wilkosz написа:
вт ное 24, 2020 8:48 am
189 жертви вчера в България. Атакуваме кота 200 другия понеделник. Кой каза, че има спад :-? Не може да има спад без мерки. Да затварят всички шибани заведения по дяволите.
:palm: :palm: :palm: :palm: :palm:

Естествено, че ще има растеж в броя на жертвите поне още дестина-петнадесет дни. Те вървят 2-3-4 седмици назад от датата на заразяване. В момента жертвите са тези от стремоглавото качване на графиката. Има спад /плато в броя на случаите на новозаразени.

Онзи пък преди това изобщо няма да го коментирам, след като не си е направил труда да отвори реални графики, на реални регистрирани вече случаи, но оборва нещата с виртуални проекции :palm:

Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7585
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » вт ное 24, 2020 9:28 am

То твоите "анализи" не са за коментар, децата в детската градина биха се справили по-добре. :palm:

Имало "плато/спад в броя на случаите"... :roll2:
В момента през делничните дни се правят около 2 пъти по-малко ПСР тестове, отколкото в дните, когато регистрирахме най-много заразени, защото всички са се втурнали да си правят евтините антигенни тестове, които даже са безплатни пред болниците и в ДКЦ-тата. И никой не ги задължава после да си направят ПСР.
Имало спад на случаите... :grin1: Ти си анализатор от световна класа, не знам защо не те канят в ТВ предавания.
И смъртността, и процентът положителни проби се качват, макар че процентът положителни също не знам дали трябва да се гледа, защото също се влияе от намалелите тестове. Както съм казвал още от началото - няма по-точен показател за хода на епидемията от смъртността.
Реалист.

stratega
Мнения: 6262
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » вт ное 24, 2020 11:26 am

На герберските педали, джендъри и подобни извратени нисши форми на съществуване като горния индивид изглежда е нужно много време и енергия да им се обясни нещо, за да вденат. Нещо, с което към този момент вече намирам излишно да се занимавам.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 24, 2020 12:09 pm

Разнопосочни реакции по исканите по-строги мерки заради Covid-19
24.11.20 в 12:19
Докато от Българския лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепят новите ограничителни мерки и очакват тяхното приемане в пълния им вид в най-кратък срок, от Стопанската камара настояват за икономически мерки в подкрепа на бизнеса.Проф. Любима Деспотова: И обрив може да бъде симптом на Covid-19 при децата
У нас няма адекватна статистика за децата и коронавируса, масово тестване може да изясни картината, твърди педиатърът
24.11.20 в 10:40
Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия. Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега, изтъкна тя.

npapanov
Мнения: 508
Регистриран: съб яну 16, 2010 2:13 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от npapanov » вт ное 24, 2020 12:10 pm

Проф. Д-р Дроздстой Стоянов нарушава омертата, това са известни неща, но за пръв път виждам някой на високо ниво от системата да говори толкова смело:
----------
"Липсата на медицински кадри отдавна е отвъд всякакви санитарни минимуми - както във вашата област, така и в ситуацията с коронавируса. Държавата има закъснения от десетилетия наред, за да се погрижи да задържи специалистите ни и сега това се вижда по-убедително. Възможно ли е този процес да се преобърне или са настанали времена на повсеместна евакуация? Тези процеси започнаха още през '90-те. Пределът е достигнат - щом вече очни лекари и гинеколози се включват на първа линия с коронавируса. Как да се обърне тази тенденция? Отговарям: Цифрата е 4000 лв. Това е разумният праг и то при пределно ясно положение на механизмите за специализация на един лекар. Само така медиците може да бъдат задържани. Всичко останало е демагогия. Стартовата заплата за всеки, който се трепе да учи 6 години и поема отговорността за здравето на други хора, трябва да бъде 2000 лв. А за специалист с 6-8 години стаж - 4000 лв. Не се ли постигне такова възнаграждение, всеки друг разговор е излишен. Съжалявам че говоря материално, но повечето от читателите ще разберат, както и колегите. И също - да спре да се краде. Да даваш на едни разбойници и крадци съвсем официално във фишовете 40 000 лева, а медицинската сестра и докторът да вземат 800 лв., това е углавно престъпление. И трябва да бъде наказано с цялата суровост на закона. Годишно на всеки 1000 завършили лекари, ние губим по 700, които емигрират против своята воля. Но в здравната система има пълен хаос, престъпен хаос. Това е антинационално, безотговорно поведение. Пари има – фактът е, че внезапно се намират в момента за допълнителни възнаграждения - но те не отиват за лекарите, а се крадат на високи нива. "


https://www.actualno.com/society/psihia ... 22009.html
© Actualno.com

weather_master
Мнения: 13628
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » вт ное 24, 2020 12:22 pm

Аз мисля че правителството ще се съгласи на 80% компенсация за работещите. В крайна сметка масово в тези сектори хората се осигуряват на минимална и сега ще взимат оскъдни пари. Ама в крайна сметка не може само да взимаш без да си давал. ;)

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 24, 2020 12:30 pm

Хотелиери, ресторантьори и бармани пишат на Борисов
24.11.20 в 09:11 | обновено на 24.11.20 в 11:31
Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепят идеята за по-строги противоепидемични мерки. В писмо до премиера и министъра на икономиката обаче от двете организации настояват за конкретна помощ за бранша във времето, за което заведенията ще останат затворени.Д-р Влатко Глигоров:
Необходима е възстановителна програма за Covid пациенти на интензивно лечение
24.11.20 в 12:25
Мултидисциплинарен екип трябва да изготви програма за преболедували коронавирусната инфекция в интензивни сектори, за да се намалят дълготрайните усложнения и с цел максимално бързо възвръщане на силите. Това каза пред БНР управителят на Спортния диспансер в Пловдив д-р Влатко Глигоров. Според него програмата следва да бъде подготвена от физиотепаревти, кинезитерапевти, пулмолози и кардиолози.„Тренд“: 40% от българите смятат Covid-19 за биологично оръжие
24.11.20 в 12:26
Четиридесет процента от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета пък смятат, че Covid-19 не е по-опасен от сезонния грип. Данните са от проучване на агенция „Тренд“.

:stup: :drunk1: :suicide: :clap:

Ако обаче случайно наистина е (целенасочено) биологично оръжие, то май изглежда доста неефективно, освен като почти чисто икономическо оръжие, ако трябва да говорим обективно :dontknow: ...

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2669
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » вт ное 24, 2020 12:51 pm

Само трябва да погледнеш ръста на икономиките в Азия, най-вече Китай и спада в Европа и САЩ.
А бликат снежинки сребристи,
прелитат, блестят кат кристал,
проронват се бели и чисти
и в локвите стават на кал.

gugun4u
Мнения: 1170
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm
Местоположение: Sofia, Suha Reka / Haskovo

Мнение от gugun4u » вт ное 24, 2020 2:15 pm

Това за изкуствения произход на вируса, попринцип съм силно против конспирациите, но в случая, човека открил вируса на СПИН и получил нобелова награда за това го каза. А не мисля, че това е човек, който да иска просто да търси медийно вномание и да си плюе на реномето :dontknow:
От към икономическа гледна точка, това е перфектното оръжие. Ако предизвикваше по - висока смъртност мерките щяха да са драконовски по начало и вируса да изчезне бързо, а ако предизвикваше по - малка смъртност, никой нямаше да го вземе на сериозно - както Грип - а.
Перфектната буря, която смазва икономиката на Европам, до някъде и на САЩ. От друга страна Китай просперира. И не ми обяснявайте, как това било заради крутите мерки на китайците. В Австралия с драконовски мерки на рядко населен континент заобиколен само с океани им отне 117 дни за да разкарат вируса. Китайците са 2 милиарда паплач в знайни и незнайни "села" с по 10 милиона жители накачулени един върху друг. Отделно граничат по суша с пламналите Индия и Русия. Това там не би трябвало да има начин да се изкорени ако един път се е разпространило качествено. А след като има доказателства от Италия и Франция, че вируса вече е циркулирал там още миналата година по това време, ако се разпространяваше в Китай свободно и безконтролно януари, нямаше да има незасегната част. А от цял Китай имаше напракика само една силно засегната област - по официални данни.
От тук на сетне има 2 опции - Китай гори и в момента но не казват, или Китай имат ваксина и са я набили на китайците без да разберат много преди началото на пандемията. Не мога да преценя кое е по - вероятно в момента. :dontknow:

Потребителски аватар
meteo fen
Мнения: 10360
Регистриран: пон ное 18, 2013 12:06 am
Местоположение: Пазарджик, 210 м. надм. в.

Мнение от meteo fen » вт ное 24, 2020 4:15 pm

Малко като помислиш и отговора е ясен, все пак на власт там е макар и с капиталистически уклон комунистическата партия и отговора е такъв какъвто каже техния вожд, а той е че вирус нямаа.... :P

Потребителски аватар
FENIX
Мнения: 19777
Регистриран: съб мар 17, 2007 4:37 pm
Местоположение: Сандански - 194/317 м./н./в.

Мнение от FENIX » вт ное 24, 2020 4:18 pm

snow wall написа:
вт ное 24, 2020 7:04 am
FENIX написа:
вт ное 24, 2020 12:04 am
Виждам доста разумни мнения с мисъл в темата тази вечер, като на Стратега, но и други. Присъединявам се към тях. Няма да пиша, за да не ги повтарям.
То хубаео, че ти изглежда разумно, но е невярно. Според моделите сме на 1/4 от епидемичната вълна, ако тя се развива естествено. И на 1/2 от пътя към пика на вълната.
https://covid19.healthdata.org/bulgaria ... _resources
И Мангъров го каза, спад ще дойде по нива година.
Идеше реч за мненията относно мерките. Иначе никой не знае кога ще има спад. Сега четох мнения за това, че всеки момент той ще започне, най-късно до средата на декември. Има различни мнения и никое не тежи относно това.
LET IT SNOW, LET IT SNOW....
http://www.youtube.com/watch?v=Z2MbAMLa3oI
http://www.vbox7.com/play:98630119
Уеб камера с панорама от Мелник:
http://weather-webcam.eu/melnik-na-jivo ... idi-webcam

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2669
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » вт ное 24, 2020 4:36 pm

Сигурно е подобно на моделите за времето, но все пак има някакви граници, когато се достигне определена бройка, няма как да не започне спад. Колкото по хаотично, свободно се движат хората, толкова по късно ще дойде спада.
Китайците и японците си имат кофуцианството, не им трябват мерки😄 За нас е необяснимо и странно, но те имат различен поглед върху обществото, различни ценности поставят на първо място. Конфуции ги е ваксинирал преди векове.
А бликат снежинки сребристи,
прелитат, блестят кат кристал,
проронват се бели и чисти
и в локвите стават на кал.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 25, 2020 12:25 am


Потребителски аватар
Weatherman
Мнения: 7585
Регистриран: вт дек 12, 2006 1:20 pm
Местоположение: SOFIA DESERT

Мнение от Weatherman » ср ное 25, 2020 1:25 am

Излезе и новата статистика на НСИ за умиранията в България по седмици за последните години.
Наблюдава се смъртност каквото никога не е имало досега (вероятно и ако върнем още години назад).

Човек трябва да е много, ама много прост, за да твърди, че нищо необичайно не се случва.

Изображение
Реалист.

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10316
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » ср ное 25, 2020 2:08 am

Стринг... :-o

Иначе данните за смъртността по тази графика са прогнозни. Не са реални случили се умирания.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Заключена

Върни се в “Медицинско-лекарствени раздумки”