Поредният "реформистки"? кабинет - "Борисов 3"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб май 30, 2020 2:38 am

"Патриоти" предлагат само едно обжалване на екооценки за големи частни инвестиции
май 29, 2020
Жалбите по оценки за въздействие върху околната среда на общински проекти от първостепенно значение като пътища, депа за отпадъци, гробища или големи частни инвестиции в инфраструктурата да се разглеждат само на една съдебна инстанция. Това предлагат 13 депутати от „Обединени патриоти“, представяйки идеята си като антикризисна мярка срещу срива на икономиката заради пандемията от COVID-19.
...
Ако обжалванете на екооценки и за общински проекти и големи частни инвестиции обаче остане само на една инстанция, това означава, че тези дела ща бъдат разглеждани само от местните административни съдилища и няма да стигат до ВАС. Юристи коментираха пред Свободна Европа, че това създава риск от формален съдебен контрол, тъй като общинарите и административните съдии в по-малките градове се познават добре и това може да окаже влияние при решаването на делата.
...
„Ограничаването на възможността за обжалване на редица актове на втора, а в някои случаи на трета инстанция, особено що се касае до решения, свързани с общинските обекти и проектите, сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, по същество представлява ограничаване на достъпа до правосъдие“, смята Симона Велева, специалист по конституционно, административно и медийно право.
...
Аргументът на вносителите на това предложение, че то представлява мярка срещу бавното административно правораздаване, не кореспондира и с изводите в годишния доклад на председателя на ВАС Георги Чолаков. Според официалните данни за 2019 г. админиcтpaтивнoтo пpaвopaздaвaнe в Бългapия вeчe e нa втopo мяcтo след Швеция пo бъpзинa пpи paзглeждaнe нa дeлa нa вcичĸи инcтaнции във всички cтpaни oт Eвропейския съюз.


Законови промени ще ограничат жалбите срещу строежи, увреждащи природата
10:46, 03 юни 20
След като миналата седмица комисията по регионална политика придвижи оспорвани промени в Закона за биоразнообразието, депутати от Обединени патриоти" предлагат изменение на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) с промени в скорошни промени на Закона за отпадъците. Природозащитната коалиция "За да остане природа в България" внесе днес остро становище срещу втория проект, с който депутатите планират да улеснят строежи, увреждащи природата, като ограничат възможностите граждани да ги обжалват.


"Патриотите" мотивират проекта си, с който искат да намалят възможностите за обжалване на решения за пренебрежимо въздействие на строежи върху природата, с "икономическата криза, обхванала света" и с това, че "в момента най-важната цел е да бъде стимулиран инвестиционният процес", и в прав текст изразяват мнение, че обжалването на втора инстанция от граждани е "злоупотреба с права". ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт юни 02, 2020 12:34 pm

Борислав Сандов: Министерството на екологията е заложник на интереси
02.06.20 в 07:59
"В МОСВ отдавна не по политическа линия се назначават висшите кадри, а по линия на определени интереси. Такъв беше и арестуваният зам.-министър Красимир Живков. Това министерство е станало заложник не на политики, а на интереси". Това каза пред БНР Борислав Сандов, съпредседател на "Зелено движение". По думите му ситуацията в МОСВ не е добра, защото при липса на реформи и на експерти се случват неща, които минават границата отвъд закона. Това министерство е с най-много наказателни процедури за нарушаване на европейските нормативи, посочи още Сандов.

"Шефът на дирекцията в сферата на отпадъците, където имаме три наказателни процедури, една от които е стартирала през 2019-а година, когато вече начело на този отдел е била новата зам.-министърка Славея Стоянова, това показва, че не само има страх, но и нежелание за реформи и да се случва онова, което пише в законите и в европейските нормативи".
...
По думите на Сандов всяка седмица в България избухват екологични бомби, които имат потенциал да се превърнат и в хуманитарни кризи, което трябва да доведе до отговорност на по-високо ниво и оставка на правителството, защото вече трети мандат не може да се справи с проблемите с екологията.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 04, 2020 10:39 am

Доц. Шурулинков, БАН: Има лобизъм в промените в Закона за биологичното разнообразие
Никой не познава по-добре "Натура 2000" от учените, заяви той
04.06.20 в 08:17
"Няма друг, освен учените, който по-добре да познава "Натура 2000". Това каза пред БНР доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей при БАН във връзка с промени в Закона за биологичното разнообразие, според които учените могат да бъдат изключени от експертизата по "Натура 2000". Промените влизат за първо гласуване днес в Народното събрание. По думите на учения това е лобистки закон

doncho
Мнения: 11043
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » чет юни 04, 2020 11:10 am

И нещо извън официалната линия на сайта :wink:

Днес се пуска движението по целия обходен път на Габрово

"С най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение... Фактически строежа беше спрял през 2013-2014 г (ако не си спомняте кой беше министър председател тогава да ви припомня)"

https://www.24chasa.bg/novini/article/8660262
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 04, 2020 12:23 pm

Няма официална линия. Обаче подозирам, че скоро резервоарът ти със защитни доводи съвсем ще пресъхне, ако вече не е пресъхнал. И защо ли това твоето ми прилича на зле завоалирано "гузен негонен бяга"? :) Или по-скоро на "като няма доводи, можем поне да обвиним опонентите в пристрастност"... :deal:P.S.: И, между другото, аз кога съм казал, че нищо не се прави? :-? Въпросът е, че се прави в пъти по-малко, отколкото би могло, при наличните предпоставки :deal: . И че това, което се прави, е със силно съмнително качество (а често и целесъобразност). Толкова.

doncho
Мнения: 11043
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » чет юни 04, 2020 12:42 pm

Пак плява и вятър. Приказките "ама аз това го мога много по-добре" хващат дикиш много рядко и то при не особено умни хора. Ти да видиш ако бяха твоите на власт как всички обходи щяха да станат моменталически за без пари. А то си го пише в статията ама ти нали трябва да го омаловажиш и оплюеш си знаеш твоето. Проектът е спрял по времето на Орешарски и чак сега се завършва (пак при омразния Боко). Заради Орешарски се налага и да се довършва с пари от бюджета вместо да се довърши с европейски както е почнал, щото има две години забавяне, но ти пак обясни на слепите, че се прави в пъти по-малко.

Ей такива като тебе се посират да се кефят като падна една плочка в метрото преди няколко години и почва едно врещене и радост и "видяхте ли вие, аз какво ви говорих", само дето метрото си е там и стотици хиляди го ползват всеки ден. А плочката отдавна е залепена.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Victus
Мнения: 5171
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » ср юни 10, 2020 9:53 pm

Караниколов потвърди, че държавата е участвала в увеличението на капитала на ПИБ

Десните управляващи от ГЕРБ купуват частни банки. Добре ни пазят от комунистите. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юни 17, 2020 11:13 am

Петър Славов: Исканите промени в Закона за хазарта не решават скритата реклама
17.06.20 в 09:39
Нито една от предложените промени в Закона за хазарта не решава проблема със скритата реклама в сектора, предупреди в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" юристът Петър Славов.

Victus
Мнения: 5171
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » чет юни 18, 2020 9:46 am

"Аз съм безукорно честен" - какво си призна Борисов
Навлизането в личното му пространство явно накара премиера да смени тактиката на пълно отричане и, подобно на предишни случаи, в които беше подслушан и записите станаха публични, да си признае някои неща. Тази тактика досега е била печеливша - срещу него няма образувано нито едно дело. Преди години прокуратурата счете публичното му признание за това, че е спрял митническата проверка в бирената фабрика на Михаил Михов - Мишо Бирата, за самокритика и несъставомерно деяние. По подобен начин Борисов призна и за записите в дома му в Банкя, от които се разбра, че е имал решаващ глас за избора на предишния главен прокурор - той омаловажи съдържанието им и се изкара жертва на незаконно подслушване "в тоалетната" (за което припомни и в изказването си в сряда).
Той едва ли помни какво е говорил преди една година. Всеки ден, ако говориш в този стил, простотията се натрупва и прелива от мозъка. После не знаеш какви си ги плещил.

Ето още един герберски бисер от вчерашния ден:
"Да си в ГЕРБ вече не е повод за гордост": Цветанов напусна партията и тръгва към своя
Докато официалните и неофициални коментари, че предстои да създаде нов политически проект, се засилват, бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви днес, че напуска партията на Бойко Борисов заради несъгласие с управлението на страната и ГЕРБ, заради които дори неговият висок праг на търпимост бил надскочен.
:tv:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 18, 2020 12:46 pm

Мда, каквито и суперлативи да използваме по адрес на Борисов и... хунтата му :grin1: , все ще са слаби :laughm: ...Ето още едно кратко, но достатъчно красноречиво, мнение :grin1: ...

Арман Бабикян: ГЕРБ не са десница, а чиста болшевишка хунта, раздаваща на приближени ортаци
15.06.2020:deal:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет юни 19, 2020 1:51 pm

:dontknow:

Възстановена е регистрацията на овцефермата на Ана Петрова от Болярово
19.06.20 в 22:12
Ден след като ВАС отменени заповедта на директора на областната агенция по безопасност на храните в Ямбол за заличаване овцефермата на Ана Петрова от град Болярово, регистрацията на обекта вече е възстановена. Преди две години фермерката не допусна стадото й да бъде унищожено, заради огнище на чума по дребните преживни животни.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон юни 22, 2020 12:58 am

Страхил Делийски: В поведението на Борисов отдавна няма нищо политическо
Атаките в политиката винаги са функция на характеристиките на атакувания
20.06.20 в 13:52
Метафорите в политиката и как през медийните и политическите конструкции се променя социалната действителност, коментира политологът Страхил Делийски в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“
...
Каква трябва да е нагласата на хората

Всеки ще види това, което иска. Тези, които харесват Борисов, ще продължат да го харесват. Тези, които не го харесват, ще търсят лошото. Това е нормално. Големият въпрос е какво следва от това, че разговорът винаги е размит от публичното и интимното, което винаги е демонстрирал премиерът. Какъв е смисълът ние като общество да се занимаваме с г-н Борисов, освен ако не смятаме, че това е най-важният човек в нашия живот. Това е голямата драма на българската политическа публичност, че в нея трудно се водят разговори, в които Борисов да не присъства. За мен е важно обществото да престане да общува през личността на Борисов, тогава качеството на публичния разговор ще е съвсем различно. Защото, както се вижда, когато излиза нещо, свързано с Борисов, то не е особено красиво по силата на много обстоятелства. Особено когато го атакуват. Но атаките в политиката навсякъде по света са функция на характеристиките на атакувания.


Мая Манолова: Борисов се оплете в лъжи
21.06.20 в 11:53
„Бойко Борисов няма защо да се страхува за живота си, има основание да се страхува от гражданите и за модела, по който управлява през последните 10 години. Този модел се разпада и е в агония, това кара Борисов да подреди всичките си опоненти в една редица и да ги нарочи за врагове“. Това коментира пред Мая Манолова, лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ“.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт юни 23, 2020 1:02 pm

Няма да правя допълнителна реклама на Гамизов - твърде спорна личност е :laughm: - но тук все пак е напипал вярно доста неща ;) ...

Стефан Гамизов: Накрая всяка диктатура си отива и следва възмездие
23.06.2020
Всеки, който колаборира с диктатурата сега в България трябва внимателно да помисли за бъдещето. Няма значение, какво ще се случва, колко хора ще бъдат унищожени и живота им съсипан, накрая всяка диктатура си отива и следва възмездие.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юни 24, 2020 12:58 pm

Без изслушване на премиера в НС за чумата по дребните преживни през 2018-а
Днешното заседание започна с призив на председателстващия Емил Христов към депутатите да сложат маските си в пленарната зала
24.06.20 в 09:57

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51812
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет юли 03, 2020 1:10 am

Радан Кънев: Вървим към икономическа катастрофа
02.07.2020
Румънското правителство (ЕНП) в момента публично представя Национален инвестиционен план за икономически рестарт, в присъствието на Президента Йоханис.

Гръцкото правителство (ЕНП) сформира Национален инвестиционен комитет с участието на топ-експерти от цял свят, в т.ч всички известни икономисти и енергетици от гръцки произход, живеещи в ЕС и САЩ. Комитетът ще се председателства лично от възпитаника на Харвард, премиера Мицотакис. Целта е до седмици да бъде представен гръцкият Национален план за Зелено възстановяване.

Българското правителство (ЕНП/ГЕРБ) усилено обсъжда кой ли е снимал премиера, възпитаник на школата за милиционери, и нощното му шкафче. А мнозинството в българския парламент почтително слуша указанията на главния прокурор, възпитаник на школата за милиционери, как да отмени презумпцията за невиновност и кои бизнеси да бъдат “изхвърлени от страната”.

Изправени сме пред уникална възможност да рестартираме и модернизираме икономиката си. Възможност, която няма да се повтори. Но вървим към икономическа катастрофа и драстично изоставане дори от съседите. Катастрофа и изоставане, които ще се дължат не на вируса, не на климатичните промени, не на кризата в ЕС, а на осъзнати грешни решения на управлението. И всеки ден на тази власт ни навира все по-дълбоко в кризата.

Отговори

Върни се в “Политика”