Скандалите около Президента

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
stratega
Мнения: 7056
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » ср фев 03, 2021 7:00 pm

raptor написа:
ср фев 03, 2021 6:34 pm
Ми той хубаво критикува и може да е прав за някои работи, ама не е по-малко затънал в лайната. По-горе Дончо направи един списък, няма как тези неща да са ок, а за подобни неща Баце да е за бесилото. Ей тук е основния проблем като цяло.
Ами в това е идеята на опозицията и на многопартийната система, ако досега не сте разбрали :wink: . Едни други да си посочват грешките. Това, че единият бил затънал в лайна, не трябва и не омаловажава, когато изобличава неприятни истини за другия, затънал в лайна. Знам, че мечтаете за еднолична диктатура на Баце и никой нищо да не казва против него и ГЕРБ, ама няма да стане.

Затова аз винаги съм и ще продължа да гласувам за президент, който е от опозиционна на текущите управляващи партия. Това е възможно най-здравословната конфигурация на управлението за България. Да се надяваме, че на следващите избори ще се наложи да гласувам за кандидатът на ГЕРБ :wink: .

Каква е ползата от президент, който си мълчи като пу*ка, когато вижда крайно обезпокояващи неща в управлението, пък дори да бил затънал в лайна?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср фев 03, 2021 7:13 pm

Известно е, че основното оръжие на политиците е плямпането, само че нашите говорят доста повече лъжи от средното ниво, по простата причина, че нашият еРекторат явно много обича да го лъжат :laughm: . Почти в този ред на мисли, нормалено е Радев да пуска от време на време по някой "лявоугоден" лаф. Въпросът е, че той няма правомощия и каквото и да говори, общо взето си остава само говорене. Е, за разлика от него, великият "прозападник" (и за децата вече стана ясно от миналото лято насам защо са кавичките ;) ) в плямпането доказа многократно с действия, че е готов да продаде и майчиното си мляко на Русия. Не, мен грам не ме топли примерно това, че почти толкова набързо похарчи подобна сума в милиарди (един вид раздели "рушветите" по братски :laughm: ), "пазарувайки" и от САЩ (както и от Германия). Не, прахосаните наши милиарди са си прахосани милиарди. :dontknow: И независимо, че, примерно, парите за самолетите и корабите на пръв поглед изглеждат доста по-смислено прахосани (все пак срещу тях ще получим нещо, което реално ще ни върши работа и, може би, евентуално, имаме реална нужда от него :dontknow: ), самата постановка е сгрешена и в двата случая. Няма как прахосване на милиарди, без прозрачна и ясна обосновка (включително за избора на момента, когато се прави това), обяснена надлежно и обстойно пред обществото, а правено с основна идея за купуване на индулгенция и благоволение от "големите", да мине за истински обществено полезно и смислено управленско действие. Така че, нека критикуващите някого и сравняващите го с някой друг, първо да се замислят в кой от случаите реалните последствия за страната ни от съответните действия (и бездействия) са по-положителни и смислени в някаква бъдеща перспектива (за поне 15-20 години напред :!: ). Няма как Радев съвсем да не говори положително за Русия, след като голяма част от електората му е ляв. Въпросът е, че "десният" Борисов директно прахосва наши милиарди в полза на Русия, независимо от това какво точно говори :dontknow: ...P.S.: И да, няма как защитниците на Борисов да не признаят, че беше много "мръсен" номер от страна на Радев точно той, уж защитникът на руските интереси, да заговори за корупционния, безсмислен и путинослагачески Турски поток :laughm: ...

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » ср фев 03, 2021 8:28 pm

quittr написа:
ср фев 03, 2021 6:32 pm
Добре де, как всички други са комунисти, а диктаорската партия на необразования ревностнен член на БКП, охранявал Тодор Живков са най-големите демкократи? :hmm: :dontknow: Напълно ясно е на всички, че човек за до подкреяпя ГЕРБ или има някаква користна причина (например да участва я някоя далаверка), или да отговоря на казано от Тикво: "аз съм прост, вие сте прости и затова се разбираме".
Специално президента и на мен никак не ми харесва, вижда ми се много дървен и безчувствен и разбира се е ясно откъде е издигнат...
Специално в постоянното му критикуване на мутренското правителство - разбра се, че е прав.
Ами аз подкрепям ГЕРБ и нямам никаква изгода от това, нито пък някои от фамилията ми. Също и нашите и техните на жена ми подкрепят ГЕРБ без да са по какъвто и да е начин свързани с политиката. Всички ли сме прости? Просто човек наистина вижда промените, защото преди 10 години нещата бяха доста по-различни. И да ГЕРБ не са изобщо перфектни, яко корупция има, но поне се прави нещо. За да се промени нещо не става само с говорене и негативизъм. 3 месеца викахте по площадите, а защо не направихте силна опозиция на това управление, за да я подкрепят хората? Къде се скри Христо Иванов? 3 месеца протести и накрая отровното трио се събра с Мая Манолова. 3 месеца протести и сега чувам, че Божков ще влиза в политиката. Къде е алтернативата на ГЕРБ? :-?

Потребителски аватар
meteo fen
Мнения: 11138
Регистриран: пон ное 18, 2013 12:06 am
Местоположение: Пазарджик, 210 м. надм. в.

Мнение от meteo fen » ср фев 03, 2021 8:52 pm

Проблема на държавата ни е , че НЯМА работеща СЪДЕБНА система и ПРОКУРАТУРА. И от там идва и неработещия парламент, правителство, кметове и корупцията на всички нива в държавата ни като се почне от най-горе и се слезе до долу. Това е проблема, който не виждам как ще се реши въобще. Може би има едно средство, но то никога не е за препоръчване.....

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » ср фев 03, 2021 9:14 pm

+100000 :thumbup: Напълно съм съгласен с теб. И това е проблем наследство от комунизма, който изобщо не иска да бъде решен.

alfa
Мнения: 284
Регистриран: чет мар 10, 2011 10:31 am
Местоположение: Sofia

Мнение от alfa » ср фев 03, 2021 9:58 pm

Според мен сте в грешка :D Естествено, че добре работещата съдебна система е за предпочитане пред недобре работещата, но не това ни е Проблема с главно П. Не знам дали сте се замисляли, че съдебната система по презумпция работи по-бавно, тъй като това е все ръчен труд и ако искаме да е качествен, той най-често е бавен. Всеки по-завъртян случай иска да се огледа от няколко страни, отделно, че правораздаването е скъпо нещо и ако трябва да сме честни - с ограничен капацитет, лесно се "запушва" с дела. Това важи и за добрата съдебна система, освен за лошата. А междувременно живота си тече. В него има недобре функциониращо здравеопазване, функционално неграмотни ученици, кал по улиците и във въздуха, нискокачествени храни и почти пълен игнор на всички потребности над базовите. Нима съдът и прокуратурата са единствените органи, които могат да решават проблеми в тази държава? Кажете ми как например добрата съдебна система ще се пребори с нискокачественото образование? Та нали днешните ученици след 10-15 години стават учители, лекари, съдии? И от тези немного добре обучени съдии ще искаме какво :wink:
Проблема на нас ни е така наречения mindset или на български мироглед, нагласи. Колко от нас са мобилизирали енергията от недоволството си в съответните конструктивни действия за решаването на каквито и да е проблеми, с които е пълно около нас. Май не са много...това не се котира много, иска доста повече усилия и не е толкова секси, колкото да "викнем" в нета.
По-горе стана дума, че ГЕРБ правели нещо. ГЕРБ се къпят в пари, толкова пари, колкото нашата държава не е виждала никога в историята си. Имат и добри попадения, човек трябва да е много предубеден, за да не ги вижда. Но заради отчайващата неспособност да дръпнат напред в стратегическите области образование и здравеопазване (още отпреди тях, но тенденцията продължава) хората имат чувството, че тъпчем на едно място и затова трябва да искаме, да търсим и дори да правим (съжалявам за еретичната дума, но няма как да се мине без някакво лично участие) нещо по-добро.

stratega
Мнения: 7056
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » ср фев 03, 2021 10:14 pm

alfa написа:
ср фев 03, 2021 9:58 pm
По-горе стана дума, че ГЕРБ правели нещо. ГЕРБ се къпят в пари, толкова пари, колкото нашата държава не е виждала никога в историята си. Имат и добри попадения, човек трябва да е много предубеден, за да не ги вижда. Но заради отчайващата неспособност да дръпнат напред в стратегическите области образование и здравеопазване хората имат чувството, че тъпчем на едно място и затова трябва да искаме, да търсим и дори да правим (съжалявам за еретичната дума, но няма как да се мине без някакво лично участие) нещо по-добро.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: +100000000

Абсолютно тотално :thumbup: . Хората като Мастъра трябва добре да прочетат горното, ако е нужно и да помедитират върху него седмица или две.

Държавата по време на ГЕРБ дръпна, ама по същото време дръпнаха и 90% от икономиките по света, тъй като управлението им съвпадна с възхода след икономическата криза 2008-ма.

Просто, който не е в сферата, близка до Еврофондове, разпределянето им, проекти, реализиране на проекти и т.н. всякакви такива неща, дори и съвсем косвено, няма как да знае, че, да, направи се, ама това, което се направи реално, на практика, не достига дори и 5-10% от онова, което потенцилано можеше да се направи. България можеше да се къпе в злато в момента при свестни управници. Съответно хората се самозаблуждават и самоманипулират, че уж станало нещо много голямо, ама и идея си нямат за подчертания по-горе факт.

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » ср фев 03, 2021 10:45 pm

Хахахах, Стратег сериозно ли? :lol: Като ти слушам разсъжденията все едно дядо ми слушам. Сега остава да кажеш, че Македонците са по-добре от нас.
Кои икономики са дръпнали след 2008-ма? :lol: Европа години наред яко боксува основно заради Гърция, Испания и Италия. Години наред еврото беше под натиск заради това. И не случайно основната лихва стана отрицателна, което обяснява много добре какво се случва. Уинди някъде го беше обяснил колко зле означава да няма разстеж при отрицателна лихва. Така че нека да не говорим глупости. Най-добрите години и с големи бюджетни излишъци бяха около 2006-2008 при управлението на БСП и Станишев, когато нищо не се направи и всичко се окраде. На фона на всичко това в момента България е на второ място в Европа по най-нисък външен дълг! :!:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср фев 03, 2021 11:57 pm

Забавно е да се чете подобен разговор от повече или по-малко симпатизанти на управляващите. :) Само че, освен тоталната некадърност, поощрявана по обясними причини от това управление (и най-вече от баш шефа му ;) ), за която свенливо се говори по-горе, това управление се слави и с тотална корупция на всички нива и олигархично сливане на всички власти. :dontknow: За некадърността стана дума по-горе, но разхищаването, тоест основно източването на огромна част от обществения ресурс се получава най-вече заради останалите (грешни) членове на уравнението ;) . Разбира се, некадърността подпомага това източване, но все пак, например, пропиляването на част от ресурса за нефелни начинания, следствие на некадърност, е само съвсем, съвсем малка и почти безобидна добавка към основните канали на източването :dontknow: ...

Или може би някой смята, че подобна "ендемична" корупция и извънмерна олигархия са нещо съвсем нормално, "така е било винаги у нас" и "така ще бъде винаги у нас"? Да, признавам, това е много удобно, слабашко успокоение - успокоение най-вече на собствения душевен дисонанс, породен от подкрепата за подобна уродливост. "Няма начин да има нещо по-добро, който и да дойде на власт" - колко удобно самооправдание за собствената инертност и липса на идеи за промяна, полезна за страната като цяло, а не само за собствената, вероятно сравнително уютна, но много миниатюрна нишичка, на фона на кочината в цялата страна, нали? :)

quittr
Мнения: 15331
Регистриран: пет фев 23, 2007 8:46 am
Местоположение: Русе

Мнение от quittr » чет фев 04, 2021 12:05 am

Сравни с Румъния примерно, която е напълно съпоставима. :wink: С пъти са дръпнали спрямо нас по онтошение на БВП и други критерии.
Най-трудното нещо на света е да приемеш обективно реалността!

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » чет фев 04, 2021 12:08 am

Стринг, говориш общо и накрая нищо конкретно. Виж колко е целият бюджет и после извади парите за пенсионерите, за учителите, за здравеопазването, за чиновниците, за общините и т.н. и накрая ще видиш колко остава. Да не мислиш че ресурса е огромен? 1 млн българи се осигуряват на минимална заплата!
Ремонтът на магистралата щял да струва 90млн лв и всички скочихте. Ами заради некадърното и крадливо строителство на БСП сега се слагат нов слой чакъл преди асфалта, което много оскъпява ремонта. А и не може да сравняваш цената през 2006-та с цената през 2021-ва. ;)

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » чет фев 04, 2021 12:19 am

quittr написа:
чет фев 04, 2021 12:05 am
Сравни с Румъния примерно, която е напълно съпоставима. :wink: С пъти са дръпнали спрямо нас по онтошение на БВП и други критерии.
Много обичам да се говори без никакви факти. Ето ги и те. Букурещ и София са напълно съпоставими по стандарт на живот, да не кажа че в София е по-добре. В София цените на имотите и лихвите по кредитите са значително по-добре от Букурещ. Ресторантите са по-евтини. Средната заплата в Букурещ е малко по-висока от София, но по-скъпите услуги и наеми компенсират това. Напълно еднакви! Извън столиците и в двете държави е еднакво. Къде е това с пъти да са дръпнали??? По абсолютна стойност ли? Ами нормално е това все пак са близо 4 пъти повече от нас. Тоест за неразбиращите математика обяснявам. Ако в Бг от 2007 до сега БВП се е удвоил (х2), в Румъния трябва да е 8 пъти по-голям (х8), за да запазим стандартите. В жълтите вестници пишат само за това х8 без да отчитат че са почти колкото четири Българии. ;)

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... =Bucharest
Последна промяна от weather_master на чет фев 04, 2021 12:32 am, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7307
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » чет фев 04, 2021 12:29 am

Единствената причина в България да влезе толкова чужд капитал от 2007ма насам е ЕС и това че масово хора работят там или за такива фирми тук.Иначе сме АБСОЛЮТНО ГОЛА ВОДА В крайна сметка стандарта се прави с бачкане , а не с политика.Е нашата икономика е почти изцяло в сферата на услугите, а не производство , от където идва реално качването на стандрата - но това ни е капацитета :laughm: И да винаги в една система дали икономическа , дали политическа , дали генетична ако щете , е по-добре да има конкуренция и разнообразие , отколкото власта да се фокусира в една точка , което винаги става пагубно след определен период.Така че е по-добре президента да е от опозицията. Отделно трябва хората да са амбициозни и с по-широк поглед над света и да критикуват простотията и грешките и корупцията в управлението - а не тоя жалък манталитет - еми това е най-малкото зло.Да сигурно е така в момента , но само с критика и недоволство и най-важното желание за промяна - може да стане нещо към по-добро.Само със съгласяванки и мишкуване - няма как.
Последна промяна от SKYLINE на чет фев 04, 2021 12:37 am, променено общо 2 пъти.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет фев 04, 2021 12:30 am

quittr написа:
чет фев 04, 2021 12:05 am
Сравни с Румъния примерно, която е напълно съпоставима. :wink: С пъти са дръпнали спрямо нас по онтошение на БВП и други критерии.
Не знам дали е с пъти, но определено дръпнаха забележимо най-накрая в един момент. И този момент "странно" съвпадаше с вихренето на Моника Маковей и Лаура Кьовеши, около и след приемането на Румъния в ЕС заедно с нас. Е, силите на статуквото винаги са доста могъщи и трудно се примиряват с перспективата всичките им далаверки да бъдат разпердушинени и голяма ст от знаковите им фигури да отидат на топло (у нас тази мощна съпротива също се вижда доста добре :) ). Подобна силна ответна реакция се е случила и в Румъния, която, разбира се, е използвала добре, по предназначение и някои грешки на борците с корупцията. Така че в крайна сметка не знам дали положението в Румъние не се върна в доста голяма степен към близо до това от преди успехите. :dontknow: За разлика от при нас де, ние май не сме опитвали даже и за кратък период нищо такова, поне не и през последните 20 години, за преди това не съм съвсем сигурен, но... съм почти сигурен :dontknow: ...

Разделяй и владей: Как Румъния загуби войната срещу корупцията
December 6, 2018 12:00
Някога заплаха за всеки корумпиран политик в Румъния, сега Дирекцията за борба с корупцията е подчинена и овладяна. Мнозина се страхуват, че тя никога няма да възвърне своята сила.

weather_master
Мнения: 14362
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » чет фев 04, 2021 12:37 am

Румъния вече е по-зле от България или поне като България но с негативна перспектива. Турция затъва. Гърция също изостава. Въобще в България нещата са много обещаващи. Доказателство за това са големият брой чужденци вече живеещи в София. Само в моят вход от 20 апартамента имаме семейство украинци и семейство италианци. Поне само за тях знам. Едва ли идват тук, ако нямат причина. ;)

Отговори

Върни се в “Политика”