АНАЛИЗИ около актуалната вътрешнополитическа ситуация

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2452
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет ное 12, 2020 3:37 pm

Барометър са направили ново допитване за електоралните нагласи:

Изображение

Ся, тия гербаджийска агенция ли беха? Стринж? :hmm: :grin1:
Masturba tu mente y eyacularás ideas!

stratega
Мнения: 6296
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » чет ное 12, 2020 4:03 pm

Ако се поразровиш в гугъл, провериш за електорални нагласи от няколко агенции, колкото повече и по-различни по-добре, седмица, две, месец назад, каквото има налично и гледаш предимно процентите на "Има такъв народ" ще ти стане ясно доколко е реално това допитване :grin1:.

Абе ГЕРБ що толкова са насрали от Слави :hmm: :grin1:.

Потребителски аватар
blue
Мнения: 9834
Регистриран: чет авг 27, 2009 5:59 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от blue » чет ное 12, 2020 5:32 pm

Leberkez написа:
чет ное 12, 2020 3:37 pm
Барометър са направили ново допитване за електоралните нагласи:

Изображение

Ся, тия гербаджийска агенция ли беха? Стринж? :hmm: :grin1:
:banana: :jumpjoy: :clap:

Йеееее - хайде Брюкселския гъз и антибългарската му софийска партийка да отиват в небитието!!!!

:toilet: :grin1:

https://bnr.bg/plovdiv/post/101372482/b ... te-sa-dnes
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 12, 2020 5:36 pm

:dontknow: "Тъпометър" ги коментирахме някъде през лятото, след едно тотално недекватно (точно като това :grin1: ) тяхно "изследване", което нямаше нищо общо с изследванията на 4 или 5 от останалите водещи агенции, да го търся ли из темите (не беше в тази)? Мммне, няма да го търся, излишно е :laughm: ...

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2452
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет ное 12, 2020 5:45 pm

Стратег,

няма нищо по-нормално от това нагласите на хората да се променят, още повече пък за период от 2-3 месеца.
Наистина ли ти се струваше реално в минали извадки Маямата като я пласираха над чертата, а ДБ бяха някъде към 10-12%, при положение, че извън София, дет'се вика, не знаят, че съществува такава формация?

А не ти ли е минавало през ум, че по време на три месеца и половина протести може да е имало много хора, които са тръгнали да "припознават" Слави Тр., но той за цялото това време продължаваше да не се слага като алтернатива, поне не в прав текст, камо ли пък да иде на площада, а се ограничи в драскане по фейса и тролене от кабеларката си? Отначало това стоене настрана доста му напомпа рейтинга и по едно време се беше засилил към 15%, но в последствие тази пасивност вече почна да става контра-продуктивна.

И ако на ДБ основна грешка им е, че ги няма на картата в провинцията, а и сякаш те самите не се пънат кой знае колко да ходят и да набират електорат, то Слави - като в пъти по-популярно лице за всички поколения и прослойки - до момента нищо не е казал в детайли за своя проект, камо ли пък какви хора би привлякъл. Единственото, което се намила при тях до откат е темата с машинно/електронно гласуване, по подобие на съдебната система/реформа при Христо Иванов.

И също така не забравяй, че още от пролетта той беше върл противник на всички мерки, постоянно бълваше някакви конспирации, Мангъров не минаваше седмица почти,без да му ходи на гости, повтаряше опорките, че това било безобидна кашлица и само мъчели населението да носят маски и да се пазят, но сега, когато пламнахме яко от вече около месец насам, може би доста хора, които са били на неговия акъл преди няколко месеца, сега един вид го наказват и у се сърдят, че е бълвал подобна пропаганда и конспирации, защото се видя, че нещата не са чак толкова безобидни.
Masturba tu mente y eyacularás ideas!

stratega
Мнения: 6296
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » чет ное 12, 2020 6:29 pm

Ами аз не случайно ти казах да провериш възможно най-много източници за възможно най-близкия период, в който е публикувано изследването и да се съсредоточиш върху партията на Слави, тъй като той е малко извън поляризацията ГЕРБ - БСП и е по-малко вероятно дадена агенция близка до едната или другата страна да даде манипулативни данни за него.
От телефон съм и нямам време да вадя много линкове, но например една от първите, които излизат е БНР, от преди седмица, които са цитирали агенция Рего - ГЕРБ 27%, БСП 26%, Има такъв народ 18,6%. БНР в същото време цитират и въпросната барометър, следователно отразяват всички гледни точки към момента, а не дават приоритет на някоя определена агенция.

Често цитирана в няколко медии от октомври излиза агенция Тренд - ГЕРБ 24%, БСП 23%, Има такъв народ 16%.

Галъп пък дава по 13% на ГЕРБ и БСП :dontknow:, тия са на някакви много силни наркотици, 8,6% за Има такъв народ. Макар да са малко пропорцията с БСП и ГЕРБ се запазва, щото и онея са по 13% вместо 20 и няколко. Той тук ги доближава на само до 4-5%.Това са изследвания за октомври, не говорим тук за дупка от 2-3 месеца.
Е, доколко реално ти се струва 15-18% и 3%? И оттам и достоверността на всички останали в анкетата.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 12, 2020 7:29 pm

Не че имам желание или намерение да си губя времето с това гербаджийско "изследване" :laughm: , но, stratega, никога в подобни анализи не трябва да се пропуска отчитането и na главната логика на подобни изследвания, а именно, дали изходните проценти са на база цяло население или само на база гласуващи :!: :!: :!: . Всяка агенция, при всяко отделно обявяване на подобни резултати, прилага произволна методика в това отношение. В цитираното изследване на "Тренд", например, процентите са само на база "твърдо гласуващи", а в "изследването" на "Тъпометър" - на база цяло население :!: :!: :!: . Разликата грубо е от порядъка на 35-50% вариране на числата нагоре и надолу в зависимост от възприетата логика. Примерно, ~20% на база цяло население иначе стават ~30% (за едно и също изследване) и т.н. :!: :!: :!: В този ред на мисли, процентите на "Тъпометър" биха звучали сравнително правдоподобно, ако се отнасяха за изследване от преди година или година и половина, но в никакъв случай не и за сега, защото от тях излиза, че в момента ~33% от гласуващите подкрепят ГЕРБ, което... :laughm: :grin1:

Преместих последните мнения в друга тема.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2452
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » чет ное 12, 2020 8:40 pm

Stringmeteo написа:
чет ное 12, 2020 7:29 pm
защото от тях излиза, че в момента ~33% от гласуващите подкрепят ГЕРБ, което... :laughm: :grin1:
....което какво? :grin1: :grin1: Чакай, чакай да позная - не е реално, не е истина, нали така? :laughm: И защо според теб да не е истина?
Та анкетата, която прави лятото в собствения си форум, показва нагласи, че 37% ще гласуват за тях, какъв е проблемът според "Барометър" да излиза по твоята формула, че 33% ще гласуват за Герб, при в пъти по-мащабни като бройка отговарящи?

Ама септември или октомври, когато някоя от другите агенции беше показала свиване за тях до някъде 14-15%, не каза, че е "гербаджийско проучване", нали?

A според теб как мислиш - нима Славчо няма достатъчно пари, че да бутне малко на някоя благосклонна агенция, която да го изкара с близо 20%, а? Или само Баце им плаща от чекмеджето? :grin1:

По думите ти излиза, че ако не си актуален властимаш, няма начин да имаш пари, връзки, лобита, средства за пропаганда и т.н, че да влияеш на обществените нагласи? Айде, моля ти се.

Истината е, че добре развита партия като ГЕРБ се сваля по един единствен (легален) начин, а именно чрез силен общ фронт, който да засмуче максимален процент от нехаресващите ги, които пък да си налеят вота на едно-единствено място, а не да се разпилява на сто различни посоки, както сега ще стане за Слави, за ДБ, за Маяма и т.н, без да причислявам към тях другите две системни партии, които си имат твърд електорат.

Само че в България първата цел е да влезеш в парламента и тогава тепърва да сядаш да правиш пазарлъци и да поставяш условия, а не да се направи предварително силен фронт, който да изглежда като юмрук и да накара хората да повярват в него. Тук вместо един силен и консолидиран играч, с потенциал за поне 40%, имаме 6-7-8 такива, с потенциал за не повече от 5-8%.
Masturba tu mente y eyacularás ideas!

m
Мнения: 4031
Регистриран: пон ное 26, 2007 3:43 pm
Местоположение: Г. Оряховица

Мнение от m » чет ное 12, 2020 9:10 pm

много ясно е, че се плаща на агенциите да надуват в полза на ГЕРБ. Естествено е това, нали не напуснаха кораба, защото има още за усвояване и е необходимо именно те да ни прекарат през Короната. Сега ще се натрапва на обществото колко добре са се справили и от сега мога да ви кажа, че отново ще бъдат първа политическа сила на следващите избори-къде купен, къде контролиран вот, като основната цел ще е масово отвращение на обикновените хора от политиката, с цел да не гласуват. Колкото по-голям процент не гласуват, толкова по-добре за тях. Всичко е една яка машина. Друг е въпросът как обществото ще приеме изборния резултат, дали за толкова тъпи ни смятат и какви ще бъдат последствията след това, защото със сигурност няма да изкарат и два месеца при един евентуален следващ мандат. Пък е и много спорно с кого ще управляват, и как. По-скоро не, ами служебен кабинет и нови избори.
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

raptor
Мнения: 646
Регистриран: вт юни 17, 2008 7:05 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от raptor » пет ное 13, 2020 9:10 am

Е какво се чудите, при наличните алтернативи са логични нещата.
Какво се случва с алтернативите- Курнелия я хранят и кълнат по червените форуми, един след друг нейни депутати напускат кораба.
Слафчо месеци наред бълва всякви конспирации за вируса, сега когато вече всеки има свой близък или познат преболедувал тежко и вече истината започва да лъсва, е нормално да има отлив при него.
Г-н Гъз и Ицката не са за коментиране, достатъчно сме ги коментирали вече тях.
Майчето е да ти е*ем и алтернативата
Радев като вдъхновител на всичките изброени по-горе демонстративно си завъртя г*за и от критики срещу мерките на правителството и обяснения как вируса не е нищо сериозно, сега вече критикува липсата на адекватни мерки...

Та предвид гореизброените неща, нормално е Герб да натрупат преднина. Нещо повече, голяма част от натрупаното недоволство беше именно заради карантината и затварянето на държавата през пролетта. От това се възползваха някои от гореизброените субекти, това също подхрани протестите в началото им, но сега след новата вълна на вируса, той всъщност започва да работи за Баце. Така че е напълно възможно и нормално да си увеличи преднината в следващите месеци до изборите.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 15, 2020 9:05 pm

Корнелия Нинова: Правителството е една от причините кризата да се задълбочава
Неприемливо е да се противопоставят майки срещу полицаи, подчерта тя
15.11.20 в 11:10

Не мога да ѝ отрека този път на КУРнелия, че каза и поне 2-3 смислени неща :grin1: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 10:32 pm

Д-р Цветеслава Гълъбова: В техния свят нас ни няма
20.11.2020
В тази мрачна ноемврийска утрин си мисля за паралелните светове. Сигурно, защото съм деформирана от професията си, правя асоциация с едно много тежко хронично психично заболяване. Но, докато то се лекува успешно, макар и да не можем да го излекуваме, животът ни в паралелни светове с тези на политическата ни класа, е дълбоко нелечимо заболяване и неизменно води до смърт. Не само социална, а и чисто физическа смърт, уви.
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб ное 21, 2020 11:49 pm

Даниел Вълчев: Правителството няма самочувствие да наложи по-строги мерки
Изключително хаотично е говоренето по темата за Covid-19
21.11.20 в 12:55

Слагам това тук, защото не се говори само за коронавирус (слушах го по обяд)...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 22, 2020 7:31 pm

Сова Харис:
Според 60% от гражданите демокрацията в България се влошава
неделя, 22. ноември 2020 - 13:33
Повечето българи разчитат на намеса на евроинституциите във вътрешните проблеми на страната. Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“.Господин Тонев:
ГЕРБ не е десница нито в ценностно, нито в управленско отношение
неделя, 22. ноември 2020
Господин Тонев е преподавател и преводач, бивш депутат от ОДС 1997-2001 г., председател на Българска демократична общност.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54662
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 26, 2020 1:12 pm

Проф. Луджев: Безотговорна управленска политика спрямо коронакризата
26.11.20 в 12:42
Провалена управленска политика спрямо коронакризата посочи проф. Димитър Луджев, учен, политик. Според него „това се дължи на желанието на Бойко Борисов да играе ролята на добрия бащица, който загърби мерките, които трябваше да се спазват“.

Чак малко изненадващо за мен, доста добър и смислен анализ на Луджев. :thumbup: Първата част е основно за ковид(-провала), а втората (по-малка) - за патрЕотичната (авто-)бомба Северна Македония ;) ...

Отговори

Върни се в “Политика”