Струва ми се, че никой от гората одобряващи не се и опитва да вникне в целостта на проблема

, все едно че той е възникнал едва преди две седмици и великият стратег Борисов се е появил веднага и го е решил с един замах

, но нищо, аз пък най-много се наслаждавам, когато тъпанари като настоящите ни управляващи си вкарват яки автоголове, при това в ситуации почти без полезен ход (до които са се докарали заради многото си управленски умения и акъл, разбира се

)

... Ситуацията с Ковида и болниците също е доста подобна на това в някакъв смисъл, между другото

...
P.S.: Да, напълно съм съгласен с
quittr за това, че към патерицата на "великата" история обикновено прибягват хора, които страдат от морална, идейна и всякаква друга импотентност
в настоящето, аз точно по тази причина напоследък загубих всякакъв интерес и симпатия към историята, не че някога съм имал особен такъв де и не че историята все пак не може да се ползва и по доста по-смислен начин. Обаче и за последното си трябва някакъв минимален набор от личностни заложби

...
Весела Чернева: Заради Северна Македония България остава сама и неразбрана в ЕС
Зам.-директорът на ECFR за ветото на България за преговорите на Северна Македония с ЕС пред "Капитал"
17 ноември 2020 17:25
...
Как се отразява сегашната ситуация на облика на Борисов като външнополитически играч?
Досега говорихме за това как изглежда България в Европейския съюз. Другото е как изглежда България в региона. Мога да кажа от мои разговори по различни форуми с колеги от региона през последните две седмици, че наистина от Загреб до Тирана отношението към България е силно негативно. Този капитал, който беше натрупан по време на председателството, когато съседите ни установиха, че България наистина иска да работи за европейската перспектива на региона, сега със сигурност беше ликвидиран.
За целия регион това е стъпка назад, а Република Северна Македония имаше най-големите причини да очаква поощрения от съюза, още повече, че Заев спечели втори мандат именно с обещанието за повече и по-бърза европейска интеграция. Той отблокира европейския път на Македония. Алтернативата там е да се върнем към едно управление на ВМРО-ДПМНЕ, което със сигурност ще върви по различен курс - в интерес на Русия и ретроградните сили в региона.
Трябва да се каже ясно обаче, че политическата цена, която България ще плати, ще е много по-висока отколкото ползите за която и да било външна сила.
На този етап не виждам да сме спечелили каквато и да е външнополитическа полза. Единственото, което виждам е, че наляхме електорална подкрепа на Красимир Каракачанов. Не знам защо това трябва да е приоритет на българската външна политика. Всеки си има вътрешна политика и партньорите ни виждат вътрешнополитическия казус, но все пак лидерството е това: да можеш в такава позиция да решиш кое в крайна сметка ти е приоритет и в каква степен поставяш интересите на една малка националистическа партия в опозиция на големия европейски интерес.
Стигнахме до тази позиция от нищоправене. Ако правителството беше започнало сериозна дипломатическа и всякаква друга - икономическа, културна, образователна работа с македонците в последната година и половина, нямаше да се стигне до това. Изобщо влиянието на Каракачанов по този въпрос нямаше да е толкова голямо.
...