България - Република Северна Македония

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Потребителски аватар
blue
Мнения: 9828
Регистриран: чет авг 27, 2009 5:59 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от blue » чет ное 19, 2020 1:25 pm

Изображение

А тоя македонски пе**аст - шефа на Македонската информационна агенция (МИА) обижда пряко всички български жени!!! :guns:

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/z ... ia-2249037
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 19, 2020 3:49 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 12:30 pm

Ето така се прави - интелигентна, подробна и надлежно нюансирана позиция, с пълен анализ на реалните проблеми и потенциални последствия от нашето "вето", плюс - също изключително ценно :!: - конкретни идеи какво може и трябва да се направи за излизане от ситуацията. Направете разлика с патрЕотарската позиция на шкембе-войводите, охотно и по обясними причини прегърната на "юруш" от почти целия политически спектър ("ляво", "дясно", "център", какво беше това!? :-? ), както и - пак по обясними, за съжаление, причини - от систематично и дългогодишно "дресирания" във възможно най-отрицателен смисъл "народ" :dontknow: ...

За да не изпадне ВМРО от парламента, рискуваме РСМ да остане в руско-сръбска орбита
Христо Иванов | 18 ноември 2020 в 16:15
Ако приемем, че позицията на правителството по отношение на започването на преговори между ЕС и Република Северна Македония (РСМ) изхожда от националните интереси, тя се свежда до опит да „изтъргуваме“ общото бъдеще срещу признанието за общо минало в момент, в който сме в силна позиция.
Не приемам подценяването на въпроса с миналото, идеята, че то трябва да бъде обявено просто за нещо без значение и да бъде погребано – то всъщност е онова, което определя настоящето. Правото на една общност да се определи като „македонска“, със съответния исторически разказ за това, е точно толкова важно, колкото правото на друга общност да се определи като българска. И двете позиции са въпрос на самоопределение и е нормално нашата политика да защитава нашите интереси в това отношение.

Не приемам и опростенческата теза, че ЕС е само въпрос на бъдещето и в него няма място за разговор за миналото. Дори когато Съюзът започва като преднамерено ограничена общност за въглищата и стоманата, това почива на твърд консенсус между политическите и интелектуални елити на страните основателки, че това е процес, насочен към примирие и обединение. Напълно легитимно е да се постави въпросът дали елитът в РСМ разбира, че не може да иска да членува в клуба ЕС, докато продължава активно да поддържа антибългарски елементи в своето самоопределение.

Стратегията „бъдеще срещу минало“ обаче има няколко проблема.
...

Потребителски аватар
blue
Мнения: 9828
Регистриран: чет авг 27, 2009 5:59 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от blue » пет ное 20, 2020 4:10 pm

Ристъо пак се напъна и в типичен негов стил нищо не каза - типично за неговата си партия преДАЙ БЪлгария.
Самите коментатори под поста му във фейсбук яко го оплюват за поредната му антибългарска позиция :
Stoyan Dimitrov
Благодаря на Вас и на Радан Кънев, че изразихте вижданията си по въпроса с Македония преди да направя грешката да гласувам за вашата партия. С подобни изказвания ще си седите пред парламента до второто пришествие
Gianni Rodari
Ето затова ще си останете бутикова партия. Македонците отказват абсолютно всичко предложено (къде явно, къде правейки се на луди). Под егидата на това да не пропуснем стратегическия шанс да ги извадим от руска и сръбска орбита, се предлага да вярваме в дядо Коледа и да разпишем поредния документ, лишен от съдържание и пълен с напразни обещания, срещу който да им дадем зелена светлина. Подобни идеи могат да предлагат само хора, които не се наясно с нивото и дълбочината на индоктринация и омразата на македонците към нас-дори и тези с български паспорти, живеещи у нас. Заради такива позиции и ще си останете в диапазона 4-8%.
Ivan Ivanov
Господине, Вие живеете на Луната. В РСМ десетилетия наред не просто няма грам желание за развиване на общи проекти с България в чисто практически и инфраструктирен план, а напротив има активно и последователно блокиране на тези проекти, както и на всякави значими български инвестиции и опити за българско културно присъствие. За какви "общи действия в областта на отбраната и службите", за какво "изучаване на литературата на двете общности в училищата", за каква "пълна дигитализация и съвместна кодификация на историческите документи, свързани с темата и общата история" (в Скопие дори отказват да приемат понятието "обща история" и това е един от основните проблемни въпроси в момента), говорите Вие? Пребиваването Ви в един, може би красив, но напълно измислен и скъсал с реалността свят, е основна характеристика на Вашата формация и на Вас лично. Съвършено неадекватните Ви и по същество антибългарски позиции по "македонския въпрос" и РСМ, със сигурност ще подкопаят добрата инерция, която набрахте с акциите Ви по Крайбрежието.
Димитър Байраков
Говоря от името на местната организация на Да България във Велинград. Населението при нас е съставено предимно от изселници от Пиринско. Бягало е от турско-помашки палежи,гръцки и сръбски неприятели, а накрая и от сръбските учители през титово време. За нас позицията на Христо Иванов и на много наши съмишленици е неразбираема. Не смятаме за правилно приемането на Македония в ЕС на всяка цена. Сега наистина сме в силна позиция и може да поискаме зачитане на националния ни интерес, който според нас е да се признае само държава след 1991 г. Всичко друго е предателство. Така мисля аз, така мислят и хората в моя край. Наречете ни както искате, но утре като не спечелим на изборите не се чудете откъде ни е дошло. Защото хората тук, а съм сигурен,че и ме само тук ви гледат с недоумение заради тази позиция. Не е време да политизираме темата. Не е виновно правителството или ВМРО, всички сме виновни поради отстъпчивостта на всички правителства, учени, университетски преподаватели и т.н. Не е време за отстъпки! Усещам,че думите ми няма да се харесат на мнозина и няма да променят нищо в позицията на Иванов, Тафров и ръководството, но искам само да добавя, че мен лично отдавна ме е обзело огорчение и отчаяние от отношението ви. А можеше да направите вътрешно допитване до членовете си например...
Damjan Delcheski
Що за политик сте, след като явно не сте проследили какво каза в прав текст външният ни министър по въпроса вчера?! Захариева формулира бъдещата ни подкрепа чрез три пределно ясни, рационални и конкретни искания - да се ползва формулата за езика от 1999-та, препотвърдена 2017-та (хитреците в Скопие ни вкараха в езиковия спор, реално той не е актуален); да се състави и следва ПЪТНА КАРТА към Договора от 2017, и да препотвърди липсата на претенции за малцинство у нас (за което ни тормозят в Европа постоянно, но явно и това не знаете). Браво, открихте топлата вода с дългото си словоизлияние! Но в него никъде не става дума за лъжите и фалшификациите на македонизма, той дори не е споменат. И всъщност, вие имате ли въобще представа какво е македонизмът? Пропускате и най-важната простъпка на социалистите на власт в РСМ - те просто не спазват Договора, който са подписали! Те не споделят европейските ценности, към които уж искат да се приобщат - нито като политически елит, нито като общество. Хубаво си помислете, преди да се изказвате неподготвен следващия път, защото както вече ви написаха преди мен, с подобни съждения ще си останете една презряна бутикова партия.
Единственият начин да поддържаш разговор с глупака е да го игнорираш!
Стивън Кинг

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 5:12 pm

Блокирането на Македония е поредният балкански бабаитлък на България
ноември 18, 2020
Блокирането на кандидатурата на Македония за ЕС от страна на българското правителство е кристален пример за дебилщина, остарели схващания, архинационализъм, чувство за малоценност, чупене на стойки, бабаитлък и тежка форма на национална параноя. Да не говорим, че историята не може да бъде определящ фактор в международните отношения, поне не и днес, и поне не и в Европа. Това го заявявам, като потомък на македонски българи от Велес, който има трети братовчеди в Скопие, които пък се наричат македонци. Това не ми е приятно, но не мога да им забраня да бъдат, каквито те си искат да бъдат.

Вместо цялата българска политика спрямо Македония в последните 30 години да се подчинява на премахването на границите между българския и реално съществуващия днес македонски народ, правителството ни в един момент реши да се изолираме едни от други и да си ставаме все по-чужди. По-чужди дори от времето на зрелия живковизъм!

Липсата на емпатия обаче е първият признак по който ще разберете, как една по-голяма нация се отнася спрямо по-малките от нея и един неприятен пример в това отношение е Русия, която няма съсед, който да я харесва.

Следвайки този път, предполагам, че ако българите бяхме поне 100 милиона на брой, днес щяхме да бъдем една втора путинистка и протофашистка империя и доста неприятни индивиди. И това го заявявам, съдейки по реакциите на по-голямата част от хората в България, които търсейки неистово себе си, успяват да намерят своето лично величие най-вече в изнасилването на най-слабия си съсед, който крадял от историята ни. Недостойно, да не кажа трагикомично...
...


Македонски комици „горят” български паспорт в тв шоу (видео)
Актьори от Канал 5 свалят напрежението в двустранните отношения със забавен скеч
18:35 | 19 ноември 2020

:laughm:
В гега на тв шоуто "Зевзекмания" северномакедонски международен шофьор отива в тамошното МВР и заявява, че иска да върне българския си паспорт, с който пътува из Европа от 10 години и изкарва добри пари. "Откакто се появи проблемът със София, искам да са откажа от българския си паспорт и никога повече да не видя българин! Искам да си остана македонец и само македонец!", казва на служителката главния герой в скеча.

"Браво, браво!", намесва се и представил се за заместника на заместника на министъра Оливер Спасовски. Екранният МРВ-началник заповяда на служителката си да "изгори до пепел" българския паспорт на международния шофьор. "От днес няма да има нито един македонски българи, а само македонски македонци", отсича той.

В скеча се включва и репортер, отразяващ събитието, който с апломб обявява: "Каква приказна вест, уважаеми зрители! Македонците се отказват от българските паспорти и ги палят. Гоце (Делчев - бел.ред.) да беше жив, щеше да умре от инфаркт и щастие!".
...

stratega
Мнения: 6262
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » пет ное 20, 2020 5:42 pm

ДБ определено са много лош вариант за управляваща партия (не че някога ще са такава, дори и като участник в коалиция). Определено позициите по външната политика много им куцат. Ясно си личи, че с лека ръка винаги ще поставят националните интереси на второ място зад тези на ЕС (и да, националните интереси на много от по-малките държави членки, в много случаи се разминават с политиката налагана като цяло от общността). ГЕРБ макар да са тотална катастрофа във вътрешен план, във външен понякога имат някои попадения.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 5:49 pm

Да, ама нали знаеш кога се броят пиУетата? ;) Същото нещо натъртвах на няколко пъти и по повод на спрявянето с Ковид-19 (вътрешнополитически казус) през пролетта, когато повечето хора хвалеха Боко и Сие за "успешното" справяне с пандемията. Е, дойде първата есен за броене на пернати по този казус, може би ще има и втора ;) . Та, да изчакаме поне една есен за казуса с Македония и пак да поговорим, става ли? ;) Това не само към теб, а и към доста хора писали по-горе в темата, както и, явно, към мнозинството от българския "народ", който по традиция е пишман-патрЕотарски настроен. :deal:P.S.: За ДБ няма смисъл да коментирам, отказал съм се да споря с "Радио Ереван" по този въпрос :) , а и добре познавам специално твоите политически пристрастия (като най-общ наклон, не като симпатия към точно определена партия), така че... :dontknow:

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2430
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » пет ное 20, 2020 6:43 pm

А ти нали знаеш, че всеки път, когато човек си помисли, че си достигнал тавана на нехигиеничност, по повод политика, скоро след това бързаш да ни опровергаеш мощно и качваш още един левъл?!

Стигнахме дотам, че започна да пускаш някакви локални техни водевили с късане на БГ паспорти, очевидно забавлявайки се с " :laughm: " емотката.

А въпросният народ, ако по твоите думи, е "пишман-патрЕотарски настроен", то не се сещам в момента каква дефиниция бихме дали за твоето поведение. Знам, че форумът е твой, но може ли поне (от хорска срама) тази тема да не оплискваш с анти-български повърни? Гаранция, че всички ще сме ти безкрайно благодарни.

И само да те светна - това, че някой отказва да приеме сценарий, при който трябва да биваме унизени международно от някакви сърбомански комплексари с мания за величие, съвсем не го прави пишман патреотар. Тук не говорим да крещиш от дивана "Мачкай, Кобра" или "Мачкай, Гришо" на четвъртата ракия, недей да смесваш нещата.

P.S Брой си каквото си щеш - пилци, фитки, патици, но всеки знае, че ДБ за пореден път ще гледат парламента от под на коня опашката. ;)
Всъщност, можеше и да не е така, ако идиотът Ръдан не бе убил цялата инерция от лятото с тъпата си, анти-българска изцепка в ЕП, присядайки на Милиончева. ;)

Спокойно можеш да се ориентираш в друга посока - я някой бивш продаваш на мартеници, я аптекар, я едра приватизаторка. Не е като да няма избор. Иначе ние сме подготвени за следващата четирилетка ежедневен скимтеж от твоя страна. :cool:
Masturba tu mente y eyacularás ideas!

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 6:48 pm

София и Скопие между истината и лъжата
20.11.2020 | Свободна зона с Георги КоритаровИ малко отявлен български патрЕотаризъм от МВР-О :laughm: :

Кога българското ВМРО ще каже „да“ на Скопие за ЕС?
20.11.2020 | Свободна зона с Георги Коритаров

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб ное 21, 2020 11:23 pm

Абе, тия хора защо си играят с огъня?
21.11.2020
В България сякаш се обединиха около повика: "Да покажем на македонците къде зимуват раците". Като човек, който отдавна се занимава с история, се питам какво им става на тия хора? Не знаят ли докъде води този път?Мартин Минков: Кълбото от проблеми между България и РСМ трябва да се разплита без ултиматуми
Налице е буря на антибългаризъм в Северна Македония
21.11.20 в 10:03

weather_master
Мнения: 13628
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » съб ное 21, 2020 11:24 pm

Много хубав анализ! Наистина не се бях замислял, че албанците в Северна Македония са на наша страна, а македонците пред опасността от разпад, ще клекнат. И наистина македонците са направили голяма грешка, че не са решили по-рано спора с Гърция и не влязоха в ЕС с нас, когато ние още имахме купища вътрешни проблеми и не бяхме членове на ЕС и нямаше да се противопоставим.
https://www.actualno.com/analysis/new-e ... 22596.html

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 22, 2020 3:31 pm

Германски дипломат: Ако няма решение на спора между България и Северна Македония, победител ще се окаже Русия
18.11.2020
Тъкмо българите имат всички основания да проявяват разбиране към своите македонски братя и сестри. Вместо това, те допускат помежду им да се изпречат призраците от историята, казва германският дипломат Клаус Шрамайер.
...
А всъщност тъкмо българите имат всички възможни основания да третират с разбиране своите македонски братя и сестри. Та нали именно фаталната българска стратегия по време на Междусъюзническата война доведе до изгубването на Вардарска Македония и Южна Сърбия. Държавата България не се отнесе „братски“ към македонците нито по време на двете окупации през Първата и най-вече през Втората световна война, нито пък когато предаде македонските евреи на нацистка Германия.

През януари 1992 година Филип Димитров и Желю Желев сториха най-правилното: те първи признаха новата държава, за да осигурят българското влияние там, въпреки болезнените спомени на самите македонци. Тъкмо този успех в момента лекомислено се поставя на карта.

И сега, след като 20 години чакаха на опашката, македонците ще бъдат препънати по пътя към ЕС само заради Гоце Делчев? Нима призраците в балканската история са безсмъртни? И няма ли някога все пак да се приключи с провинциалните балкански циркове пред лицето на огромните предизвикателства на днешния свят?

Несъстоятелна позиция

Не вижда ли България, че реже късове от собственото си месо? В резултат от маневрите си София се оказа в една международно-правно неудържима позиция. Тя се изолира и изгуби не само влиянието си върху Скопие, но и доверието на всички балкански страни, пък и отвъд тях.

Да погледнем каква е действителността. Един бивш агент на българската ДС, който се издигна до лидер на една от малките националистически партии, ВМРО, и до министър на отбраната, смята, че може да изнудва не само българския премиер Борисов, но и цяла Европа. Борисов изглежда готов на компромиси, но не може да му се противопостави, без да заложи на карта съдбата на правителството си, което и без това е в опасно положение след многомесечните улични протести. Чрез един процедурен трик (подготовка на съвършено ненужни конституционни промени) Борисов тъкмо беше успял да спечели малко време до провеждането на редовните парламентарни избори догодина. Каракачанов обаче изглежда действа не само под влияние на своите предразсъдъци по отношение на македонците. Неговото агентурно минало и сътрудничеството му с Волен Сидеров и Атака навеждат на мисълта, че той играе играта на Москва. И се среща в Скопие с представители на ВМРО-ДПМНЕ – партията, която изгуби последните избори в Македония. Партията, в чиито редици действат просръбски, а оттук и проруски сили. Партията, чийто бивш лидер се укри от съдебно преследване тъкмо при Виктор Орбан.

В същото време Каракачанов играе и играта на противниците на всяко по-нататъшно евроразширяване. ...

npapanov
Мнения: 508
Регистриран: съб яну 16, 2010 2:13 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от npapanov » нед ное 22, 2020 4:34 pm

С ветото си България, освен че защитава националния си интерес, прави неоценима услуга на Европа. Руско-коминтерновската агентура в Македония, щеше да се бетонира на власт с помощта на Еврофондовете :nono:.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 22, 2020 6:30 pm

България и Македония - дългогодишната дружба под въпрос
Вижте във видеото коментара на дългогодишния журналист и автор на книгата „Езикът на омразата“ Ненад Живановски
22 ноември 2020Заев: Блокадата на РС Македония е против европейските ценности
22.11.20 в 17:49
Блокадата на България за мечтите на Република Северна Македония да се присъедини към Евросъюза е против европейските ценности и предизвика много тъга сред нас. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за агенция Франс прес.

Пред Агенцията Заев изразява и съжаление от неприятната, както я определя, изненада от блокирането от страна на София на преговорите за присъединяване на страната към евросъюза.

Франс прес припомня, че България иска от по-малкия си съсед да признае българските корени на езика, хората и историята й, преди да позволи на Република Северна Македония да продължи напред към преговорите по присъединяването си.
...

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20647
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » нед ное 22, 2020 10:51 pm

Ммппффахахах!!)))))))))) Изненадан съм, че Стринг и тук е на "правилната" позиция! :grin1:

Джокер: Ирония! :laughm:
Успокояващото е, че тоя път дори соц-клакьорите му поне си траят! :buble:

Инак, наивност или МАЛОУМИЕ Е да се очаква, че след като тия дегенерати на Вардар се държат с нас сега така, като влязат в ЕС изведнъж ще излязат от сръбско-руска орбита? Въпросът не е труден :) :buble:

Отговори

Върни се в “Политика”