Биткойн, криптовалути

...

Модератор: Weatherman

Victus
Мнения: 5809
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб юни 19, 2021 8:37 am

Досега не съм чул Федералният резерв или ЕЦБ да се дърпа във финансирането на държавен дълг. :grin1: В САЩ имат таван на дълга, но всеки път го увеличават, т.е. реално нямат.
Пак ти казвам, че проблемът е в централните банки. Те са първоизточник на прекомерното кредитиране, от което се образуват балоните. Те обезсмислиха спестяването като източник на кредит в опита си да поддържат неработеща финансова система. Никой от екзотичните финансови инструменти нямаше да съществува без излишък на кредит/пари в системата.
Златен стандарт е необходим, но не решава основния проблем. Финансирането на държавен дълг от ЦБ. През 1971г САЩ отказва да конвертира долари в злато и слага край на златно-доларовия стандарт. ФЕД е напечатал повече(основно за финансиране на войната във Виетнам), отколкото може да покрие в злато при фиксиран курс от 35 долара/тройунция. Забрана за финансиране на държавата и търговските банки от ЦБ е задължително условие за стабилна финансова система.
Последна промяна от Victus на съб юни 19, 2021 8:56 am, променено общо 2 пъти.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 14347
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » съб юни 19, 2021 8:38 am

И аз съм против криптовалутите. Но докато бях в Америка биткойна беше $3800. Можеше да си купя 2-3 биткойна. Наскоро беше стигнал $62000. Можеше да си изплатя 2/3 от апартамента, ама едва ли щях да имам нервите да чакам и да го продам чак в този пик. :laughm: Въобще това всичкото ми се струва един яко хазарт в полза на богатите. Не бих инвестирал в биткойни.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » съб юни 19, 2021 9:00 am

Victus написа:
съб юни 19, 2021 8:37 am
Досега не съм чул Федералният резерв или ЕЦБ да се дърпа във финансирането на държавен дълг. :grin1: В САЩ имат таван на дълга, но всеки път го увеличават, т.е. реално нямат.
Пак ти казвам, че проблемът е в централните банки. Те са първоизточник на прекомерното кредитиране. Те обезсмислиха спестяването като източник на кредит в опита си да поддържат неработеща финансова система. Никой от екзотичните финансови инструменти нямаше да съществува без излишък на кредит/пари в системата.
Златен стандарт е необходим, но не решава основния проблем. Финансирането на държавен дълг от ЦБ. През 1971г САЩ отказва да конвертира долари в злато и слага край на златно-доларовия стандарт. ФЕД е напечатал повече(основно за финансиране на войната във Виетнам), отколкото може да покрие в злато при фиксиран курс от 35 долара/тройунция. Забрана за финансиране на държавата и търговските банки от ЦБ е задължително условие за стабилна финансова система.
Абсолютно съм съгласен. Най-големия хаос във финансовата система и от там в стопанския живот се внася от безразборното финансиране на държавен дълг и намесата на държавата в стопанския живот, където тя няма работа. ЦБ са основен проблем, те дори вече не печатат пари, а финансират ТБ само със софтуер, цифри на компютъра.

Държавите затъват с всяка изминала година във все по-големи дългове, като правителствата охотно вземат повече и повече. Държавното финансиране във всяка една сфера на стопанския живот е смърт за икономиката. Хората престават да търсят образоване, престават да бъдат иновативни, престават да бъдат инициативни, чакат грантове, помощи, безусловен базов доход, помощи или държавно финансирани програми.

Тази тенденция е в цял свят, вкл. у нас.. Това води до срастване на държава и икономика, държавата се явява като най-големия стопански субект със стремеж да стане единствен такъв. Срастване на държава и икономика е едно от определенията за фашизъм и само сляп човек не вижда, че тази вълна на диктатура се надига все повече по света. Тази пЛандемия засили всичко това и никак не е далеч времето в което, събуждайки се един ден ще разберем, че света отново е покафенял и надянал ботуш и военна униформа.

Реално днес финансов свят не се подчинява на абсолютно никакви закономерности, както по горе казваш спестяванията не стават за кредитиране, а софтуера дава толкова пари колкото искат ЦБ. Те са подвластни на това да дирижират сценарии за инфлации, дефлации депресии и всякакви икономически кризи. Каквото си поискат.

Има един изход от тази ситуация в който държавата трябва да се отдръпна от стопанския живот на хората, като остане единствено с регулаторна функция за контрол и избягване на монополи, картели, олигополи. В никакви други области на стопанската сфера тя няма работа. Както няма работа и в сферата на образованието и културата.

Стопанската сфера следва да се развива на база на сдружения, отраслови асоциации в който влизат представители на всички засегнати в процеса - потребители, преработватели, производители, търговци. Създаване на асоциации и сдружения, ако щете кооперативи във всеки отрасъл и взаимодействие по между си. Необходимо е също окастряне на държавния апарат и администрация, яко окастряне, както и промяна на данъчната система. Данъчното облагане следва да е просто и ясно от всеки участник в стопанския живот, като се облага потреблението, а не дохода. Този начин на облагане е познат от ранните години преди Първата световна война в САЩ и Западна Европа, на принципа на мита и акцизи, като колкото повече потребяваш, толкова повече данъци плащаш. Облагането на доходите е неконтролируемо и е форма на грабеж от държавите.

Повече от очевидно е че този въпрос чрез политика и избори няма да се реши и който си мисли, че гласувайки може да промени статуквото е.... мисля че след 30 годишен цирк мога да го кажа, глупак.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 10:15 am

Абсолютно НЕ съм съгласен, че централните банки са (теоретичен) проблем.Напротив те държат контрола да не се разпадне целия цирк.Друг е въпроса реално какви решения взимат повлияни от големите частни банки и корпорации.ЦБ е един орган за контрол и баланс , който ако го премахнеш , няма как да е по-добре , дори да не работи 100% адекватно.Това е някаква грандиозна пропаганда , че ЦБ вреди - не вредят тъпите решения.Просто играчите които контролират играта станаха прекалено големи и обвързани един с друг.Реално трябваше много банки и компании да фалират отдавна , но се поддържат.И вече идва момент в който ако фалират наистина много обикновенни хора пак ще пострадат.Така че идеята не е да се махат контролни органи , а да работят адекватно.По въпроса с данъците отиваме малко към идеологични виждания.Аз съм далеч от заблуден либертарианец и мисля че трябва да има държава , данъци , обаче да не са повлияни от частните компании , там е трудния момент.Щото се допусна компаниите да станат ОГРОМНИ с милиарди клиенти и вече напрактика няма как да не влиаят на контрола.Моята идеология е че прогреса е най-добър при разнообразие и конкуренция , ако целия капитал лека полека се фокусира в все по-малко хора (макар и доста умни) със сигурност няма да работи системата максимално ефективно.Трябваше да има разграничение след 2 рата С.В , как да се ограничат икономическите зони.Щото сега наизлязоха доста тлеещи проблеми , които са мноооого трудно са оправя.Разбира се биткойна нищо не може да реши.Това е ясно.Това просто е черешката на целия финансов абсурд

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 10:36 am

Стига с тия утопии , не може държавата и институциите да са прекалено слаби , това са единствените ограни които изпълняват важни функции , които не са печеливши.И на теория се контролират демократично от масата.Това е най-доброто решение.Ако държавата и ЦБ не са отговорни за финансовата дисциплина ще стане съвсем тотално мазало.Също ако не са ще са пълни мижитурки , частни армии ли ще те пазят от Иран и Северна Корея.Не става така както си я мислите..либерастите.Много подводни камъни има тая идеология..... Трябва да има стимул за взаимен контрол между хората в обществото , иначе мазалото е гарантирано.Политиците имат стимул да ги изберат пак затова винаги ще взимат решения , които отчасти се съобразяват с масата и контролират частния сектор що годе адекватно , частния сектор има стимул да печели и да работи и всичко е хепи.Обаче казах по-горе къде са проблемите.Масата от хората не ги осъзнават , не знаят за какяо да се борят (щото не е просто) и се поизродиха нещата последните 40-50 години.Компаниите са по силни от държавите.Сега някой ще каже , те големите са акционерни дружества има си вот на акционерите къв е проблема , да и кой ще определни общите правила на играта извън компанията...Стига тъпотии моля ви.За мен няма проблем на света , който да не може да се реши с нови правила и политики.Въпрода е че трябва определен процент от масата да ги искат за да стане , а то не е така...
Последна промяна от SKYLINE на съб юни 19, 2021 10:46 am, променено общо 1 път.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » съб юни 19, 2021 10:46 am

SKYLINE написа:
съб юни 19, 2021 10:36 am
Стига с тия утопии , не може държавата и институциите да са прекалено слаби , това са единствените ограни които изпълняват важни функции , които не са печеливши.И на теория се контролират демократично от масата.Това е най-доброто решение.Ако държавата и ЦБ не са отговорни за финансовата дисциплина ще стане съвсем тотално мазало.Също ако не са ще са пълни мижитурки , частни армии ли ще те пазят от Иран и Северна Корея.Не става така както си я мислите..либерастите.Много подводни камъни има тая идеология..... Трябва да има стимул за взаимен контрол между хората в обществото , иначе мазалото е гарантирано.Политиците имат стимул да ги изберат пак затова винаги ще взимат решения , които отчасти се съобразяват с масата и контролират частния сектор що годе адекватно , частния сектор има стимул да печели и да работи и всичко е хепи.Обаче казах по-горе къде са проблемите.Масата от хората не ги осъзнават , не знаят за какяо да се борят (щото не е просто) и се поизродиха нещата последните 40-50 години.Компаниите са по силни от държавите.Сега някой ще каже , те големите са акционерни дружества има си вот на акционерите къв е проблема , да и кой ще определни общите правила на играта извън компанията...Стига тъпотии моля ви.

Толкова много глупости на едно място да напише човек не е лесно.

Айде ходи държавата да те пази от Иран и Северна Корея. То бива тъпизми ама пак пък толкова. Заблуждавал съм се че
тук може да се води нормален разговор.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 10:50 am

Не съм очаквал всеки да разбира нещата и да е на моето мнение.Ако беше така света щеше да е друг , така че споко няма проблеми от моя страна :D Без държавни регулации се засилваме към колапс по-силно , това ми е мнението.Другото е утопия.Ако всеки беше мега морален и добър човечец , щеше да сработи твоята идеология , ама далеч не е така :grin1:

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 10:59 am

А кой те пази от Корея , биткойна ли :grin1: Или мислиш че ако държавата не контролира ЦБ само сложи 2 лелки в някаква агенцийка там и някой ще ги вземе насериозно :grin1: Интересна теория. Оон , МВФ , Ес , Нато и те ли ще са частни - интересно ще се получи .Смисъл хубава е теорията ако мислиш повърхностно и не виждаш всичките проблеми.Така съм съгласен че е супер.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 11:35 am

Да предположим , че мистър Аха е някакъв извънземен супер интелект и знае как ще станат нещата с криптото - всички социални , психологически и политически фактори си ги изчислил , ако имаш времето само да отговориш на следните въпроси на нас простите Земляни конкретно за криптото:

Да предположим , че масата от хора се повлече по тая идея за "децентрализирано" банкиране и започне да си прехвърля парите там и да го използва за разплащане , фирмите да започнат да плащат заплати в крипто и.т.н Кой определя коя ще е крипто валутата? Или ще са много всяка голяма фирма ще си прави собствена или се очаква хората и международния бизнес да се разберат без спепула.Кой определя обменните курсове между валутите ако са много.Кой определя лихвените проценти за кредит - някаква крипто банка или как? Въпросите са хиляди общо взето ти загатвам , че няма как да същестуват такива валути не контролирани от никой , няма такъв филм в реалния свят.Айде добре криптото съществува заедно с другите валути - тогава какъв е смисъла да има още един инструмент на спекула.Ся ще има ифлация блъскайте в крипто , ще се оправим държавния дълг ще спекулираме в друга държава кво е яко криптото и ще извлечем доводенти.Кал ще се застрохаваш от измани и банкрут , депозит кой го гарантира - абсурдно е баце.Не се хаби.И тия всичките потенциално сериозно проблеми си ги създавам защо? Щото банките лоши , еми хубу гласувай , направи такива политики че да са контролирани адекватно и готово.Защо се набиваш в много голям филм , излишно? Без да знаеш същината на проблема , проблем се лекува от причината.Ама на лекия човечец му кажи банките лоши , дай си парите тука и е готов.Естествено че никога няма да проработи такава идиотска система , може да си съществуват купенца и там всякви други валутки още много време , но това вреди само на икономиката и тарикатуте и промоутърите печелят.Изложи си теорията как ще се стане всичко от , до и ще дискутираме.Аз смислено нещо не съм видял досега :grin1:
Последна промяна от SKYLINE на съб юни 19, 2021 11:44 am, променено общо 1 път.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » съб юни 19, 2021 11:44 am

SKYLINE написа:
съб юни 19, 2021 11:35 am
Да предположим , че мистър Аха е някакъв извънземен супер интелект и знае как ще станат нещата с криптото - всички социални , психологически и политически фактори си ги изчислил , ако имаш времето само да отговориш на следните въпроси на нас простите Земляни конкретно за криптото:

Да предположим , че масата от хора се повлече по тая идея за "децентрализирано" банкиране и започне да си прехвърля парите там и да го използва за разплащане , фирмите да започнат да плащат заплати в крипто и.т.н Кой определя коя ще е крипто валутата? Или ще са много всяка голяма фирма ще си прави собствена или се очаква хората и международния бизнес да се разберат без спепула.Кой определя обменните курсове между валутите ако са много.Кой определя лихвените проценти за кредит - някаква крипто банка или как? Въпросите са хиляди общо взето ти загатвам , че няма как да същестуват такива валути не контролирани от никой , няма такъв филм в реалния свят.Айде добре криптото съществува заедно с другите валути - тогава какъв е смисъла да има още един инструмент на спекула.Ся ще има ифлация блъскайте в крипто , ще се оправим държавния дълг ще спекулираме в друга държава кво е яко криптото и ще извлечем доводенти.Кал ще се застрохаваш от измани и банкрут , депозит кой го гарантира - абсурдно е баце.Не се хаби.И тия всичките потенциално сериозно проблеми си ги създавам защо? Щото банките лоши , еми хубу гласувай , направи такива политики че да са контролирани адекватно и готово.Защо се набиваш в много голям филм , излишно? Без да знаеш същината на проблема , проблем се лекува от причината.Ама на лекия човечец му кажи банките лоши , дай си парите тука и е готов
Ти първо се научи да четеш с разбиране. За какво децентрализирано банкиране ми говориш след като ти казах, че ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА УПРАЖНЯВА КОНТРОЛ за да предотвратява картели, монополи и олигополи! ФЕД и ЕЦБ са ЧАСТНИ ИНСТИТУЦИИ!

Отивай Каракачанов и Баце, Слави Чалгария, Корнелия или големия нос Христо Иванов и подобни малоумници да теспасяват от Корея и Иран.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 11:50 am

Явно нивото е ниско.Не ти говоря за Славита и Корнелиите вътрешните ни политики не ме вълнуват вече почти да ти кажа честно , щото не виждам надежда.Говорим за глобални неща.

Отговори тогава как държавата ще контролира монопола без да контролира парите :grin1: Това също ще е интересна и гениална теория. Слушам.Частни институции регулирани от държавни финансови органи обаче.Т.е маааалка част се контролира и от теб :wink:

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » съб юни 19, 2021 11:55 am

SKYLINE написа:
съб юни 19, 2021 11:50 am
Явно нивото е ниско.Не ти говоря за Славита и Корнелиите вътрешните ни политики не ме вълнуват вече почти да ти кажа честно , щото не виждам надежда.Говорим за глобални неща.

Отговори тогава как държавата ще контролира монопола без да контролира парите :grin1: Това също ще е интересна и гениална теория. Слушам.Частни институции регулирани от държавни финансови органи обаче.Т.е маааалка част се контролира и от теб :wink:
Ти глупав ли си или се правиш на такъв? В момента парите са ЧАСТНИ! ФЕД и ЕЦБ са ЧАСТНИ институции. Само глупак си мисли, че парите се печатат от държавата. Когато ФЕД реши че ще спре да финансира държавата, държавата е приключила и никой копче няма да каже на ФЕД.

Victus
Мнения: 5809
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб юни 19, 2021 11:57 am

SKYLINE написа:
съб юни 19, 2021 10:15 am
Абсолютно НЕ съм съгласен, че централните банки са (теоретичен) проблем.Напротив те държат контрола да не се разпадне целия цирк.Друг е въпроса реално какви решения взимат повлияни от големите частни банки и корпорации.ЦБ е един орган за контрол и баланс , който ако го премахнеш , няма как да е по-добре , дори да не работи 100% адекватно.
Кой каза нещо за премахване на централните банки? Ти заговори за анархокапитализъм, който го няма никъде по света.
Към момента големите централни банки губят контрол, доколкото са го имали. В САЩ започват да отчитат повишение на инфлацията, дори по манипулираните правителствени индекси. От тук нататък има два сценария. Повишаване на лихвените проценти и спиране на обслужването на държавните дългове или продължаване на рефинансирането на натрупаните дългове от кредитора от последна инстанция(съотвената ЦБ) до пълно обезценяване на националната валута. И двата сценария са катастрофални, но вторият е по-лош. Ние го преживяхме 90-те и по тази причина имаме добра нормативна база. БНБ няма право да води активна парична политика, да кредитира банки и правителството. Изключение се прави в случай на ликвиден риск, засягащ стабилността на банковата система и то само за тримесечен кредит, обезпечен напълно в бързо ликвидни активи. Сравненията с ЕЦБ и Федералният резерв смятам са неуместни. Те раздават кредити без обезпечение на поискване все едно са бонбончета. :laughm:
Единствен проблем за нас сега е, че сме вързани към еврото, а не към златото. Но за такива решения трябват далновидни политици с поглед в бъдещето. А вкарат ли ни в еврозоната, ще потънем задружно. Съветският съюз поне не ни натискаше да приемаме рублата за национална валута. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7299
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » съб юни 19, 2021 12:11 pm

Говоря за анархо , щото частни ненерегулирани валути си е баш анархо 😆 Иначе за другото си прав , и стигаме до въпроса къде е проблема - слаба на регулация.Не е друг.При Фед е най-зле и ще повлекат всичко.ЕЦБ и Е.К контролират много по-добре нещата.Така че въпроса хората да го разберат и да знаят какво трябяа да се промени.Като 90% не разбират какво се случва , ест че ще си правят каквото искат и ще печатат хартии на поразия.Гласувай , нова комисия и.т.н всичко се решава.Ама не доджкойн , хуйкойн в тикток.. е Добре , ще решиш проблема :grin1: ЦБ както лоши , взима и добри решениея , да замазва проблемите и дисбалансите идващи отдолу.
Силна държавна комисия за регулация на ЦБ ,още по-важно силни финансови институции за контрол на пазарите и борсите и промяна в някои закони и край с проблемите, .- SEC какво правят , явни измами и манипулации на пазара , глобят там някой 2 млн и продължавай... имотни балони , борсови балони, после а що тей стана :grin1: Така че аз не защитавам ЦБ и институциите , а говоря че не се взинат решения в правилната посока и се правящ още по-големи глупости.Щото няма отдолу грамотна маса , която да натисне.
Последна промяна от SKYLINE на съб юни 19, 2021 12:24 pm, променено общо 1 път.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » съб юни 19, 2021 12:22 pm

SKYLINE написа:
съб юни 19, 2021 12:11 pm
Говоря за анархо , щото частни ненерегулирани валути си е баш анархо 😆 Иначе за другото си прав , и стигаме до въпроса къде е проблема - слаба на регулация.Не е друг.При Фед е най-зле и ще повлекат всичко.ЕЦБ и Е.К контролират много по-добре нещата.Така че въпроса хората да го разберат и да знаят какво трябяа да се промени.Като 90% не разбират какво се случва , ест че ще си правят каквото искат и ще печатат хартии на поразия.Гласувай , нова комисия и.т.н всичко се решава.Ама не доджкойн , хуйкойн в тикток.. е Добре , ще решиш проблема :grin1:
И как щатския долар е държавно регулиран? Справка държавния дълг НА САЩ

Отговори

Върни се в “Икономика”