ЕПИГНОЗИ (анализи, обсъждания, спорове постфактум) - ДЪЛГОСРОЧНИ (2019-...)

Тук всички със що-годе сносен опит в прогнозирането на времето (или в четенето на чужди прогнози :D) могат да обсъждат предстоящи (евентуално де:) ) събития на атмосферната сцена. А останалите пък могат да четат и питат ;)...

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari

wilkosz
Мнения: 24969
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср яну 20, 2021 7:29 pm

ASENOV написа:
вт яну 19, 2021 7:24 pm
Зима 06/07 ще е запомня с якия циклон през ИБ на 03.01, донесъл обилен мокър сняг в Русе и СП от 5-7 см до вечерта при положителни температури. Ненормална зима,която приемах за нещо нечувано и невиждано, а сега не е като да не се е случвало. И много добре помня,че моделите на няколко пъти ни зариваха от снежни апокалипсиси и 5 дена преди началото всичко се изпаряваше. Но следващата зима имаше най-яката компенсация на века с 104см в Свищов точно година по-късно. Циклонът беше откритието на Килърбийст,когато все още нито един модел не го показваше, освен една депресия в Егейско море, от която впоследствие се роди и циклона. Луди емоции и много добре прекарано време в тогавашната топла атмосфера във форума.
Ами аз тогава писах, че от тази депресия над Егейско море може да изскочи мощен циклон и да ни зарине. Не ми се търси сега, а и май няма архив вече от тогава.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
ASENOV
Мнения: 18996
Регистриран: чет фев 22, 2007 5:58 pm
Местоположение: Русе

Мнение от ASENOV » ср яну 20, 2021 8:02 pm

PostPosted: Thu Dec 27, 2007 2:36 pm Post subject: Reply with quote
И на мен още не ми е ясно какво ще се случи за нова година. Всички модели са единодушни в наличието на обширна депресия над Средиземно море. Има и два антициклона-Азорски на запад и Сибирско-казахстански на СИ. Някои модели предвиждат трети Арктичен АЦ откъм Скандинавия и свързан с него гмуркащ се циклон. Ето това е пречката пред създаването на валижна обстановка. Ако го няма, много лесно южната депресия може да генерира светкавично циклон, който да се блокира някъде близо но България, а оттам валежната нова година би била сигурна. Надявам се да няма Арктичен АЦ откъм Скандинавия, тогава няма да има свежо студено нахлуване и няма да има гмуркащ се циклон (който ни пречи), но другите два АЦ ще бъдат напълно достатъчни, за да хвърлят студен въздух в Средиземно море и да генерират поне един оформен циклон. Тази депресия не може да стои току така заспала без циклони, възможно е да формира но дали и кога не е ясно.

Това си писал ти на 27.12, докато Килъра упорито си държеше на циклона. Дори Краси до последно не е бил наясно каква прогноза да сложи.
PostPosted: Wed Dec 26, 2007 10:28 pm Post subject: Reply with quote
И аз не съм готов с прогнозата за 31.12-1.1, просто много неясна изглежда обстановката,30/31 би трявало да премине студен фронт, това поне е ясно.

Определено си имахме късмет и такъв циклон трудно ще се повтори. Циклон образец. Реално СП в Русе беше 70-80см,но станцията е писала 59,колкото да се оттърве.

wilkosz
Мнения: 24969
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср яну 20, 2021 9:09 pm

Имах чувството, че депресията няма да остане така и че може да генерира циклон. Не съм изключвал тази възможност. Иначе циклонът тогава в Шумен не беше нищо особено. Само 28 см СП мериха НИМХ и действително беше толкова, бях там. Валежите избягаха при вас на север.
Такава дебелина си правехме всяка зима по принцип.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55250
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт фев 16, 2021 4:16 pm

И докато в другата тема вече се пусна пролетната прогноза на Акуто, междувременно да проверим доколко се е сбъднала зимната им прогноза ;) ...

AccuWeather's 2020-2021 Europe winter forecast
Published Oct. 21, 2020
The wait is over. AccuWeather’s annual winter forecast for Europe is here, and the upcoming season is expected to be much different than last winter in more ways than one.

Май, общо взето, както казват братята руснаци... "с точности до..." :laughm: ... С малки изключения май :hmm: ... Всъщност, за първата половина май има доста повече съвпадения, по стара традиция. :dontknow:

Изображение

Отговори

Върни се в “Прогнози за времето”