Адреналиномания

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51906
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Адреналиномания

Мнение от Stringmeteo » пон дек 14, 2015 12:31 am

Скоро ще може да виждаме цялото небе от самолета (видео)

Американската компанията Windspreed Technologies е решила да създаде специални места на покривите на самолетите, които да удовлетворят жаждата за адреналин на някои хора, съобщава онлайн-изданието Popular Science.

Valen
Мнения: 1828
Регистриран: ср фев 18, 2009 11:35 am
Местоположение: Стралджа (148м.н.в.)

Мнение от Valen » ср май 16, 2018 1:31 pm

Поредната победа на Атанас Скатов над поредния осемхилядник, който покори преди три дни:
Алпинистът Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою
Българският алпинист Атанас Скатов покори без кислород и шерпи шестия по височина връх на планетата Чо Ою (8188 метра). Изкачването е продължило 13 часа.
Той и още десетина алпинисти изчакваха няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.
Това бе първи опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи. До момента Атанас Скатов е изкачил седем от 14-те осемхилядника на планетата.За постиженията на алпиниста ни разказва доц.Сандю Бешев:
Шести осемхилядник за Атанас Скатов
На 6 април, освен Боян Петров, за Хималаите замина и Наско. В предмусонния период на Хималаите и той имаше в плановете си сериозни цели – изкачване на Чо Ойю в алпийски стил, без ползване на допълнителен кислород и личен шерп. Втората му цел за този сезон също предизвиква сериозно внимание, защото тя отново е Еверест, но вече без кислород. Както е известно, в досегашните си изкачвания той не се отказваше от горните предимства.
Сега, когато зад гърба си има шест изкачвания на пет осемхилядника, и той бе решил да катери върховете по чисто алпийските правила. В близо месечния си престой в базовия лагер и Наско не е бил пощаден откъм метеорологичните капризи. Въпреки това бавно и упорито провежда аклиматизацията и търпеливо изчаква смиляването на природата. Преживял е и епопеята „Шиша Пангма” и накрая, когато нещата потръгват, Наско предприема решителния щурм. Е, нали все пак се намира в Хималаите, имало е ветрове, студове, но в поносима доза. И ето, че на 13 май, Наско за седми път стъпва на връх, извисил снага над 8-те хиляди метра.
На 24 май 2014 г. д-р Атанас Скатов започна своя път от Еверест, изкачвайки го от север. Тогава за мнозина това бе голямата изненада. Беше се появило едно име, непознато за алпинистите, но както се оказа впоследствие, то се наложи, и всяка една негова експедиция към Хималаите се очакваше с интерес, който за щастие се оправдаваше. Така дойдоха и следващите успехи – Манаслу /01.10.2015 г./, Анапурна /01.05.2016/, Макалу /23.05.2016 г./, Лхотце /16.05.2017 г./ и отново Еверест /22.05.2017 г./, този път от юг. И ето, че Наско отново ни зарадва с шестия си осемхилядник – Чо Ойю /13.05.2018 г./, като този път изкачването му е без шерпи и ползването на допълнителен кислород.И ето какво се е случило най-вероятно с Боян Петров според Наско:
Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина.
Най-вероятно Боян Петров е паднал в цепнатина, възможно е да е паднала лавина, но това е малко вероятно. Това обяви във включване от Хималаите в предаването "Тази сутрин" алпинистът Атанас Скатов.
В момента е в базовия лагер Тингри и се готви да атакува покрива на света, както наричат най-високия връх – Еверест.
Той иска да покори Еверест без кислород и шерп, но има вероятност да го задължат да вземе шерп след изчезването на Боян Петров.

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2344
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » ср май 16, 2018 4:55 pm

По-добре да е с шерп, вероятността да слезе жив при без кислородни изкачване не е голяма, интересно дали ще успее да го направи. Жалко, че всичките му осемхилядници до сега са с кислород, можеше да опита да направи 14*8000 без кислород.

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”