Плажният сезон

Е, във всяка област е пълно със смешки и куриози, както и със странни лични пристрастия, а какво остава за метеорологията... :-D

Модератор: Radoslav Petkov

Потребителски аватар
Leberkez
Регистриран: 20 мар 2015, 19:27
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 10 авг 2023, 15:50

Plam написа:
10 авг 2023, 15:11
Мои роднини са си тръгнали преждевременно от Обзор, където ходят почти всяка година - било им хладно и прекалено ветровито.
Aми и aз не cъм доволен. Не знaм дaли е къca клечкa или проcто товa лято е aлтернaтивно, но не помня когa друг път cъм бил нa море у нac и толковa чеcто дa cледя caтелити, прогнози, рaдaри.

Минaлия меcец нa Поморие, от пет дни, двa ми cе провaлихa зaрaди тъпa облaчноcт, която зaхлупи още към 11ч.

Cегa cъм нa Рaвдa, днеc ми е пети ден и утре cи ходя и нaпрaвих caмо двa плaжa. Евентуaлно утре, когaто издaм cтaятa, aко имa cлънце, могa дa cе пуcнa зa изпроводяк и поcле дa cе гърчa дa шофирaм при cлънце в очите ми няколко чAca.

A пък от темп нa морcкaтa водa cъщо не cъм очaровaн. И точно ми cе въртеше в глaвaтa утре дa нaпрaвя еднa нощувкa в Обзор, но поcтът ти cъвcем ме откaзa.

Потребителски аватар
gosho97
Регистриран: 03 юли 2012, 10:05
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 10 авг 2023, 16:13

Мда, лятото наистина е адски смотано, дори 2014-та юли и август въпреки валежите такива хладни дни бяха рядкост, а водата да не говорим.

Лично аз не помня толкова дни с хладна вода и изобщо подобни градуси по това време. Именно от средата на юли до края на август е най-сигурният период за стабилно и горещо време - идеално за плаж. Юни беше почти целия скапан, юли беше като цяло ок само накрая с това рязко застудяване и скапване на водата се изложи малко, а август първата половина ще е предимно с кофти плажни дни /под кофти нямам предвид че изобщо няма да става, а че няма да е съвсем комфортно, да уточня/. Въздухът също е хладен за август, а когато и духа си е направо хладно на моменти - изобщо не е плажно. Не знам там по нормата 61-90 колко жегави сме, Блу се кефи, ама цялостното усещане за лятото е съвсем друго, то и вече няма за кога да се стопля водата, обикновено пикът е около 10-15-ти август. Другата седмица ще е доста по-добре все пак, но на доста хора им се прецакват почивките точно в най-сигурния перод. :? Все пак за утре и уикенда според мен е грешка да си тръгнеш непредвидено, ако си стоял до днес, най-лошото от това захлаждане отминава днес.

Иначе като казвам, че имаме куц климат е това имам предвид.
Нова уеб камера с панорамен изглед от местност Акчелар, Варна:
http://weather-webcam.eu/varna-akchelar ... ra-na-jivo
https://www.mgm.gov.tr/sondurum/radar.a ... rU=ppi#sfB
https://meter.ac/gs/nodes/N125/gauge.html

Plam
Регистриран: 16 авг 2022, 12:17

Мнение от Plam » 10 авг 2023, 16:24

Да, Леберкез, невинаги може да се уцели. От 10 дни в Китен в началото на юли, само един не ставаше, и то частично заради 3-часов дъжд предиобед, но към 16.30 се паркирах все пак на плажа и беше добре. Иначе, слава Богу, само веднъж съм си тръгвал предварително - преди две години, но тогава се събраха: настинка заради застудяването около 19 август (след жеги) и страшно възпален венец, от който при всяко чатване на челюстите ми се завиваха звезди. Пък и си беше още ковидно време.

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 10 авг 2023, 16:39

В Царево ходя от години, но това лято за пръв път абсолютно всички се оплакват от Т на водата, както и корави хора там от сърф училището и местни. Аз обичам по-хладна вода и нямам проблем, но обективно си е хладна за сезона.
Много хора ми казаха, че трябва да е 26-27 средно по това време, а тя е 23-24, понякога и по-хладна.
Все пак мненията на морските хора от форума са ми по-достоверни от лични впечатления на случайни хора, но и те съвпадат що годе с това, а и вече няколко пъти бях тази година и си е наистина хладно.
Ще ходя другата седмица в четвъртък и вече би трябвало да е по-приятно във водата.
Be an encourager. The world has enough critics already.

Потребителски аватар
Leberkez
Местоположение: София,Стрелбище, н.в 575м; Габрово, кв. Палаузово, н.в. 419м.; с.Каравелово(общ.Карлово) н.в 387м.

Мнение от Leberkez » 10 сеп 2023, 17:44

gosho97 написа:
10 сеп 2023, 17:16

Поприключи сезонът за съжаление, въпреки че водата е доста топла, особено за вече почти средата на септември, 24-25℃ само край Каварна отново е по-топла и е 26℃, предвид че не се очаква съществена промяна на времето скоро и водата ще си остане доста топла поне до към 20-ти. Това означава, че ще е супер за плаж още поне 10-тина дена, което е рядкост по принцип за БГ да става за море до толкова късно.

Да ти кажа честно, не мисля, че затишието през септември има нещо общо с това какво време ще се случи.
Просто българинът, масово, е свикнал, че годишната си морска почивка я прави или юли, или август и септември вече си го брои за край на сезона. То някой път може да се случи дълго лято и да става за плаж и до средата на октомври, но съм убеден, че почти навсякъде ще е пусто откъм хора, а на много места дори и нищо няма да работи. А и за повечето бизнеси, общо-взето почивката около 6.9 си е край на сезона и вдигат гълъбите.

Може би още време трябва да изтече преди да започнем да ходим на море масово и след началото на септември.

Потребителски аватар
gosho97
Местоположение: Варна-Акчелар (180м.н.в.)(кв.Виница), с.Климентово, общ.Аксаково /288м.н.в/, Обзор /22м.н.в/

Мнение от gosho97 » 10 сеп 2023, 17:57

Според мен пък има общо, защото много често през септември времето не е идеално за плаж, каквото и да си говорим и каквото и да казват някои хора във форума колко било перфектно за море през септември. Дори този уикенд, ако трябва да съм обективен на мен не би ми бил приятен с този ветрилник и максове около 24-25℃ в голяма част от крайбрежието. За плаж става точно в един прозорец около пладне, за 2-3 чАса и толкова. Не, че няма и чисто летни горещи дни, но шансът цялата ти почивка да е с такива дни през септември е малък. Септември е много хубав месец за планина и лично аз бих избрал да ходя на планина през този месец, отколкото на море.

Потребителски аватар
misacho
Регистриран: 09 ное 2010, 09:09

Мнение от misacho » 10 сеп 2023, 18:08

Може би ако поутихне вятърът средата на другата седмица, ще става за някой обеден плаж. Инак сега изобщо не ставаше. Силен вятър по плажа и огромни вълни. Плюс слънцето топли от огрята страна вече :lol:

ASENOV
Регистриран: 22 фев 2007, 17:58

Мнение от ASENOV » 10 сеп 2023, 18:32

Leberkez написа:
10 сеп 2023, 17:44
gosho97 написа:
10 сеп 2023, 17:16

Поприключи сезонът за съжаление, въпреки че водата е доста топла, особено за вече почти средата на септември, 24-25℃ само край Каварна отново е по-топла и е 26℃, предвид че не се очаква съществена промяна на времето скоро и водата ще си остане доста топла поне до към 20-ти. Това означава, че ще е супер за плаж още поне 10-тина дена, което е рядкост по принцип за БГ да става за море до толкова късно.

Да ти кажа честно, не мисля, че затишието през септември има нещо общо с това какво време ще се случи.
Просто българинът, масово, е свикнал, че годишната си морска почивка я прави или юли, или август и септември вече си го брои за край на сезона. То някой път може да се случи дълго лято и да става за плаж и до средата на октомври, но съм убеден, че почти навсякъде ще е пусто откъм хора, а на много места дори и нищо няма да работи. А и за повечето бизнеси, общо-взето почивката около 6.9 си е край на сезона и вдигат гълъбите.

Може би още време трябва да изтече преди да започнем да ходим на море масово и след началото на септември.
Напълно съгласен. След 10.09 е почти празно навсякъде, въпреки че става за плаж. Една качествена почивка тогава ти излиза за без пари, ако трябва да сме честни.
Просто като наближи 15.09 и децата тръгнат на училище, българите се прибират по градовете, а по курортите остават само чужденци айляци и пенсинери, които си карат почивките поне до края на септември по морето ни. И екстра последните 2-3 години украинки целогодишно. Имат пари и си гледат кефа хората, не са като българите да отидат един или 2 пъти максимум за 4-5 дена на море. Стоят по цял месец че и отгоре.
Последна промяна от ASENOV на 10 сеп 2023, 18:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Leberkez

Мнение от Leberkez » 10 сеп 2023, 18:33

gosho97 написа:
10 сеп 2023, 17:57
Според мен пък има общо, защото много често през септември времето не е идеално за плаж, каквото и да си говорим и каквото и да казват някои хора във форума колко било перфектно за море през септември. Дори този уикенд, ако трябва да съм обективен на мен не би ми бил приятен с този ветрилник и максове около 24-25℃ в голяма част от крайбрежието. За плаж става точно в един прозорец около пладне, за 2-3 чАса и толкова. Не, че няма и чисто летни горещи дни, но шансът цялата ти почивка да е с такива дни през септември е малък. Септември е много хубав месец за планина и лично аз бих избрал да ходя на планина през този месец, отколкото на море.
А според теб какъв процент хора имат дори базисни познания за времето, камо ли пък да са наясно с някакви по-задълбочени специфичности и особености на климата в даден район - в случая ЧМ бряг?

Обикновено хората стигат дотам да си отворят синоптик.бг от телефона и т'ва е. То и затова масово търчат към Гърция и Турция, щото за там се знае, че са - по дефолт- по-топли и лятото по-дълго.

Има и друго - септември за мнозина ще е по-добрата опция, защото се финтират по-тежките жеги през юли и август. Демек, изобщо няма да им пука, че ще има повече вятър и ще е една идея по-хладно като градуси.

От друга страна обаче, основният контингент почиващи са такива с малки деца, които искат да си оставят едни 10-на дни, за да ги подготвят за новата учебна година на спокойствие, ерго море след 31.08 е просто табу.

Нещата са комплексни за мен, но всички тук знаем, че от немалко време насам, първата половина на септември за море е по-сигурният залог от втората половина на юни. Да, естествено, че има разлики от година до година, но по-мащабно погледнато говоря.

Потребителски аватар
SKYLINE
Регистриран: 21 ное 2008, 12:40

Мнение от SKYLINE » 10 сеп 2023, 19:08

На мен пък любимото ми време е края на август и септември, кефи ме че не изгаряш за 10 мин, водата е топла, а честия вятър и вълнение допринасят за по динамично и готино вътрешно усещане :grin1: Само че наистина ако планираш месеци или година преди това...може да се случи да ударят дъждове и наистина да стане неприятно след 10ти септември...така че има риск.
Аз трябваше вдругиден да се прибирам в Бг и много се кефех , ама японските хюмненца смениха ротацията в последния момент и сега трябва да завъртя 3 порта в Китай, Тайван и чак на 30ти септември прибиране :-o :-o А тогава ако става за плаж вече ще си е голям късмет

Потребителски аватар
gosho97

Мнение от gosho97 » 10 сеп 2023, 19:24

Според мен изобщо не е нужно хората да имат базисни познания за времето, за да знаят, че не става за море през септември. Пак казвам, до към 10-ти обикновено е ок, не е перфектно, ама се намират хубави дни, след това е огромен риск и хубвите дни за плаж рязко намаляват. Не сме Гърция или Испания, където спокойно могат и до към 10-ти октомври да карат плажен сезон. За мен горе-долу е еднакъв рисъкт дали ще е края на юни или началото на септември. В първия случай водата ще ти е по-хладна, но слънцето е по-жарко, във втория - обратното, но и в двата шансовете да улучиш идеално време не са много големи. Все пак хората планират тези неща месеци преди това.

Иначе това с подготовката за новата учебна година обаче ми идва малко вповече. :grin1: Всички сме били ученици, нашите не са си взимали отпуск, за да ми купят нужните неща. Отива се след работа в някоя книжарница набързо, другия ден до мола и си готов. Какви приготовления толкова? :dontknow:

То хубаво има хора, които обичат да не ходят в най-големите жеги, ама обикновено се ходи и с жени. А, на жените дори през същиснкото лято се случва да им е хладно, а какво остава за през септември. За мен основният фактор за малкото хора в първата половина на септември е най-вече по-хладното време. Хората като идват на море от провинцията искат да стоят по цял ден, никой няма да му е кеф да отиде за 2 часа и после да се чуди какво да прави. Поне това е моето мнение.

п.с. Междудругото си има доста хора, които си карат отпуските през септември, но ходят в чужбина. Аз също ще карам най-голямата си отпуска за лятото през септември.

Потребителски аватар
нашия
Регистриран: 03 мар 2008, 09:40

Мнение от нашия » 24 окт 2023, 22:52

Между другото някак по-добре усещам 20-22С температура на водата през октомври, отколкото през юни, юли ( да предположим, че август е над 22С водата по Черноморието ) или септември. Самата идея, че е топло за сезона, а не студено ме топли допълнително. Същото е да е 20 -22 С през януари по обяд и е кеф, a е гърч, ако е 20-22 С юли по обяд.
Нека да е вечно лято!

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 06 юли 2025, 03:57

Парижани и туристите отново ще могат да се къпят в Сена
05.07.25 в 10:15
Година след почистването за Олимпийските игри в Париж река Сена е официално отворена за плуване. Плувните зони в града се препълниха с ентусиасти още в първите минути.

:swim:
Ще се къпят, ама само в редките дни, когато времето поволява, е, за баш моржовете не говоря :laughm: ...
Прост народ - скапана държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 30 юни 2026, 13:07

Скандал с тестването на SPF хвърля светлина върху слънцезащитните продукти и погрешните им оценки
26 June 2026
Продължаващите скандали около "слънцезащитните продукти" в Австралия накараха много потребители да поставят под въпрос науката и ефикасността на слънцезащитните продукти и какво всъщност означават числата за слънцезащитен фактор.
Прост народ - скапана държава.
--------------------
Големите хора обсъждат идеи, средните хора обсъждат събития, малките хора обсъждат... хората...

Отговори

Върни се в “Лично отношение. Mетео-смешки и... глупости”