Е pan изпарители? HELP

Името говори само за себе си. Като начало, смятам да сложа тука вече съществуващи подобни теми...

Модератори: Radoslav Petkov, alexander

Silwi25
Мнения: 18
Регистриран: вт май 04, 2010 4:28 pm

Е pan изпарители? HELP

Мнение от Silwi25 » пон яну 24, 2011 4:11 pm

Здравейте,
Ужасно съм досадна, но Вие сте единствените хора, с коирто мога да говоря и да ме разберат и да ми помогнат, защото в момента съм малко пиле в калчища.
Налага ми се да работя с професионални метеостанции към които като екстра има и изпарителна вана, с която трябва да се отчита изпарение.
Въпросната вана има няколко варианта.Преди време се слагани такива на салове вътре в язовири, езера и реки и с тях са измервали изпарение, което са смятали като разлика в нивата на водата във ваната за два последователни дни.
Към днешна дата се работи с едни казани, които се вкопават в земята, пълнят се с вода и пак по разликата в нивата се определя изпарение.
При първите два типа изпарители всичко се мери ръчно.
Като стандарт се налага и трети тип изпарителни вани, които се държат на скара над земята и по електронен път се отчита изпарение.
Е с тия проклетии ми е големият проблем.
При ръчният метод на отчитане се взема впредвид валежа паднал за времето, за което отчитаме изпарение.Има си формули, всичко си се смята и е слънце, но като се опитам да работя с АМС и тия пан изпарители става пълна мазня.
Изпарението ми излиза много шантаво.
Изчетох доста неща за изпарение и всичко живо казва, че трябва само да се вземе разликата в нивата на единия и другий ден и готово.Никой не пише какво се случва с валежа?
Подробното търсене показа, че в световен мащаб се ползват много такива вани и се работи с метод на Пенман-Монтейт, но за него ми трябват часове слънчево грееене, които станциите не мерят, което е проблем.
Опитах се да направя модел с доста приближения, както са описали в статиите, но тогава се обезмисля цялата автоматизация и мерене и едва ли ще е толкова сложно всичко.ВСе пак трябва да го правят хора в оперативен план и не би трябвало да изисква много време .
ОФФФФФФФФФФФ, не знам, ако някой има идея как да си улесня живота с тия идиотски изпарители..............

Потребителски аватар
Бай_Иван
Мнения: 780
Регистриран: вт ное 10, 2009 11:35 am

Мнение от Бай_Иван » чет яну 27, 2011 9:55 am

Първо часове слънчево греене се мери в станциите на НИМХ с този уред
http://varna.info.bg/meteo4.jpg нарича се обикновен хелиограф тип Кемпбъл -Стоукс. Не ми е ясно за какво ти трябва слънчево греене , доколкото ми е известно със изпарителите от стандартната мрежа тип ГГИ-3000 ти трябва температура na сух и мокър термометри на 2м. в клетката , средна скорост на вятъра на 2 метра , отчита се и валежа за изтеклото денонощие , и се долива пак вода до указаното ниво......прати даташиит на този уред ако искаш , сега ми се налага да монтирам нещо подобно - OTT Pluvio-2.
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
Изображение

Потребителски аватар
Бай_Иван
Мнения: 780
Регистриран: вт ное 10, 2009 11:35 am

Мнение от Бай_Иван » чет апр 07, 2011 9:32 pm

Ето изискванията на СМО за измерване на изпарение http://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/ ... r%2010.pdf
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
Изображение

Silwi25
Мнения: 18
Регистриран: вт май 04, 2010 4:28 pm

Решението след дълга борба

Мнение от Silwi25 » нед апр 17, 2011 5:00 pm

Намерих решение за изпарители клас А. При тях изпарението се изчислява на база разлика в нивата на изпарителя за 24 часа умножена по преводен коефициент, който в общият случай е 0,75.
Във методика ФАО е надълго обяснено как с налични измерени параметри може да се провери това, което мери изпарител от този вид.
Формулата за проверка е доста проста ЕТ=КЕизьпарител
Лявата част на равенството се смята на база информация за точно местонахождение, Т, влажност и скорост на вятъра, а дясната е коефициент и разликата в нивата на изпарителя.
Оказа се, че в световен мащаб хората така си смятат изпарението от басейни и какво ли още не. Има редица проближения, но в общия случай това е формулата.
В методиката на ФАО са посочени всякакви варианти, ако липсва някой от необходимите показатели какво се прави, ако липсва друг пак какво се прави и наистина е направена доста добре.
За жалост поради факта, че в БГ малко се използват тези изпарители, а аз не бях видяла една малка вметка в текста в началото направо се изприщих, кое от къде и как да намеря, но в крайна сметка тествах метода и съпоставих с резултати от нашите си стандартни ГГИ-3000 и се оказа, че работи страхотно. Пълно съвпадение на месечни данни. В дневен аспект има разминавания при силен дъжд, но това са бели кахъри.

Отговори

Върни се в “Метео-прибори, метео-методики (проблеми)”