Малко разяснения относно методика за пресмятане на дефицит

Името говори само за себе си. Като начало, смятам да сложа тука вече съществуващи подобни теми...

Модератори: Radoslav Petkov, alexander

Silwi25
Мнения: 18
Регистриран: вт май 04, 2010 4:28 pm

Малко разяснения относно методика за

Мнение от Silwi25 » пон яну 24, 2011 5:00 pm

Имам автоматични метеорологични станции, които могат да мерят атмосферно налягане , температура на въздуха, относителна влажност, валеж, вятър(посока и скорост).На база тези данни искам да изчисля дефицита и абсолютната влажност.
Към момента ги смятам малко по обратен път като ползвам данни за температура и относителна влажност, за да си сметна абсолютната влажност и дефицита, но се чудя дали е редно да го правя по този начин и дали няма и някакъв друг начин.
Отделно искам да Ви питам и друго нещо?Колко максимално разлика се хващали между стандартен ветромер, като скорост и анемометрите на АМС.
За момента с модела, който съм направила единствената разлика в данните идва от вятъра, който при осредняване за три срока се оказва доста по-малък от този на АМС.
Сега съм решила да взема ръчен анемометър и да меря моментни скорости на вятъра на 2м и да си сметна ориентировъчно на 10 метра вятър и да видя в крайна сметка кое е ОК, защото вече излудявам, а нямам време да свалям сензори и блокове да ги нося по метрологията, но ако се окаже, че старият Вилд не бачка направо зле ще ми стане, защото към момента преимуществено разчитам на него.

Потребителски аватар
Бай_Иван
Мнения: 780
Регистриран: вт ное 10, 2009 11:35 am

Мнение от Бай_Иван » чет яну 27, 2011 10:00 am

Първо - ВИЛДОВИЯ ВЕТРОМЕР НЕ Е УРЕД ЗА ИЗМЕРВАНЕ - ТОВА Е ИНДИКАТОР ЗА ПОСОКА И СКОРОСТ НА ВЯТЪРА Противно на всички наставления в ръководствата.
Второ - ПОВЕЧЕТО ВЕТРОМЕРИ НА АВТОМАТИЧНИ СТАНЦИИ СА ГОЛА ВОДА - ВИЛДА В НЯКОИ СЛУЧАИ Е ПО-ДОБРЕ ОТ ТЯХ(Зависи каква е станцията М-49 е перфектна).
Относно въпроса ти за влажността правиш го всичко както трябва всичкитези различни видове параметри на влажността са в много тясна математична зависимост и не е проблем методиката по която работиш.
Също ще ми е много интресно как ще мериш с ръчен анемометър моментни скорости (защото като те слушам май си наблюдателка и повечето станции в НИМХ са със анемометър тип МС-13 http://uaprom-image.s3.amazonaws.com/72 ... 0_ms13.jpg е освен ако нямаш някоя Метра).Другото което има огромна разлиика между скоростта на 2 и на 10 метра ..............абе пожелавам ти успех и свиквай ...... :wink:
Във форума всеки носи радост. Един на влизане, друг на излизане...
Изображение

Отговори

Върни се в “Метео-прибори, метео-методики (проблеми)”