Теория и прогнозиране на суперклетките в България

...

Модератор: Hristo Chipilski

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Теория и прогнозиране на суперклеткит

Мнение от Hristo Chipilski » ср юни 22, 2016 4:30 pm

Ето и обещаната от мен статия за суперклетъчните бури в Югоизточна България от 2 юни 2016, която беше публикувана в Блога за бури и екстремно време благодарение на нашия съфорумник Васко (ehh): http://stormswatch2.blogspot.bg/2016/06 ... st_22.html . От една страна статията анализира атмосферните условия, които доведоха до формирането на тези интересни бури, но от друга страна тя разглежда и част от динамиката на суперклетъчните бури. Акцент е поставен върху процеса на клетъчно делене, който доминираше развитието на суперклетките от 2 юни. И не на последно място, статията описва някои от наболелите метеорологични проблеми у нас и в Европа по отношение на информираността на обществото за екстремните конвективни бури, каквито са суперклетките. Пожелавам ви приятно четене и ще отговоря с удоволствие на вашите въпроси!

Бял облак
Мнения: 9662
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » ср юни 29, 2016 11:58 am

Чак сега намерих време да изчета цялата статия.

Поздравления! :thumbup:
Много добре написана в научно-популярен стил (любимият ми), както и отлично илюстрована. Научих някои неща, които не ги знаех.

В България има огромна празнота по отношение на научно-популярната литература в областта на метеорологията и климатологията, така че с много голямо удоволствие изчетох целия материал на един дъх. :)

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » ср юни 29, 2016 12:26 pm

Благодаря за хубавите думи, Цецо! За мене най-голямата радост е, че написаното е успяло да стигне до интересуващите се любители на времето. Както и сам каза, научно-популярният стил в България по отношение на физиката (и в частност метеорологията) е оазис в пустиня. А според мен именно той е ключът към обогатяване на общата култура на обществето за иначе безкрайно интересните метеорологични феномени. Радва ме и фактът, че Националния институт по Геофизика, Геодезия и География е споделил статията на своята Facebook страница, тъй като част от написаното представлява апел към заздравяване на комуникацията между научната и медийната среда с цел информирането на обществото за част от важните метеорологични явления.

Държа да отбележа също, че мястото за поставянето на статията в тази тема не е случайна. Всеки може да отправи въпроси към мен и да се допита до различни части от написаното в статията.

Отговори

Върни се в “НФМ (уроци)”