ВЪПРОСИ ОТ ОБЛАСТТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА (разни)

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

Geogri Zahariev
Мнения: 3441
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » пет ное 22, 2019 4:47 pm

Бял облак написа:
пет ное 22, 2019 4:19 pm
...
Налягането се повиши бързо между 4:30 и 10ч. - с 5хПа. От 1019 на 1024. Именно това форсира валежите към 10ч. Оттогава стационира с малки флуктуации.
Здравей, защо бързото повишаване на налягането е усилило валежите?
Не влияе ли повишаването точно за спирането им?

Бял облак
Мнения: 9428
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » съб ное 30, 2019 8:50 pm

nikolai kamburov написа:
съб ное 30, 2019 8:04 pm
Възможно ли е това в равнината? 7гр над 0та долу и много крехка отр. Т на 850хпа. Разясни ми, моля те.
Изглежда е възможно щом е валяло.
Прехвърчането е било за 10-15минути.
Сняг при подобни температури е възможен при ниска влажност на въздуха, както е било в случая. Или малко по-точно - парциалното налягане на водната пара във въздуха (в наднулевия слой) е било достатъчно ниско, за да няма прекомерен обмен между водните молекули на въздуха и снежинките, което е позволило вторите да оцелеят до земята.

Ставало е на въпрос за подобни случаи някъде из темите. Може и в тая да е било.

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10030
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » съб ное 30, 2019 8:56 pm

Супер! :thumbup:
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

PETAR_YANKOV
Мнения: 3127
Регистриран: чет мар 27, 2014 8:25 pm
Местоположение: в.з. Осеново, Варненско -302м.н.в./с.Левски - Варненско- 328м.н.в./гр.Варна, кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от PETAR_YANKOV » вт дек 03, 2019 7:11 pm

Някой ще ми нарисува ли сценарият от днес, при който в. з. Осеново получи най-много студ в СИБ.!?
Интересното е, че там пада по 0С още в 10.55ч и до момента не я е минавало, като другите места из СИБ още не са я достигнали.
Отделно имаше голяма разлика /от над 1.5С/ с другите при това и по-високи места на Си...
Как така се спусна този студен ръкав точно над вилата ми, като и друг път съм забелязал подобни моменти..!?

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 6760
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » вт дек 03, 2019 7:47 pm

Според мен причините са следните - първо в нашия район общо взето бяха най-интензивните валежи от СИ БГ , второ при земя почти пълно безветрие (нетипично за тук , поради кекавата СЗ обстановчица) трето на 850хпа си имахме -4 и надолу още от рано сутринта , тия 3 фактора спомагат много за понижение на приземните Т.Валежите спряха окончателно малко след залеза , така че след това си продължава естествения ход на понижение и малко повечето СП на Осеново също спомага леко да се задържи по-ниска Т след това.Няма друга логика според мен в Осеново да е по-студено от Байково например.Сега след полунощ ще има достатъчно мощен поток при земя за да докара по-студена ВМ чак от Украйна , така че в крайна сметка ще си получим макар и супер жалка СИ инжекцийка и ще започне по-яко понижение до 4-5 часа и ще изравни нещата в нормалния им ред

PETAR_YANKOV
Мнения: 3127
Регистриран: чет мар 27, 2014 8:25 pm
Местоположение: в.з. Осеново, Варненско -302м.н.в./с.Левски - Варненско- 328м.н.в./гр.Варна, кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от PETAR_YANKOV » вт дек 03, 2019 8:39 pm

Ок... Отдавна валежа спря на в. з. Осеново, но там продължава да е по-студено..!?
Там СП не е по-голяма от наличните АС в СИБ!
??

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 6760
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » вт дек 03, 2019 8:49 pm

Според мен това е че станцията на Осеново е на поле , в другите села колкото и да са малки има някакво топлинно отдаване от бетона и асфалта наоколо.Не съм 100 сигурен нека и друг да каже.Но каквото и да е не е от адвекция на някакъв студ , ами нещо локално , защото обстановката е доста нетипична и безветрена за СИ БГ.

stratega
Мнения: 5882
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » чет дек 05, 2019 9:56 pm

PETAR_YANKOV написа:
вт дек 03, 2019 7:11 pm
Някой ще ми нарисува ли сценарият от днес, при който в. з. Осеново получи най-много студ в СИБ.!?
...
Отделно имаше голяма разлика /от над 1.5С/ с другите при това и по-високи места на Си...
Как така се спусна този студен ръкав точно над вилата ми, като и друг път съм забелязал подобни моменти..!?
Май това обяснява нещата, според картите на ЕЦ - сз поток откъм страната на Румъния се е спуснал директно над Варненско, докато другият преминал през затоплящият фьонов филтър на сръбските планини удря макар и по-високите части на СИБ около Разград и Шумен.

Точно над Варненско и Добричко се е получила и линията на засрещане на двата потока, оттам и най-силните валежи в тези райони. Обикновено тая история със засрещането се случва доста по-западно - в ЦСБ или по линията Русе-Шумен.

Изображение

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51980
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 12, 2019 10:53 am

Mavrud написа:
ср дек 11, 2019 10:42 pm
Традиционно в Горна баня облачния слой/мъглата започва от около 750 м н.в. В Бояна май е обаче от по-ниско. Някой може ли да ми обясни от какво зависи до каква наднорска височина ще паднат ниските облаци ? В Тракия това се случва и на 300 м.,а в Софийско рядко пада под 700 м - най-често е над 800 м.
Е, очевидно в Софийското поле няма как основата на облаците да падне под 520м, защото ще задълбае под нивото на земната повърхност :laughm: :deal: . Ако разглеждаме случая на равнина/котловина, като цяло е логично да се очаква нивото на ниския слой да пада постоянно с времето, поради постоянното изпарение от подложната повърхност (по-силно или по-слабо в зависимост от влажността й). Не че и това не се случва понякога - ниските облаци постепенно да се смъкнат до самата повърхност (преминавайки в пълноправна мъгла), особено през зимата и особено през нощта (когато помага и, макар и слабото, радиационно изстиване и на слоя под облаците, задно с на горната част на облаците, от където е движено то и където е най-сериозно по принцип, макар че постоянно се разпространява и надолу и тушира от по-топлите долни слоеве). Но обикновено, когато ниските облаци се снижат прекалено много, техният слой (при РДУ) става и сравнително дебел, а водността им, особено в по-горната част, става сравнително голяма и... започва изваляване (във вид на ръмеж или снежни зърна), което отнема излишната влага, намалява цялостното съдържание на влага в облачния и приземните слоеве и общо взето поддържа някакво равновесно положение облаците да не стигат чак до земната повърхност. Да отбележа също така и, че когато има такава облачност, обикновено в самата нея профилът на температурата е на понижение във височина по влажноадиабатния градиент и също така понижение във височина, но обикновено по (по-близко до) сухоадиабатния градиент под самите облаци. Това последното е по-валидно за през деня и при липса на снежна покривка, когато има осезаемо затопляне на подложната повърхност от разсеяната радиация през облаците, а през нощта и при наличие на снежна окривка са възможни всякакви "магарии" около температурния профил под облаците и точно в тези случаи е и най-вероятно нивото им да слезе до самата земна повърхност и да премине в пълноправна мъгла ;) ...

Иначе ако говорим абстрактно за положението на планински склон (около разгледаните по-горе условни "котловина/равнина"), на първо четене нивото там е същото като над котловината/равнината, с малка корекция надолу - заради по-високата влажност на въздуха над планината, при РДУ. И в този случай дали дадена точка по склона ще бъде под облачния слой ("ниска облачност"), в него ("мъгла") или над него (евентуално "слънчево" или с незначителна облачност) зависи от избора на точката и от нивото на ниския облачен слой ;) . На планиския скон обаче също са възможни много сериозни "магарии", в зависимост от "играта" на вятъра със съответната планина. При наличие, например, на някакъв спускащ се поток в дадена точка, може около нея слоят ниска облачност да се размие, въпреки че над съседната котловина на същата височина има плътни ниски облаци (това много често се наблюдава по северния склон на Витоша например, но съм сигурен, че и на всякакви други места :) ). Обратно, при условия за възходящ вятър по склона е възможно да се образува ниска облачност (мъгла) само в даден отрязък от склона (поради охлаждането на въздуха по сухоадиабатния градиент при принудителното издигане по склона и стигането накрая до температурата на насищане), докато в същото време над съседната котловина няма нищо (слънчево/малко облачно е). И всякакви други варианти ;) ...

Victus
Мнения: 5192
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » чет дек 12, 2019 11:28 am

Това с отлюспването на мъглата по склона(описано във втория абзац) съм го наблюдавал многократно, когато има съвсем слаб вятър, идващ от Владайския проход. Отваря се един прозорец над западния склон на Витоша и през него напича по обед. Позицията на слънцето през зимата е точно леко над планината, някъде около Копитото и лъчите минават през този коридор. Моята позиция е в дъното на склона. Вечер пък се затваря и така може да продължава с дни този цикъл при наличие на трайна инверсия.
Ниската облачност по моите наблюдения започва обикновено от 800-850м надморска височина. Там вече почти няма сгради и градско затопляне. Съответно и относителната влажност е по-висока и се образува мъгла. Аз така съм си го обяснявал досега. Но явно има и по-сложно обяснение.
Може и вида на гората да играе някаква роля. Иглолистните държат по-добра изолация под короните в сравнение с широколистните видове. Където започва буковата гора, обикновено започва и НСО.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51980
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 12, 2019 12:14 pm

Като спомена градско затопляне, да, понякога точно градското влияние пречи на ниската облачност да се слее със земната повърхност (и да си премине в пълноправна, "висока" мъгла). Първо, над града, с неговите бетонни и асфалтови подложки, приземните 50-100-150м често са "изкуствено" затоплени с от порядъка на 1-2-3...℃ (това много зависи от конкретната ситуация и момента от денонощието). Второ, по-често над града все пак надделява изсушаващия ефект на липсата на открита, влажна почва/тревни площи, въпреки значителната компенсация от бълващите "изгоряла" водна пара (+CO2) коли :) . От трета страна, наличието на повече кондензационни ядра над атмосферно-замърсения град на първо четене помага доста за образуването на мъгла (в такива случаи такава по-лесно може да се образува даже и при относителна влажност доста под 100%). И не се знае кой от тези три фактора (и всички останали подобни) в различните ситуации колко е силен и до какъв баланс се стига в крайна сметка. :dontknow: Темата за това дали, как и доколко влияе градът, си е доста сложна поначало и някои хора даже правят дипломни и дисертационни разработки по нея :laughm: ...

Потребителски аватар
Mavrud
Мнения: 2680
Регистриран: ср дек 28, 2011 10:53 am
Местоположение: София, кв. Горна баня - 700 м. н.в.
Контакти:

Мнение от Mavrud » чет дек 12, 2019 1:52 pm

Благодаря за информацията на двама ви. Аз съм забелязал, че в района на Горна баня ниската облачност се спуска най-често до 750-800 м н.в. като над 800 м н.в. вече няма жилищно строителство, но между 800 и 900 м н.в. са основни поляни без гора, която е едва около 30% от площта. От друга страна в пояса 750-800 м н.в. се обхваща т.нар. борова гора, където влагата наистина е по-голяма. Значи да разбирам, че ако масово се залеси Горна баня - ниската слоеста може да се спусне и до 700 м н.в. - в момента се спуска рядко и то основно лятото, когато има по-голяма листна маса по дърветата. От друга страна - Бистрица, която е на 900 м н.в. не е постоянно в ниската слоеста облачност...Не визирам инверсионната НСО.
София, кв. Горна баня - 700 м. н.в.

Geogri Zahariev
Мнения: 3441
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » пон яну 06, 2020 5:32 pm

Имам следният въпрос:
Засега макс Т в София е точно 0С.
Ако остане такава, за леден ден ли ще се определи днешният?

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20375
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пон яну 06, 2020 5:37 pm

Да.)

Geogri Zahariev
Мнения: 3441
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » пон яну 06, 2020 5:42 pm

:thumbup:

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”