ВЪПРОСИ ОТ ОБЛАСТТА НА МЕТЕОРОЛОГИЯТА (разни)

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

Потребителски аватар
king_montana
Регистриран: 01 юли 2020, 12:49

Мнение от king_montana » 29 ное 2024, 13:52

Някой може ли да обясни защо при нахлуване от СЗ станцията на НИМХ често отчита СИ вятър? Навсякъде в областта обаче е от ЗСЗ.... :hmm:

Victus
Регистриран: 23 яну 2011, 03:51
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » 29 ное 2024, 15:43

Ако имаш предвид последния срок, вятърът в Монтана е 5 м/с от ЮЗ:
https://www.meteo.bg/izmervania/tochki
Доколкото съм запознат с измерванията на НИМХ, това е посоката само по време на срока(минута или две беше измерването). Не е някаква средна величина за три часа. Поне преди беше така.
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Потребителски аватар
king_montana
Регистриран: 01 юли 2020, 12:49

Мнение от king_montana » 29 ное 2024, 17:46

Да, беше в 11ч. измерването. Сигурно са някакви местни особености покрай язовира. :D

Stringmeteo
Site Admin
Регистриран: 14 авг 2006, 22:51
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 27 дек 2024, 10:16

Как се раждат снежинките?
21 декември 2024
Красивите снежинки също падат от облаците, подобно на дъжда, но се образуват по друг начин.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 07 фев 2025, 12:35

Потребителски аватар
bismarck
Регистриран: 29 май 2008, 12:18

Мнение от bismarck » 07 фев 2025, 13:51

Да, последния ти линк трябва да бъде закован някъде и всеки път когато поредния новоизпечен Жортексаджия започне да сънува и бленува, да го чете.

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 10 фев 2025, 15:30

Stringmeteo
Site Admin
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » 25 юни 2025, 10:27

meteo fen написа:
25 юни 2025, 09:56
Имам следния въпрос, каква е причината за тези анормално горещи вълни, забележете как в Африка аномалията е около и под норма, напротив над Европа се задържат и избутват топлите въздушни маси от там, като винаги проникват от към Испания.......

Изображение
За топлинен купол не си ли чувал (доста популярно стана това понятие в последните 2-3 години)? :D Не винаги е задължително топлото да се "избутва" от Африка, специално по това време на годината (близо до радиационния максимум), Слънчо и сам е способен да си свърши работата, при създаване на някои благоприятни условия, например стациониращ за достатъчно дълъг период (достатъчен брой дни) антициклон ;) ...

Тук има и лек спор по темата :deal: ...

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 25 юни 2025, 15:27

Няма място за спор, защото Стринг пак не е прав. НЕ бих допуснал, че може да попадне под влияние на журнаглистки глупости като т нар топлинен купол. Като последното всъщност си е чист антициклон, гребен, все едно, област на ВН.

А картата на аномалиите в иницииращия въпрос е самият отговор: Купол - купол, нека е купол, щом не ни харесва хубавото и канонично "антициклон". Та - отговорът е на картата, вкл на 500 и 850 хПа. Потоците са от С Африка. От Алжир и Мароко към Италия и Ц Европа. Да, преносът не е зрелищен, но това няма значение, ВМ Е оттам.
Ето и девиациите на Т850, които пораждат конкретните простотии на твоята карта (към метфена)
https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPEU06_6_34.png

Т е да - купол, ама иницииращата ВМ на "купола" не е от Скандинавието или дори Северен Урал или Атлантика, а от С Африка. И оттам нататък обясненията вече са частично, така с клизма верни. Въпросната ВМ с ДОБРИ първоначални хар-ки се прогрява от ден на ден и имаме каквото имаме.
И да идем сега към аномалията във С Африка. На мястото на експортираната ВМ трябва да дойде друга. Сещате ли се? Аномалиите на картата в линка ми горе. Значително по-хладна от нормалното за тази част на Африка - иде от североизток, от нас и Ч море, достатъчно бързо за да не може да се затопли за ден. Затова и първите ден-два има тая стрррррашшна (всъщност - не) аномалия по единичен срок, било то и максимална Т.
Направи си труда (задалия въпроса) да огледаш всеки от следващите дни същата карта по тоя параметър и време на деня. Аз няма да го правя, защото знам какво ще стане. :grin1:
Конкретно, обаче ето още едно изящно доказателство за правотата ми - https://www.wetterzentrale.de/maps/GFSOPEU06_132_34.png заместването на автентичните ВМ, което е основата на нашата жега, високото слънце е само инструмента за реализацията на въпросната предпоставка, а не главното обяснение. Разбира се, в източните периферии на огромния АЦ има някакво яйце под квачката, висок циклон над Мала Азия И Селджукското крайбрежие на Турция :laughm: . Ама и там слънцето е високо, даже повече, защо там нали таковата... ааа, защото няма купол. :buble:
Трети начин за обяснение: Куполът не работи зиме или работи "наобратно" заради слънцето - факт, то е недостатъчно. В този ред на мисли "купололозите" са прави - всичко идва от Слънцето. Като с кокошката и яйцето. Но... виж пак началото. Чисто практически, в момента над страната ни са възможни да речем десетина ВМ с различен произход като адвекция. От екс-арктична, която вече няма как да е баш арктична, до тази в момента. (за протокола - тя не е най-"хард-африканската, има сценарии, при които бата мата - виж юли 2000) с различни плънки влага, поне десетина ако не - половин дузина най-грубо. И при само 1-2 от тях бихме имали тая жега. Що? Обясних. Щото за да имаш голям пъпеш, трябва да засадиш семка от пъпеш, не краставица. макар че визуално си приличат.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 03 юли 2025, 19:28

doncho написа:
03 юли 2025, 18:50
Офтопик, но не знам в коя тема да питам. Някой знае ли каква е температурата на 50 метра над земята да кажем. Знаем, че земята се напича и ако на въздуха е 40, то на повърностния слой на почвата може да е 50, на асфалта 60 да речем. Но ако на въздуха е 40 гр. на 50-100 метра над земята колко би било? Вероятно сте го объждали, извинявам се че съм го пропуснал.
Различна сутрин, различна денем, различна зиме. Гледай реални сондажи и може да се ориентираш.
https://www.hidmet.gov.rs/data/aero/Neg ... 703_12.pdf
А и 50 метра нищо не е - вземаш едно евтино дронче, закачаш му такова и мериш. Даже с късмет може и в реално време с добра връзка.
Иначе теоретично - около половин градус днес следобед, но на практика - и до 1-2 градуса по-малко(хладно) заради приземната недо-смляна (конвектирана и дифузирана компонента). Предполагам, че и Стринг може да освети въпроса по-добре. За разлика от политиката, където е леш, тук е по-добър от мен. :cool:

doncho
Регистриран: 10 апр 2011, 14:49

Мнение от doncho » 03 юли 2025, 21:25

Благодаря!
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

weather_master
Регистриран: 28 май 2007, 09:07

Мнение от weather_master » 05 дек 2025, 10:17

gugun4u написа:
04 дек 2025, 18:04
weather_master написа:
04 дек 2025, 13:35
Задава се първият задимен период за София. :thumbdn: Първата половина на другата седмица най-вероятно ще имаме отровен въздух в София и липса на вятър. Надявам се че все пак липсата на СП ще спомогне за все пак минимално разсейване на саждите от подпалвачите.
Ми не, няма да помогне. Не знам защо продължаваш да търсиш тази тъпа корелация. НЯМА такава.
Няма, ама друг път. Корелацията е 100%. Без да влизам в излишни обяснения за Н-ти път ще ти дам няколко напътстващи направления да мислиш: загряване на повърхността денем, при СП повърхността се загрява до макс 0С, отражение на ЕМ радиация, плитка конвекция. Надявам се да се досетиш защо.

gugun4u
Регистриран: 30 апр 2014, 13:18

Мнение от gugun4u » 05 дек 2025, 10:37

weather_master написа:
05 дек 2025, 10:17
gugun4u написа:
04 дек 2025, 18:04
weather_master написа:
04 дек 2025, 13:35
Задава се първият задимен период за София. :thumbdn: Първата половина на другата седмица най-вероятно ще имаме отровен въздух в София и липса на вятър. Надявам се че все пак липсата на СП ще спомогне за все пак минимално разсейване на саждите от подпалвачите.
Ми не, няма да помогне. Не знам защо продължаваш да търсиш тази тъпа корелация. НЯМА такава.
Няма, ама друг път. Корелацията е 100%. Без да влизам в излишни обяснения за Н-ти път ще ти дам няколко напътстващи направления да мислиш: загряване на повърхността денем, при СП повърхността се загрява до макс 0С, отражение на ЕМ радиация, плитка конвекция. Надявам се да се досетиш защо.
Ако сме в условия на безветрие по това време на годината с къс ден няма никакво значение дали има сняг и е 5-6 градуса по - ниска температурата или няма сняг и е с толкова по - висока. Все е смрад. Виж в статистиките последните 10 години колко дни с гаден въздух и инверсии има в дни без СП. Както и почти няма значение трафика в София, защото той е на 3- то или 4 - то място като изтоник на замърсяване на въздуха в София.

Потребителски аватар
bismarck

Мнение от bismarck » 05 дек 2025, 12:05

БТВ извън спора за кокошката и яйцето по-горе, в който няма прави (ИЛИ в различна степен едните и другите са прави за едно и неправи за друго), в селата последните 30 години има драматично подобрение на качеството на въздуха. Тук само лека забележка, че София е обречена на мръсен инверсионен въздух зимата и няма спасение от това, заради самото и място.
На какво се дължи по-доброто качество в големите ниски равнинни части? На 2-3 неща: 1. Вече ги няма брикетите. В оригиналния смисъл. Те бяха с огромен процент сяра и при изгарянето има ставаше страшно с дни. Ако все още ги имаше, зиме щях да се изнасям някъде на хижа в планината, 2. На почти пълната липса на въглища, заради натоварването на цената им с инак безумната административна такса карбон : ) Тя е дебилна, качва цената им 4-5 пъти, но като резултат имаме по-чист въздух. Третата причина е, че голям процент мангали са в Европа и не горят всякакви пластмасови гадости, в мангалите тва, печките имам предвид. :buble: Между другото, само някои от вас помнят и най-старите истории когато се топлеха и с нафтови печки, тогава съвсем си беше е. майката, ама тва вече съвсем в най-стари времена, и аз едва помня. :laughm:

Да се върнем в Сф. повечето мангали са в Европа, но столицата, имайки все пак икономическа привлекателност, задЪржа голяма част от тях - най-некачествените и те не всички са в Европа. А некачествените мангали димят всякакви пластмасови боклуци и това е 1 или 2 подред причина за мръсния въздух. не трябва, обаче, да забравяме и украинските пелети - там има невероятни гадости в гранулите и, бидейки най-евтини, отравят живота на няколкостотин квадратни метра около съответната пелетна камина/парно.
Та Стринг не е прав за колите. Нощем коли реално почти няма, а мизерията си стои. Но той е индоктриниран, за него само мнението ма зелените сояджии и лгбтейци е вярно и за тая вяра няма бронебойни патрони. :dontknow:

Мастърът пък не е прав за дървата - дървата са с минимално сярно съдържание, пушекът им мирише на уют. Ама и той е малко джензиец, да не бъдем придричиви. :buble:
В резюме: За скапания зимен въздух по време на инверсии в София са виновни по ред с намаляваща значимост:
1. Първото ВНС
2. Мангалите с лошо качество на горивото
3. Скапаните пелети със съдържание на смлени боклуци
4. Колите през деня и около големите натоварени градски пътни артерии.

Аз няма да споря, защото чрез виртуалната ми уста, както винаги, излиза единствено Истината. :buble:

Потребителски аватар
lancelot
Регистриран: 08 фев 2013, 12:10

Мнение от lancelot » 05 дек 2025, 12:13

В София сега инверсиите/мъглите нямат нищо общо с преди 20-30 години, когато се задържаха със седмици, бяха гъсти, отлагащи и скреж понякога.
Сега е често ветровито, динамично, меко.
Редки са случаите, даже има зими почти липсват, тежки и дълготрайни инверсии и смог.
Be an encourager. The world has enough critics already.

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”