Кой, къде, как и защо прави любителски метеорологични наблюдения, споделяне на данни и описания на интересни явления (вкл. снимки), проблеми при любителски измервания и др...
Ето някои клипчета от най-силния сняг, който съм виждал от неконвективен тип. Мястото е пътя между Елхово и Средец. Снежната покрива растеше с минути! В Елхово измерих, преди валежа на клиповете, между 23 и 38см СП, но средно беше около 30см. В Средец имаше повече сняг, вероятно около 35см и валеше зверски. Видимостта 50-60 метра на места. За щастие снегорините си вършиха работата до колкото могат. Въпреки това слизах на 3 пъти да бутам закъсали коли и мен веднъж ме извадиха от една преспа
Видях аз при теб колко имаше - 2 см стар сняг. Не е от него по-голямата покривка.
Но в този парк и като дете като съм ходил да се пързалям, ми е правило впечатление, че редовно има повече сняг, отколкото в моя квартал.
И обикновено най-често височината на СП в града беше такава, както е сега. Рядко е бивала по-дебела. Това си е стандартната височина при снежни обстановки.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.
Браво за добрите снимки от отминалата обстановка. Представям ви и моите любими кадри от обстановката в Бургас и близкото село Драчево. То се намира на 26 км югозападно от Бургас в подножието на Странджа и е само на 119 метра надморска височина.
Бургас (максимална покривка 15 см):
Усложнената обстановка започна още преди обяд. Видимостта по пътя беше силно намалена.
Хора, разхождащи се по главната ни улица ("Александровска").
Децата и техните родители се радваха на снега със шейните си.
Една от любимите ми композиции - сняг, пясък и море.
Драчево (максимална покривка 42 см):
Колите тук бяха буквално затрупани от горе до долу.
Къщичката на кучето.
Това е може би любимата ми снимка. На нея се вижда и част от метеорологичната станция, която беше монтирана на терасата в бургаския ми апартамент по време на ученическите години. Кръстниците от Драчево обещаха, че скоро ще пускат данните от нея в интернет. Селото е много ценен пункт от микроклиматична гледна точка. Днес е жив пример за това, защото разликата в минималните температури между Бургас и Драчево беше 9°C.
Ручеят, около който отчетохме -15°C сутринта.
Коловозите в селото.
Това съм аз, газещ в сняг до колене.
Красив зимен пейзаж по пътя за Бургас.
Благодаря! Усещам се "късметлия" откъм сняг тази година. Зимата за мене започна още в Оклахома със студения фронт, който свали температурите от +20°C на -10°C, продължи с усещането на -23°C в Чикаго + ски в Пампорово и засега завършва с тази новогодишна обстановка. Пътувам обратно на 6ти януари и усещам как ще имам проблеми с излитането от София. Смело мога да заявя, че интензитетът на снеговалежа в Бургас е почти безпрецедентен и може да се мери единствено с този от 24 декември 2001 година.
Последна промяна от Hristo Chipilski на нед яну 01, 2017 7:46 pm, променено общо 2 пъти.