Въпроси около ГРЪМОТЕВИЧНИТЕ БУРИ (конвективните процеси)

То е ясно - който се интересува от нещо (около понятие, термин, явление, процес...) - пита, а който смята, че може да отговори или просто има какво да обясни на останалите - си казва приказката ;)...

Модератори: mmirro, Radoslav Petkov, Hristo Chipilski

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 21408
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет юни 14, 2018 12:53 pm

Между другото, вчера имаше учебникарско доказателство за ефективността от противоградовите ракети. Във Видин и Златорожието - град с големината на до голям орех. В моя пункт - максимум царевични зърна. Изсветляването се виждаше ясно на радара, макар точно нас да трябваше да ни смели заради отнемането на 200-300 метра от хълмовете, перпендикулярни на ЮЮИ поток. После над Румъния се консолидира отново.
БТВ завалиите от полигона са изстреляли всички налични 18 ракети, дано ги заредят скоро пак. :laughm:

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Hristo Chipilski » съб юни 16, 2018 5:46 pm

nikolai kamburov написа:Отново пристигам с малоумни въпроси, хаха...
Един от тях е. Много ми е интересно защо се получава следната ситуация. Имаме например буря над Стара планина. Да речем над връх Ботев. Имаме стабилно време в СБг, само със съвсем малки изолирани купести облаци. Започва да се стели наковалня към СБг от бурята в Балкана. И след като бурята стане по-сериозна и наковалнята по-плътна и приближавайки малките купести облаци, те запопват да растат. На сателита се вижда много точно. Как младата наковалня достига тези слаби купести образувания и те започват веднага да се развиват и в повечето случаи дават началото на нова буря, особено при добри условия. Сякаш тази наковалня носи по-добри условия, дава тласък на малките купести и те се развиват. Надявам се съм го обяснил разбираемо. Много ми е чудно защо става така?
Друг въпрос пак с подобни неща. Забелязвал съм често по сателитите как при предимно силни бури и предимно при стационарни такива как след като станат достатъчно силни и от основното ядро във всички посоки, без тази откъдето е дошла бурята, се разпръскват купести облаци с много по-бърза скорост от тази на клетката. Някак като пръстен се носят, сякаш изтласкани от потоците, които си създава самата буря. Много често този пръстен с купести като мине 30-40км и се забавя, хваща основния поток отново и се развива линия от бурички. Наистина ми е интересно какво ли обяснение има това. Даже не знам дали ме разбрахте. Ако на някого му се занимава, но не ме е разбрал ще се опитам да намеря някакви сателитни снимки за целта. :lol:
Нека да започна с втория въпрос, защото той е по-характерен за общата конвективна динамика. Пръстенът от облаци, за който говориш ти, e породен от така нареченото плътностно течение, което се получава вследствие на низходящите движения под конвективните облаци (на английски феноменът има доста имена, част от тях са cold pool, density current и gravity current). Много правилно описа процеса - низходящият поток се удря в земята, при което се създава област от относително по-високо налягане (както по хидростатични, така и по нехидростатични причини), и образувалият се градиент на налягането изтласква студеният въздух радиално навън. Може да бъде показано, след прилагане на принципа на Бернули, че скоростта на плътностното течение е право пропорционална на корен квадратен от разликата в приземното налягане (или температурата, ако приложим закона на хидростатиката) между течението и околната среда. Конвективните облаци, за които говориш, се образуват по фронта на плътностното течение, където има механично-индуцирани вертикални движения. При подходящи условия, които са свързани с оптимален баланс между големината на вятърния срез и интегрираната по дебелината на плътностното течение отрицателна подемна сила (така наречената RKW теория), вертикалните течения по фронта на плътностното течение са максимални и има най-голяма вероятност за образуването на конвективни нови облаци. Има и други интересни въпроси, свързани с честотата на образуване на нови облаци по фронта на плътностното течение, но няма да навлизам в детайли на този етап. За допълнително четиво, прочети лекцията на един наш професор Джереми Гибс ето тук.

Конвекцията под наковални е малко по-сложна и ще ми трябва конкретен пример, за да разбера за какво точно стана на въпрос. Теорията на Иван с изстиването на горния слой от наковалнята може да има оказва роля, но ми се струва, че има прекалено локална роля. Премахването на задържащия слой в зоната на наковалнята, само по себе си, няма да е достатъчно да форсира конвекция, започваща близо до земната подложка. Последното може да спомогне на новообразувалите се конективни облаци да достигнат по-голяма дебелина вследствие пробиването на слабия или напълно отсъстващ задържащ слой. Това, което по-скоро обяснява образуването на конвекция под наковалните, е наличието на ниско- и високочестотчни гравитационни вълни под нея. Тези вълни се образуват вследствие на отделената топлина на кондензация в ядрото на един конвективен облак и се разпространяват радиално извън него. Както е показано в схемата от статията на Fovell et al. (2006), възходящите движения образувани от тези гравитационни вълни предизвикват конвекция под наковалнята. Напълно вероятно е обаче да присъстват и други механизми, за които ще трябва да се направи по-задълбочен анализ.
Изображение

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10883
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » съб юни 16, 2018 6:01 pm

Изключително интересно, наистина! Благодаря много, Христо, много полезна информация. И с тази на Стринг си създадох нови знания. Още повече се радвам, че това което наблюдавам и толкова... чак неловко мога да обясня, всъщност си има толкова задълбочено обяснение. :thumbup:
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
Hristo Chipilski
Мнения: 12586
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Re: Реализация, планове, лични успехи... (метеорология/климат)

Мнение от Hristo Chipilski » чет авг 22, 2019 4:58 pm

Линк към последната ми статия, която мисля, че ще представлява интерес за читателите на нашия форум. През изминалото полугодие имах възможността да работя с Иван Цоневски от ECMWF, Цвети Димитрова и Стефан Георгиев от Изпълнителната агенция за борба с градушките, Лили Бочева от НИМХ и моя докторантски наставник Xuguang Wang, заедно с които анализирахме суперклетъчната буря от 15 май 2018 в Северна България. Първата част от статията разглежда характеристиките на бурята, използвайки комбинация от радарни наблюдения и данни от европейската система за идентифициране на мълнии LINET. Във втората част изследваме предсказуемостта на конвективната обстановка, базирайки се на прогнози от глобалния ансамбъл на ECMWF и на високорезолюционни ансамблови симулации с на WRF-ARW модела. Резултатите от WRF симулациите показват, че е възможно да прогнозираме развитието на суперклетката цели 12 часа преди нейното случване. Това е пряко свързано с орографските особености на страната ни и, по-специално, образуването на бури по протежението на Стара планина. Показваме значителната прогностична стойност на голямата ансамблова система с 51-члена особено при наличие на големи прогностични грешки.

Ще се радвам да отговоря на всякакви въпроси от заинтересуваните! :)

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58096
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед яну 05, 2020 1:00 am

Огненият цикъл в Австралия: пожари - облаци - мълнии - пожари (видео)
04 януари 2020
Огньовете на горските пожари в Австралия са толкова големи, че генерират собствено време - облаци, наречени "пирокумулонимбус", които създават гръмотевични бури, от които започват нови пожари

Изображение

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58096
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет апр 30, 2021 4:26 pm

Мълниите пречистват атмосферата
30.04.21 в 15:17
Физици откриха, че мълнията произвежда неочаквано много окислителни молекули, които пречистват атмосферата от смог и други замърсители. Статия, описваща техните изследвания, е публикувана в научното списание „Science“.
https://bnr.bg/post/101461592/malniite- ... tmosferata

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58096
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет юли 09, 2021 11:33 am

Мълниите предпочитат мъже
09.07.21 в 10:43
Дългоочакваното лято най-сетне настъпи. То, обаче, донесе не само по-дълги, топли и светли дни, но и летни бури. И докато дъждът може да помогне за понижаване на температурите и да намали вероятността от заболявания, свързани с горещините, той носи със себе си и една сезонна опасност: мълнията.
БГНЕС представя няколко интересни факта, свързани с този природен феномен и базирани на проучвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ


Изображение

Отговори

Върни се в “Въпроси и разяснения - метеорология и климат”