ОБРАЗОВАНИЕ, СТУДЕНТСКИ (несвързано с метеорология/климатология)

Хубаво е, когато се обменят мнения по разни въпроси, да има поне минимум информация за стоящите отсреща, достъпна за всички... Тук всеки може да споделя неща за себе си или да пита другите, това е мястото и за теми, свързани със срещи на форумци, учене и работа. За образование и работа, свързани с времето и климата, има друг раздел ("Образование, реализация, наука (метеорология/климат)"): viewforum.php?f=30

Модератори: Radoslav Petkov, ncuxap

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет авг 24, 2018 5:06 pm

СУ търси студенти: стотици места останаха празни и след последното класиране

Софийският университет "Св. Климент Охридски" обяви допълнителен прием за студенти. Причината е, че и след последното трето класиране стотици места останаха празни.
Георги Чобанов:
18 hrs

Като гледам по колко много специалности липсват студенти, не ме учудва липсата им, а наличието на толкова много специалности. Намножили са ги ей така, без особена връзка с реалността. Кажете напр. от колко специалисти има нужда България в специалността "Арменистика и кавказология"? Та нали ще се бълват всяка година? И най-интересното какво точно ще работят тези млади хора?

Или "История и чужд език (англ./фр. ез.)"? Или "Биология и английски език"? Това да не би да е намек за износ на квалифицирани кадри в чужбина? Или "Религията в Европа"? Ами религията в Азия защо е пренебрегната?

Фундаментално погрешна концепция за висше образование. Това мога да кажа, без да навлизам в подробности.
https://www.facebook.com/georgi.chobano ... 7289529194

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон яну 21, 2019 11:01 am

Объркани педагози, слаба журналистика! Защо Луната или критическото мислене са като път към невежеството

Българското школо може да престъпи границата на рационалното и смело да навлезе в полето на окултното, на мистицизма и паранормалното
Учителката, която учи учениците си в четвърти клас, че човек не е стъпвал на Луната, вероятно трябва да влезе в хрониката на чудатостите за три дни, които ни заобикалят почти всеки ден. В разни времена се е гледало с различно око на подобни "просветители", но те никога не се оставали да стърчат в общественото съзнание. Не бих се спирал върху темата, ако не бяха подводните течения, които говорят за

системни опити за демонтаж на базисни ценности в образованието

Телевизионната изява на учителката и нейната директорка по bТВ, вместо да отправи казуса в забвение или в разреда ежедневна тривия, разкри още по-тревожна картина на манипулация и дълбоките ценностни дефицити. Вместо да се извини, учителката и директорката преминаха в агресия и атакуваха оплакващите се родители. За подкрепа, в добрите традициите на тоталитаризма, организираха "трудови колективи" да защитят версията на учителката, че американците са излъгали за кацването на Луната.

За съжаление, водещият предаването Светльо Иванов се задоволи с ролята на статист, максимум на поддържащ актьор и си спести разкриването както на контекста на изложеното от учителката, така и алтернативата на тази преднамерена алтернативност за истината и фактите.

Да оставим настрана, че въпросната учителка на четвъртокласниците внушава чрез произволно избран от нея клип, че САЩ са излъгали преди 50 години за кацането на техни астронавти на Луната, което си е идеологическа преднамереност. За тези, които не наблюдават темата, да поясня, че тезата за Холивудската постановка на американските астронавти, бе лансирана още тогава от съветските пропагандни централи, които твърде

болезнено възприеха загубата в космическата надпревара между САЩ и СССР
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет фев 22, 2019 5:41 pm

Учителят Теодосиев: Образователната ни система е в колапс заради липса на стимули

Това заяви в интервю за БТА Теодосий Теодосиев - дългогодишен преподавател по физика в ПМГ "Никола Обрешков" в Казанлък и ръководител на специализирана школа по приложна математика и физика. Според него има драстичен спад в мотивацията на учениците.

:hmm:

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10316
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет фев 28, 2019 1:15 am

Искам само да ви кажа, че в момента съжалявам изключително много, че останах да уча в България.
Потресен съм от всичко. Убиват мотивацията и амбициите ми с всеки изминал ден. Обмислям да емигрирам в Австрия/ Германия скоро време. Скоро скоро... вероятно година/ две.
Преди това обаче ще си изливам всекидневно натрупаната негативна енергия на университета. Много яки сландали ше им спретвам. Днес вече имах много сладникав спор със секретарките, които накрая млъкнаха. :D
Голяма помия е образователната ни система, голяма.
Само си представете да можех да променя нещо...и да променя, реално където практически виждам, че има огромни пропуски. Ама, не съм се родил с връзки с някой в държавата... :lol:

Само да вметна, че днес преподавател от ТУ Варна, преподаващ ни по екология, каза, че преди 1950г не е имало нито един регистриран ураган, ударил сушата. Сега имало много тропически бури, защото Земята се чистела от хората и ние скоро трябва да я освободим. Това звучеше като сектанско изказване...а преди е нямало, защото нямало толкова хора. Тука имахме тежък спор, който завърши в нищото...моята дума срещу тая на доцент. Ясен е резултатът.
Или друго, пита какво да направим ако ни застигне бедствие като в Аспарухово. Аз казах, че ще се кача на по-високо или ще катеря към по-високите улици. Нейната теория беше, че ще се качи в лодка. Сами се запитайте...кой има лодка у тях и дали ще оцелее ако се качи в лодка при поройно наводнение. Бях наистина в потрес.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
Armaga
Мнения: 1151
Регистриран: нед авг 03, 2014 10:02 pm
Местоположение: Варна
Контакти:

Мнение от Armaga » чет фев 28, 2019 3:21 am

Нужно ли е да коментирам? Хайде добре, в 3:20 сутринта ще коментирам. Добре, че най-сетне се измъкнах от тази безумна спирала на безперспективността, наречена образователна (туморна) система. Безсмислено е да спориш. Ще те изключат (или късат умишлено), ако го правиш. В последните 2 години в нищо не съм се включвал и съм си мълчал за всичко с единствената цел да си взема дипломата накрая (все пак да не съм изхарчил пари съвсем напразно) и повече да нямам досег с дивотиите там. Направих го, взех си дипломата и вече няма за какво да ходя повече там.

Също така вместо да си изливаш негативната енергия в университета, си намери занимание: спорт, танци, изкуство, видеоигри или нещо друго, което ти носи удовлетворение.

Иначе при повечето бедствия, най-безопасното място е корабът; не лодка или плавателен съд, при който няколко десетки души могат да изместят центъра на тежестта до степен, която да намали опасно метацентричната височина на плаващия обект (имах "късмета" да преживея Act of God по време на моето плаване и се оказа, че е изненадващо безопасно място).

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10316
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет фев 28, 2019 10:15 am

Вероятно да. Но лодката е мега неподходяща в този случай с Аспарухово. Ще се носи по улиците към морето ли? И ще умре от някоя дъска, която ще се забие яко в нея...
И пак по този случай. Аз й казвам, че количествата валежи в региона са били наистина огромни и повече от 24ч преди това трудно можеше някой да предположи за подобна буря. И тая ме гледааа и вика....не е така, колега. Вече до 1 месец прогнозират наводнения. И ае засмях и я питах къде се издават тези прогнози.
И тя каза....ами има едни руски сайт, Гисметео. Там до 1 месец прогнозират и ако ще има наводнения аз знам месец предварително.
Оттам насетне загубих всякво уважение и почнах да я прекъсвам нон стоп. Накрая ни пусна да си ходим, защото явно показвахме нежелание да стоим.
Всъщност останалите не разбираха какво ръси доцентката, добре че сте ми дали малко знания тука... :lol:
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10316
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет фев 28, 2019 10:21 am

А аз съм сигурен, че в момента ако вляза във фирма, свързана с екология и метеорология и ако мина фирмено обучение, ще се справям в пъти по-добре от всички останали мои колеги, които завършвайки магистратура екология, няма да са ми и на сегашното ниво. И, да...имам самочувствие. То такова ми трябва, за да си отварям врати...Много назад съм като знания от повечето от вас, но конкретно в моите среди се чувствам изключително потиснато, демотивиращо и умиращо от нивото и системата, която ни владее. Добре, че имам силна воля...
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20647
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет фев 28, 2019 10:45 am

Stringmeteo написа:Объркани педагози, слаба журналистика! Защо Луната или критическото мислене са като път към невежеството

Българското школо може да престъпи границата на рационалното и смело да навлезе в полето на окултното, на мистицизма и паранормалното
Учителката, която учи учениците си в четвърти клас, че човек не е стъпвал на Луната, вероятно трябва да влезе в хрониката на чудатостите за три дни, които ни заобикалят почти всеки ден. В разни времена се е гледало с различно око на подобни "просветители", но те никога не се оставали да стърчат в общественото съзнание. Не бих се спирал върху темата, ако не бяха подводните течения, които говорят за

системни опити за демонтаж на базисни ценности в образованието

Телевизионната изява на учителката и нейната директорка по bТВ, вместо да отправи казуса в забвение или в разреда ежедневна тривия, разкри още по-тревожна картина на манипулация и дълбоките ценностни дефицити. Вместо да се извини, учителката и директорката преминаха в агресия и атакуваха оплакващите се родители. За подкрепа, в добрите традициите на тоталитаризма, организираха "трудови колективи" да защитят версията на учителката, че американците са излъгали за кацването на Луната.

За съжаление, водещият предаването Светльо Иванов се задоволи с ролята на статист, максимум на поддържащ актьор и си спести разкриването както на контекста на изложеното от учителката, така и алтернативата на тази преднамерена алтернативност за истината и фактите.

Да оставим настрана, че въпросната учителка на четвъртокласниците внушава чрез произволно избран от нея клип, че САЩ са излъгали преди 50 години за кацането на техни астронавти на Луната, което си е идеологическа преднамереност. За тези, които не наблюдават темата, да поясня, че тезата за Холивудската постановка на американските астронавти, бе лансирана още тогава от съветските пропагандни централи, които твърде

болезнено възприеха загубата в космическата надпревара между САЩ и СССР
...
Последният абзац е част от проблема. Майната му на Съюза, не е в това проблема. Твоите рамаданорци търсят под вола теле. Може би и антиваксърите, плоскоземците и ХААРПАДжиите са руски агенти??
Не, те са просто ТЪПУНГЕРИ.
Между другото, в руските форуми подобни тъпунгери са много по-голям процент, над 50-60, като най-добре представените фракции са тези на лунатиците (американците не са стъпвали на луната) и ... не се изисква въображение: "скептиците" за ГЗ. Последното било конспирация, за да им занижавали цените на въглеводородите.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон мар 11, 2019 3:54 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон май 20, 2019 2:49 pm

Теодосий Теодосиев: Целта на училището е да се разбере кое дете какво може

И да се предпази това дете да не си обърка пътя в живота, допълни той

Хванах го вчера по "120 минути", доста смислено е! :thumbup:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср авг 21, 2019 12:53 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт май 19, 2020 4:48 pm

Български студенти подобряват образователната система с нови технологии
От приятелство в университета до съвместен проект за световен технологичен гигант
19.05.20 в 10:42
Отбори от 28 страни участваха в конкурса на технологичния гигант „Майкрософт” за иновации в образованието „The next AI Guardians”. Един от шестте отбора, достигнали до финала в средата на месец юни, е на студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Проектът на Кристиян Вачев и Калоян Манев е с дървовидна структура и носи името „Leaf” /“Листо“/.Бившият министър на образованието и университетски преподавател Сергей Игнатов:
Оттук нататък в образованието ще има комбинация online и offline
Направили сме огромен скок в броя работещи дистанционно по време на кризата
19.05.20

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб юни 27, 2020 11:57 am

Заради Брекзит
По-високи такси за студентите от ЕС във Великобритания
Ник Хилман: Лоша новина за университетите на Острова
27.06.20 в 10:25Анджела Родел, „Фулбрайт“: САЩ ще направят изключения за български студенти
27.06.20 в 11:08

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет ное 20, 2020 3:40 am

Виртуална разходка из тайните на Софийския университет
19.11.20 в 18:23
"Тайните на Университета са доста", така гл.ас. Симеон Хинковски, директор на Музея за история на СУ "Св. Климент Охридски", анонсира предстоящата в събота виртуална разходка из тайните на Софийския университет. Събитието е безплатно за всички, желаещи да се включат в него.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54545
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 26, 2020 12:21 am


Отговори

Върни се в “Лични. Образование. Работа. Взаимопомощ”