БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

...

Модератор: mmirro

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » чет май 23, 2019 3:08 pm

Сега се зачетох в коментарите от горната статия, ето ви два от тях да видите каква "прелест" беще социализЪма!

"Помня как баба ми беше намразила разкошната ни къща в Бургас. Бяха ни конфискували третия и първия етажи, формално бяхме собственици на втория етаж, където имаше два апартамента - някогашния слугински, където беше и кухнята и нашия. С обща баня и тоалетна (макар и много модерни за 30-те години, но лошо поддържани) . След 1948 в слугинския апартамент населват семейство - нашата прислуга е прогонена, което е парадокс. В две от стаите на нашия апартамент населват две работнически семейства. Кабинетът на дядо ми го преправят на кухня.
За да си стигнат до стаите, двете населени семейства непрекъснато минават през хола, а който и да иска да иде до тоалетната, минава през коридора на слугинския апартамент.
Към момента на моето раждане (1970) има известно подобрение - едната стая ни е върната и тя става (отново) детска стая. В другата стая успяваме да настаним мой братоовчед с жена му, та пооне не са чужди хора. С наемателите на слугинския апартамент, слава Боогу, се разбираме добре.
Къщата я събориха през 1979 - сега там е операта на Бургас."

"Нещата не са описани докрай:
1. както по-горе вече се написа - забраниха продажбата на собственото ти жилище и не можеше да си купиш или продадеш на вторичен пазар. Вечно твой...
2. Нито дума за точковата система за купуване на нови жилища. Още има хора,които не са си прибрали парите /вероятно/
3. Даваха се парцели за обработка на зема по системата на т.н. "самозадоволяване", но хората строяха незаконни къщи, за да се живее малко по-човешки...Ако до 10 г. не ти я бутнат, се узаконяваше...

Социализъм, брато!"
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон май 27, 2019 2:17 pm

Американският президент, който спаси България
Странно нещо е човешката памет. Уж запазва важното, ама май не е съвсем така. Оказва се, че и тя, както волята, подлежи на обработка, сломяване и подчинение. В случая с паметта обаче не става дума за това какво търпиш и какво отстояваш, както при волята, а какво помниш и какво забравяш. Избирателно. Така в българската национална памет е останал запечатан изопаченият спомен за Царя Освободител и братска Русия, въпреки че след Освобождението от нея май идват само неприятности. И до днес много хора в България се самоопределят като русофили и гледат на изток с влажен поглед, в който обаче припламват искри с облясък от пушечни изстрели, ако някой каже нещо срещу Матушката. Те бранят паметниците на окупационната Червена армия и същевременно, колкото и да е противоречиво, се легитимират като патриоти.

Ако попиташ тези патриоти, че и не само тях, кой е Удроу Уилсън, те почти сигурно не знаят, или ако знаят, няма да са наясно каква точно връзка има той с България. Нямаме негови паметници, освен един новооткрит барелеф в Пловдив, а и не се очаква да има – та какво чак такова отношение може да има 28-ият президент на САЩ към историята ни?

Наистина никакво, извън факта, че е спасил България от фактическо унищожение.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср май 29, 2019 2:06 pm

Защо трябва да се научим да уважаваме И османското си минало?

Изключително смислен, макар и малко дълъг, текст! :thumbup:

raptor
Мнения: 477
Регистриран: вт юни 17, 2008 7:05 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от raptor » пон юни 17, 2019 1:11 pm

Пускал съм статията и преди.
Малко сведения на чужди пътешественици из българските земи от времето на "османското ни минало"

https://blitz.bg/analizi-i-komentari/za ... 64338.html
През 1851 г. унгарският журналист Габор Егреши, посетил Видин, пише: „Неотдавна турски хулиган застреля посред бял ден един български поп. За наказание трябваше да живее две години в друг град. Често може да се види как турско дете бие с тояга български селянин, без той да смее да се защити.“ Що се отнася до „свободното придвижване“ на българите, много селяни са били закрепостени към султанските, вакъфските и спахийските земи. В различни периоди на българската история и в различни области, българите действително са били заробвани през вековете на турското владичество. За поробване и продажба на български жени и деца споменават венецианският нотариус Антонио Брешияно през 1381 г. , Бургундският рицар Бертрандон де ла Брокиер през 1432 г. ,монахът Бартоломео де Яно през 1443 г., Френският пътешественик Жан Гасо през 1547 г., англичанинът Рийд Уолш през 1827 г., немският дипломат Стефан Герлах, прекарал в Турция пет години (1573-1578) и други. В Турската империя са съществували специални закони за търговията с роби. В закон от XVI в. се определял данък, който трябвало да заплатят продавачът и купувачът: „Ако се продава роб или робиня, вземат се по 4 акчета от продавача и купувача“.

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » вт юни 18, 2019 3:18 pm

Райко Алексиев - карикатуристът, убит от комунистическата власт

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/06/ ... ome_layer2
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон юли 15, 2019 5:15 pm

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е съсечен в центъра на София
15 Юли, 2019 07:31
Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, където се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » ср авг 14, 2019 4:53 pm

Знаех, че Сърбия около 1833 г присъединява Неготинско и Зайчарско (земи които никога не са били под сръбска власт и при най-голямото териториално разширение) но не знаех подробности.

Как станах хайдутин

Панайот Хитов


"А Милош пък известява на султана, че тез хора, които са воювали още под знамето на княз Гьоргия, всеки път ще се бунтуват и ще правят безпокойствия на Високата порта, затова нека да ги даде на Милоша, та да ги умири и както плаща Милош за другата царска рая, така ще плаща данъка и за тез места. Това са местата: първо цялата Паланка, или, по-добре казано, околия Алексинац, Гургусовец, сега Княжевац, Зайчар, Неготин, Бърза Паланка и Кладово. Всички тез градове, които се намират отсам планината Чисто Бродица, клон от Стара планина, която опира до Дунав при Оршова... Милош отива по таз работа в Цариград и занесъл нещо около 10 или 15 000 турски ирмилици за подкупване на тогавашните министри на цар Махмуда. Милош изседява няколко деня в Цариград, пораздал от горепоменатите ирмилици и молил бунтовните окръзи — Зайчар, Неготин, Гургусовец, Алексинац, Кладово и Бърза Паланка — да му се дадат.
Най-сетне става едно заседание в Цариград под председателството на Султан Махмуда. Махмуд попитал своите министри какво мислят те за Милошевата просба. Бива ли да се дадат гореспоменатите градове на Милоша. И то се оказало, че всички министри били наклонни да му се дадат, защото Милош е много верен към султан Махмудовия престол. Одобрили да му се дадат поменатите градове, защото те всички били вкусили от Милошевите ирмилици..."

После подготвил размирици в Пиротско явно със същата цел "царю Махмуде, тоя окръг е много размирен, дай ми го хем ще ги усмиря, хем няма да ти създават главоболие." И така парче по парче са къртили от българкото землище.

http://www.promacedonia.org/bmark/ph/ph ... yrbija.htm
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет авг 29, 2019 5:13 pm


doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пон сеп 02, 2019 5:28 pm

10 факта и 5 цитата, с името Захарий Стоянов

130 години от смъртта на автора на "Записки по българските въстания"


"1. А ти какъвъ ще да станешъ, бай Василе, когато се освободимъ? — попиталъ го единъ пѫть Божилъ Георгиевъ въ присѫтетвието на други трима апостоли: Ангелъ Кънчевъ, Димитъръ Общи и Сава Младеновъ.

— Когато се освободи България, за мене не остава вече работа помежду ви, — отговорилъ той. — Тогава азъ ще да отида въ Русия и ще съставямъ комитети, защото тамъ, макаръ и да нѣма чалми, народътъ е потиснатъ повече отъ насъ." - "Васил Левски. Черти от живота му", Пловдив, 1883 г"
....

4. "Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския." - из предисловие към брошурата на Георги С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г."

https://impressio.dir.bg/ikoni/10-fakta ... y-stoyanov
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » чет сеп 05, 2019 10:52 am

Интересни подробности за нашата история в периода 1918-1944 от един твърде ляв според мен историк.

https://www.dnevnik.bg/intervju/2019/09 ... bva_da_se/
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Потребителски аватар
ivog_68
Мнения: 2490
Регистриран: пон дек 16, 2013 9:48 pm
Местоположение: Панагюрище 535м н.в.

Мнение от ivog_68 » чет сеп 05, 2019 8:20 pm

РУСИЯ, СЪЕДИНЕНИЕТО, ИСТОРИЯТА НИ

Eдна публикация на Тони Николов в Портал Култура .

Интересно е и видеото от Руската държавна телевизия, където ватенките газ пикаят по повод позицията на нашето Външно :grin1: .

Имало е и опоненти в дискусията, които разсъждават трезво и адекватно .

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 49370
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 06, 2019 11:56 pm

Честит празник на Съединението! :)

"Българите не ни послушаха, действаха тихомълком"

"Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха", пише Александър Трети броени след обединението на Княжество България и Източна Румелия. Защо българското Съединение разгневи толкова силно Руската империя?

https://m.dw.com/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB% ... a-45368327

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » съб сеп 07, 2019 9:31 am

"Бойците против фашизма" - власт и привилегии

Ето как много неграмотен, мързелив боклук се нареди сред "борците" около 09.09.1944 и после се наместваше в домовете на убитите и изгонените "кулаци, капиталисти и буржуи" и вземаше големите пенсии и още стотици привилегии.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/09/ ... rivilegii/
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пон сеп 09, 2019 11:27 am

Девети септември: когато ликвидираха елита на България

"Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.

Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на "мокрите поръчки" на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944."

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/09/ ... bulgariia/
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

doncho
Мнения: 10771
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » ср окт 02, 2019 3:38 pm

ДС не пуска Франк Синатра да пее на "Златният Орфей"

http://www.spomen.bg/#!/news/7685623
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Отговори

Върни се в “Изкуство, култура. История”