СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА/ДЪЛГОВИТЕ КРИЗИ

...

Модератор: Weatherman

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 52717
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср авг 21, 2019 2:00 pm

Експерти предупреждават за нова икономическа криза
публикувано на 20.08.19 в 13:46
Експерти предупреждават за нова икономическа криза, която може да застигне и България. Икономиката ни усеща първите ефекти от забавянето на световната икономика – свиването на износа, на производството и на инвестициите.

Windy
Мнения: 9032
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет сеп 06, 2019 1:25 pm

Добре е че се пише във форума за новата криза. Тя е вече факт, пиша за да не ме пита после някой защо като икономист съм си мълчал.
Свиват се (намаляват обема си) или се забавят (намаляват скроростта на нарастване на обема си) всички основни световни икономики. Ето конкретните данни:

В Китай все още говорим за забавяне, но значително и то за кратки периоди от време:

https://www.scmp.com/economy/china-econ ... rst-growth

https://edition.cnn.com/2019/07/19/econ ... index.html

https://www.npr.org/2019/07/15/74173579 ... 7762610108

Да отбележа - ефектите на така наречената търговска война далеч не са основни за това развитие на Китайската икономика.

Положението в САЩ, където икономиката също се забавя:

https://www.bea.gov/news/2019/gross-dom ... ual-update

https://www.theguardian.com/uk-news/201 ... ning-signs

В Япония настъпва постепенно забавяне:

https://www.nomuraconnects.com/focused- ... look-2019/

В Европа положението обаче е най-тежко.

Икономиката на Германия вече е в процес на свиване:

https://www.bbc.com/news/business-49342012

Икономиката на Великобритания вече е в процес на свиване:

https://www.ons.gov.uk/economy/grossdom ... tojune2019

Франция запазва темпа на растеж в сравнение с миналото тримесечие, но е ясно че ако проблемите в Германия и Великобритания продължат това няма да продължи дълго:

https://tradingeconomics.com/france/gdp-growth

Вече се обсъждат нови количествени улеснения и намалявания на основни лихвени проценти от страна на ЕЦБ:

https://www.ft.com/content/06afece0-c34 ... 6d1d0455f4

До какво води всичко това?

Първо и най-вече отлив на капитал от активни икономически дейности и наливането му в сигурни инвестиции като златото.
Цената на златото е скочила с около 40% само от началото на 2019та до сега. И ще скача още, ще обясня по-долу защо.

https://www.bullionbypost.eu/gold-price ... unces/EUR/

Ето Ви една графика с цената на златото (линкът отгоре), с чиято помощ мога да мога да обясня и нещо друго - че икономиката след 2007ма-2008ма не е същата и не е имало никакво реално възстановяване. Обяснението за това е просто - След 2007-2008ма година икономиката се поддържа изкуствено на финансови стимули като ниски лихви и количествени улеснения. Това е ясно видно от графиката - цената на златото и за миг не се докосва до предкризистните нива от първата половина на 2007ма година.

Нека разгледаме основно два сценария на развитие на икономиката от тук насетне накратко:

Сценарий едно - няма програма за количествени улеснения, лихвите не се свалят допълнително или дори се вдигат леко. Това ще доведе до ударна криза, тъй като много компании няма да са в състояние да обслужват наличните си финансови задължения в условия на свиващи се пазари. Следва тежка криза със сериозен спад на цените на недвижимото имущество, акциите на почти всички видове комании и сериозно покачване на цената на златото. Кризата ще е тежка, но най-неадекватните играчи на пазара (вкл съответните банки) ще фалират и след няколко години ще може да се наблюдава постепенен рестарт на икономиката. Това е сценарият който няма да се случи, защото една от основните цели на финансовата система (и политическата) в момента е да поддържа постоянно растящи цени на недвижимостите.

Сценарий две - Предприемат се стъпки за количествени облекчения и още по-сериозно намаляване на основните лихвени проценти (тоест лихвените проценти започват да навлизат в дълбоко негативни територии /под -1%/постепенно). Какво ще се случи?
Реалната валута - златото - ще продължи да увеличава стойността си, но парадоксално без да се наблюдава сериозен спад на фондовите борси (където парите ще се наливат чрез въпросните програми за количествени облекчения и благодарение на ниските лихви). Същевременно цените на имотите ще се повишават, тъй като ще стане още по-изгодно (заради намаляващите лихви) да се купува имот, а пък и една част от парите на частните инвеститори, които ще се оттеглят от фондовите борси ще бъдат вложени в недвижимо имущество. Така реалната покупателна стойност на хората работещи за валута ще се свие значително, без обаче да се наблюдава стихийно свиване на икономиката в кратко до средносрочен план (до около средата на другото десетилетие). Иначе казано през 2020та година рецесионните движения ще бъдат преодолени и икономиката ще се върне към растеж или поне стагнация (растеж около 0та). Обаче това развитие ще окаже тежки поражения на всички хора със спестявания в Европа, особено германците. А истинският двигател на икономиката в дългосрочен план (над 5 години) са спестяванията /по ред причини, които няма да обяснявам в дълбочина но като цяло човек не може да се товари с дългове до безкрай и да продължава да потребява все повече или дори на същото равнище, тъй като в един момент обслужванията на задълженията стават основно перо в бюджета/. Когато спестяванията бъдат изядени (при отрицателна лихва хората ще ги налеят я в злато, я в имоти, я в нещо, друго което обаче не представлява инвестиция в реалната икономика (производствените мощности) единствена перспектива за растеж ще са много дълбоко отрицателните лихвени проценти. Единствен начин обаче да се достигне до много дълбоки лихвени проценти обаче е да се елиминират парите в брой (защото ако държиш пари в брой и лихвата по кредитите е -1% ти печелиш само като ги държиш в джоба си). Стъпки към подобни действия са вече предприети!!! Показвам:

https://blogs.imf.org/2019/02/05/cashin ... ates-work/

Да, на страницата на международния валутен фонд е това!

Елиминиране на кеша от икономиката ще означава, че паричните Ви спестявания, включае влоговете в инвестиционно злато ще станат безпредметни, тъй като няма да се приемат за легално платежно средство! За около 5-10 години една такава дигитализирана икономика би могла да се надува от нищото като балон, пълнен с дигитални нули и единици, но е обречена да се пръсне по шевовете задължително (по ред причини, но най-вече защото инвестиции от този тип /осигурени с такива заеми/ често са силно спекулативни или иначе казано не се осъществяват на база на някаква реална нужда на пазара, съответно са неспособни да създадат устойчив бизнес модел и в крайна сметка са на агуба в над 90% от случаите). Случи ли се това ще изживеем тотален икономически срив, до степен в която не можете да си представите.

Какво мога да направя аз?

Спекулирай със злато сега. Ако имаш спестявания ги обърни в злато, което запази докато цената му продължава да се покачва. Когато се заговори масово за елиминиране на кеша продай златото, изплати ВСИЧКИ СВОИ заеми, ако имаш останали пари си купи обработваема земя в колкото може по-отдалечен от големи градски центрове район. И се моли баш богаташите да имат поне малко акъл в главата, за да не се стига до най-лошото.

Ако се пристъпи към насилствено елиминиране на парите в брой от икономиката не се поддавай по никакъв начин, не приемай живота с изцяло дигитална валута, дори това да означава временна невъзможност за участие в пазарни взаимоотношения.

Ако се стигне до крайна фаза - чипиране на хора, все едно са кредитни карти, бягай от града и си гледай сам храната. И помни че такава дигитална икономика не може да изкара повече от няколко години преди да се срине тотално (всеобщ фалит на всички нейни елементи).


ПП

Това което е на път да се случи през следващите 1-2 десетилетия, ако се допусне, ще е основна тема на разговор и след хилядолетия.

А ето и още статии за да видите че не съм аз луд фантазьор, всичко написано тук лежи на нещо прочетено от сериозни източници:
Инвестопедия:
https://www.investopedia.com/articles/i ... e-cash.asp
JapanTimes:
https://www.japantimes.co.jp/opinion/20 ... XI6mXvsY2w
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Geogri Zahariev
Мнения: 3474
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » пет сеп 06, 2019 5:18 pm

Уинди,
Много изчерпателен анализ от грамотен човек.
Но, знаеш, че и отрицателната лихва не е решение.

Windy
Мнения: 9032
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет сеп 06, 2019 5:33 pm

Аз надолу съм обяснил, че отрицателната лихва ще доведе до още по-големи проблеми в бъдеще, ако се задълбае в дълбоко отрицателни територии (което може да стане само при определени условия, които съм описал) ще е най-зле. Ако не става ясно това от мнението ми трябва да го преработя хаха :?
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Geogri Zahariev
Мнения: 3474
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » пет сеп 06, 2019 5:53 pm

Случаят има няколко аспекта.
Имаш ли лихва, да речем 2 или 3%, имаш и какво да нсмаляваш.
За разлика от ЕС и Япония, САЩ и Англия имат сега нещо за нсмаляване. И ЕЦБ трябва да слезе под 0%.
Русия днес е свалила 25 бп.
Румъния е интересна. Леко нсмалихс лихвата, за да няма спекулативни инвестиции в местна валута, които могат за пасове да се изпарят.
В Сърбия пък ги тревожи, и то основателно, че динарът расте.
Всеки с проблемите си.

weather_master
Мнения: 13275
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » пет сеп 06, 2019 10:36 pm

Добър анализ Уинди, въпреки че отива малко към апокалиптична картина. Имам няколко въпроса към теб. :) Първо говориш, че в условия на криза и негативни лихвени проценти спестяванията на хората и инвеститорските капитали частично отиват в недвижими имоти и по-този начин спестяванията на хората намалят и от там икономиката. Добре, а тези пари дадени за тези недвижими имоти къде отиват? Те не се изпаряват? Или стават капитал или стават спестявания на друг.
Второ, аз не мисля че е възможно винаги икономиките и производствата да растат. Ще растат до кога? До безкрай ли? Нормално е да има спадове.

Аз мисля че основният проблем на развитите икономики е в небалансирано натрупване на капитал. Казано с други думи наличието на много богати хора и концентрация на капитал около големи предприятия пречи на нормалното функциониране на икономиката. Най-добрите икономики като САЩ парите се движат много бързо и има масивна средна класа. Но и там има голяма концентрация на капитал. Ако капитала е по равно (комунизъм) също не е добре, защото тогава няма крупен капитал. Може би истината е по средата. :)

Windy
Мнения: 9032
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » съб сеп 07, 2019 2:14 am

В случая с недвижимите имоти парите отиват в балон. Иначе казано не се влагат в нещо, което ще е двигател на бъдещ икономически растеж, отделно освен това са похарчени за надценен актив. Има още един аспект обаче: https://www.companydebt.com/constructio ... cy-trends/

Иначе казано - независимо дали купуваш нов или стар имот вероятността огромна част от парите ти да отиде за погасяване на някакъв вид дълг е огромна. Повечето от собствеността на Запад е с вързана към нея ипотека. Повечето от строителните компании на Запад са с голямо количество финансови задължения, демек заеми.

Спестяванията на населението не трябва да се пипат, защото задължително довеждат в някакъв момент до стимул на реалното потребление (реално произведени и нужни стоки и услуги). Най-лошият приемр е спестявалият от 30 до 75 годишна възраст по 10% от доходите си човек, който става неработоспособен или се разболява тежко и си плаща режийните от спестяванията си. Но дори и това е в пъти по-добре от това парите да гърмят по балони като имотния.

По принцип не е нездравословно да има моменти на спадове в икономиката - лошите инвеститори фалират, пазарите се наместват и обикновено всички елементи на икономическата система биха станали по-ефективни. Сега обаче това не е случаят. Защо? По ред причини, но най-вече от 70те нататък, когато световната основна валута, доларът, беше изцяло лишена от златното си обезпечение, се натрупаха огромни дългове. Тези дългове трябва да се обслужват, иначе цялата финансова система е под риск. Вече видяхме какво се случи, когато част от ипотеките в САЩ не могат да бъдат обслужвани (2007-2008). Е сега си представете ако не ипотеките в САЩ, а заемите покриващи индустриалното производство в глобален план (икономиките и на ЕС и на САЩ и на Китай + тази на Япония показват признаци за проблеми, и то най-вече в индустриалния сектор) се окажат проблемни какво ще се случва. И то в момент когато централните банки са с изчерпан ресурс... Много по-омотано е положението отколкото можете да си го представите.... Реално най-безвредният изход от ситуацията ще е депреси подобна на тази от 20те на миналия век в САЩ. Може да се стигне до много по-тежък сценарий ако решат да продължат да поддържат сегашната крайно болна икономика на изкуствено дишане със стимули като отрицателни лихви и пряко наливане на пари във финансовата система (количествени облекчения).

ПП

Хората, които влагат пари в недвижими имоти тип жилища и офиси ще си загубят голям дял от вложенията, за тези с лихви по ипотеки не ми се и мисли (ако се навлезе в дълбоко отрицателни лихвени нива да предоговарят и да изплащат възможно най-бързо + паралелна инвестиция в инвестиционно злато)

Аз си мислех че сегашните близки до 0та лихвени нива ще успеят да задържат икономиката поне в привидно стабилно състояние поне до 2021ва и съм малко неприятно изненадан от данните за тримесечието (не че някоя от централните банки беше публикувала негативни очаквания в такава степен в каквато са реалните показатели де, което само показва че не трябва да им се вярва грам)

Имайте рпедвид че има още няколко фази поне за да се стигне до тотална рецесия, може би ще отнеме още няколко години този процес + ако въведат дълбоко отрицателни лихви не мога да кажа с голяма доза сигурност какъв ще е ефектът, но поне в краткосрочен план ще закрепят нещата.

Срещата на 12ти Септември на Европейската Централна банка е ключова. Трябва да следим с интерес.

Мастъре, целият проблем е в концентрацията на огромен капитал в твърде малко хора. Зад всички банки стоят реални хора, които се стремят непрестанно да си увеличават боогатствата, което в сегашната ситуация е вече безумие, но аз не мисля че ще се спрат....

ПП 2

Ето тук имам една страхотна графика на цената на жилищата спрямо доходите, която казва адски много неща за хора запознати с материята:

https://www.longtermtrends.net/home-pri ... ome-ratio/

1. Ако погледнете последните 50 години ще видите че в момента положението е подчертано по-тежко отколкото от 70те до 2000та. Това се дължи на невероятното количество ипотечни заеми издадени след 2000та година по програмата на Бил Клинтън (която гарантира че държавата ще плати необслужваната ипотека ако човекът не успее да се справя с вноските и банката не пробута имота на някой друг).

2. Ще Ви направи впечатление спадът след 50те години. Той се дължи на работата на що-годе нормално организираната пазарна икономика. През 50те години се индустриализира строителството на домове в САЩ, като така домовете стават доста достъпни за домакинствата.

3. Резките движения нагоре-надолу се наблюдават именно в 21ви Век, когато пазарът е наводнен с лесно достъпни заеми, което го прави нестабилен. Преди това тенденциите са били десетилетни.

Реално имотният пазар е един от най-добрите канали по които богатството се прехвърля от бедните към най-богатите.

Трябва да се има предвид и още нещо - съотношението не намалява въпреки резкият скок в производителността на предприятията произвеждащи строителни материали и въвеждането на много нови материали и методики, които имат по-ниска себестойност и/или намаляват разходите за труд /гипскартон, 3Д принтиране, цялостна дигитализация и компютризация в сектора от а до я - дизайн, проектиране, изпълнение, производство на материали, дори транспорт). Ще се зачудите на какво се дължи това? Долната графика отговаря и на този въпрос:

https://thumbor.forbes.com/thumbor/1280 ... 0x1093.png

Иначе казано цялата добавена стойност на допълнителната продуктивност е в джобовете на най-богатите. От 1973та насам. Иначе казано средната заплата трябва да е много по-висока в момента отколкото е (за България картинката е още по-трагична). А ето какво е станало пеез въпросната 1973та година:

https://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock

Прочетете 6ти ред само ако искате :)
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Victus
Мнения: 5241
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » ср сеп 11, 2019 10:15 pm

Има мнения сред финансовите среди, че Китай ще премине към златен стандарт при инфлационен сценарий. Декларират към 2000 тона златен резерв, но реално вече може да имат 5-10 пъти повече. САЩ са на обратния полюс. Дават 8000 тона, ама май са на нула вече. Не можаха да върнат златото, съхранявано на Германия. Опукали са всичко, за да държат цената на златото ниска. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 52717
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет сеп 12, 2019 12:04 pm

Васил Велев: Кризата дойде!
публикувано на 12.09.19 в 08:48
„За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“, заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, посочи Велев в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Windy
Мнения: 9032
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » чет сеп 12, 2019 8:13 pm

То това е най-лошото, че кризата не тръгва тоя път от пазара на недвижимости, а от индустрията :( Никак не е добре това което следва...

Това ще задържи малко нещата, но после ще е още по-зле:

https://www.ft.com/content/9b2c29c0-d53 ... 8ec6435630
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 52717
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 13, 2019 2:27 pm

Франция предлага "Договор за растеж" на еврозоната след стимулиращите мерки на ЕЦБ
публикувано на 13.09.19 в 13:02
В петък Франция предложи "Договор за растеж" на икономиката на еврозоната - само ден, след като Европейската централна банка призова правителствата в региона да използват фискални политики в допълнение към последния пакет от парични и лихвени стимули на банката, за да подкрепят забавящия се растеж.

С повече харчове на Германия ще спасяват еврозоната, леле-мале :palm: ...

Windy
Мнения: 9032
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » съб сеп 14, 2019 7:26 pm

Много малко хора знаят каква е сделката между Франция и Германия за да позволи Франция обединението на Германия. Но за тези които знаят (с търпение всеки може да разбере, има няколко раследващи журналисти успяли да се докопат до тези неща през годините) не е изненада че Германия ще плаща на Франция сметката за пореден път.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

wilkosz
Мнения: 24178
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » съб сеп 14, 2019 10:43 pm

Тя самата Германия вече влиза в рецесия и познайте защо? Меркел и кликата и от Зелените ореваха медийното пространство през последните години с желанието си за закриване на ядрената енергия, с желанието си за въвеждане на електроавтомобили и съкращаване на вредните емисии в атмосферата и познайте какво се случи - германците я послушаха и спряха да купуват дизелови и бензинови автомобили в резултат тези браншове закъсаха, а са водещо звено в икономиката на Германия. Да нямаш проблеми и ЗА ВТОРИ път сам да си ги създадеш. Първия път бяха мигрантите през 2015, а сега приказките за спасяване на климата. :grin1:
Банките вкараха отрицателни лихви, за сега само за големите пестеливци, които имат над 100 000 евро в банката. А са останалите си има такси месечно за обработка на сметките им... Аз съм на онлайн банка и засега нямам никакви такси, и също така имам лихва, макар и мижава 0,2%, но това едва ли ще продължи дълго. Изобщо животът в Германия става все по-зле и тежък, блажените благоденстващи времена са останали през 80-те, след обединението е имало шок, защото е трябвало да оправят Източна Германия, но сега е станало още по-зле, отколкото е било през 90-те, въпреки силната икономика през последните 10 години народа не видя особено подобрение на материалното си състояние, а цените през последните 10 години са се вдигнали с едно 25 до 40%. Точно преди 10 г. дойдох и помня какви бяха цените тогава и какви са сега. Без значение дали има причини или не, всичко се вдига всяка година по малко, билети, храни, всичко. Те тва е капитализмът, а хората блъскат по 9-10 часа на работен ден, изтощени и нещастни, и то за да могат да си платят сметките и това в "най-благосъстоятелната държава, моторът" на Европа...
Много възрастни хора са бедни, ровят по кофите и събират пластмасови бутилки по кошчетата и влаковете, за да ги върнах за центове.
Най-добре са рязаните, нали земат пари за неправене на нищо, добре са си те.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 52717
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб сеп 14, 2019 11:16 pm

Е, за мерките за климата никога не бих казал, че са безсмислени, виж за преждевременното спиране на ядрената енергетика е доста по-спорно... Засега твърде малка част от твърде материалната човешка паплач, разплула се на Земята, осъзнава сериозността на проблема, но аз бих казал, че е много, много по-добре почти да няма растеж и даже да има рецесии на моменти, но да има относителна стабилност, отколкото с всякакви средства и на всяка цена да се поддържа фетишизирания от всички икономисти растеж и след 20, 30 или максимум 50 години да се стигне до световен (екологично-социално-икономически) катаклизъм, който да върне света във феодалния строй :dontknow: ...

wilkosz
Мнения: 24178
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » съб сеп 14, 2019 11:31 pm

Това, че германия спира АЕЦ няма да спаси климата докато ВСИЧКИ останали отказват да предприемат същите стъпки. Само ще тежи като бреме на германския народ заради покачващите се цени на зелената енергия и прочие.
След 20-30-50 години може да има социално-икономически катаклизъм ако преди това не се случи климатичен катаклизъм и всички измрат. Темповете с които климатът се променя са много плашещи. Още преди 10 г. все още изобилстваше със сини месеци, с е поне с леко отклонение под норма или с леко над норма, но това сега което се случва година след година и месец след месец е ужасяващо. И не е само това, а и бурите и засушаванията в различни части на света също плашат.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Отговори

Върни се в “Икономика”