Корупционната сага "ЮЖЕН ПОТОК"/"Турски поток"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?

Модератор: Weatherman

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48616
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 20, 2019 1:05 pm

doncho написа:
пет сеп 20, 2019 1:01 pm
Stringmeteo написа:
пет сеп 20, 2019 12:14 pm
4uk, ако Борисов не поддържаше толкова прилежно 100%-овата ни зависимост от руски газ през всичките 10 години на царуването си, отдавна щяхме да имаме достатъчно изгодни алтернативи.
Пълен булшит. Връзките със съседните страни се строят и са готови или почти готови, лилявите капути продължават да си пеят тъпотиите.
Да де, и "лилявите" това казват, "строят се с пълна пара, постоянно, ден и нощ... вече 10 години" :roll2: ...

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 1945
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » пет сеп 20, 2019 9:01 pm

А защо втечненият газ трябва да е американски или катарски, най-разпространен е руският втечнен газ и най-евтиният. И не е задължително да го купиш от руски търговец, идеята е по една тръба да може да тече газ с всякакъв произход, търгуван от всякакви фирми. Т.е. проблемът е в монопола, производителят диктува цените на потребителите, вместо потребителят да купува от този който дава най-ниска цена. Ние сме нетни потребители, не производители.
Германия не зависи на 100% от Газпром, там има пазар и няма вариант Газпром да определя цените определя ги пазара, търсенето и предлагането, няма фиксирани цени.
А бликат снежинки сребристи,
прелитат, блестят кат кристал,
проронват се бели и чисти
и в локвите стават на кал.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48616
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 20, 2019 9:56 pm

Да де :thumbup: , само че питай енергийната Петкова как я мислят с тръбата, дали не си правят сметките с над 90% руски газ по нея ;) . Ще драпат, ще сучат, ще се тръшкат, ще псуват "гадните" европейски правила, само и само да додрапат колкото може повече руски газ да тече по тръбата. Накрая няма да се учудя ако се стигне до някакво "шизофренично" решение по тръбата да тече 50% руски газ и 0% друг, само и само Газпром да няма конкуренция :grin1: . Това е малко вероятно, разбира се, ама като гледам поведението на някои "загрижени за националните интереси" (само че на Русия :grin1: ) наши политици, нищо чудно :dontknow: ... snow wall, да не мислиш и ти, че аз се пенявя съвсем театрално, ей така, защото си нямам работа, на глупостите на Борисов през последните 10 години? Просто ме вбесява гадното му разкрачване - разкрачване, ама само на думи и то само на 10%, иначе всичко си е точно на 100%... по правилния начин :grin1: . През не повече от 10% от времето, основно на думи, той е най-великият евроатлантик, най-великият демократ, най-отговорният поддръжник на ЕС. А през останалите над 90% Европа все му е виновна - с правилата си, с "убийственото" за бизнеса ни руско ембарго, с това, че, видиш ли, не оценява "титаничните" му усилия (в разчекването :grin1: ) и не го взема в Шенген, че не оценява "космическата" му макроикономическа стабилност... И прави всичко възможно, доколкото е възможно, в полза на Русия. Е как Европа да оцени "усилията" му, като лицемерието му се надушва от километри, като цялата му пробита стабилност изпуска вода като... накрайник на пожарникарски шланг? :grin1: ...

И между другото, днес пропуснах да кажа на 4uk непременно да ми се обади :!: , когато "Северен поток 2" бъде завършен и по него потече руски газ - ако трябва специално ще му изпратя телефона си в лично съобщение за целта :laughm: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48616
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон сеп 23, 2019 11:22 pm

"Турски поток" през България - колко ще дадем и колко ще получим
21 сеп 2019, 8:45
Финансовите параметри на проекта са доста различни от розовата картина в политическото говорене

:deal: :drunk1:
Ilian Vassilev:
23 hrs

Малко сметки от Капитал, при това непълни. За да получим 640 милиона лева след 15 години, се отказваме от 1,3 милиарда лева по текущия транзитен договор. В допълнение към сметките трябва да се включат неустойки по неизпълнение на срокове /сигурни са/ и най-вече въздействието на "Опал" прецедента - Газпром не може да наема дългосрочно 90 процента от тръбата, тъй като това е Евродиректива - не носи неустойки. Тоест негарантирани приходи за 50 процента от капацитета.

Какво обаче е гарантирано - дългът!

Поредният пример за руски проект - важното са харчовете за едни наши хора.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48616
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб окт 05, 2019 12:12 am

Съществува опасност руско-турският поток да се превърне в генератор на загуби?
Мартин Димитров | 02 OCT 2019
Крайните разходи ще са значително по-високи
Шпионският скандал беше елементарно отвличане на вниманието, за да могат София и Москва да работят „на сянка” по Руско-турския поток и по АЕЦ „Белене”.

В тези условия българските власти набързо подписаха договора за изграждане на руско-турския поток на стойност 2,15 млрд. лева. Крайните разходи ще са значително по-високи, защото в тази сметка не са включени лихвите по кредитите, разходите за поддръжка и разходите за изграждане на нужните компресорни станции.

Какви са проблемите:
...
Анна Венци Петрови: Самият факт, че нито един държавен чиновник не извади на показ най-сериозният довод при такава огромна инвестиция, а именно размерът на възвращаемост, говори достатъчно! Самодоволният коментар на банкянският каскет за "добрата" сделка беше, че сме "оставали на газовата карта"! Само не уточни на чия карта, с каква полза и ако дай Боже се открият количества газ в Черно море, по кои тръби ще изнасяме или дори ще си пренасяме за вътрешно потребление?


Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство
27.09.2019
България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, а по него ще текат руските имперски интереси. Това каза пред Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.
Има три много важни момента, които създават впечатление, че държавата ни е клекнала на „Газпром“.

Първото важно нещо е, че тръбата, с която премиерът Бойко Борисов много се гордее, всъщност е с 90 процента запазен капацитет за „Газпром“. И едва 10 процента по тази тръба може да тече газ от други източници.

Второто е, че ние се отказваме от едни сигурни пари в размер на 1 млрд. лв. по договора за транспорт на газ до 2030 г., който сега действа. Казваме, видите ли, печалбата от новият газопровод ще бъде много голяма. Тези пари са изискуеми, защото ние сме подписали договор, който е действащ за дълги години напред.

Третото, което ме възмути е как може български министри и премиер да подпишат такъв договор. Всички проблеми или спорове, които възникнат по време на строителството и експлоатацията на газопровода ще се решават – забележете в Арбитражния съд в Москва. Нали се сещате какъв ще бъде резултата?! При всички случаи права ще излиза руската страна.

Внимателно ако се вгледаме в тези три точки, които споменах, ще разберем, че става дума за един предателски договор. Тези истории с шпионаж и т. н., всъщност е била пушилката, която трябва да скрие новината за „Балкански поток“.
...

Victus
Мнения: 4790
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » пет ное 29, 2019 9:42 pm

Леле, то е имало серия откровения днес:
Посланикът на САЩ: "Турски поток" през България ви използва само за транзит
"За разлика от проекта "Турски поток" (...) газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ (в Александруполис) обещават да направят от България истински енергиен център и регионално средище за търговия с природен газ", допълни тя в частта за енергийните отношения.
Това на г-н Борисов дали успяха да му го обяснят. Дали ще идва от север или от юг руският газ не ни подобрява положението пред монополиста.
Посланикът посочи още, че "ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за мащабен внос на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална конкуренция на българския газов пазар, осигурят надеждни газови доставки и позволят на българския потребител да се възползва от по-ниски цени."
Евала, няма да чакаме още 10 години за алтернативни доставки.

Отговори

Върни се в “Политика”