Статии, книги и филми за ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

Доста полулярна тема напоследък, мисля, че няма нужда от допълнителни пояснения...

Модератори: Killerbeast, Бял облак

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48906
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 08, 2019 2:49 pm

Windy, ти хубаво критикуваш отказа от АЕЦ, но да отбележа, че аз също го критикувам ;) . Обаче, фактите са такива, че в момента само 10% от световната енергия е от АЕЦ, докато процентът на тази от въглища и газ сумарно е 61% :dontknow: - надявам се, че и сам можеш да си направиш някои изводи от този факт. (Първият е, че даже и пълното затваряне на всички АЕЦ (а такова изобщо не се предвижда засега) няма да промени толкова драстично нещата, много по-решаваща е ролята на съствката въглища+газ. :deal: )
https://www.world-nuclear.org/informati ... today.aspx

Windy
Мнения: 8477
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » вт окт 08, 2019 4:44 pm

Аз точно това искам да кажа, трябва АЕЦ-ите да заемат много, много по-голям дял в производството на ток. И всички въглищни и газови ТЕЦ-ове да се елиминират за сметка на нови АЕЦ-и.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48906
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 08, 2019 5:40 pm

Абе... спорна е тази идея :) , по-скоро да се напънат повече за доизмислянето на термоядрената технология ;) . Ядрената е по-скоро доооста боклучава и няма голям смисъл сега да пускаме масово нови централи, които ще трябва да работят поне 40-50 години, за да си избият парите и ще генерират толкова много нов ядрен боклук, че... Сигурно няма да издам голяма тайна като кажа, че даже и за сегашния натрупан ядрен боклук все още няма никакво свястно - безопасно, гарантирано, дългосрочно - решение. А ако набълбочим още няколко пъти по толкова боклук... :dontknow:

По-скоро подкрепям идеята вече работещите сега АЕЦ да не се затварят предсрочно и да се работи много активно за новата технология. :)

bezsmurten
Мнения: 25
Регистриран: нед сеп 29, 2019 8:21 am

Мнение от bezsmurten » вт окт 08, 2019 8:02 pm

Бъдещето не е в АЕЦ, нито в термоядрената енергия, а в ВЕИ и космическата енергия, която е вечна, неизчерпаема и в пъти по мощна и трансформираща се в други видове енергия. Разсъждавате твърде архаично и като типични представители на миналия век.

Потребителски аватар
geoge
Мнения: 430
Регистриран: съб фев 24, 2018 10:00 am
Местоположение: Варна

Мнение от geoge » вт окт 08, 2019 8:16 pm

Преди много години, още в гимназията, бъдещият ми научен ръководител (споменавал съм за нея) беше отбелязала, че за производството на енергия чрез термоядрен синтез, е била необходима повече енергия, отколкото е добивана. Е, това беше преди повече от 15 години, аз си мисля, че няма начин да няма напредък и че някои хора се скатават срещу големи пачки :roll:
Синджира си иде, козъта ги нема

dinkow
Мнения: 332
Регистриран: съб окт 31, 2009 2:17 pm
Местоположение: София

Мнение от dinkow » вт окт 08, 2019 8:35 pm

Не мисля, че копането на кюмюр и други боклуци от недрата на земята и бълването на сажди във въздуха ни отличава съществено от първобитните хора, както някои се опитват да изкарат. От съвременна гледна точка само мозъчни донори като Тръмп (каквито за съжаление има в изобилие) могат приемат това като белег за прогреса на човечеството.
Само за 3 часа до Земята достига толкова слънчева енергия, колкото да покрие потреблението на цялото човечество за една година. Това е неизчерпаема и чиста енергия - друго не ни трябва. Технологиите за оползотворяването и ги има отдавна - остава само да бъдат доусъвършенствани и приложени.

Потребителски аватар
Killerbeast
Мнения: 12537
Регистриран: чет яну 04, 2007 12:29 am
Местоположение: Norman (Oklahoma) / Burgas

Мнение от Killerbeast » пет яну 03, 2020 4:36 pm

The signal of human-caused climate change has emerged in everyday weather, study finds

Вчера излезе едно ново проучване за глобалното затопляне в "Nature Climate Change Letters", което очаквам да предизвика голям научен интерес и медиен шум. Статията показва, че ефектите от глобалното затопляне водят до размиване на границите между време и климат. Използвайки бързо навлизащите статистически методи от изкуствения интелект, авторите показват, че човешката намеса в климатичните промени вече е видима в ежедневните метеорологични данни. Ако някой прояви интерес, ще пратя pdf на статията по имейл.

Отговори

Върни се в “Глобалното затопляне - митове и реалности”