Случаят "Полфрийман"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?

Модератори: Weatherman, doncho

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон окт 07, 2019 5:20 pm

Делото "Полфрийман" сблъсква съда с амбициите на Цацаров и с медийна истерия
7 окт 2019, 14:26
Така пледира пред Върховния касационен съд адвокатът на австралиеца Калин Ангелов, съдът ще реши казуса до два месеца
Росен Босев

Petia Vladimirova:
1 hr

Да му мислят съдиите!

"Изправени сте пред едно тежко решение. То е тежко заради медийната истерия и заради публичното унижение, на което бяха подложени вашите колеги от Софийския апелативен съд за това, че просто спазиха закона. То е тежко заради политическата реакция, която последва определението на Софийския апелативен съд. Вие бяхте свидетели как премиер, лидер на опозиция, депутати от най-различни политически партии, коалиционни партньори на управляващите, които трябваше да ги гонят от БНТ с жандармерия, и разни други дребни популисти в предизборна кампания, се упражняваха върху българския съд, защото той е спазил закона. То е тежко, защото ще се изправите пред амбициите на главния прокурор. Това е фонът, на който трябва да вземете това решение. И все пак, уважаеми съдии от ВКС, с ръка на сърцето като юрист трябва да призная, че това едно изключително просто и елементарно дело и в него няма никаква правна сложност. Искането на главния прокурор е недопустимо."

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 08, 2019 1:18 pm

Според Цацаров няма основания за прекратяване дейността на БХК
публикувано на 08.10.19 в 09:38 | обновено на 08.10.19 в 12:24
Според главния прокурор Сотир Цацаров няма основания за прекратяване дейността на Българския хелзинкски комитет. С такова искане той беше сезиран от ВМРО в разгара на казуса "Джок Полфрийман". С какви мотиви Обвинител номер едно отказва да се обърне към съда.

Хайде бе, свинчо, нали си голем ербап, цакай, какво се срамуваш, кажи и Б след като си казал А?! :dontknow: Само тогава да не вземе да дойде тежката батарея и да разхвърля теб, барабар с цялата ти кочина и цялата ти свинска пропагандна въздушна планина да се изпари за 5 минути? :laughm:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср окт 09, 2019 11:44 am

Един затворник и трима съдии отнеха думата от кандидата за главен прокурор
Oct 7, 2019
По-малко от месец преди последния доклад за България на комисията “Юнкер” целият дебат за правосъдната реформа в най-бедната държава в ЕС е окупиран от едно съдебно решение за предсрочно освобождаване на затворник, пише Красен Николов.
...
Това дело нямаше да е по-различно от други, ако по него нямаше няколко съвпадения.

Има осъден чужденец и убит български студент. В състава на съда, пуснал убиецът предсрочно, е председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев. Заедно с него се произнесе и друг знаков член на съюза – Весислава Иванова. Третият член на състава е Виолета Магдалинчева, която е дъщеря на члена на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Този процес може да е единственият пример в следващия доклад на ЕК. Той ще покаже всичко онова, заради което държавата ни е под европейско наблюдение вече 12 години. Политическа употреба на съдебното решение, включване на съдебен казус в дневния ред за избора на следващия главен прокурор, за капак и дипломатически скандал. Дежавю за случая “Борилски” само че през криво огледало.

Случаят “Полфрийман” има дори по-голям потенциал. “Атака” настоява за забрана на професионалните организации на магистратите, а “Обединени патриоти” – за спиране на по-голямата част от финансирането им. Евродепутатът Ангел Джамбазки желае закриване на над 80 неправителствени организации, които подкрепят правозащитната организация Български хелзинкски комитет, получила незаслужено голяма роля по делото “Полфрийман”.

Определението на Софийския апелативен съд, който се произнесе за пускането на младия австралиец, изобилстваше от факти и аргументи в подкрепа на пускането. Много повече, отколкото по принцип има в такива определения. Съдиите се позовават на позицията на експертите от затворническата администрация, които дават множество примери, че Полфрийман се е поправил. Въпреки това ръководството на затвора излиза с доклад, че е “против”, а съдиите от Софийския апелативен съд мотивирано го игнорират заради другите доказателства.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср окт 09, 2019 6:05 pm

Съдебният състав, освободил предсрочно Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци
публикувано на 09.10.19 в 17:46
Съдебният състав, освободил предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман, нарече "произвол" задържането му в Бусманци, само на основание изчакване решението на Върховния касационен съд по искането на главния прокурор за възобновяване на делото.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 48017
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет окт 10, 2019 11:17 pm

Австралийското външно министерство е извикало българския посланик по случая Полфрийман
20:22, 10 окт 19
Българският посланик в Канбера Петър Николаев е бил извикан в Министерството на външните работи на Австралия във връзка с прессъобщенията за срещите в София на австралийския посланик в Анкара Джон Филп, които австралийската страна намира за некоректно представени.

Отговори

Върни се в “Политика”