(Проблеми около) РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ОФИЦИАЛНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ БГ СТАНЦИИ

Вече има теми по въпроса, като ги сложа тука всичко ще блесне и без никакви обяснения...

Модератор: Бял облак

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 9892
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » чет окт 17, 2019 7:11 pm

Дано съм уцелил темата.
Относно това:
Stringmeteo написа:
чет окт 17, 2019 3:58 pm
quittr написа:
чет окт 17, 2019 3:52 pm
След като вчера мъглата успя да предпази Русе от 20-так, ...
Stringmeteo написа:
ср окт 16, 2019 6:41 pm
ASENOV, 20℃ дават НИМХ в Русе към 18ч., така че със сигурност е минало 20℃ и в официалната станция ;) ...
...
:dontknow:
Темата със завишаването при АППД Русе си е още от едно време. И общо взето никой не може да каже "да, завишава" или "не, категорично няма проблеми ".
Аз съм си направил едни лични изследвания, които не са подкрепени особено много с доказателства , затова и не натрапвам мнението си.
Като цяло според мен станцията завишава. Преди бях на обратната позиция, но след доста години редовно следене, почти категорично мога да заявя, че според мен завишава.
В някои дни няма проблем, в други определено се усеща нередност. Имало е какви ли не теории, сценарии и тн.
Аз пък имам една друга теория, за която вие ще кажете дали изобщо може да бъде истина или се заблуждавам.
Като цяло станцията си мери точно нощем, мери точно и по обед, мери точно при облаци, всичко е наред и при леко по- ветровито време. За всички тези моменти съм 100% сигурен, че всичко е наред, защото сравнявам с всички други станции, а и по време на синопите понякога съм при баба ми, която живее до станцията и почти винаги заковават еднакви градуси като сравнявам.
Дотук окей.
Най- неадекватни данни се получават при тихо време, слънчево или предимно слънчево, отсъствие на вятър или много слаб такъв. И то не кога да е, а само след като слънцето постепенно отива на залез. Някъде към 16-17ч по това време на годината и около 18-19ч лятото.
Тогава, почти винаги, има едни разлики с по 1-2 до към 4 градуса при макса, от реалността.
Имаше много ситуации, в които си казвах...абе надали. Но месеци, месеци наред следях и да. Май не е само въображение, а реалност.
Станцията се намира на нещо като хълмче. На изток е града, а на запад, точно под станцията, рязко има ...пропаст ли как да го кажа и следва р. Дунав.
Дефакто на запад няма абсолютно нищо, което да попречва слънцето, защото всичко, което го има е на едни 10-20м по- ниско от станцията, която си е най- нависоко.
Затова и при западни ветрове в града едва духа силно, а при станцията се мерят понякога и бурни/ ураганни пориви.
Та, дали може така когато станцията е най- нависоко, това слънце при определено ниво на "падане " вече и при тихо време, да загрява допълнително отвътре клетката и датчика да завишава вече.
В такива слънчеви и тихи дни, като днешните, максимумите при АППД се мерят все късно, дори и при околните станции да няма подобно нещо.
И така често синопът в 17ч например е по- топъл от този в 14ч. Нищо, че при АМС ясно се вижда, че към 14- 15ч е бил максимумът.
Така миналата седмица се мереха едни температури които малко ме замислиха. 32 градуса няколко пъти, 34гр един ден. В 14ч е примерно 30гр, но накрая 34гр макс. Не сме юли, че 17ч да мерим максимумите при подобни спокойни и нефьонови дни. И при такова блато във височина.
Понеже пътувам, може и малко разбъркано да съм обяснил какво мисля, но се надявам да схванете.
Много е трудно обаче да се каже кога точно е завишила. Много често е наистина топло в Русе, защото при Юз вятър има слаб допълнителен фьон от възвишенията южно.
И само един човек, който постоянно следи данните, като мен, може реално да направи оценка аджеба, завишава или не. В 80-90% от случаите не, но понякога с доста. Това "понякога" ви казах кога става.
И сега от по- начетените и запознатите с тези клетки и уреди. Според вас има ли такъв шанс за допълнителен топлик, когато слънцето и клетката попаднат под определен ъгъл. Със сигурност от значение играе и това, че станцията е на най- високото място, гледано на запад. Обаче пък тогава по върховете...? Там не е ли същото? Така теорията ми се обезсмисля.
Абе не знам, но официоза си завишава понякога и това го казвам с голяма доза сигурност. Не карам никого да вярва в твърдението ми, нали...просто споделям.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Отговори

Върни се в “Проблеми около метеорологията и климатологията”