Наистина ли в България беше зле по време на социализЪма?

...

Модератор: Weatherman

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пет юли 05, 2019 10:36 am

Идиот!
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » вт юли 09, 2019 10:26 am

Социализмът, обяснен като за тийнейджъри

Малко отнесено обяснение като от тъпа патка, ама има попадения.
за приемането в комсомола...Питаха ни например колко са петимата от РМС. Не ви е важно да знаете какво е РМС - ама пък колко да са тези петима, а?! Приеха ни, купихме си специални светлосини ризи и униформи за комсомолци и много се надухме, че сме "некви специални". На следващата година във въпросния Комсомол приеха и последните хаймани на училището, без изпит. Тогава разбрахме, че някои неща наистина нямат смисъл. Комсомолът определено.
Да имаш дънки беше голяма работа. Дънки с маратонки, които не са родно производство (имаше едни "Ромика" само) си беше направо мега модерно. По едно време дънките се носеха с китайски кецове. Едва си намерих едни с три номера по-големи - шляпах с тях из града като с плавници, но гордостта, че съм модна икона не ме напусна цяло лято. Изобщо готини дрехи нямаше и за да си "по-така" някой трябваше да ти донесе нещо от чужбина или вашите да могат да пазаруват в специалния магазин за стоки от Западна Европа, наречен Кореком
Пицарии нямаше - на пиците им викаха "гарнирани пити" и представляваха парче влажно тесто с много доматен сос и лигав кренвирш с някакви вариации. Ресторантите бяха малко и сервираха една и съща храна, защото навсякъде тя се приготвяше по един рецептурник, одобрен от държавата. Да си готвач беше унизително, шефове нямаше. Шоколадът беше само български, най-хубавият беше фин млечен, на който му викахме "Крава", защото имаше снимка на крава на опаковката. Беше отвратителен, но това го разбрах късно, като един приятел на татко ми донесе Tobleron - видя ми се небесна храна. Шоколадово яйце видях на 10 години, подари ми го приятелка на мама, беше си дошла от Франция и разказваше за там все едно е била в друго измерение. Така беше - когато някой заминаваше за чужбина, носеше подаръци за всички и те идваха у тях, за да го слушат да разказва. Беше празник! Гледахме го като божество - изглеждаше някак по-модерен и винаги миришеше хубаво
Дамските превръзки бяха едни и да се доредиш до тях в аптеката (само там се подаваха) беше трудно. Жените масово ползваха лигнин и памук. Тампони и презервативи пък нямаше хич - за да се сдобиеш, трябва майка ти да е приятелка с аптекарката. Нямаше скъпи парфюми, ползвахме един поносим дезодорант, наречен "Хоби", а впоследствие се появиха и някакви Рексони и Fa, които се ползваха и вместо парфюми. Много желан подарък беше сапун LUX и цветен чорапогащник, хеле пък ако е и с фигури. Кремът за лице беше един - NIVEA. Имаше и някакви други - "Ален мак", "Невен" и прочие, ама те бяха съвсем долна класа. Шампоанът за коса в нашия магазин беше два вида - Коприва и Лайка. Препаратът за миене на чинии - един, казваше се Веро.
Кола имате, ако на баща ти "му е излязъл номера". Това значи, че се записваш, че искаш да си купиш кола и чакаш вносът да стигне до теб. За Шкода, ЗАЗ и Трабант се чакаше малко, но са Лада и Москвич - дълго. Баща ми чака 13 години, след смъртта му ние се надявахме още три и накрая така и номерът не излезе - просто дойде демокрацията и скоро вече можехме да си купуваме когато искаме и каквито искаме коли. Цветен телевизор не можеше да си купиш просто така. Нашият беше с белгийски части и за него баща ми чака два дена на една опашка в магазин в Люлин, където един вътрешен човек му продаде реда си за 50 лв (все едно днес 500). Иначе щяхме да се вредим за догодина.
Излизането "на Запад" ставаше с виза. За да ти я дадат, трябваше да имаш основания да отидеш там - да си поканен официално, да си по работа или да си на организирана екскурзия от работата, защото агенциите не предлагаха такива пътувания. Ако те пуснеха за пътуваш на Запад, първо те инструктираха я в работата, я по местоживеене, я просто така с една повиквателна в МВР. Предупреждаваха те да не си общуваш много с местни хора, защото ще се опитват да те убеждават да предадеш родината и идеалите си. За да са сигурни, че няма да го направиш, в групите по пътуване винаги имаше по един-двама наблюдатели. Не можеше да имаш повече от 30 долара за цялото ти пътуване, които държавата ти отпуска да си купиш. Някои хора така успяваха да емигрират, като най-трудното беше да се отделят от групата и "наблюдателя". После в родината бяха обявявани за предатели и не можеха да се върнат просто така, защото щяха да ги арестуват за държавна измяна. Близките им обираха пешкира - изселваха ги от градовете им, не им позволяваха да учат в университети, забиваха ги на най-тъпите работи, кариерата им беше невъзможна.
https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/07/ ... ome_layer2
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

stratega
Мнения: 5737
Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.

Мнение от stratega » вт юли 09, 2019 2:03 pm

Доста манипулативна статия, която прозира лесно, дори и за човек като мен, който изобщо не е бил роден по това време.

Прави впечатление почти примитивната, сведена до базово първично ниво гледна точка, която оценява даден период изцяло през призмата на консуматорско-битов мироглед. T.e. дали и какви тампони е имало, кремове за лице, парфюми и т.н. Но това са ценностите на нашето съвремие - ако имаш повече от един препарат за съдове в магазина, значи живееш добре, всичките ти мечти са осъществими и си член на напреднала цивилизация - звучи почти като слоган на реклама, нищо чудно някъде по света да съществува подобен :lol: .

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » вт юли 09, 2019 3:24 pm

Затова писах, че е тъпа патка. И пак всичко което е написала е истина. И номера за колата, която чакаш 15-20 години и рязането на коси и тесни панталони и западните стоки и Кореком. Но това е за тези за които материалния недоимък е бил бреме. А за другите има няколко коментара под статията, два от които са:
"Какви дъвки, бе, хора!? Мечтите ми спираха на границата, а идоли трябваше да ми бъдат предателят чичко Димитров или касапинът чичко Ленин. Изобщо не ми е било проблем, че всичките ми играчки се събираха в една кутия за обувки. Поглеждах напред и виждах само Комсомол и БКП, другарска критика и самокритика. Това, самокритиката си беше истинско издевателство... Дъвки и бонбони - глупости! Убиваха душите на хората, а това още не можем да го преживеем!"

"Битовите проблеми и реалности са най-малкият проблем на периода, който е описан. Най-важно от всичко бе, че живеехме в свят на ЛЪЖАТА - утопия или масова психоза - както го разбирате. Свят на вродена пълна (авто)цензура. Всичко останало е нормално следствие... Който не го е преживял (или не е чел "1984"), може и да не го разбере и за да си състави мнение, бих му предписал една продължителна оздравителна екскурзия до Северна Корея."

Та ако трябва да обобщя, социализмът беше материален недоимък и карти за бунгало за Черно море (само за партийците, че нямаше за всички) и липса на свобода и контрол над личния ти живот.
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

wilkosz
Мнения: 23871
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » вт юли 09, 2019 10:50 pm

Разправяй ги на баба си тези неща, не да лъжеш младите! Решил приказки за млади да разказва, понеже не са живяли тогава, да ги заблуди.
Нямало пици а? Това видео е от 1988 г. от пицарията до кино Херсон в Шумен. Какви хубави пици си купувахме от там! Всички ги помнят.
https://www.facebook.com/10001212181406 ... _video_tab

А за Москвич въобще не се е чакало никакви въображаеми 13 години, ами само една. Нашия Москвич излезе 1 година след вноската.
За трабант и запорожец въобще не се чакаше, купуваха се направо.
На бунгало и на къмпинг на палатки ходеше всеки. По-трудно беше да се уредиш на почивна станция по големите курорти Златните, Слънчев бряг, Албена. Те бяха резервирани за чужденците, защото се вливаше свежа валута в икономиката на страната.
Бунгалата бяха без екстри, но бяха страшно евтини, всяко лято бяхме по 2 седмици на Шкорпиловци на бунгало. За дребни пари цяло четиричленно семейство, никога не е стоял финансов въпрос. Всички ходеха по две седмици всяко лято на море. Хранехме се в стола триразово, вечер играехме карти на масите на ресторанта отвън. Много готино беше. Имаше дори влакче, което свързваше Шкорпиловци с къмпинзите Изгрев и Хоризонт и селото. Продаваха сироп наливен, риба с пържени картофи, захарен памук, идваше лятно кино, имаше поща, хората пращаха картички. Културно време беше, без западни глезотии.
Освен това и на квартира се ходеше без проблем. Били сме на Обзор, на Балчик.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2267
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » ср юли 10, 2019 1:01 am

Имаше, да, ама чак пък да са били хубави, то други нямаше. Сега има същите в магазинчето на Терминал 2 в пликче, купи си и пак кажи дали са изобщо пици. В София имаше на Раковска и Гурко 99ст със сирене лев и две с щунка, повечето пицарии бяха частни като разрешиха ,,частното,, се появиха доста неща които липсваха. Но храната от частниците вече не беше толкова евтина, на мен ми даваха 50ст за закуска. Една палачинка беше 24 ст а чаша кола 51 ст . Така или иначе накрая всичко рухна и се оказа че сме толкова изостанали като доходи, че населението избяга към прогнилият запад, а останалите заживяхме в мизерия.

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2267
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » ср юли 10, 2019 1:20 am

Хилядарка излизаше една почивка на свободно на хотел с храна по рестоеантите при заплати 180-320 не е евтино. Иначе с карта от предприятие беше без пари, 32лв май нещо такова. Докато се делеше всичко по равно мизерията не се усещаше, после стана страшно. И за вдичко си трябваше връзки и се бутаха пари по джобчетата на престилките по сервизи складове в бръснарницата иначе не те огрява. Кое пък чак толкова ти е харесвало не знам. По новините само гшупости даваха за международното положение, нямаше криминална хроника, катастрофи, и критични материали и хората си мислеха че такива работи няма.

wilkosz
Мнения: 23871
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » ср юли 10, 2019 8:10 am

Тези пици струваха 1.05 лв и в пикови часове имаше опашка, всеки можеше да си го позволи. Отделно пици носеха и на училищната лавка , правеха ги в стола на съседното училище топли топли. Те бяха по 25 ст, купувах си по две. Бяха с домати и кашкавал. Кола си имаше по държавните магазини, не постоянно, но отвреме на време и няма нищо общо с частното и струваше една малка бутилка 25 ст. По държавните ресторанти също струваше толкова и си имаше винаги.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » ср юли 10, 2019 3:56 pm

Девети септември: Когато ликвидираха елита на България
Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият "народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на "жертвите на фашизма", а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.

През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен "Звезди във вековете". От него излиза, че броят на жертвите е 4 816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от "монархо-фашистите", а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.
A ето как комунистите са прибавили към числото 4816 "души убити от монархо-фашизма" всякакви разбойници и прочие боклук убит, умрял или изчезнал преди девети.
Според авторите, разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата "Света Неделя" през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.
И са прави другарите де. И преди девети и след девети всякакви криминални престъпници и убийци са били въоръжени и използвани от комунистите, защото самите комунисти не са били достатъчно. Пък и е било трудно да ги различиш, все нискообразовани идиоти, които искат да ограбят другите. Та защо да не включат въпросната и други банди в списъците на "героите на БКП"

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/07/ ... me_analizi
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

wilkosz
Мнения: 23871
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » чет авг 08, 2019 10:41 pm

Архивен филм за Шумен от 1981 г. Яко. Когато в града кипеше бурен съзидателен живот.
https://youtu.be/CMRlSIsj0U4
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » пет авг 16, 2019 12:16 pm

Лъжата за хубавия живот в НРБ

https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/08/ ... me_analizi
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51268
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср сеп 11, 2019 12:24 pm


wilkosz
Мнения: 23871
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет окт 18, 2019 11:26 pm

Изтеглих за Ушите един брой на в. Шуменски вести от 30 декември 1933 г. и той развенча мита на блажено твърдящите че сме били икономически тигър през 30-те години пък видите ли лошите комунисти после дошли и ни върнали сто години назад. Имало е разнообразие на стоки, и внос от Европа, но малцина са можели да си го позволят, подавляващото мнозинство са живели в жестока мизерия, извършвали са престъпления, самоубивали са се от нищета.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

doncho
Мнения: 11014
Регистриран: нед апр 10, 2011 2:49 pm
Местоположение: кв.Левски, София

Мнение от doncho » съб ное 16, 2019 11:21 am

При Живков ли беше по-добре или сега? Какво казва статистиката
Колко е живял и живее Стати, какви са били и какви са доходите и разходите


"Накрая да кажем и това: за усещането, че днес сме много по-зле, вина носи същата тази пропаганда, която никога не си е тръгвала. Друга причина е липсата на знания за процесите и за истинските виновници. Да не забравяме и носталгията по отминалата младост. Според свидетели, дори Живков е казвал, че "вече нищо не е като едно време, дори шоколадът”.

Лошото е, че с тази своя носталгия възрастното поколение очевидно е създало сред младите погрешни представи за живота в НРБ. А тези погрешни представи по всяка вероятност ще окажат влияние върху решенията им в бъдеще."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/11/ ... ata.429844
Игнорирайте идиотите, те са неспасяеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51268
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон фев 10, 2020 5:30 pm

Храни, третирани с ДДТ - за „хубавите зеленчуци от едно време“

През 50- години в България започва строежа на Голямата индустрия и Голямата химия, които замърсяват стотици хиляди хектара земеделска земя; злоупотребява се с азотни торове, с ДДТ, с пестициди и пр.

Отговори

Върни се в “Икономика”