ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет апр 12, 2019 5:00 am

https://www.facebook.com/radan.kanev/po ... 2310742636
Radan Kanev:
19 hrs

Госпожо Габриел, ще допуснете ли монопол на пазара на интернет и кабелна телевизия да убие бизнеса и да повиши двойно цената на тези услуги за българските граждани?

Уважаема г-жо Габриел,

Обръщам се към Вас като към член на ЕК, кандидат за член на ЕП и български политик.

В качеството си на Комисар с ресор Цифрова икономика и цифрово общество, несъмнено знаете, че благодарение на ограничената държавна намеса и добри регулаторни решения в миналото, българските граждани се радваме на отличен достъп до интернет и кабелна телевизия на ниска цена. А това дава възможност на предприемчивите българи да развиват своя бизнес и просперитет.

Тези достижения на обществото ни са поставени пред много сериозен риск:

С Решение № 109 от 14.03.2019 г. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) “отменя всички специфични задължения, наложени на „Българска телекомуникационна компания“ ЕАД с Решение № 372/13.08.2015 г. на КРС”.

Става дума за задължението на БТК ЕАД да осигурява достъп на доставчиците на интернет и кабелна телевизия до тръбната си (канална) мрежа на фиксирани цени, поради фактическото монополно положение на БТК ЕАД на този пазар. Точно тази мярка защитава хилядите фирми, доставчици на интернет и телевизия, от нелоялна конкуренция от страна на техния пряк конкурент БТК ЕАД и от злоупотреба с господстващо положение на пазара. Именно тази мярка гарантира и сравнително ниските цени, на които българските потребители и бизнес получават достъп до интернет и телевизия.

Решение №109/2019г. на КРС се основава на пространен, но изцяло грешен и лобистки, изготвен от самата КРС, “анализ на пазара” (https://crc.bg/files/Analysis-M3a_BG-PUBLIC.pdf), който стига до извода, че монопол или господстващо положение при достъпа до тръбна (канална мрежа) няма.

В действителност, 90% от законно поставените кабели за доставка на интернет и телевизия преминават през тръбната мрежа на БТК ЕАД. Още по-съществено е, че БТК ЕАД контролира 100% от т.нар. “последен километър” и “последни 100 м.” от трасетата за достъп до българските домакинства и офиси. Твърдението за липса на господстващо положение е голословно и дори цинично.

Последиците от влизане в сила на Решение №109 ще бъдат:

- Монополизиране на пазара на доставка на интернет и телевизия по кабел от една-единствена компания, при това публично свързвана със сенчест бизнес, политическо влияние и чужди интереси;
- Фалит на стотици, а може би хиляди фирми от дребния и средния бизнес, които доставят отлична услуга на добра цена на милиони домакинства и фирми;
- Рязко поскъпване на услугата достъп до интернет и телевизия за всички български семейства и предприятия.

Правото на ЕС обаче защитава конкуренцията и интересите на малкия бизнес и потребителите. Това опасно решение на КРС не може да влезе в сила, ако не бъде съгласувано от ЕК, и то точно от управлявания от Вас ресор на комисията. От Вашия глас в ЕК зависят съдбата на хиляди фирми и бюджетите на милиони семейства.

Призовавам Ви, като действащ еврокомисар и кандидат за член на ЕП, да поемете ясен, категоричен и безусловен ангажимент пред българските граждани, че ще се противопоставите на съгласуването на Решение №109/14.03.2019г. от Европейската комисия.

Аз, а надявам се и Вие, като убеден европеец, вярвам, че силна Европа може да защити българите от монополисти и от корупционни актове на администрацията и регулаторите. Бъдете част от силна Европа, а не от корумпираната партийна администрация!

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет окт 03, 2019 12:11 pm

Бензиностанциите ще могат сами да подобряват качеството на горивото
публикувано на 03.10.19 в 11:27
Бензиностанциите сами ще могат да подобряват качеството на наличното гориво, ако то не отговаря на заложените в закона за енергията от възобновяеми източници прагове за биогоривата. Това окончателно гласуваха в Народното събрание с промените в закона за чистотата на атмосферния въздух.

:dontknow:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб окт 05, 2019 12:28 am

Европейската комисия задължи производителите да дават 10-годишни гаранции на бялата техника
09:21 | 2 октомври | 2019
Фирмите ще трябва да правят продукти като хладилници, перални, съдомиялни и телевизори по-дълготрайни и ще трябва да доставят резервни части за машините до 10 години. Това предвиждат приети от Европейската комисия нови мерки за екодизайн на електрическите уреди, които ще влязат в сила от 2021 г.

:clap:
Обаче, надали точно така като в заглавието :? ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон мар 02, 2020 12:26 pm

Димитър Маргаритов, КЗП: Не отменяйте пътувания, планирани за лятото и есента
Над 20 хиляди са жалбите на потребители за миналата година, сочи годишният доклад на комисията

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср апр 08, 2020 3:19 am

Многозначително припомняне от преди точно 3 години, от тогава нищо не е мръднало в това отношение, доколкото знам. Ама не, разбира се, че ГЕРБ работи само за хората, абсолютно само за хората, вЕрвайте ми! :grin1: А може би под "хората" там разбират едни други хора? :hmm: :grin1:

От министъра: „Лукойл“ държи 92% от складовете за бензин (ТАБЛИЦА)
Нова Република ще сезира Европейската комисия, защото институциите в България не могат да разбият монопола
04.04.2017

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт апр 28, 2020 12:13 pm

Домакинствата плащат двойно по-скъп ток от борсовия
27 апр 2020, 10:25
Цените на електроенергията за бита в България се определят административно и не зависят от случващото се на пазара и в икономиката като цяло

Гарантирано от ГЕРБ! :deal:
...
Светът и България са в най-голямата кризата от Втората световна война насам, но домакинствата в страната продължават да плащат за електроенергия сякаш сме в икономически бум. Това няма да се промени нито през май, нито през юни, когато всички прогнози сочат, че борсовите цени на тока ще останат изключително ниски заради свития бизнес и слабото потребление.

Причината за този парадокс е, че цените на електроенергията за бита в България се определят административно само веднъж годишно (на 1 юли) и не зависят от случващото се на пазара и в икономиката като цяло. Това, от една страна, дава известна сигурност за потребителите и им спестява динамиката в сектора, но, от друга, ги лишава от възможността да намалят разходите си във време на кризи. Пример за последното е случващото се с цената на природния газ, която след натиск от ЕК започна да се определя всеки месец, и то на база котировките на европейските борси. В резултат още от 1 април битовите потребители плащат с 50% по-малко, а съществено намаление има и при парното и топлата вода.

Освен това комбинацията от регулиран и свободен пазар при тока създава проблеми за целия сектор, включително производителите и търговците. Вместо да предприемат бързи стъпки за либерализацията на пазара и да извършат така или иначе задължителна реформа в сектора, която ЕС изисква от нас от години, депутатите решиха да отложат тези действия за догодина.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет май 07, 2020 5:14 pm

Токът за бита може да поскъпне от 1 юли въпреки срива на борсовите цени
1 май 2020
"Марица-изток" 2 и "Бобов дол" искат да продават на регулирания пазар, таксите за пренос и достъп може да се повишат значително
Повишаване на цените на електроенергията за домакинствата и таксите за пренос и достъп до мрежата. Това накратко са заявили дружествата от сектора пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новия ценови период, който ще започне на 1 юли. От документите става ясно, че очакваното поевтиняване на тока за бита на фона на породената от коронавируса икономическа криза няма да се случи и домакинствата няма да усетят нищо от срива на цените на енергийната борса след средата на март.

Окончателното решение за новите цени трябва да бъде взето от КЕВР в края на юни. Дотогава експертите трябва да преценят какви са перспективите пред пазара, как ще се развие икономическата криза и какво ще стане със зелените амбиции на ЕС, които пряко влияят върху цената на въглеродните квоти.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт май 19, 2020 2:40 pm

Петър Славов: Кой ще компенсира хората и бизнеса за аномалиите на пазара на горива
19.05.20 в 14:02
"Дано да не остане само едно празно обещание към гражданите и към българския бизнес, защото никъде по официалните сайтове на институциите не откривам този законопроект". Това каза пред БНР юристът и икономист Петър Славов, във връзка с предложението на Министерство на финансите да бъде създадена държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна.
...
Юристът изказа предположение, че ще бъде заделена огромна сума от държавния бюджет, за да бъде налята в тази нова държавна структура, което ще доведе до допълнителни разходи за данъкоплатците, но с неясни ползи.

В предаването "12+3" Славов коментира, че основният въпрос е кой ще компенсира гражданите и бизнеса:

"След като управляващите признаха, че има сериозни диспропорции и аномалии на пазара на горива, че години наред сме плащали едни от най-скъпите горива в Европа. Аз не чух ангажимент за поемане на отговорност за тази ситуация".

Славов посочи, че властта трябва да даде обяснение и за "скандално внесения" и приет от този парламент т.нар. картелен закон за горивата:

"С него се проведе един геноцид към малките участници на пазара и това доведе до още по-високи цени. Изведнъж сега се излиза на чисто и откриват топлата вода. Това е несериозно!".

Юристът попита какво прави КЗК през всички тези години и къде е държава - чрез своите регулатори?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт май 19, 2020 5:02 pm

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията:
Когато няма икономическа логика, човек търси други мотиви
Управляващите не могат да изберат добри регулатори - или няма квалифицирани, или няма независими
19.05.20 в 10:30
„Поглеждайки назад във времето, човек вижда, че никъде, където има държавна компания, няма толкова добро управление, че да се постигнат и намаление на цените, и някаква промяна в структурата на пазара. Можем да споменем сектор енергетика и хората веднага се сещат за „Топлофикация – София“. Това каза в предаването "Преди всички" Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Той коментира създаването на бъдещата Държавна петролна компания, която ще бъде на пряко подчинение на министъра на икономиката, с планирано изграждане на до 100 бензиностанции в цялата страна.

Руслан Стефанов изрази предположение, че с лансираното създаване на Държавна петролна компания сега може да се търси чисто политически ефект, например отвличане на вниманието от комуникацията между „държавен служител и бизнес човек“. По подобен начин според него стои въпросът с обявеното намаляване на ДДС само за определена дейност, което по думите му прилича на политическо разбирателство, свързано с функционирането на правителството в следващата една година.
...
„Контекстът, в който се случва, е наистина неприятен. От една страна министрите изглежда казват, че не може да се има доверие на независимите регулатори. На фона на това, което от 2014 година насам се случва – Българска народна банка, Комисия за финансов надзор, Държавната комисия по хазарта, това звучи страшно, тоест че българските управляващи не могат да изберат регулатори, които могат да се справят с регулирането на пазара - или няма достатъчно квалифицирани, или няма достатъчно независими. Но в същото време смятаме, че можем да направим държавна компания, която от нулата, без опит, ще бъде фактор на пазара. Което звучи крайно, крайно неубедително.“

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср май 20, 2020 10:59 pm

КЗК запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация
20 май 2020 17:51
От Комисията са се опитали да направят проверка, но не са получили достъп до сградата

:palm:
Не им ли писна вече на така наречените ни "управляващи" да се правят на задници с тези евтини водевили? :?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт май 26, 2020 8:43 pm

Ивайло Калфин: Политиката не е джипка, която раздава пари
Правят се държавни бензиностанции, а на много места няма аптеки
25.05.20 в 08:27
България е сред страните с най-много бензиностанции. Проблемът с аптеките е много по-голям, отколкото с достъпа до горива. Мнението е на Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и социален министър. „Очевидно е, че това е някакъв интерес към този бизнес, който ще видим накъде ще тръгне“, заяви той пред „Хоризонт“.
...
„Хората очакват държавата да се намеси и да свали цените, независимо как, които да приближи до доходите им. Предложете им да има държавен магазин за мляко, за хляб, за брашно, ще ви дадат същите отговори, но това не е логика. Ако имаше някаква икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, какъв е бизнес планът за тази компания, за колко би се продавало горивото. Това е една инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците. Абсолютната мъгла около параметрите на една такава компания подсказва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, коментира Ивайло Калфин.
...
Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките“, подчерта Ивайло Калфин.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср май 27, 2020 2:38 pm

Евтин бензин за всички в България: ето каква е скритата схема
26.05.2020
Идеята за създаването на Държавна петролна компания, която щяла да предлага евтин бензин за всички в България, е не само безсмислена, но и вредна. И всъщност е скрита схема. Нашият автор Ясен Бояджиев обяснява
...
Защо?

На какво точно се дължи този завой, можем само да гадаем. Но има две неща, които са сигурни. Първо, че причината не е в някакво внезапно идеологическо прозрение. И второ, че става дума за прагматична схема с многопосочна политическа и бизнес употреба. Като например:

Предизборно потушаване на напрежения и омайване чрез (временно) сваляне на цените на горивата (част от електората е носталгично настроен и макар да не вярва на държавата, много би харесал подобна нейна намеса).

Удар (и отнемане на досегашните им привилегии) срещу играчи на пазара, загубили поради някаква причина благоволението на властта.

Пренареждане на пазара, прехвърляне на привилегиите и облагодетелстване на други „наши“ хора (стари или нови играчи).

И накрая нещо, което може и да изглежда дребно, но не е: новата ДПК ще осигури сладки работни места на стотици партийни хрантутници нашир и надлъж.

Сигурно е и това: всичките тези благини накрая ще бъдат платени скъпо и прескъпо от данъкоплатците.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 04, 2020 1:10 pm

Поредно изключително смислено интервю с Мартин Димитров! :thumbup:

Мартин Димитров: Изпълнителната власт не трябва да се меси в работата на КЕВР
100 държавни бензиностанции няма да доведат до по-ниски цени, заяви той
04.06.20 в 12:30
"Изпълнителната власт не би трябвало да се меси в работата на независимия регулатор КЕВР". Това каза пред БНР икономистът Мартин Димитров, бивш депутат, във връзка с коментара на премиера Бойко Борисов, че още днес ще обсъди с КЕВР планираното поскъпване на парното и подчерта, че мандатът на ръководството на регулатора е изтекъл. Той изрази личното си мнение, че няма основание за поскъпване на парното.КЕВР: Парното ще е по-евтино въпреки предстоящото поскъпване
публикувано на 04.06.20 в 03:57 | обновено на 04.06.20 в 14:03

Божеее, прибери си вересиите... :palm: :stup: :stup: :stup:
Цената на парното и топлата вода ще е средно с 14 на сто по-ниска през следващия отоплителен сезон сравнение с миналата година. Това посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Според него се получава изкривяване, когато се твърди, че предстои поскъпване с между 3 и 22 процента. Аргументът е, че това е увеличение спрямо действащите цени, а Комисията ще определи цени за едногодишен период.

„Това не само че е правилният подход, но това и е единственото важно нещо, което интересува българските граждани, а именно дали ще плащат повече или ще плащат по-малко за потребяваното от тях парно отопление“, каза председателят на КЕВР.
...


Славчо Нейков: За цената на парното беше лошо обяснено, намаление ще има
04.06.20 в 16:39
„Все още няма решение на регулатора и може би беше лошо обяснено това, което ще стане с цената на парното. Дори не се сравняваха ябълки с круши, а ябълки с цървули. Вместо да се сравнява цената, която сме плащали в предходния есенно-зимен сезон с тази, която ще плащаме през следващия, се е взел само месец май 2020 година и се сравнява с цяла година напред. Оттук идва изкривяването“. Това коментира пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института по енергиен мениджмънт.Борисов поиска смяна на КЕВР заради поскъпването на парното
публикувано на 04.06.20 в 11:18 | обновено на 04.06.20 в 12:08
Премиерът Бойко Борисов коментира в Габрово, че още днес ще обсъди с КЕВР планираното поскъпване на парното. Освен това, Борисов подчерта, че мандатът на ръководството на регулатора е изтекъл.

Да де, ама въпросът не е в това Винету да изиграе поредния си евтин комикс за дебили (за съжаление има много такива у нас :? ) "доброто срещу лошото ченге". Въпросът е, че законодателството у нас е направено изключително тъпо точно от хората на претендента за "доброто ченге". Цените на продукт, чиято основна суровина скача по цена нагоре и надолу с часове, се определят административно само веднъж годишно?!!? :crazy: :crazy: :crazy: Че то и първолак ще се сети, че това е пълна кретения. Освен ако е въведена съвсем умишлено (както повече "мъдри" инциативи на това управление) - поради лобистки, социал-популистки или някакви други "визионерски" причини :dontknow: ... А, да, сетих се, има една много "уважителна" причина за това - при нас до преди 3 месеца цената на газа беше закрепена на ниво близко до небето (така, за всеки случай) практически за вечни времена. И това беше поредната "братска" услуга на Путя, разбира се, срещу която цялата управляваща пасмина у нас, безкрайно загрижена за хората иначе ;) , нямаше абсолютно нищо против в продължение на... абе направо десетилетия си бяха :dontknow: ...КЕВР предвижда поскъпване на топлоенергията
публикувано на 04.06.20 в 03:57 | обновено на 04.06.20 в 11:45

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 11, 2020 12:13 pm

Варужан Апелян: Необходим е обществен натиск спрямо БДЖ
Хигиената не е от силните страни на БДЖ
11.11.20 в 10:19
Стари и мръсни вагони, мръсни перони, закъснения, нарушени разписания, липса на елементарна хигиена и неспазване на противоепидемичните мерки, вандализъм и агресия... Горчивият пътнически опит показва, че в Българските държавни железници вагоните често са инкубатор на зарази без никаква дезинфекция, които дори не могат да бъдат проветрени... Половината хора във влака са без маски... Такова, за съжаление, е състоянието на БДЖ в условията на пандемия, въпреки уверенията на холдинга, че се поддържа високо ниво на хигиена във влаковете.

Де да беше такова състоянието само в условията на пандемия :? ... Освен това, ако бяхме една нормална държава, примерно София-Бургас щеше да се изминава с влак за малко над 2 часа :deal: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53645
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 11, 2020 1:07 pm

Доклад за България: Непрозрачна система за ипотечни кредити. БНБ няма желание да реши проблема
10.11.2020
Отново остър доклад за България дойде от Брюксел. Този път обект на критики е системата за ипотечни кредити, като са отправени и сериозни забележки към Българската народна банка - от страна на институцията липсвало желание проблемите да се решат.

Брюксел е успял да изрови някакъв проблем в България, ама СЕРИОЗНО ли???!!! :shock: :o :shock: :laughm:

Отговори

Върни се в “Политика”