Корупционната сага "АЕЦ 'БЕЛЕНЕ'(/7-ми блок на АЕЦ 'Козлодуй')"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
4uk
Мнения: 341
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от 4uk » чет юни 18, 2020 5:50 pm

То проруските дупения ги започнаха едни "евроатлантици :grin1:", които подкрепиха върла 3-то поколение комунистка, с московско политическо образование за кмет на София!
Не споря с прости хора - времето ми е ценно.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51431
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 18, 2020 8:01 pm

"Росатом" най-вероятно ще бъде избрана за строител на АЕЦ "Белене"
Руската компания се е договорила с доставчиците на оборудване Framatome SAS и GE Steam Power
18 юни 2020 10:55
Макар процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" все още да не е приключила, резултатът от нея изглежда предизвестен.

:deal: Ето това е същественото:
...
Към момента няма промяна в поставените от българското правителство условия АЕЦ "Белене" да се строи изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции и задължително изкупуване на енергията. На по-късен етап обаче това може да се промени с решение на Народното събрание, особено след като от "Росатом" неведнъж обявиха, че няма как да се строи ядрена централа без подкрепа от държавата. Просто инвестицията, която в случая се оценява на около 10 млрд. евро, няма как да бъде възстановена в обозрими срокове изцяло от пазара.

Основните опасения около изграждането на АЕЦ "Белене" са свързани именно с цената на произвежданата от него електроенергия, която се очаква да бъде около 150 лв./мВтч или три пъти над сегашните пазарни нива. Фактът, че централата може да заработи най-рано към 2030 г. пък повдига допълнителни въпроси свързани с конкурентоспособността й в бъдеще предвид развитието на ВЕИ технологиите, които дори днес предлагат по-ниски цени на тока, съхранението на енергия и водородната енергетика.

Също така конкретно за България стои въпросът как ще балансира енергийната система, след като АЕЦ "Козлодуй" ще работи със сигурност поне до 2050 г., и на практика в продължение на две десетилетие ще има четири работещи 1000-мегавотови блока, които и без предвидените мерки за енергийна ефективност и сега надхвърлят потреблението в страната през голяма част от годината, без да се броят другите мощности като ВЕЦ, ВЕИ и ТЕЦ на природен газ, каквито със сигурност ще има. Възможностите за износ на електроенергия не са гарантирани, тъй като всички съседни страни развиват свои мощности, повечето от тях ВЕИ и на природен газ - още през тази година България стана за няколко месеца нетен вносител.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51431
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет юни 26, 2020 5:03 pm

ЕК: Необходима е нова нотификация от България за АЕЦ „Белене“
26.06.20 в 14:47
От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“.

От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата.
...
:tv: :popc:


Отговори

Върни се в “Политика”