АНАЛИЗИ около актуалната вътрешнополитическа ситуация

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 1805
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » пон юни 22, 2020 10:33 am

Тоя тумбак Огнян Минчев беше сред политолозите, които яростно (до скоро поне) защитаваха по студията Бойко и ГЕРБ (или поне критикуваше някак с половин уста и неохота), а сега рязко е обърнал плочата и е започнал да критикува далеч по-директно и остро. Каква ли е причината?! 8-)

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51320
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон юни 22, 2020 12:39 pm

Никога не го е защитавал, според мен. Но си прав, че обикновено (може би без напоследък... да кажем последната ~1 година) той говореше за ГЕРБ някак "меко" (от моята "анти" гледна точка, разбира се :laughm: ), макар че все пак не спестяваше критиките, но... изказани меко :) . Не мога да гарантирам (няма и как :laughm: ), че това е някаква "външно мотивирана" промяна или просто в един момент по "естествени" причини, например по съвест, е решил да спре да дава шансове на ГЕРБ да се поправят. :) Не мога да кажа точно колко процента от хората променят "схващанията" си след материална мотивация, но за съжаление за основната маса от "обикновените" хора процентът е обезсърчаващо близък до 100% :? . За себе си обаче мога да кажа, че се опитвам да бъда максимално дистанциран и обективен, като един от начините за това е да се пазя по всякакви възможни начини от продаване на лоялността си към когото и да било (включително при личните отношения :) ). Е, с пълна убеденост мога да кажа поне, че не съм плюл или хвалил никого, защото съм щял да получа или да не получа непосредствено възнаграждение за това (и не съм получавал такова никога :!: ). Не мога да декларирам обаче, а и това не е нужно :) , че в плюенето и хваленето си не се ръководя от дълбока убеденост, че ако методите на управление, порядките и моралът по високите нива на държавата се променят, това много скоро ще се усети, включително доста материално ;) , но също толкова важно морално и на всичките по-ниски нива, включително и в цялостната "аура" на живота у нас.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51320
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед юни 28, 2020 5:36 pm

Прилича на преврат: какво се случва в България
25.06.2020
От няколко дни България се намира в състояние на успешно проведен преврат. И това е само началото, твърди проф. Евгений Дайнов.
...
Демонстративното погазване на законовия ред стана видно преди дни в абсурдното заседание на „специализирания” (като придатък на прокуратурата) наказателен съд по повод делото срещу Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Първият издава две от шепата независими издания, а вторият е виден опозиционер на ГЕРБ. И ето, че водещата делото съдийка внезапно решава, че ѝ е писнало, зачерква свидетелите на защитата и обявява делото за приключено.

Единият от подсъдимите е обвинен за изказвания по време на обсъждане, на което е бил поканен. А това, разбира се, означава, че и аз мога да бъда арестуван и осъден за всяко мое изказване на всяка възможна конференция. Посланието е ясно: не мърдайте, изпълнявайте. А законът вече няма думата, защото е убит. Всеки може да бъде затворен за всичко, по всяко време. Както при Сталин разстрелват по обвинение за „намерение за прокопаване на тунел от Бомбай до Калкута”.

Проведеният в България преврат обаче не е политико-идеологически - тук става дума за крадене. Всичко се случва именно в името на краденето, а не на някакви големи идеи. Това личи от още едно съдебно дело, този път срещу фирмата на Гебрев "Емко". Случаят е показателен. ДАНС твърди, че една инвестиция в "Емко" е подозрителна. Фирмата представя на съда документи, доказващи обратното. Но документите изчезват. И знаейки, че има изчезнали документи, съдът отсъжда против "Емко" поради липсата на документи...

Вижте, много е лесно. Ти си съд. Някой ти праща документи за редовност. Ти обаче изгаряш документите. И осъждаш човека. Или като при Прокопиев и Трайков: обвиняваш някакви хора за нещо, те вадят свидетели, че са невинни, ти обаче казваш, че си много уморен, не допускаш свидетелите и осъждаш хората посред нощ. Тази система вече беше изпробвана в случая с Иванчева.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51320
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юли 01, 2020 2:38 pm

Проф. Иво Христов: САЩ, Китай и Русия гледат на ЕС като на плячка
Според него отношенията между Германия и САЩ ще рефлектират върху ЕС
01.07.20 в 13:27
Пожарни мерки за възстановяване на доверието в Европейския съюз и възстановяване на основните европейски икономики, ядрото на Европа. Така социологът проф. Иво Христов прогнозира пред БНР предстоящите шест месеца от председателството на Германия на Съвета на Европейския съвет.

Е, със сигурност имам поне една "важна" допирна точка с него (причиних си да изслушам интервюто по обяд), а именно по отношение на това, че (над) 80% от хората са кръгли дебили, поне от гледна точка на (не)наличието на някаква, поне що-годе мъждукаща, политическа и гражданска осъзнатост :laughm: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 51320
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед юли 05, 2020 6:32 pm

Проф. Евгений Дайнов: У нас вече си имаме диктатура
03.07.2020
Властта, която виждаме в България, няма общо с политиката, а с мафията. Вече имаме диктатура. Няма политика у нас, а властване - решенията се вземат тайно. Затова са и ударите със секретни компромати.
“От цялата върхушка, която се сглоби в една мафиотска групировка, която да изяжда нашите ресурси, единственият, който не е под директен контрол, е Румен Радев. Когато управляваш само в името на това да властваш и да присвояваш, естествено много те тормози, когато някой стърчи отделно и не ти се подчинява. Естествено, че искат да го ликвидират преди изборите“, коментира Дайнов.
...
“Диктатурите, а ние вече имаме диктатура, защото нямаме конституционни ограничения върху волята на властта, са много по-крехки, отколкото изглеждат. Бойко Борисов може да се мисли за вечен, но изобщо не е. Той е боязлив човек, друг е въпросът, че в последните години попадна в обичайния капан, в който попадат всички кандидат-диктатори, да си вярва на собствената пропаганда колко е велик и вечен. Неговата боязливост се компенсира с неговото вкопчване в това, че е еманация на българския народ, който е прост, и той, Борисов, е прост и затова ще са заедно завинаги. Но българският народ не е толкова прост, колкото той си мисли“

Отговори

Върни се в “Политика”