Басейн в двора - "Хидродинамична температура" според сезона

Ами то май е ясно...

Модератори: Radoslav Petkov, ASENOV

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Басейн в двора - "Хидродинамична температура" според сезона

Мнение от bismarck » чет сеп 12, 2019 12:33 pm

За админа - ако има по-подходяща тема, моля за извинение.

Малко предистория.

Вече седма или осма година ползвам различни видове и големина сглобяеми басейнчета в двора през лятото. (Добавка: ако си мислите, че е много скъпо - лъжете се. Цената им е от малко трицифрено до средноголямо такова - примерно колкото гума с джанта за джип средна ръка. Или две. Изключение е последният, който взех миналата есен при разпродажба, на цената на един Айфон (за мен айфон-зомбитата са несъмнени дебили, но това е друга тема) и цяла зима и пролет се чудех дали не са ме преебали - пробутвайки дефектен на въпросната смешно ниска цена - не е възможно дори разопаковане и разгръщане на такова голямо нещо, освен на голяма, подготвена площадка!). Не бяха :grin1: )
Обикновено сезонът им започва в края на май, началото на юни, но тая година закъснях сериозно до 5 юли.

Причината е, че за първа година ползвам голям басейн, кръгло 10 на 5 метра без 20-ина см. правоъгълен и дълбочина 115 см ефективно.
НО. Закъснението се получи заради силното подценяване на усилията и времето за направа на площадката за него, която трябваше да бетонирам, плюс невъзможността да се намерят свестни работници - правех нещата сам през уикендите. /

В резултат от нея имаше какво да се желае, а басеинът бе напълнен не с максималните 50-56 кубика, а примерно с 35 + -
Демек 35 000 литра.

Защо е предисловието.
За да споделя една интересна някому релация: външна температура-Т на водата според сезона, месеца, облачността.
В първата седмица, хванах онова юлско 2-3 дневно захлаждане, при което измерих 23 градуса Т на водата.
Ниска Т, която водата достигна едва преди дни, неделя, 9 септември, при това с половинка отгоре.

През останалото време:
Юли и август докъм 10-15 число, температурата на водата варираше без изобщо да излиза от тези рамки денем към 16-19 ч, когато беше най-топла, между 29 и 31.5 градуса, При външни Т най-често между 33 и 36, само в някои дни до 37.

След 15 август започна постепенно понижение (по-дългите нощи), въпреки, че външната Т си оставаше неизменно следобед между 33-34 и около 36. До 25 август понижението не я понижи под 28-29, но оттогава рязко тръгна надолу и в първата декада на септември слезе от 27-28 докъм 24-25, а в неделя и 23 с десети отгоре.

Това отговаря и на предните ми, не толкова системни наблюдения с предишни, по-малки неколкократно басейнчета. При по-малките размери затоплянето е по-бързо и се постигат по-високи т-ри до 20.08, дори некомфортно високи, но нощем изстиването е много по-съществено и, с изкл. на миналата година, сезонът приключваше в края на август.
Уточнения и някои първи изводи:

При този не съм слагал никакви покривала(огромно, тежко и безсмислено) - филтърът е пясъчен и чисти всичко(едрите листа и насекоми се обират с кепче без проблем), водата за над два месеца е кристална, разбира се, с помощта на хлор и алгицид плюс нужните Пх корекции.
Юли и август разликата между макс Т на водата и тая на въздуха е 5-6 градуса при слънчево и частично облачно време.

След 20 август разликата расте и доближава 10 - на 6-9 септември 7-9 градуса.

Басейнът е изцяло надземен и, повтарям, сглобяем. "Истински" вкопан нямам намерение да правя - цената е безумно висока, сравнима с тая на селска къща, при това за някакви смешни локви 3 на 4 или 5 метра - тук има 10 м дължина и се плува спокойно с кеф.

Очаквам тоя уикенд да е 21-22 в най-добрия случай, а следващия закривам сезона.

За догодина съм планирал укрепване на площадката и някои хитрини за удължаване на сезона за сметка на слънчевата енергия с поне (!) два месеца - по един в двата му края като план минимум.
Да сме живи и здрави.

Основната е поставяне на разглобяема конструкция с полиетилен над него (ферми за оранжерии и евтин найлон) да речем от Гергьовден до 1-10 юни и от 30 август-5 септември до... кога' сабя покаже!) Теоретично, при слънчево време може до 20 ноември, вътре става над 30-35 градуса (имам тунел от 3 години и резултатите са ИЗУМИТЕЛНИ), а нощното изстиване е отрязано...с не знам колко (точно тези въпроси са ми адски любопитни и догодина искам да получа отговора им).

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54721
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 13, 2019 11:55 pm

:bowdown: Басейн в двора - моя неосъществена мечта от... точно 35 години :grin1: . Сега вече (всъщност отдавна) нямам подходящ двор, а и едва ли си заслужава подобна инвестиция, както и ти спомена :grin1: . НО. Този евтин вариант направо си изглежда примамливо ;) ... само дето все така нямам подходящ двор :? ... А химията във водата усеща ли се много - като миризма, въздействие върху очите и кожата и т.н.?

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб сеп 14, 2019 11:08 am

Stringmeteo написа:
пет сеп 13, 2019 11:55 pm
:bowdown: Басейн в двора - моя неосъществена мечта от... точно 35 години :grin1: . Сега вече (всъщност отдавна) нямам подходящ двор, а и едва ли си заслужава подобна инвестиция, както и ти спомена :grin1: . НО. Този евтин вариант направо си изглежда примамливо ;) ... само дето все така нямам подходящ двор :? ... А химията във водата усеща ли се много - като миризма, въздействие върху очите и кожата и т.н.?
Химията се усеща като...свежест. Не се шегувам, а и т нар химия са основно три неща: хлорните съединения са реално същите като във водата, която пият от чешмата, т.е някакво значително по-малко зло от липсата им, която означава наличие на най-невъобразими микроорганизми, някои от които МНОГО опасни.
Мирише на свежа вода. Чиста. В някои от старите малки надуваеми зарязвах към края на сезона и започваше да мирише на водорасли. Но водата помътняваше и честно казано след тая година не бих припарил до такава.

ПХ минусът е натриев бисулфат, което е напълно безопасно (ако не го ядеш с лъжици :grin1: ). Само алгицидът не съм се интересувал какво е, но той е най-важен, защото на целодневно слънце първо зеленясва ватерлинията, после - цялата вода. И може да завъдиш шарани :)

Аз придобивах опита си съвсем планирано, стъпка по стъпка, защото бях съвсем наясно, че няма да стане без грешки. Така и стана. Но от 3 години грешка няма, затова и се пуснах с тоя 50 кубиков, все пак са 100 лв само за водата.
Сложи го пак толкова и поддръжката за 2/3 сезон.
Но ако тръгваш, тръгни от 4 метров, но НЕ с надуваем ринг(да не се разпростирам защо) а с конструкция. НЕ с ламарина и линеар в никаквъ случай - с конструкция. В зависимост от дълбочината е около 10 кубика плюс минус и може спокойно да трупаш опит.
Когато имаш мяст, разбира се.
Ако тръгнеш да смяташ съотношението разход-кеф, си на десетократен и стократен плюс: плаж всеки уикенд, на свой терен, без пищящи отрочета на селтаци по морето, без смрадливи чички и най-ужасното:некъпани потни каки заляти с парфюм :)
За няколко лета съм си изградил личен летен тропически комунизъм за почти без пари. :D

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб сеп 14, 2019 11:13 am

23 с лек плюс отгоре при малко над 31 максимална вчера.
Днес ще бъде по-топло с около градус - духа лек западен вятър тук, но вероятно ще отнеме някоя десета чрез повърхностното изпарение.
Добре е в относителен порядък, амааа...Да, за няколко дължини кроул става, но не и за напоително релаксиращо киснене като при 29 и нагоре ;)
Като ония японските макаци в геотермалните извори :buble:
Другата седмица го източвам. Жалко, че наистина надцених работата по подложката и сега ще трябва да я укрепвам и разширявам до следващия сезон. Но, както споменах, това сглобяване напролет ще му е последно: едно: голяма хамалогия, две убийствено любопитство за параметрите зиме. При полиетиленов марсиански купол, минус 10 навън след леден ден, каква е 1/ Т на водата 2/ Т на въздуха ВЪТРЕ в зависимост от Т предните дни :)

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » съб сеп 14, 2019 11:26 am

Да ти споделя и един много важен момент: Най-малкият пясъчен филтър е по-добър от картонените. Рекламират ги че уж за месец стигали, но истината е, че за седмица е добре да се смени. Като се има предвид, че е десетина лева бройката.
Пясъчният с предфилтър за едри боклуци (листа) прави водата да изглежда наистина кристално чиста, буквално, ако я минеш през аквафор или Брита може да я пиеш :)

А за цената е голяма заблуда. Но е добре, че селянията си мисли, че е много скъпо.
Цената на един 4 метров с конструкция е сравнима с една нормална почивка за ЕДИН човек на някое много евтино ясто по морето без храната :)
Просто пусни елементарен сърч и разгледай офертите. :buble:
А това се ползва поне 3 до 5 години, демек за 20 уикенда плюс седмица -две колкото искаш, отпуск. Излиза колкото половин кутия цигари за ден ползване. С противоположен на тях ефект. :grin1:
А аз не пуша. :D
Тъй че проблемът ти е само мястото.

Иначе не слушай тъпунгерите - водата се скапвала. Скапва се, ако я оставиш така, ако я поддържаш със знание и разум стои като свежа питейна 4 месеца.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет сеп 27, 2019 10:05 am

Да рапортувам: басейнът е източен в събота, почистен, сгънат и прибран за Гергьовден :buble:
Последното мерене на Т на водата преди отварянето на клапите за източване показа...18 градуса (изложих се пред жената, предполагайки, че е 16 :grin1:
Мноого ме беше яд, че нямах време да се подготвя добре и да метна фермите и полиетилена отгоре. като знам какви 35-38 на въздуха държи в оранжерията, просто любопитството ме изгаря отвътре каква би била тази на водата в тия условия.

:twisted:

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт юли 21, 2020 5:13 pm

Тази година, във връзка с обстановката настъпиха някои промени. 10-метровият миналогодишен басейн (Тетис 8-) ) остана за догодина, вместо него разпънах стария 4-метров кръг с конструкция (Палеотетис :laughm: ) .
Той направи повече от месец, се, но все забравям да споделя
Значи, след двата хладни дни до завчера с максимуми 21-22 и значителна облачност до напълно облачно в събота, температурата от обичайните 28 слезе до 21 вчера заран.
През деня при макс малко над 25 водата се затопли до 23 и половина.
Днес тръгна от 23 сутринта и в момента гони 30 при 32 максимална на въздуха тук в момента.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » вт юли 21, 2020 5:26 pm

Палеотетис. (все още върви дооблагородяване на пейзажа наоколо, затова може да влезе в кадър някоя транспорта или строителна количка и кофраж)

Изображение


Замисленият експеримент все пак ще проведа тази зима. Ще го преместя от далечния край в по-близкия през септември и ще го покрия с широк в основата 8-метров свод и полиетилен, дължината трябва да бъде 8 метра за експеримента (с големия резултатите биха били по-показателни - като площ е близо 10 пъти по-голям, а като обем вода - около 15-16 пъти....). Но все пак, с нетърпение очаквам резултати - инерционност на изстиването, ако има ниски Т, в срв с обикновения тунел без топлинен буфер.
Под найлона до басейна ще има и намиращи се в момента в земята 4 палми, един банан с висока студоустойчивост (Ред Тайгър Сикименсис), една смокиня и една маслина Халкидики, с "гръцка" висока устойчивост, демек...не чак толкова висока :grin1:

Палмите са представители на едни от най-големите кучета, до минус 11-12 им няма НИЩО или съвсем леки козметики. За да стане минус 12 ВЪТРЕ, навън трябва да падне до поне минус 20-22, което не се е случвало от 12 година и не е факт, че би се случило и при сравнително студена/нормална зима, каквато очаквам все още с голяма вероятност.
Смокинята е Кадота уайт и би трябвало също да няма проблем с пасивна защита с тоя буфер. А бананът...вероятно ако се зададе някакъв студ под минус 15-16 трябва да му пазя стъблото, за да остане архитектурно висок, а не да тръгва от кота нула. Ще видим ад хок наесен.

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет сеп 17, 2020 12:46 pm

ГРЕДА! Днес мислех да източвам басейнчето (на снимката), но предвид прогнозите за нехт веек, ще го ползвам до последните дни на месеца. Нов рекорд. При това - съвсем естествено затопляне, без подгревки от слънчев тип, дори без да му мятам покривалото нощем. Да, при 33 в средата на август достигаше 30, при 31-32 последните дни на въздуха - само до около 26 и половина.
Изключително драматична промяна на септемврийския климат буквално за един исторически миг, последните няколко години.
Другата седмица и на 24-25 бих бил доволен, заради идеята. Лошото е, че и най-екстенднатите ми преценки за препаратите се оказаха недостатъчни, сега разполагам само с бърз хлор. Но майната му, ще закърпим една седмица...
За мераклиите - в подобни критични обстановки работа върши и една лъжица с връхче син камък (да не се прекалява, вкиселява водата, демек свала ПеХа-то)
За края на сезона е ОК.
Нямам търпение да започне следващото лято, но това ще се случи след няколко месеца работеща камина и розета ;)

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет сеп 24, 2020 11:17 am

При 27+ максимална и предимно слънчево време, Т на басейнчето беше 23 градуса миналата неделя следобед.
Някои финални изводи: с такъм малък басейн "плажният" сезон е достъпен от момента на трайно преминаване на Т850 във височина над 10-12 градуса напролет до около средата на септември.
Ако се постави допълнителен хендикап под формата на слънчеви 'затоплители" на водата (пластмасови здрави елементи с площ 60 см на 2 метра бяха, ако не се лъжа), през които преминава тя след помпата и филтъра и преди да се влее в басейна, сезонът е сигурен близо 6 месеца или 5+ със сигурност (май-септември включително). Важно уточнение: заради много по-дългия ден, от май до август е достатъчно да бъде слънчево, дори с малко по-ниска Т, все едно, дългото греене компенсира малко по-ниската Т на въздуха. Става дума най-вече за нестабилния период в началото на лятото, май-средата на юни.

Без допълнителна помощ - от средата на май до около средата на септември, т.е 4 месеца.
Ако сме живи и здрави, догодина ще ви споделям и за басейн под ферма с ширина 8 метра и дължина около 20, покрита с полиетилен (под който е басейнът). :buble:

Victus
Мнения: 5412
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » чет сеп 24, 2020 12:18 pm

При едно горещо лято ще трябва допълнително охлаждане, не затопляне на басейна. 30+ градуса не е приятна температура. Тази година изкара късмет, че Видинският край имаше заедно със Сандански най-хладните летни месеци като аномалия. Догодина може да е ад в басейна при едни скромни +3 градуса за юни-август. :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » чет сеп 24, 2020 9:49 pm

охлаждащата функция на басейна се губи над 32 градуса - имах само 2-3 седмици с такава Т на водата. АКО си в нея. Ако искаш охлаждане, се налага многократно влизане и излизане от нея - върши работа и при 35. За съжаление, 2000 и 2007 нямах басейнче )

Потребителски аватар
bismarck
Мнения: 20707
Регистриран: чет май 29, 2008 12:18 pm
Местоположение: София, Видин

Мнение от bismarck » пет сеп 25, 2020 8:41 pm

И днес по залез - кодош!) 23 градуса. Ако се случи юни - мръщят се и не щат да влизат, но за слънце с почти откомврийска сила си е ебаси якото))

Отговори

Върни се в “Хоби - музика, градина, фотография...”