Изборни премУдрости (и след "референдума" на Слави, но не само)

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
weather_master
Мнения: 13360
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » пон сеп 28, 2020 5:53 pm

И кои са тези промени, които ще гарантират преизбирането на ГЕРБ ми е много интересно? :dontknow: Този Радев имам чувството, че си живее в паралелна вселена

4uk
Мнения: 417
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от 4uk » вт сеп 29, 2020 12:21 am

weather_master написа:
пон сеп 28, 2020 5:53 pm
И кои са тези промени, които ще гарантират преизбирането на ГЕРБ ми е много интересно? :dontknow: Този Радев имам чувството, че си живее в паралелна вселена
Маргрет Тачър е умна жена - измъкна UK от голям батак. Точно на нея приписват мисълта - "Комуниститите винаги обвиняват другите в престъпленията които те самите извършват."
Подобно правило е че, човек разсъждава за делата на другите според своите разбирания. Разбирам притесненията на президента, като начин на мислене, че изборите трябва да се спечелят, дори с непочтенни средства!
Не споря с прости хора - времето ми е ценно.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет окт 02, 2020 11:51 am


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет окт 08, 2020 1:04 pm

Народното събрание отхвърли президентското вето по Изборния кодекс
Правната парламентарна комисия изслушва единствения кандидат да оглави ЦИК
08.10.20 в 07:45 | обновено на 08.10.20 в 12:18
Със 124 гласа „за“, 89 „против“ и без „въздържал се“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Против бяха от БСП и ДПС.
Държавният глава оспори смесеното гласуване и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети, или закупени. Текстовете бяха повторно приети.

Повече от два часа депутатите обсъждаха ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Президентът възрази срещу прокарания смесен вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което обезсмисля, по думите му, машинното гласуване. Държавният глава изрази несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Радев посочва, че подобни решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче дадоха заявка да отхвърлят ветото с мотива да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.
...
ДПС ще подкрепи ветото, а мотивите са същите като посочените от президента. Йордан Цонев обясни, че машинното гласуване ще предотврати намеса при броенето на бюлетините от секционните избирателни комисии и оспори прехвърлената отговорност за машинното гласуване от изпълнителната власт към ЦИК:

"Действията на секционните избирателни комисии, за стотен път ви го повтарям, от тази трибуна, са такива, че няма как да има доверие в изборния процес. Не може при 2/3 сгрешени протоколи, задраскване, поправяне, подписване, преподписване да има доверие в изборния процес.

Затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че съзнаваме, че това би създало затруднения за една част от избирателите. За да няма намеса при броенето на СИК".
...
Крум Зарков от БСП заяви, че мотивите на президента са основателни и сега е моментът да се решат проблемите в Изборния кодекс.

"По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства, десетки милиони. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате.

Вменявате отговорност на ЦИК и други институции, правите всичко възможно да оставите правителството настрана. Защото се търси не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал“.
...
Интересно колко са последователни ДПС в някои видове опозиционност :laughm: ... :hmm:Ива Лазарова: Въвеждането на електронно дистанционно гласуване трябва да се случи
08.10.20 в 08:09
„В държавата на суперкомпютъра, който бе обявен, че трябва да заработи до средата на 2020 г. и това се случи в средата на миналата година, в държавата, в която гласоподавателите са питани и почти 2 милиона са гласували за въвеждане на електронно гласуване на национален референдум през 2015 година – ние считаме, че има отговор от гласоподавателите, който ясно показва, че въвеждането на електронно дистанционно гласуване трябва да се случи - било то първоначално само за избирателите в чужбина и поетапно за сънародниците ни в границите на България. Но има категоричен отговор от референдума по тази тема.“

Този коментар направи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Въвеждането на МИР „Чужбина“ и на електронно дистанционно гласуване са водещи теми за сънародниците ни зад граница, допълни тя.

Като слабост на сегашните промени около Изборния кодекс Ива Лазарова открои това, че не е станало дума за създаването на избирателен район „Чужбина“ – нещо, за което се говори от толкова време. Липсата на такъв избирателен район изкривява резултатите за страната, поясни Лазарова в коментара си след като Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет окт 09, 2020 7:02 pm

Президентът: Отхвърленото вето върху ИК отваря врата към изборни манипулации
09.10.20 в 17:11
...
"Аз наложих вето на този Избирателен кодекс. За съжаление, българският парламент не отчете тази възможност - подадената от мен ръка. За съжаление, оттук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре. Вие сте виждали клипове в Youtube - още стоят, как се правят официални брифинги, на които се дават указания в партия как да се произвеждат недействителни бюлетини. Знаете до какви нива стигнаха недействителните бюлетини. При един приет стандарт международен за 3%, ние сме много над него."
...


Решението за избор на председател на ЦИК може да бъде атакувано пред КС
09.10.20 в 14:38
„Има основание решението за избор на председател на ЦИК да бъде атакувано пред Конституционния съд“. Това обяви пред БНР адвокат Албена Белянова. Тя беше излъчена от група от протестиращите за кандидат за председател на ЦИК, но номинацията ѝ не стигна до парламентарната комисия по правни въпроси и така на финала остана единствената кандидатура за поста, тази на Александър Андреев.
В предаването „Хоризонт за вас“ адвокат Белянова поясни:

„Съгласно правилника за работата на Народното събрание документите на номинирания кандидат трябва да бъдат в продължение на 14 дни на сайта на Народното събрание, което гарантира публичност и дава възможност на хората, на неправителствения сектор да зададат въпроси към предложения кандидат. Това беше ограничено под седем дни. Беше нарушено и изискването докладът на комисията по правните въпроси да бъде предоставена на депутатите не по-късно от 24 часа преди гласуването в пленарна зала. Това е нарушение, лесно доказуемо“.
...
Между другото, Албена Белянова ми беше колежка за 2-3 години някъде около 2007-2008 година :laughm: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб окт 10, 2020 9:16 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет окт 23, 2020 4:55 pm


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб окт 24, 2020 11:13 am


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон окт 26, 2020 5:11 pm

Извънпарламентарни сили с общи наблюдатели в избирателните секции
26.10.20 в 14:12
За обща мрежа от наблюдатели във всички избирателни секции на предстоящия парламентарен вот се разбраха основните извънпарламентарни сили, които откликнаха на поканата на организаторите на антиправителствения протест от т.нар. "Отровното трио". Срещата се проведе в отсъствието на представители на "Демократична България".Отровното трио и извънпарламентарни формации обсъждат изборния процес
26.10.20 в 07:38 | обновено на 26.10.20 в 12:27
На срещата са поканени три формации - коалиция „Демократична България“, партньорска мрежа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова и партия „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

Пред „Хоризонт“ Арман Бабикян обясни как са подбрани участниците в срещата:

„Принципът , по който каним в момента, е този - основните извънпарламентарни сили, които са отчетени от социологическите агенции в България с потенциал да попаднат в Народното събрание“.

Засега „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов не са включени в този формат:

„Не ги виждам още в изследванията“, обясни Бабикян.

По думите му мотивите за поканата са масовите злоупотреби в изборния процес в полза на управляващите и бездействието на правораздавателните органи.
...


Имам горчив опит от кражбата на вот от ГЕРБ, каза тя
Мая Манолова: Липсата на машини може да доведе до касиране на изборните резултати
Основно предизвикателство е да спасим изборите от манипулации и ограбване на гласове
26.10.20 в 16:24

:joyhat:Зеленогорски: Всяка втора бюлетина е под заплаха да бъде фалшифицирана
Имаме опасение, че изборите няма да са нито честни, нито свободни, каза той
26.10.20 в 16:53

raptor
Мнения: 611
Регистриран: вт юни 17, 2008 7:05 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от raptor » вт окт 27, 2020 11:10 am

Stringmeteo написа:
пон окт 26, 2020 5:11 pm
Това ми звучи като предварително забърсване на насрани задници в бъдеще. Защото Баце е организирал едни избори, които е загубил. Също и 2013, когато бяха организирани от служебното правителство на Плевнелиев.
Нещо подобно на ревът как сме на 111-то място по свобода на словото, нищо че подобни неща съществуват като в линкът. Поредната брутална злоупотреба на Герб, поредната кражба за милиони. Всъщност се оказва, че мостът на снимките е стария такъв, изоставен от години. И вместо човекът, стоящ зад цялата тази лайнария да бъде прибран на топло, оглавява протести срещу корупцията и лъжите на Герб. Не знам дали умно-красавците разбирате, но с истерична омраза и подобни дебилни лъжи няма да постигнете желаните резултати. А когато все пак вашите хора стигнат до реална власт, тези лайна ще се изсипят обратно върху тях.

https://www.informiran.net/%D0%BC%D0%BE ... 21P78um3zs

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 27, 2020 11:44 am

"informiran.net" :-? , what the fuck?! :-? :dontknow:

Разбира се, аз грам не се съмнявам, особено след твоето краноречиво уверение, че у нас свободата на словото процъфтява, всичко е 24-часов градеж, а корупцията съществува само в главите на соц-носталгиците. А, амин де! :laughm:

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2182
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » вт окт 27, 2020 11:56 am

Разбира се, че процъфтява свободата на словото. Ако бяхме диктатура, каквато се опита да ни изкара любимецът ти от последните месеци, чиято собственост е въпросното сайтче, същият много отдавна щеше да се разхожда в раиран костюм, а такива като Волгин, на които обществената медия им е станала буквално бащиния за ежедневен и многочасов пропаганден спам, най-вероятно щяха да се крият в странство, подобно на Тихановска. :deal:

raptor
Мнения: 611
Регистриран: вт юни 17, 2008 7:05 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от raptor » вт окт 27, 2020 12:29 pm

Stringmeteo написа:
вт окт 27, 2020 11:44 am
"informiran.net" :-? , what the fuck?! :-? :dontknow:
Е да ама като качваш пламенните речи на гнусното трио няма what the fuck?! И къде е ши*аната разлика, когато зад двете неща е един и същи човек?

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 27, 2020 4:13 pm

... и съм на около 102.27623 % убеден, че си намерил тази сигурна информация в напълно свободния (от смислена журналистика :grin1: ) сайт "Дрис.бг" :laughm: ...

raptor
Мнения: 611
Регистриран: вт юни 17, 2008 7:05 am
Местоположение: Plovdiv

Мнение от raptor » вт окт 27, 2020 6:10 pm

Stringmeteo написа:
вт окт 27, 2020 4:13 pm
... и съм на около 102.27623 % убеден, че си намерил тази сигурна информация в напълно свободния (от смислена журналистика :grin1: ) сайт "Дрис.бг" :laughm: ...
Стринги, излагаш се. Като те хвана на тясно си готов на бялото черно да кажеш, всички знаем що за лайнарии се публикуват в подобни сайтчета. Изкарай ми инфо за това мостче от достоверен източник, такива дебилни лъжи дори дневник и бивол не смеят да публикуват. Защото не е само тва, да не вада други бисери на Бабикян, който между другото се оказа, че и той е лапал от баницата на герб.

Отговори

Върни се в “Политика”