Корупционната сага "АЕЦ 'БЕЛЕНЕ'(/7-ми блок на АЕЦ 'Козлодуй')"

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
4uk
Мнения: 417
Регистриран: пет май 10, 2019 1:02 pm
Местоположение: Stara Zagora

Мнение от 4uk » чет юни 18, 2020 5:50 pm

То проруските дупения ги започнаха едни "евроатлантици :grin1:", които подкрепиха върла 3-то поколение комунистка, с московско политическо образование за кмет на София!
Не споря с прости хора - времето ми е ценно.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет юни 18, 2020 8:01 pm

"Росатом" най-вероятно ще бъде избрана за строител на АЕЦ "Белене"
Руската компания се е договорила с доставчиците на оборудване Framatome SAS и GE Steam Power
18 юни 2020 10:55
Макар процедурата за избор на стратегически инвеститор в проекта АЕЦ "Белене" все още да не е приключила, резултатът от нея изглежда предизвестен.

:deal: Ето това е същественото:
...
Към момента няма промяна в поставените от българското правителство условия АЕЦ "Белене" да се строи изцяло на пазарен принцип, без държавни гаранции и задължително изкупуване на енергията. На по-късен етап обаче това може да се промени с решение на Народното събрание, особено след като от "Росатом" неведнъж обявиха, че няма как да се строи ядрена централа без подкрепа от държавата. Просто инвестицията, която в случая се оценява на около 10 млрд. евро, няма как да бъде възстановена в обозрими срокове изцяло от пазара.

Основните опасения около изграждането на АЕЦ "Белене" са свързани именно с цената на произвежданата от него електроенергия, която се очаква да бъде около 150 лв./мВтч или три пъти над сегашните пазарни нива. Фактът, че централата може да заработи най-рано към 2030 г. пък повдига допълнителни въпроси свързани с конкурентоспособността й в бъдеще предвид развитието на ВЕИ технологиите, които дори днес предлагат по-ниски цени на тока, съхранението на енергия и водородната енергетика.

Също така конкретно за България стои въпросът как ще балансира енергийната система, след като АЕЦ "Козлодуй" ще работи със сигурност поне до 2050 г., и на практика в продължение на две десетилетие ще има четири работещи 1000-мегавотови блока, които и без предвидените мерки за енергийна ефективност и сега надхвърлят потреблението в страната през голяма част от годината, без да се броят другите мощности като ВЕЦ, ВЕИ и ТЕЦ на природен газ, каквито със сигурност ще има. Възможностите за износ на електроенергия не са гарантирани, тъй като всички съседни страни развиват свои мощности, повечето от тях ВЕИ и на природен газ - още през тази година България стана за няколко месеца нетен вносител.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет юни 26, 2020 5:03 pm

ЕК: Необходима е нова нотификация от България за АЕЦ „Белене“
26.06.20 в 14:47
От Европейската комисия потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“.

От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата.
...
:tv: :popc:


Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет сеп 10, 2020 7:46 pm

Андрей Бенев:

ЯСНО Е, ЧЕ И АЕЦ“БЕЛЕНЕ“ ЩЕ БЪДЕ ВПРЕГНАТ ОТНОВО като „коз“ за хвалби и популизъм пред незапознатия избирател, колко далеч сме напреднали и още ще напредваме!
Но тук вече започват ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ! Каква връзка има със "Зелената сделка", когато в един АЕЦ всичко е анти-зелено! Защо се поръчва такова анти-проучване и му се слага толкова тенденциозно заглавие??
Всяко твърдение, че АЕЦ произвеждал "чиста енергия", е най-голямата и освен това най-нагло поднесената лъжа. Без да говорим за най-високата (вече) цена на „ядрения” ток в света, достатъчни са следните два факта, които няма как да се отрекат:
1. АЕЦ отделя най-опасните отпадъци – няма нужда да се впускаме в подробности какви и за колко години те са опасни, след Чернобил всеки човек знае много добре тези неща;
2. „Зелената сделка“ има за една от основните си цели борбата с глобално затопляне, а АЕЦ е най-големият единичен топлинен замърсител на планетата.
При 2 ГВт производствена ел.мощност (Белене), той ще има общо мощност на отделяната в биосферата топлина 6 ГВт или 6 милиона кВт! Около 4 ГВт е само от охлаждането - взимам цифрата на Уикипедия – „Топлинни емисии от АЕЦ“, за да няма тук ненужна дискусия - и я отделя цели 50-60 години, затова АЕЦ се строи само край море или пълноводна река!
Това гигантско количество топлина е съизмеримо или по-голямо от еквивалентно количество топлина, дължащо се на ефекта от парниковите газове на голям ТЕЦ на въглища. Тоест, на АЕЦ не му е необходимо да произвежда някакви парникови газове - той достатъчно много замърсява атмосферата директно – с отпадъчната си топлина, извлечена от земните недра, а не естествено получена от Слънцето или от Космоса. Тоест, това е антропогенна топлина – основата на глобалното затопляне и в нея има само обратното на „зелено“!

Проучване сред българите: Атомната енергетика трябва да бъде част от Европейската зелена сделка
Нужна е информационна кампания за зелените политики на Брюксел и как те ще се отразят у нас
28-08-2020
С т. 2 не съм на 100% съгласен, макар че изчисленията за топлината принципно са верни :) ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пет сеп 18, 2020 4:24 am

Георги Касчиев:
10.09.2020

Днес Т. П. за първи път спомена, че АЕЦ Белене може да не се изгради. Няма да се изгради разбира се, и нейното изявление е жалък опит да се скрие истината. А тя е, че всички дейности по развитие на проекта на АЕЦ Белене през последните две години са незаконни. Мисля, че най-сетне ЕК е осъзнала това и е реагирала по разбираем за теменужките начин. Прогнозирам, че скандалът тепърва ще се разраства.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 13, 2020 4:15 pm

Богомил Манчев: Понякога политиката е несъобразителна спрямо енергетиката
13.10.20 в 15:25
„Една процедура за Седми блок ще продължи доста дълго време, поне 10 години, ако започне от днес. Този блок трябва да си измине своя технологичен път. И следващите три правителства трябва да имат едно и също мислене, за да стигнем до някой, който да копае площадка за Седми блок.“

Олигарх, затънал с двата крака в ядрената далавера, се пъне да демонстрира мъдрост... доообре.

За отчаяните, национално-безотговорни напъни на Борисов пък изобщо няма какво да коментирам, казал съм почти всичко, но мога да се обзаложа, че той и сам не си вярва на глупостите вече даже и на половин процент :laughm: ...

Борисов: Старт на изграждането на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй“
13.10.20 в 13:16
Правителството ще даде старт на проекта за изграждане на 7-и блок на АЕЦ “Козлодуй“ на утрешното си заседание. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който беше в Козлодуй, придружен от лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа“ и от министрите на финансите и на енергетиката.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср окт 14, 2020 12:56 pm

Проектът за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Коментар на енергийните експерти
...
Една от технологиите, които се предполага, че ще се използват, е технологията AP 1000. Това е един от най-модерните проекти, основан изцяло на действието на пасивни системи за безопасността, с много плюсове и минуси. Проф. Георги Касчиев обясни, че това е същата технология, която правителството на Борисов е отказало да подпише с "Уестингхаус" през 2015 година. По този проект има построени 4 реактора в Китай и са започнати още 4 в Щатите.

"В случая, това е отчаян ход да се предотвратят санкциите, които грозят Турско-балканския поток, и мисля, че господин Борисов се надява по този начин малко да отложи поне нещата", заяви експертът.

По негово мнение това е предизборно решение, с което се цели да се прикрие провалът с Белене.

P.S.: Боже, колко неграмотност се подвизава в БНТ :palm: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53220
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср окт 14, 2020 10:28 pm


Отговори

Върни се в “Политика”