Leberkez написа: ↑чет окт 15, 2020 11:54 am
Аз имам приятел полицай, който - нормално - има приятели и познати от всякакви други звена на системата.
Та... той ми е разправял, че при подобни акции, където - потенциално - се цели арест на опасни престъпници, баретите, които са на терен, просто не разсъждават и не мислят на кафенце пред входа къде можело да има баба, която да се изплаши, дали вътре може да има пеленаче или че дядото от горния етаж може в същия момент да е тръгнал за баничка.
Те са просто изпълнители. На теория, някой наркоразпространител може да си бърка дрогата в апартамента и да си има жена, която наскоро е родила. Едното не изключва другото, нали? Както и че не всеки мускулест пичага с брада и татуси е непременно криминал или бияч.
Жалко за хората наистина. Шокът е голям, спор няма. Няма нормален човек, който да не му омекнат коленете при подобна ситуация.
Дано получат солидно обезщетение - разбира се не за изкъртената врата, а за стреса, който са преживяли.
Отговорни със сигурност трябва да има, защото някой преди баретите се е осрал по веригата. И да - редно е началникът им да хвърли оставка и да поеме отговорността за подобно фиаско.
Имах намерение на времето да ставам такъв, но не в полицейските, а във военните спец. части от 68-а бригада. Имам и началната летателна подготовка за десантчик, състояща се в скокове с парашут.
В тези акции се следва строго определен протокол. На изпълнителите, последното звено не се оставя да мислят много извън този протокол, и мисленето им се свежда до това да не допуснат грешки в изпълнението и да се стигне до жертви сред тях или да не се прекали с използването на сила, в случай че няма такава нужда. Както написах по-горе в изключително кратко време всички заподозрени се обезвреждат, периметърът се обезопасява и след това се задават въпросите. Такива неща коя баба какво казала, имало ли бебе вътре и др. изобщо не се вземат под внимание при такава акция.
В конкретния случай са действали професионално, свършили са всичко, каквото се е изисквало от тях. Както разбирам грешката не е била в тях, а в погрешно даден адрес някъде от командването (или както се нарича в структурите на МВР).
Също в такава напрегната обстановка намирането на точния адрес и апартамент е изключително трудно, за това често стават грешки при такива акции. Изпращането на разузнавачи предварително също крие много рискове ако бъдат забелязани от заподозрените, последните или духват много преди истинската акция, или се подготвят за съпротива. Както всъщност стана при онзи случаи, в който загина командоса Емил Шарков.
Така че недейте да храчите върху тези хора, в крайна сметка ще разчитате на тях да ви спасяват задниците ако попаднете в ситуация със заложници или терористично нападение.