Бъдещето на Европейския съюз. Брекзит

Твърде много хора претендират, че разбират от политика, а дали наистина е така?
Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед сеп 27, 2020 12:48 am

Диктува ли икономическият интерес политическите решения в ЕС
26.09.20 в 11:50
Интервю на Весела Владкова с Клаус Прьомперс в предаването „Събота 150“Проф. Мороу: Северна Ирландия е заложник в сделката за Брекзит
26.09.20 в 11:32
Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство, която ще има сухопътна граница с Европейския съюз след Брекзит. Каква точно ще бъде тази граница, това зависи от изхода на затлачените благодарение на британския премиер Борис Джонсън търговски преговори.Рафаел Глюксман: Дойде краят на европейската наивност
Външната намеса не се състои само от дезинформация, казва председателят на новосъздадената комисия в ЕП
28.09.20 в 08:45
Председателят на наскоро създадената в Европейския парламент Комисия за външна намеса Рафаел Глюксман казва в интервю за "Хоризонт", че след като внимателно проучи случаите на дезинформация в ЕС, ще излезе с препоръки за промяна на законите, с които да бъдат защитени европейските граждани. Като конкретни страни, от които идват такива заплахи, той посочва Русия и Китай.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 05, 2020 2:58 pm

Сделка за върховенството на закона в ЕС отваря пътя за одобрение на бюджета
05.11.20 в 14:26
Съвета на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по обвързването на европейските средства с върховенството на закона. То отваря пътя за одобряване на следващия 7-годишен бюджет на Общността и плана за възстановяване от пандемията. Европарламентът искаше такова обвързване, за да ги подкрепи.

:deal:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 17, 2020 2:09 am

Ирландия: ЕС и Великобритания имат 7 до 10 дни за пробив в Брекзит преговорите
16.11.20 в 13:16Унгария и Полша с вето върху бюджета на ЕС и фонда за възстановяване
16.11.20 в 16:56

Ама разбира се, че двете най-крастави прасенца в ЕС ще се сдушат :dontknow: , не че няма и други подобни на тях (да не споменавам имена :grin1: ), които предпочитат да им стискат палци доста ехидно, но безгласно...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт ное 17, 2020 1:34 pm

Полша очаква "нови предложения" след наложеното от нея вето върху бюджета на ЕС
17.11.20 в 11:34
Цитирайки човек, близък до правителството във Варшава, всекидневникът Dziennik Gazeta Prawna заяви, че Полша е наясно, че би било невъзможно да се премахне тази обвързаност, но ще приветства сценарии за известно облекчаване на този механизъм.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср ное 18, 2020 4:51 pm

Крайно време е ЕС да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария
17.11.2020
Крайно време е Брюксел да разработи клауза за изхвърляне на държави като Полша и Унгария от ЕС. Дори и само реториката им е истинско безсрамие. С такива партньори нямаш нужда от врагове. От Барбара Везел.

Абсолютно подкрепям! :deal:
Дори само реториката на Будапеща и Варшава е истинско безсрамие. Полското правителство безотговорно плещи, че ЕС бил поробил страната му, защото искал да се намесва във вътрешните ѝ работи. Унгарският премиер Виктор Орбан потъва дори още по-дълбоко в отходните води, сравнявайки ЕС със Съветския съюз, понеже, видите ли, страната му получавала указания. Сегашните управници в Будапеща и Варшава непрекъснато повтарят колко ненавиждат комунистическото си минало, но опре ли работата до пропаганда: те се проявяват като отлични ученици на онзи режим.

Прочетете най-после договорите!

Сега Полша и Унгария наложиха вето на новия евробюджет заради клауза, обвързваща отпускането на евросредства с върховенството на закона. А от аргументите им просто може да ти настръхне косата. Всъщност идеята беше в бъдеще раздаването на пари от европейския бюджет да бъде обвързано със спазването на демократичните правила в държавите членки. Крайно време беше тя да се облече в договорна форма, защото от такова решение отдавна имаше нужда.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който по наглост винаги води с едни гърди преднина пред полския си колега, в същото време твърди, че имал право да получава парични трансфери от Брюксел, независимо какви ги върши у дома си.

Във Варашава по принцип имат същите претенции. На Брюксел се гледа като на някаква обща каса, откъдето човек просто си взима парите, с които после подмамва избирателите и осигурява по някой и друг бизнес за партийни другари, за да ги направи ощо по-сговорчиви. Нека не забравяме, че Полша е сред държавите, които получават най-много пари от ЕС. Само за последния бюджетен период тази страна ежегодно се радваше на 11 милиарда евро нетни приходи от общите средства. Това важи и за Унгария, макар и полагащите ѝ се европари да са по-малко.

И двете страни обаче се държат тъй, сякаш европейските пари не са обвързани с никакви задължения от тяхна страна. Ами защо най-после не вземат да прочетат договорите си за присъединяване към ЕС от 2004 година? Вътре изрично пише, че държавите членки са обвързани с европейските демократични принципи. А тези принципи нито са приблизителни, нито подлежат на тълкуване или пазарлъци. И сред тях изрично са посочени независимостта на правосъдието и медийната свобода. Два принципа, които в Унгария отдавна са потъпкани. И които все по-малко се спазват и в Полша.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет ное 19, 2020 3:29 am

Френски предатавител предлага Европа да продължи с бюджета без Унгария и Полша
19.11.20 в 02:17
Европейските лидери могат да продължат напред с фонда за възстановяването от пандемията и бюджета на общността за периода 2021-2027 година без Унгария и Полша, заяви френски представител, цитиран от Ройтерс. Той обясни, че това може да бъде използвано като крайна мярка, ако двете страни продължават да блокират приемането на финансовата рамка и възстановителната програма.

Варшава и Будапеща се обявиха против обвързването на еврофоновете със спазването на върховенството на закона и наложиха вето. Ако обаче се стигне до изключването им от приемането на бюджета и плана, това ще означава, че те ще изгубят достъп до милиарди евро европейско финансиране, посочва Ройтерс.
:thumbup: :clap: :hammerh: :laughm:

npapanov
Мнения: 505
Регистриран: съб яну 16, 2010 2:13 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от npapanov » чет ное 19, 2020 4:00 am

Дрън-дрън, колкото и в България наложиха върховенство на закона. Толупите си правят каквото искат, Лаура Кьовеши защо мълчи, х*й в устата ли държи? Риторичен въпрос.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон ное 30, 2020 1:36 pm

Георги Марков: Унгария и Полша предизвикаха силно земетресение в ЕС
30.11.20 в 13:16
„Терминът „върховенство на правото“ се използва като бухалка срещу две държави - Унгария и Полша, които избраха християнски консервативни правителства. Поклон на Полша и Унгария за наложеното вето. Това е най-голямото земетресение в Европейския съюз след напускането на Великобритания. Те дадоха достоен отговор на брюкселския неолиберален социалистическо-зелен елит, който не може да понесе, че тези правителства са християнски, не желаят гей браковете, не искат мигранти и ще останат етнически хомогенни.“

"Не човек, а желязо -
просъскал агентът фашист.
Тихо мървият казал:
- Не, комунист!" :laughm:

Двама комунисти разговарят - почти умилителна гледка. :love1: Сериозно, на 2-3 пъти интервюиращият (Вогин) аха да се разплаче от сантимент :laughm: . "Унгария няма никаква нужда от европейските пари." - охооо, ами супер, да се маха тогава бе, има примера на UK, едва ли Унгария ще липсва на много хора извън ЕС, освен на някои отдадени комунисти по душа, почитатели на Орбан :grin1: . :dontknow: Хм, жалко, че в разговора не стана дума за това колко дълъг траур е прекарал Марков след НЕизбирането на любимеца му Тръмп :hmm: , но предполагам, че още е в траур, малко отчаяно-траурно ми звучеше :laughm: ...

Разговорът не да се чете от символичното изведено, а да се изслуша, това е истински шедьовър на Марков, катализиран този път от много подходящия за целта Волгин! :deal:

И за пореден път се питам със страшна сила - що дири Марков в ГЕРБ? :-? Та той си е направо за крайно дясното на крайно дясното (където се крият най-отявлените национал-комунисти по принцип :laughm: ), да ходи в дясното крило на "Атака" най-добре :dontknow: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт дек 01, 2020 3:34 am

И в този ред на мисли...

"Политико": Напускането на ЕС вече не е табу. Полша и Унгария може да са следващите
Изданието цитира дипломат: Започва да изглежда, сякаш правителствата в Будапеща и Варшава най-сетне са решили да обърнат гръб на ЕС и на другите държави членки
30.11.2020, 13:35 ч.
...
“Започва да изглежда, сякаш правителствата в Унгария и Полша най-сетне са решили да обърнат гръб на ЕС и на другите държави членки", пише днес изданието във всекидневния си дайджест Brussels Playbook, цитирайки неназован дипломат.

“Ако те продължават да блокират бюджета на ЕС и възстановителния пакет, ще започнат всъщност да липсват на все по-малко и по-малко хора", продължава цитатът.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср дек 02, 2020 11:49 pm

Ройтерс: Съгласие в ЕС за евромеханизъм "Магнитски"
02.12.20 в 23:44
Новият санкционен режим ще позволи на ЕС бързо да налага санкции на конкретни физически лица навсякъде по света, да замразява активите им и да им забранява влизане на своя територия.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 03, 2020 12:20 am

ЕС търсини начини да одобри фонда за възстановяване без Унгария и Полша
02.12.20 в 17:43

:popc:
Да не стане накрая "сърдитко Петко..." :grin1: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 03, 2020 12:19 pm

ЕК може да задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария
03.12.20 в 10:02
Европейската комисия ще задейства Фонда за възстановяване без Полша и Унгария, ако няма напредък за бюджета на срещата на европейските лидери следващата седмица. Това е заявила председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен на ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Все по-добри новини идват... :popc:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 53856
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб дек 05, 2020 2:20 pm

Павел Зерка: „Пестеливата петорка“ може да стане двигател на трансформация в ЕС
05.12.20 в 10:09
„Пестеливата петорка“ може да използва уникалния Фонд за възстановяване от пандемията и да се превърне във водеща сила за трансформация на Европейския съюз. Тази препоръка се съдържа в изследване на Европейския съвет за външна политика за нагласите сред гражданите на Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания и Финландия по повод кризисните евроразходи. Оказва се, че най-пестеливите европейци не се тревожат толкова от размера на възстановителния фонд.

Отговори

Върни се в “Политика”