(Кофти) ОСОБЕНОСТИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДОПСИХОЛОГИЯ

Името е достатъчно красноречиво...

Модератор: mmirro

Windy
Мнения: 9333
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет авг 14, 2020 12:48 pm

Най-разумното е да имаш инвестиции и никакви депозити и заеми.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

weather_master
Мнения: 13641
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » пет авг 14, 2020 12:52 pm

Това в така! :thumbup: Но ти трябва капитал в обръщение за тази цел.
А разумно ли е да плащаш близо 10к в наем на година, вместо да дръпнеш заем и да плащаш например 7к в лихва в началото, която бързо ще пада с изплащането на главницата. Така след 5 години например вече няма да имаш голям жилищен проблем.

gugun4u
Мнения: 1171
Регистриран: ср апр 30, 2014 1:18 pm
Местоположение: Sofia, Suha Reka / Haskovo

Мнение от gugun4u » пет авг 14, 2020 1:09 pm

Кедита е ОК, ако е разумно голям спрямо доходите и за разумно време. Аз като теглих за жилище, гледах да е в интервала 10-15 години и да не се лишавам от нищо основно като го плащам. щО? Дали не можех да тегля кредит и да си взема имот на пъпа на центъра и да го плащам 30 години. Банката дава. Само, че... първата около една трета от периода на всеки кредит ти плащаш предимно лихви. Главницата не пада. Средностатистически на всеки 7-10 години има глобална криза. По - тежка или по - лека - каквото дойде. Когато има криза, по правило лихвите в даден момент скачат, цените на жилищата падат. Погасителните планове са така направени, че от момента в който ти плащаш повече главница от колкото лихва, скок на лихвите сам по - себе си не е толкова фатален. ОБАЧЕ, като вземеш 30 годишен кредит, и на 5-6 тата година изпраска криза, ако не можеш да плащаш - лошо. Цените на жилищата падат, не можеш да го продадеш и за адекватна цена, за да покриеш кредита - още по - лошо. Върни си ти за 10 години ако можеш ипотеката, пък после ако иска човек спокойно може да си инвестира бизнес, или други имоти, които да дава под наем - опции бол. Ама вързан ли си за 30 години.... чакай ти на инфлация. Ей го, нивата на цените от 2008 - а на жилищата тъкмо бяха стигнати, и сега надолу ( което е логично). Ако си се набълбукал 2008 с кредит за жилище има да чакаш инфлация ... Да ок, заплатите сега са съвсем различни ама... ама. Тоя който 2008 е бил на наем, а е взел 2014 - та, дали не е доста по - напред :)

Windy
Мнения: 9333
Регистриран: вт сеп 22, 2009 1:26 am
Местоположение: София Челопечене/София Център

Мнение от Windy » пет авг 14, 2020 1:52 pm

То в нашия род толкова имоти, че не съм и мислил за заем, даже и сега имаме един апартамент (на дядо ми) който даваме под наем и още един (на баща ми) който стои празен /да, той под наем не ще да го дава/. Но е в панелен блок и аз не харесвам панелки, сестра ми също, затова сме си в къщата. А в къщата всеки си има по етаж (всеки етаж си е отделен тристаен апартамент с по две спални, кухя и баня отделно + тераса и големи холове). Та сам озатова не се напъвам за жилище, иначе със сигурност до сега да си бях взел.
"Често нещата са по-прости отколкото си мислим че са и по-сложни отколкото сме способни да ги разберем.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт окт 27, 2020 3:16 pm

Знаят езици, но не търпят чужди култури. Нов доклад описа българските ученици като нетолерантни
октомври 26, 2020
Българските ученици имат слаба търпимост към чуждото мнение и най-малко уважение към хората от други култури, съобщи "Дневник", като се позова на данни от последното изследване на PISA. От доклада на организацията става ясно, че българските ученици не са добре запознати с глобалните проблеми и не са много ефективни в намирането на идеи за справянето с тези проблеми.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб ное 28, 2020 4:08 pm

Юрий Александров:

Мда. Оптимизмът ми за бъдещето на България се топи от ден на ден. Ето и поредната причина, описана в статията на Ивайло Дичев.

Половината българи не искат демокрация. Никъде другаде в Европа не е така
Демокрацията ли иска да ни принуди да си сменяме пола, да живеем в гей бракове и да се откажем от Гоце Делчев?
Ивайло Дичев | 28.11.2020, 10:38 ч.
...
Как да си обясним този феномен?

Нека първо да отбележим недоразумението около думата "либерален", целенасочено поддържано в нашите медии. Либерални мерки срещу вируса - значи хлабави, несериозни. Само че пак либералите искат реформа на правосъдната система и строги наказания за злоупотребите на управляващите, докато предполагаемите консерватори предпочитат да бранят властта. Либералите искат да не се бъркаме в частния сексуален живот на хората, само че пак либерали са за отговорно носене на маски и борба срещу климатичните промени. Върви, че разбери! Във всеки случай терминът "либерална демокрация", според мен, подвежда много хора, особено тези с по-ниско образование, както се вижда и от изследването. Вероятно те мислят, че става дума за управление на либерали, не за управление на мнозинството, което пази правата на малцинството.

Но въпросът не е в думите. Копнежът по силна ръка е израз на разочарованието от многобройните блокажи на демократичната машина. Всяко дело се обжалва, всеки закон посрещат с протести и дори Европейският съюз може да бъде обездвижен заради вета на безотговорни страни като Кипър, Полша, Унгария или България, които решават свои вътрешни проблеми, заплашвайки да съсипят общия интерес. Подобно отчаяние кара повечето българи да смятат, че каквото и да става, олигарсите управляват страната и нищо не може да се промени. Виж, силният лидер, невъзпрепятстван от избори и парламент, е чистата воля - казва и прави. Но защо този лидер ще реши да се противопостави на "олигарсите" и да служи на народа, който няма да го избира - това си остава една народо-психологическа загадка.

Ако опитаме да намерим обяснение, то сигурно ще е свързано с победата на популизма днес - волевият лидер се легитимира пред народа, като прехвърля вината за всички неблагополучия върху институциите под себе си, върху експертите, върху митичната "дълбока държава", която бори Тръмп, а вече и някои наши хубавци. Това противопоставяне очевидно е проникнало в съзнанието на хората: на едната страна е лидерът, който иска да ни направи добро, на другата - лошите под него, които го дърпат назад. Излиза министър Ангелов, излиза Ревизоро - и почват да се жалват, че оглавяваните от тях министерства не били реформирани. Виж ги, хората искат да ни направят добо, ама не им дават, демокрацията го спира! Нали си представяме с кого се идентифицира телезрителят в това реалити?
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон яну 11, 2021 12:42 pm

Теодор Ушев: Мечтая за премиер, който да не слуша чалга, а Брукнер - тогава ще имаме просперираща държава
10.01.2021
Когато напуснах България си казах, че ще се върна за постоянно, когато спре да звучи чалга отвсякъде, а чалга изпълнители да говорят по медиите. Аз не бях икономически емигрант, бях културен емигрант. Чалгата е и в политиката. Чувам да казват за филма „момчето си отива, който бу излъчен тези дни: Какви филми са се правили някога.

Така е, но хайде да си представим римейк на този филм – как ще изглеждат сцените с абитуриентския бал? Лъскави скъпи лимузини, някакви млади хора облечени в официални анцузи, момичета с ботокс и други хирургични намеси, мятащи гюбеци… какво е това? Чалгата е навсякъде. Тя пречи толкова много на културния, на политическия и на социалния живот…
...

Aha
Мнения: 127
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » вт яну 12, 2021 11:13 am

Stringmeteo написа:
вт окт 27, 2020 3:16 pm
Знаят езици, но не търпят чужди култури. Нов доклад описа българските ученици като нетолерантни
октомври 26, 2020
Българските ученици имат слаба търпимост към чуждото мнение и най-малко уважение към хората от други култури, съобщи "Дневник", като се позова на данни от последното изследване на PISA. От доклада на организацията става ясно, че българските ученици не са добре запознати с глобалните проблеми и не са много ефективни в намирането на идеи за справянето с тези проблеми.
Абе да те питам, като споделяш без един коментар дори по темата която споделяш, какво искаш да кажеш? Имаш ли мнение по въпроса, споделено с това на автора на статията ли е или противоположно?

Колкото до статията публикувана в Дневник и споделена от Свободна Европа - титани на НЕмисленето и пропагандата, Работническо дело и Народна младеж пасти да ядат!Като как се говори от името на българските ученици? Щото не участват в движения като BLM или не излизат като съучениците си по протести в защита на теорията за промяна на климата? Не са добре индоктринирани и обучени в сексуални и трансджендър идеологии? Не са промити мозъци по отношение на псевдо толерантност? И за кои ученици става дума? Едно и също ли е деца от 4 - ти клас и 11-ти клас да речем? Да се говори с генерализиации не е нито редно, нито обективно, освен ако не се цели друго - пропаганда и промиване на мозъци. Е, в (кофти - според този който е дал заглавие на темата) особеностите на българската народопсихология е останало и място за самосъхранение, за разлика от, ще го кажа, идиотите промити мозъци от Дневник и Свободна Европа (Много свободна, запряни като говеда с намортници и следени с технологичните си пастири, които сами си наденаха)!

То бива сляп човек ама...

Отговори

Върни се в “Човешките взаимоотношения. Успехът в живота”