ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ / СПЕШНА ПОМОЩ

Предполагам всички са чували нещо по темата за "световната конспирация на фармацевтичните компании" (или просто за мизантропската, крайна комерсиализация) по въпроса около "болестоопазването". И някой да не е чувал нищо, тук е мястото да се говори за подобни неща... както и просто за болести, разбира се :) ...

Модератор: mmirro

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон фев 10, 2020 11:52 am

Международен ден за борба с епилепсията
„Асоциацията на родители на деца с епилепсия“ и Дружеството против епилепсия" ще отбележат днес Международния ден за борба с епилепсията с дискусия в столицата.

Сред наболелите проблеми у нас са отсъствието на утвърдени, но ефективни и евтини лекарства, както и медикаменти за спешни случаи при епилепсия и липсата повече от 10 г. на ново лекарство.

Невъзможното осигуряване на определени медицински изделия за хората с тежки и трудно лечими епилепсии и липсата на професионални училища или паралелки, което се превръща в проблем за цялото образование на засегнатите от това заболяване деца в България, също са сред темите на дискусията.
...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт юни 23, 2020 6:15 pm

Спешното в Силистра пред колективна оставка заради агресия към лекар
23.06.20 в 10:32
„Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение“. Това коментира пред БНР директорът на Областната болница в Силистра д-р Даниела Костадинова, която написа отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср яну 06, 2021 12:23 pm

Да, ама като си говорим за здравна реформа, ето тук има доста смислени неща по отношение на поредния "реформистки" напън :toilet: на иначе много способните ни настоящи управляващи - без грам съмнение :grin1: :

Д-р Виткова: В Националната здравна стратегия няма промяна във философията за системата
05.01.21 в 13:58
„Авторите на тези документи дали са мислили, че в десетгодишния хоризонт ще управляват различни политически сили? Необходимо е изграждане на консенсусно виждане за развитието на здравната система, за да може което и правителство да е на власт, то да не може да излезе от рамките на тази стратегия... Констатациите в много от направленията са верни, но конкретни решения на съществуващи проблеми не се виждат“

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 54600
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт яну 12, 2021 12:56 pm

Д-р Десислава Кателиева: Няколко министерства трябва вложат ресурси в организиране на структура за въздушен медицински транспорт
Отново за спешната медицинска помощ в небето
Иван Кристоф: Спасяване срещу заплащане – това не е спасяване
12.01.21 в 11:00 | обновено на 12.01.21 в 11:17
България е единствената страна, в която няма изградена система за спешна медицинска помощ по въздуха. Дори в Северна Македония има два медицински хеликоптера. Няма устойчив механизъм за реакция, не е ясно в кои случаи се праща въздушен медицински транспорт и в кои – не. Това поражда социално напрежение и скандали. Обикновено при спешни ситуации се използват военни машини или хеликоптери на Авиоотряд 28 след предварителна заявка до военния министър – субординацията е доста тромава. Проблемът с липсата на въздушна линейка в България е на дневен ред повече от година.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ е категорична, че за да тръгне една такава служба, са необходими промени в законодателството за изискванията към подобна служба.
...
И отново отиваме към политиката, по-точно - към липсата ѝ :laughm: ...

Отговори

Върни се в “Медицинско-лекарствени раздумки”