"ОПАШКИ" (11.2020-01.2021)
Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari
-
- Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
- yavor_zhekov
- Регистриран: чет юли 31, 2014 4:02 pm
-
ГФС и ЕС забавиха малко затоплянето с около ден, но за сметка на това дават яко да се отпуши Атлантика. По ЕС направо студът на СИ изчезва напълно. Ако този вариант се реализира и предвид че ще сме към края на януари, до голяма степен ще може да си отдъхнем от зимата.
Ясно е, че зимни изпълнения ще има, но сериозен студ от СИ ще е все по-малко вероятно да ни притеснява.

-
- Регистриран: пон окт 10, 2011 12:33 am
- Местоположение: София, ж.к. Борово/с. Логодаж, 15 км. западно от Благоевград, 695 м.н.в.
Бързо ще се върне зимата, Мастъре
. Горе движението на полярните вихри е от изток на запад. Това не е онази зонална от 2007-ма. При първоначалният им досег с Атлантика ще изсипят яко студ към него и ще го активизират за две, може три седмици, но после пак ще се получи блок. При което Мадрид ще получи вторият си исторически сняг за зимата. Примерно
.

-
weather_master написа: ↑чет яну 14, 2021 3:11 pmНапън за точно 1 ден. Не е много сериозно да се коментира застудяване за 1 ден след повече от 12 дни. За мен е важна тенденцията - а те е, че след понеделник прогресивно океански ВМ се настаняват над Европа. Това със сигурност ще окаже влияние и при нас.
Това за по-зле информираните ( имам предвид термина 'океански ВМ') студ и сняг или лондонска зима означава ? Мерси за инфото!
Много си е сериозно даже, в отговор на твоето за яко отпушване на Атлантикаweather_master написа: ↑чет яну 14, 2021 3:11 pmНапън за точно 1 ден. Не е много сериозно да се коментира застудяване за 1 ден след повече от 12 дни. За мен е важна тенденцията - а те е, че след понеделник прогресивно океански ВМ се настаняват над Европа. Това със сигурност ще окаже влияние и при нас.

-
- Site Admin
- Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
- Контакти:
На първо четене - лондонска зима, но на второ не чак толкова - вероятно този студ няма да се е разхождал чак толкова много над океана (като миналата зима - постоянни доставки на "студ" от Канада

- SKYLINE
- Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Океанската въздушна маса е топла в ниските слоеве - да.При темп на водата между 10-15 градуса в умнерените ширини на Атлантика , всичко което мине върху него гледа се изравни с неговата темп. до около 600-700 метра надморска , чак над тази височина , вече няма особенно влияние.Затова тоя ниският слой се нарича boundry layaer или граничен слой на БГ , който кoнтактува и обменя енергия с повърхността.ЗАтова при нахлуване от СЗ на океанска ВМ при нас вали сняг предимно по високите места.ОСвен ако студа във високите слоеве не е прекалено мощен и силните валежи да "увлекат" студ от високото към ниското.Но в крайна сметка и той се затопля адиабатно надолу и до морското равнище за да свали под 0-та океанска ВМ , трява да има примерно под -10 , -15 на 1500 метра
, което се случва сигурно един път на 20 години
.Докато стигне до нас обаче понеже сме далечко от океана граничния слой пак може да се трансофмира над континента и да поизстине малко , зависи от конкретния случай, ама та*ак общо взето..Но примерно за Португалия или Англия и въобще З Европа, където ги бият дикретно такива ВМ , си важи на 100%

Е тук при -9 на 850 хПа снощи побеля при 0 градуса, беше +1 но валежът увлече студ от високите слоеве и я свали до 0, за да трупа. За съжаление веднага спря и днес до сутринта се беле полустопило, а през деня напълно при +1. Това е жалката съдба на низините, близки до тъпия океан. Дано по-бързо да умира Гълфстрийм 

Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.
- SKYLINE
- Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Е да ама в момента има приземен студ в централна Европа , мисля че той удари едно рамо предните няколко дни..Въпреки че не ми е ясно и на мен доколко конкретно му е влиянието и как преминава Карпатите и на какви височини
Тука се отваря друга тема за дискусия , в която трябва да се намеси Стринг
Но си мисля аз , че близко до морското равнище , нищо под 2-3℃ не може да нахлуе от СЗ , заради Карпатите основно

Нямаше никакъв приземен студ. Вчера на обяд пред фронта стана 5 градуса, защото духаше от запад. През нощта от север североизток и след снеговалежа пак нахлу топлик от морето този път другото и го стопи. От юг няма никакъв пренос и не можахме да прихванем нищо от приземен студ. Цяла северна Германия беше в плюса и вчера и днес е. Само Бавария беше в минуса вчера.
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.