Защо сме такива икономически "оръфляци"?

...

Модератор: Weatherman

misacho
Мнения: 6864
Регистриран: вт ное 09, 2010 9:09 am
Местоположение: Сливен,с.Дъбовица,Бургас

Мнение от misacho » нед фев 21, 2021 8:37 pm

wilkosz написа:
нед фев 21, 2021 8:31 pm
Съседите в Жеравна са каракачани. Ходеха отдавна да мият чинии и да гледат стари хора в Гърция и носеха долари.
И в Котел има много.

Потребителски аватар
Leberkez
Мнения: 2617
Регистриран: пет мар 20, 2015 7:27 pm
Местоположение: София, жк. Младост-1, надм. вис. 603 м; Габрово, кв. Палаузово, надм. вис. 419 м.

Мнение от Leberkez » нед фев 21, 2021 9:20 pm

wilkosz написа:
нед фев 21, 2021 6:51 pm
Много голямо влияние имат двете кухни.
Кухните на България, Гърция и Турция са толкова подобни, че понякога е трудно да се ориентираш къде се намираш.

2019-а лятото си напраихме собствен тимбилдинг с около 20-на колеги. Бяхме две нощувки в едно селце до Кавала.
Първата вечер, след предварително обаждане, бяхме резервирали една скромна таверничка на главната улица. Влизайки, имаше няколко маси семейства, които вечеряха, а ние почнахме да дърпаме столове, да сливаме маси....собственикът, който работеше май само с жена си и един пич зад бара, едвам смогваше. Първоначално се понамръщи, че му пренаредихме интериора, но 20 минути по-късно като заваляха поръчките, направо му светнаха очичките. В крайна сметка, направихме тотал от порядъка на 600-700 евро и накрая, когато ни донесе бележката, всеки е хвърлил по 3-5 евро горница, събраха се към 90-100 евро бакшиш. Онзи ни гледаше като божества.

На другия ден сядаме аз, още едно момче и едно момиче в нещо като кафе-сладкарница. Момичето пи кафе с кола, ние с момчето си поръчахме по една бира и леко хапване. Накрая сметката беше 35 евро. Оставяме 40 и си тръгваме, а детето (беше непълнолетно и очевидно син на шефа) почва да вика по нас "guys, your change, guys, your change). :grin1:

Ранният следобяд ни понапече на плажа и се хващаме 5-6 човека до близкото капанче за по една салата и гирос, сядаме и идва някаква изпъната мацка - към 25 годишна и директно почна да ни взима поръчките на доста сносен български.

Та....гърците доста ни обичат, защото сме им основен контингент и въпреки не чак толова далечните кървави драми, мисля, че има доста сериозно затопляне на отношенията между двата народа.

Пък...и хвърляме най-дебелите бакшиши, за разлика от немци, британци и скандинавци, които си чакат рестото до последната стотинка.
Masturba tu mente y eyacularás ideas!

wilkosz
Мнения: 24984
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » нед фев 21, 2021 9:46 pm

Вие сте избили рибата там. :grin1: :thumbup:
Има и коментари под видеотата, от сорта "ние сме имали грешна представа за стара бедна комунистическа България и сме приятно изненадани колко модерно е станало всичко там, не сме знаели че толкова близо до нас има толкова красива зелена и подредена държава с толкова исторически забележителности"
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

wilkosz
Мнения: 24984
Регистриран: вт яну 09, 2007 2:51 pm

Мнение от wilkosz » пет фев 26, 2021 10:08 pm

Сега чета в един сайт коментари на румънци по въпроса дали животът в България и Румъния се е подобрил след влизането им в ЕС.
За България един българин се е изказал много положително с различни факти и е напльоскал снимки от лъскавия Бургас. Румънци са се включили и са казали същото, че Румъния е била в 20 годишна мизерия, започнала през 1981 г и продължила до 2000 г, когато имало лек живец. После се изказва обаче друг румънец и общо взето много песимистично и почти както по принцип се смята, че се случва и с България. Точно копие.
Превод от гугъл
Не съм съгласен с мнението в други отговори, кратък отговор Румъния като страна стана по-бедна от всякога. Нека да преминем към основите, за да разберем защо? Какво е държава? Просто терен, броят и качеството на хората, живеещи там, ресурсите на тази земя, парите на този терен, лидерите ли, набор от ценности, споделяни от хората, които живеят там? За мен всичко това е от гледна точка:
- от теренната зона станахме по-бедни, тъй като много земя беше продадена на хора от други страни, за да се прави различен бизнес
- хора, които бяхме 23 милиона, преди да се присъединим към UE, а не ние сме 18 милиона, защото се раждат малко бебета и има много емиграция, само Сирия, която е във война, има повече емигранти от Румъния, така че тук е истинското бедствие.

- Качеството на хората, които живеят, е намаляло. Емигрантите са предимно в трудоспособна възраст, много от интелектуалците. Така че сега имаме много стари хора и по-малко млади от всякога в нашата история

- Ресурсите са били експлоатирани, откраднати незаконно и продадени за пари, които не са отишли ​​в джобовете на хората, само крадците са се обогатили, продавайки незаконно гори дърва и газ.

- Що се отнася до парите, външният ни дълг се е увеличил много по време на адекватността на UE и отстъплението трябва да бъде платено от все по-малко и по-малко работещи хора, защото младите възрастни са емигрирали.

- Лидерите са ужасни, корумпирани, глупави, тирани и качеството е намаляло, а не се е увеличило.

- Ценности, които не ценим достатъчно традициите си, културното ни наследство се губи и ние взаимстваме традиции от други страни. Повечето от бедните народи понякога са заслепени от грижите за утрешния ден и тяхната логика често спира там.

-Външно имиджът на Румъния беше унищожен от асоциациите с tsigans gypse rroms и вече не можете да кажете гордо, че сте румънец.

За мен Румъния е в ужасно положение, след като се придържа към UE и запада. Само парите не правят нищо, защото някои казват, че имат повече пари, но забравят, че цените също са се увеличили, така че накрая те са толкова бедни, колкото бяха преди, дори ако могат да броят повече евро в джобовете си, еврото е загубило, купува мощ.
Друг го репликира
Това е глупости. Парите наистина не означават нищо, но животът е много, много по-добър.

Преди 20 години живеех във влажен и бетонен блок, точно както по времето на комунизма, ядях остарял хляб и вода, борейки се да вляза в ръждясали, несигурни автобуси, които идваха в свободното си време по разбити пътища. Не можех да си позволя дори да посетя Букурещ.

Сега имам модерна 6-стайна къща с голям двор, хубава, нова италианска кола, току-що създадохме плувен басейн и се върнах от двуседмично пътуване в Гърция. Вече бях във Великобритания, Полша и Германия тази година.

Целият район, в който живея, беше сиво поле, мястото на стар разбит завод за трактори, пълен с боклуци, плъхове и клошари. Френска компания купи сайта преди няколко години, създаде мол, спа център, модерни жилища, паркове и т.н.

По отношение на имиджа на страната ... и преди това беше боклук ... Румънски цигански вампири руснаци, идващи от дупка. Сега ни остава само циганският майстор (за който отчасти сме виновни)
Die Vergangenheit ist Geschichte, die Zukunft ist noch ein Geheimnis, aber jeder neuer Augenblick im Leben, wie auch in der Liebe, ist ein Geschenk.

Отговори

Върни се в “Икономика”