ТЕКУЩИ ДАННИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ВЪЗДУХА (във връзка с времето)

Фактически данни за времето в страната и света, интересни явления, текущи уеб-камери, препратки към информация в Интернет и медиите, отнасяща се за времето в момента.

Модератори: Radoslav Petkov, Бял облак, ncuxap, Hristo Chipilski, angilari, ASENOV

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон ное 16, 2020 9:07 pm

Оффф, застани до някой оживен булевард, особено близо до кръстовище, стой само няколко минути така и после пак се опитай да помислиш обективно ;) . Мога да ти кажа от личен експеримент, че когато ходех на протести вечер и блокирахме всяка вечер Орлов мост, въздухът в тази част на града, иначе една от най-мръсните :!: , ставаше почти като в девствена гора - съвсем сериозен съм. :!: :) Така че... поне мен трудно би ме убедил в тези 9%, сори. Зимата и в определени (ясно кои) части на града делът на печките може и да се вдига доста, но като цяло... :dontknow:

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10491
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » пон ное 16, 2020 11:02 pm

Стринг, застани до някой комин, стой 5 мин и се опитай да помислиш още по-обективно. Битовото отопление и антропогенния прах са с най-голям дял.
Мастъра като цяло е прав.
Дори бруталното замърсяване в Индия през сухия сезон се дължи до голяма степен на изгарянето на огромни количества биомаса, които се наслояват в подножението на Хималаите. Е, транспортът определено играе голяма роля, но не и водеща. Колкото и да им се иска на някои.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » пон ное 16, 2020 11:15 pm

И защо в Индия горят биомаса? :hmm: Да, за Индия е вярно, че в големите градове има намалена видимост до под 10 км (а често и до доста по-малко) целогодишно, но причината за това... :hmm: А според теб в големите китайски градове, където също има смог целогодишно, каква е причината за замърсяването?

Е, добре, тук подкрепят теорията ти за Индия, но и да приемем, че това е вярно, не знам дали то дава достатъчно информация за спора за у нас и по-специално за големите градове у нас. И защо се правят реазни регулации за движението на колите в много европейски градове, особено при мръсен въздух, ако ролята на този вид замърсяване е само 9%? :hmm:

Потребителски аватар
nikolai kamburov
Мнения: 10491
Регистриран: вт апр 29, 2014 9:54 pm
Местоположение: Русе, жк. Здравец-север / Варна, кв. Левски

Мнение от nikolai kamburov » вт ное 17, 2020 12:38 am

О, надали са само 9%. Вероятно са много повече. То нали зависи от концентрацията коли към глава от населението, инфраструктура и тн. За всеки град ще е различно, но определено София надали е само с 9% от транспорта.
Макар че реално погледнато прякото замърсяване от него може и да е толкова. Основно с различни канцерогенни съединения. Непрякото, а именно супер многото прахоляк, кал, мизерия, разорани градинки и тн...те имат адски много превес над мътния мръсен въздух. Защото реално това са частиците, които най-много се виждат като замъгляване. И най-много вдигат скалите на ФПЧ.
Така че горенето на двигателите, съчетано с антропогенния прах свързан с транспорта със сигурност са над 9%.
Иначе за Китай...еми Китай какво? Те да не би да не горят? Цялата световна промишленост е изнесена там. Почти нямат такива регламенти, директиви и нз си какво както в Европа и правят каквито си искат мизерии. Огромно количество ТЕЦ-ове, супер много индустриални паркове, които бълват отрови...честа липса на пречиствателни филтри по комините им. Пак защото на тях не им пука. И ей такива неща. Поне така съм чел по спомени...не мога да покажа реална статистика сега.
"Вкаменелостите са буквите, с които Земята е писала своята история"
Ж.Кювие

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб ное 28, 2020 4:01 pm

София на 1-во място по мръсен въздух в света тази сутрин
Днес над десет са станциите в България, които отбелязват завишени стойности на замърсяване
28 ноември 2020, 09:35, oбновена в 11:14

:dontknow:

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » нед ное 29, 2020 12:41 pm

Отново мръсен въздух в София
29.11.20 в 09:18
София тази сутрин отново е в лилавия сектор по замърсяване на въздуха, навън е мъгливо, което допринася за мръсния въздух още повече, предаде БГНЕС.

Абе, не е много мъгливо тази сутрин, но това едва ли е решаващ фактор сам по себе си поначало :dontknow: ...

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » чет дек 17, 2020 8:18 pm

Поредно недоносче? :dontknow:

"Зелен билет" в София при по-нисък праг на замърсяване на въздуха
17.12.20 в 05:10
Столичният общински съвет ще решава днес дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма на две станции, а не както до сега - на 200 мигрограма.
...
3,2 милиона лева повече са заложени за почистване на София, информира зам.-кметът по екология Десислава Билева. С 24 процента се планира да бъдат увеличени улиците и обществените места, които ще бъдат измивани.

Относно въвеждането на мярката "Зелен билет" Билева обясни, че се предлага измерването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде за 24-часов интервал и да започва от 16,00 ч. на предходния ден, за да може гражданите да бъдат информирани своевременно.


И още едно?

В София
Създават зони с ниски емисии, при замърсен въздух ще влизат само автомобили с висок екологичен клас
Оптимизира се въвеждането на зеления билет
17.12.20 в 09:54
„В студените дни разчитаме на съзнанието на гражданите да се присъединят към нашите усилия - вместо личните автомобили да ползваме градски транспорт. Градският ни транспорт е вече с над 90% сменен парк, с висок брой електроавтомобили, с 52 километра метро.“ Това каза пред БНР председателят на Комисията по екология в Столичната община Лорита Радева.А иначе, когато спорим за дела на колите, мисля, че често пропускаме един много важен аспект. :deal: Там е работата, че приносът на колите в един от ключовите показатели за замърсяването на въздуха - фините прахови частици (ФПЧ) зависи твърде салбо от това колко екологична е една кола, какво точно гори и колко пуши. Много голям дял от тези ФПЧ колите отделят просто защото... се движат :laughm: . Да, много голям дял от тези частици се генерират при триенето на гумите с асфалта, един вид те са резултат от "шлайфането" на гумите в асфалта. Реално те представляват фини частици изтрита гума и изтрит асфалт (не знам в какво съотношение :dontknow: ). Относно приноса в този процес на, определно силно дразнещите иначе като цяло в София обикновена кал и прах, нещата са (ми) малко неясни. На първо четене ми се струва, че като цяло прахът (от суха почва) сам по себе си не се състои от кой знае колко фини частици. Защото иначе в някои природни екосистеми, като (полу)пустините, сухите степи, саваните през сухия сезон въздухът почти постоянно щеше да бъде (природно) много отровен :dontknow: . Нямам идея обаче доколко този "природен" прахоляк може също да се включва в този процес на "шлайфане" между гумите и асфалта, да се "префинва" допълнително и също да има дял за повишаване на концентрацията на ФПЧ, но по-скоро ми се струва, че делът му не е много голям :dontknow: ...

Victus
Мнения: 5466
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб дек 19, 2020 10:01 am

weather_master написа:
съб дек 19, 2020 1:55 am
Брутално миризлива мъгла в Кръстова вада. :thumbdn: Направо е отврат навън. После ми говорете, че колите много замърсявали. Всичко стана след 6-7 часа, когато вече няма активно движение. Основно хилядите печки тровят въздуха на милионният град. Решението е само едно - ударно газифициране навсякъде и минаване на отопление на газ. Иначе поне днес успях да тичам Толстой още се дишаше.
Май така излиза. Сутрин печките гаснат и въздухът се изчиства. В Младост и Дружба даже влизат в нормата до 50 микрограма:
https://air.sofia.bg/
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

weather_master
Мнения: 13810
Регистриран: пон май 28, 2007 9:07 am
Местоположение: Sofia/Burgas

Мнение от weather_master » съб дек 19, 2020 10:29 am

Аз нямам доверие на този сайт. В Дружба винаги стойностите са по-ниски. Този сайт е по-точен според мен: https://airsofia.info/

Стринг, вдигането на прах от калните ни улици е много сериозен проблем. Това реално е замърсител номер 1 на годишна база. Но тук вината на колите е косвена. Просто не мога да си обясня толкова ли е скъп този асфалт. Поне чакъл да нахвърлят по черните улици или калните паркинги. Наистина е срамота в европейска столица да тънем в такава кал и мръсотия. Според мен основните две решения, които биха намалили замърсеността на половина са:
1) ударна газификация на цяла София и задължително минаване на отопление на газ. Тук може би трябва да се въведе акциз на дървата за огрев и цената да им се вдигне тройни (поне) за да може да се стимулират хората да минат на газ.
2) ударно асфалтиране (или поне очакаляване) на всички черни улици, паркоместа и въобще където минават коли върху кал. Ако някъде не е позволено да се сложат заграждения. В Чикаго въздуха беше хубав, защото първо че много духаше и второ - как реално не съм виждал и всичко живо се отоплява на газ. Иначе Стринг ако знаеш какво движение има там и колко коли. Ама защо няма толкова ФПЧ? Няма я тази кал по улиците... ;)

Victus
Мнения: 5466
Регистриран: нед яну 23, 2011 3:51 am
Местоположение: София, кв.Княжево (650м) / Кърджали, кв.Възрожденци(245м) / с.Тополово, община Асеновград(440м)

Мнение от Victus » съб дек 19, 2020 10:40 am

weather_master написа:
съб дек 19, 2020 10:29 am
Аз нямам доверие на този сайт. В Дружба винаги стойностите са по-ниски. Този сайт е по-точен според мен: https://airsofia.info/
Фандъкова каза, че тези сайтове са грешни. Датчиците им завишават при висока ОВ. Който е гербер, трябва да гледа само сайта на общината. :!: :grin1:
"Прост съм и ми е лесно." Бойко Борисов

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » съб дек 19, 2020 11:33 am

Само че за да се промени каквото и да било в кой да е голям град, е нужно на първо място да се премахнат (псевдо)консервативни недоразумения като това, като Орбан, Като Ердоган, като Качински, като Тръмп... които си искат "консервативните" въглища, петрол, газ и "традиционните" им тикви не допускат развитието на никакви иновативни, екологични технологии :deal: ...

За щастие промяната започна, в Будапеща, в Истанбул... в САЩ... където вече бяха свалени подобни "консерватори" ;) . Да давам ли пример и с Виена, където май от доста време вече управлява ляв кмет? :deal: Елементарно, Уотсън, всичко зависи от чипа. Не, аз не държа непременно положителната промяна да става през леви политици. Но след като екологията поначало се води лява политика и след като почти всички така наречени "десни" политици са консерви с консервирани преди 30-40 години мозъци :laughm: ... :dontknow:

Потребителски аватар
snow wall
Мнения: 2753
Регистриран: пон авг 31, 2015 1:18 pm
Местоположение: София Овча купел 2

Мнение от snow wall » съб дек 19, 2020 12:44 pm

И на мен са ми малко съмнителни данните за високо ниво на ФПЧ при тази мъгла. Това са си просто водни капчици, може да има смог, но ФЧП :dontknow:
Вчера в далечина се виждаше жълто кафяв слои над София. За мен всеки въздъх, който не минава през филтъра на цигарата си е чист :grin1: Често ходя по планините и не усещам някаква разлика във въздуха, но щом казват, че бил мръсен, сигурно е така. Със сигурност не е толкова мръсен, лолкото през 80-90- те, изчезна мириса на сняг и зима :grin1: на естакадата към летището понякога през прозореца влиза страшна смрад, предполагам от кв. Хр. Ботев. и в Овча купел понякога слиза от Горна Баня, дим от въглища, а един път автомобилни газове от Околовръстното, точно там където паркирам зад блока, някаква дупка е, редовно има мъгла само там или само на мен са ми замръзнали прозорците.
А бликат снежинки сребристи,
прелитат, блестят кат кристал,
проронват се бели и чисти
и в локвите стават на кал.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 55245
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » вт фев 23, 2021 11:14 am

Десет пъти над нормата замърсен въздух на места в София
23.02.21 в 08:50

Не знам, ама вчера сутринта, поне по сутрешното ми трасе, въздухът беше осезаемо по-замърсен спрямо тази сутрин (говоря все за около 10ч.), което е разбираемо, защото вчера сутринта (към 10ч.) инверсията беше много по-силна, трайна, бетонирана и с мъгла. Много имагинерен замърсител се оказват тези ФПЧ наистина :dontknow: ...
10 пъти над нормата замърсяване с фини прахови частици отчетоха гражданските станции на платформата AirBg през нощта и рано тази сутрин на места в София.

Предварителните данни, които получава Столична община, също показват завишено ниво на фини прахови частици в квартал „Хиподрума“.

От общината за днес са обявили, че ще извършват извънредни проверки на строителните обекти, генериращи емисии. Призивът към гражданите е по възможност да ограничат използването на лични автомобили.

Бял облак
Мнения: 9590
Регистриран: пон май 11, 2009 9:03 am

Мнение от Бял облак » вт фев 23, 2021 1:37 pm

Не става ясно какъв е периода, за който се казва, че е над нормата. Не се споменава и нормата. Единствената норма, която знам е 24-часовата (от 0 до 24ч.) и е 50мг/м3 за ФПЧ10. Доколко е адекватно моментни или едночасови стойности да се сравняват с 24-часовия праг? Защото 10 пъти звучи заплашително. Да, отделен е и въпроса при повишена влажност над 80-90% да кажем (особено при мъгла) какво точно мерят въпросните сензори? Установено е, че мерят водните капчици.

Мога да се изкажа за Люлин-3, където живея, че вчера сутринта бе по-замърсено от днес сутринта. Но не беше и нещо кой знае какво (вчера специално). Ето ви една графика на измерванията при мен в Люлин със сензорите на meter.ac. Във вътрешността на квартала съм , на спокойно място, далеч от булеварди и улици с натоварен трафик, така че измерванията са представителни именно за такива територии.
Изображение
Средната денонощна стойност за вчера, 22-ри, е 118мг/м3 за ФПЧ10. Което е 2,2 пъти над ПДК.
В момента въздуха е чист.

Geogri Zahariev
Мнения: 3810
Регистриран: съб яну 28, 2012 6:40 pm
Местоположение: Враца (Vratsa), ж.к. Дъбника, 340 м.н.в.

Мнение от Geogri Zahariev » вт фев 23, 2021 1:41 pm

Бял облак,
Така е, но следва да имаме предвид, че Люлин е с най-чистия въздух в София.

Отговори

Върни се в “Фактически данни за времето”