Биткойн, криптовалути

...

Модератор: Weatherman

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 10:00 am

SKYLINE написа:
пон юли 19, 2021 6:14 am
Много показателно И притеснително е това че досега 12 години , регулаторните органи и правителства не го забраниха тотално , директно доказателство колко се е срастнала елитната икономическа класа с политическата.Изключително показателно за света в който живеем.Да има някакви напъни ,но още са частични , да видим до кога ще продължава тая лудост.Според мен се води война от години насам между здравия разум и морала и либертарианските анархисти.За които това да се грижиш за по-слаб , да си почтен , да спазваш правила които са честни за всички е абсолютна загуба , трябва света да се движи по твоите идеи , масата просто е работна сила и актив , който се ползва , това е майндсета на тоя тип хора и съм го виждал лично.Всякакви идеи за разнообразие , конкуренция на пазра и от друга страна сътрудничество между хората , които са истинските двигатели на прогреса ще бъдат смазани , ако такива хора надделеят.И не се бавам положението е сериозно.Докато тука пуфтим за бойко , славчо и мая манолова 😆
След всички тези думи не разбирам защо искаш повече държава в икономиката? Сам казваш, че политика и икономика са се срастнали, това е едно от определенията за фашизъм между другото. Държавата трябва да се махне от стопанския живот на хората, хората сами ще формират своите общности по стопански интереси и ще създадат истински кооперативи и отраслови съобщества. Държавата трябва да има единствено и само регуативна функция да предотвратява формиране на монопол, картелни споразумения, олигополи.

Спешно държавата трябва да се махне от образование, култура, духовен живот на хората, здравеопазване. Такова крадене и падение е в тези области, че няма накъде повече. Като чуя обществено здравеопазване и все едно ми говори Менгеле.

Ролята на държавата е да създава закони, нормативна уредба и то от можещи хора. Когато го няма финансовия и материалния интерес (държавата няма да се меси в стопанския живот) и помиярите няма и да си помислят, че могат да стават законотворци.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7314
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юли 21, 2021 11:08 am

Щото ти обясних вече , че това твое виждане (не знам как се нарича като система) е някаква фантастика и няма как да стане.Обяснявам за 5ти път: Като имаш огромен частен сектор и мижава държавичка - държавичката все едно я няма , отпиши я.Няма как 10тина човека в канцеларийката (образно казано) да спират монополи и да имат някакъв контрол върху бизнес класата без да имат мощен държавен апарат под свой контрол и лостове.Всв едно от утре казваме България има нова форма на управление приватизираме всички сектори на публични търгове (пак е мътно как ще стане) и държава има малък парламент и 2-3 комииси там за контрола.Ти си в една от тях , на първия ден идват 2ма (едния има 100 бензиностанции и 5000 човека бачкат за него , другия внася петрола примерно) и ти бият 2 шамара на улицата и ти казват моето момче от утре така и така ще направиш , за да не стане по-лошо.Или ей ти 100 бона , не ни се плащат данъци така и така действай 😆 и до там с контрола.За да функционира добре системата , трябва държавните структури да са много по-силни и контролиращи много повече ресурси от частния сектор за да имат контрола.Ето примерно печатането на пари е един такъв много силен лост , да контролираш системата.Въпроса е че отдавна вече компаниите са по мощни от държавите въпреки това и военнитр и полицията (освен в Русия може би и Китай все още) и имат контрола.Да до някъде публичната критика ,недоволство могат да натискат и да поддържат баланса известно време ама сп мен неизбежно ще се случи нещо като от тъпия пример горе.Но не трябваше да се допуска да се стига до тука , ся от това положение ,няма връщане назад.Аз поне не виждам как.Пика не демокрацията и свободния капитализъм мисля че беше до 80те , в момента всичко е адски обвързано нагоре...И като цяло обществото е много сложна мрежа от хора и индивидуалности и никога въпроса как да го сттуктурираме най-добре няма да е прост.Това е мое мнение 😃

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 11:22 am

SKYLINE написа:
ср юли 21, 2021 11:08 am
Щото ти обясних вече , че това твое виждане (не знам как се нарича като система) е някаква фантастика и няма как да стане.Обяснявам за 5ти път: Като имаш огромен частен сектор и мижава държавичка - държавичката все едно я няма , отпиши я.Няма как 10тина човека в канцеларийката (образно казано) да спират монополи и да имат някакъв контрол върху бизнес класата без да имат мощен държавен апарат под свой контрол и лостове.Всв едно от утре казваме България има нова форма на управление приватизираме всички сектори на публични търгове (пак е мътно как ще стане) и държава има малък парламент и 2-3 комииси там за контрола.Ти си в една от тях , на първия ден идват 2ма (едния има 100 бензиностанции и 5000 човека бачкат за него , другия внася петрола примерно) и ти бият 2 шамара на улицата и ти казват моето момче от утре така и така ще направиш , за да не стане по-лошо.Или ей ти 100 бона , не ни се плащат данъци така и така действай 😆 и до там с контрола.За да функционира добре системата , трябва държавните структури да са много по-силни и контролиращи много повече ресурси от частния сектор за да имат контрола.Ето примерно печатането на пари е един такъв много силен лост , да контролираш системата.Въпроса е че отдавна вече компаниите са по мощни от държавите въпреки това и военнитр и полицията (освен в Русия може би и Китай все още) и имат контрола.Да до някъде публичната критика ,недоволство могат да натискат и да поддържат баланса известно време ама сп мен неизбежно ще се случи нещо като от тъпия пример горе.Но не трябваше да се допуска да се стига до тука , ся от това положение ,няма връщане назад.Аз поне не виждам как.Пика не демокрацията и свободния капитализъм мисля че беше до 80те , в момента всичко е адски обвързано нагоре...
Е как да няма как, след като законодателната антимонополна инициатива е в държавата, имаш полиция, имаш армия, и какво значение има броя на хората които ще администрират държавата?

Като говориш за приватизация, кое е държавно че не се сещам в момента? Какво ще приватизират? Де що имаше се разруши и разпродаде от....същата тази държава, която беше "силна" и "мощна".

Силни държавни структури = фашизъм. Стой и гледай само какво ще се случи в света до 10 години! Благодарение на държавни структури които една по една дават суверинитета си на още една по-голяма държавна структура наречена ЕС. А там пък се вземат решения от ЕК, никой никога не ги е избирал тях. Айде ще си говорим след 10 години, живот и здраве. ЕС = Германия 1933 та. Русия = СССР, САЩ = Китай и прочее "хубости".

Никой не говори, че социалния въпрос е прост въпрос, но да продължаваме да повтаряме едно и също нещо и да очакваме различни резултати е нали знаеш какво - форма на идиотизъм. Държавата е част от социалния организъм, а не обратното. Държавата е по-малкото от социума, а не социума част от държавата. Това трябва всеки да разбере. Тя си има място и трябва да бъде поставена на точното си място, а не да се шири навсякъде както е сега. Когато държавата започне да се разпростира из целия социален организъм тогава тя заприличва на раково образование. Това е диагнозата в момента на социума на целокупното човечество - раково болно. Има нужда от лечение, неконвенционално, съвременната "медицина" не лекува рак, не можем да се обърнем към нея, затова трябва да опитаме ново лечение, старото ще умъртви живота на целия социален организъм.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7314
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юли 21, 2021 11:47 am

Добре бе пич , искам да те попитам само какви бяха проблемите в света през 70те и 80те и какви са сега.И какво се промени през това време според теб?

Перфектна система никога няма да има това ясно.Хората не са перфектни.Въпроса е как и дали може да стане по-добре.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 11:53 am

SKYLINE написа:
ср юли 21, 2021 11:47 am
Добре бе пич , искам да те попитам само какви бяха проблемите в света през 70те и 80те и какви са сега.И какво се промени през това време според теб?

Перфектна система никога няма да има това ясно.Хората не са перфектни.Въпроса е как и дали може да стане по-добре.
Аз не говоря за перфектна система, а за система която да не позволява на една група хора чрез манипулация или други лостове - финансови или властови да се слеят с властта. Иначе какви са били проблемите през 70 - те и 80-те вече е без значение, тъй като условията са коренно различни. Днес сме 20 те години на 21 век, съвършено различни условия, съвършено различни хора. Значи да опитваме с методите на 70-те, 80-те години ли? Та държава, съд, избори, демокрация са неща от гръко-римската епоха, стари, стари, а ние (човечеството като цяло) се правим на много интелектуални, едва ли не съвършени, за безсмъртие на физическото тяло се говори вече (трансхуманизъм), щели да ходят на Марс идиотите (Мъск, Безос и прочее сган), в същото време обаче западния човек, който си мисли, че прави всичко по-горе настъпва мотиката с всяка своя крачка. И го навряха в миша дупка по най-елементарния начин, че и името не може да си каже даже.

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7314
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юли 21, 2021 12:02 pm

Прав си обачв гледай сега защо ти издиша теорията - стигна се до положението с корпорациите и фокусиеането на капитал и ресурси в 1% , заради силните държави и използването на държавни пари да се тикат оввързаните бизнеси.Факт ли е? Мисля че няма да отречеш.Ако сега отслабим държавните регулации , вече тоя 1% имат капитала и силата да играят системата както си искат.Това с слабата държава е трябяало да стане в зората на капитализма.Сега трябяа точно обратното държавните регулации да върнат свободния пазар и като почне това да става , тогава да се отслабва държавата лека полека.Това е моето виждане.Ако сега отслабим държава ще бачкаш на безосчо за 200лв на месец

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7314
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юли 21, 2021 12:10 pm

Но пак казвам регулации , не държавни субсидии и тикане на големите.А за да стане това трябва критична маса от хората да усетят че е проблем е да го изискват.Но дали ще стане - едва ли.Аз затова ти казвам , че не виждам решение.засега

Потребителски аватар
SKYLINE
Мнения: 7314
Регистриран: пет ное 21, 2008 12:40 pm
Местоположение: Варна кв.Левски 77м.н.в.

Мнение от SKYLINE » ср юли 21, 2021 12:14 pm

Или мислиш , че ако има изцяло свободен пазар , той ще балансира нещата след време , независимо при какви стартови условия и разпределение на капитала тръгна.Аз поне не си представям как ще стане

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 12:16 pm

SKYLINE написа:
ср юли 21, 2021 12:02 pm
Прав си обачв гледай сега защо ти издиша теорията - стигна се до положението с корпорациите и фокусиеането на капитал и ресурси в 1% , заради силните държави и използването на държавни пари да се тикат оввързаните бизнеси.Факт ли е? Мисля че няма да отречеш.Ако сега отслабим държавните регулации , вече тоя 1% имат капитала и силата да играят системата както си искат.Това с слабата държава е трябяало да стане в зората на капитализма.Сега трябяа точно обратното държавните регулации да върнат свободния пазар и като почне това да става , тогава да се отслабва държавата лека полека.Това е моето виждане.Ако сега отслабим държава ще бачкаш на безосчо за 200лв на месец
Добре де, ако както сам казваш "стигна се до положението с корпорациите и фокусиеането на капитал и ресурси в 1% , заради силните държави и използването на държавни пари да се тикат оввързаните бизнеси". То ако искаш повече от същото днес, какво очакваш да получиш? Дотук сме им дали както казваш 99%, имаме 1% и свободната воля да променим нещо, все още. Предлагаш чрез същия метод, тази силна държава която им е дала кажи речи всичко досега, та тая същата държава да я усилим още и да си вземем обратно това което сме им дали? Какво очакваш да се случи ако досега чрез този метод сме им дали кажи речи всичко? Да си ни го върнат обратно?

Виж обсъждаме, ни най-малко искам да се заяждам, точно обратното. С политика и избори няма да станат нещата, мисля вече би трябвало да е ясно. На следващите избори избирателната активност ще падне под 30% и с всеки следващ "избор" ще пада още и още. Това означава тотална липса на легитимация на властта и съответно държавата ще се разпада. Всеки който си мисли, че с политически избори нещо ще се промени вече не е наивник, навиниците свършиха някъде към 2012 - та. Той вече може да се квалифицира като глупак. Пример изборите в Холандия - 80% легитимираха властта и пак Рюте, сега ревът, че било като концлагер в Холандия. Друг пример - Германия - баба ти Меркел стана като бай Тошо, демокрация. Германия се върна на 1933 та година. Не говоря за това колко им е лъскав целофана, фасадата, даже и тя вече взе да се пропуква, особено с тези наводнения, а за в бъдеще още повече. Говоря за това, че хората там ги превърнаха в съвременни роби, заоблени мозъци отвсякъде. Виж във Франция какво става, тепърва ще става още по-зле. Испания и Италия и те не са вързали, даже напротив. Тъй, че със познатите методи, ще стигаме все до под кривата круша. Ние имаме и ще имаме уникален шанс в близко бъдеще да приложим нови идеи, така че да можем да се измъкнем от гнусния фашизоиден капан заложен за човечеството в т.н. Западна цивилизация ( в т.ч. слагам Русия и Китай също защото там не е по-малък технологичния терор, Русия не навсякъде но виж плановете за Москва 2030 например. Китай е пример за това в какво искат да превърнат целия свят). Та, тук сигурен съм ще ни се даде възможност да избягаме от това модерно робство и да дадем пример на останалия свят как да се избави. Може да звучи иделистично, невярващо, но съм сигурен, че ще имаме тази възможност. Аз залагам на ТСО (троичния социален организъм) в който ролята на държавата е сведена до правовата сфера и контрол над монополи и картели, пълна свобода в образванието и културата и братство в стопанската сфера.

Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 12:28 pm

SKYLINE написа:
ср юли 21, 2021 12:14 pm
Или мислиш , че ако има изцяло свободен пазар , той ще балансира нещата след време , независимо при какви стартови условия и разпределение на капитала тръгна.Аз поне не си представям как ще стане
Никога не е имало свободен пазар. В световен план има 5 най-много 10 компании които контролират целия стокообмен. Държавите помогнаха на тези компании да завладеят света. Продължават да го правят. Именно това е раковото образование, което като метастаза обхваща целия социум. Това е нещо което трябва да се спре. Раковите клетки винаги съществуват в организма, но ако не се хранят, то те не метастазират и не обхващат целия организъм. Всеки има ракови клетки, но не всеки се разболява от рак. Въпрос на разбиране на проблематиката и на живот в баланс. Сами по себе си те не са вредни, но оставени да се развиват както си искат обхващат целия организъм, докато.... го уморят. Това се вижда и в световен план с въпросните, които държат "печатането" на пари и всички държави. Просто трябва да им благодарим за урока и да ги сложим на място. Не да ги трепем с "химиотерапия" щото ще станат още по-агресивни и ще убият живота. Както се случва при отделния човек.

Има си начин и това е да бъдат поставени на мястото им.

Stringmeteo
Site Admin
Мнения: 58051
Регистриран: пон авг 14, 2006 10:51 pm
Местоположение: София, Слатина (Г. Милев-Слатина)
Контакти:

Мнение от Stringmeteo » ср юли 21, 2021 2:27 pm

:dontknow:


Aha
Мнения: 271
Регистриран: чет яну 14, 2010 10:27 am
Местоположение: Варна

Мнение от Aha » ср юли 21, 2021 3:01 pm

SKYLINE написа:
ср юли 21, 2021 11:47 am
Добре бе пич , искам да те попитам само какви бяха проблемите в света през 70те и 80те и какви са сега.И какво се промени през това време според теб?

Перфектна система никога няма да има това ясно.Хората не са перфектни.Въпроса е как и дали може да стане по-добре.
Като стана дума за 70-те и 80 - те, ето една статия по въпроса какво се е променило

Методите се променят, но намеренията остават същите

Наближаваме 50-годишнината от Тунела към свободата, който е бил прокопан от западни берлинчани под Берлинската стена, за да спасят източните семейства от ужасите на марксизма. Днес отново властите ограничават пътуването, като твърдят, че това било заради ковид. Уж в защита на хората, те ги лишават от свободата на придвижване.

В Австралия не можете да ходите от една провинция в друга. Във Франция блокират пътищата, за да не могат хората да се събират на протести. Макрон натрапи и 6-месечен затвор за неспособните да представят ковид паспорт. В Испания не можете да пътувате даже между Барселона и Мадрид, без да имате позволение от правителството.

За пореден път властите ограничават свободата на придвижване не за защита на хората, а за защита на собствената си власт.

...................................

Филмът The Tunnel разглежда нещо повече от времеви отрязък. Той осветлява заплахата от колективистите във всички правителства. Винаги сме изправени пред опасността заради онези, които настояват, че трябвало да контролират всички за собственото им благо.

Горещо препоръчвам този филм. Трябва да позволите и на децата си да видят реалното лице на тиранията. Тя за пореден път се надига, за да добие абсолютната власт.

Автор: Мартин Армстронг

https://www.armstrongeconomics.com/worl ... 2jcnBszQkO

Отговори

Върни се в “Икономика”